Connect with us
Data: 26/07/2025
.

Actualitate

Polițiștii hunedoreni, din nou în stradă la final de săptămână. Acțiuni pentru prevenirea accidentelor și salvarea de vieți

Publicat

pe

 

Polițiștii rutieri hunedoreni vor fi prezenți în trafic, și în acest weekend, în cadrul unei acțiuni ample de prevenire a accidentelor rutiere. Activitățile preventive vizează în mod special principalele cauze generatoare de tragedii pe șosele: viteza excesivă, consumul de alcool sau substanțe interzise.

Potrivit reprezentanților Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Hunedoara, activitățile de control fac parte dintr-o campanie națională și au ca scop principal prevenirea evenimentelor rutiere grave produse pe fondul vitezei excesive.

“Polițiștii vor acționa cu echipamente pentru măsurarea vitezei, în zonele cu risc crescut de accidente, dar și cu aparatele de testare a consumului de alcool sau droguri. Pe lângă echipajele rutiere, și polițiștii structurilor operative, în special cei de la ordine publică și investigații criminale, vor fi în teren, acționând în sistem integrat, împreună cu jandarmi și polițiști locali, pentru menținerea unui climat de siguranță publică. Aceștia vor asigura ordinea la manifestările publice, culturale și artistice organizate în județ în acest sfârșit de săptămână, cu scopul de a preveni orice gen de infracțiuni sau fapte antisociale”, au informat reprezentanții IPJ Hunedoara.

Foto: IPJ Hunedoara

IPJ Hunedoara reamintește că aceste activități au un caracter preventiv și sunt parte a unei strategii permanente de protejare a vieților și bunurilor cetățenilor.

Polițiștii le recomandă conducătorilor auto să nu urce la volan sub influența alcoolului sau a substanțelor psihoactive, să respecte semnalele și indicațiile polițiștilor și să manifeste prudență sporită în trafic. “Respectați viteza legală, adaptați-vă stilul de condus la condițiile de drum și fiți responsabili. O clipă de neatenție sau un exces de viteză poate costa o viață. Viața are prioritate!”, transmit reprezentanții IPJ Hunedoara.

Advertisement

Actualitate

O nouă atracție de vară la Râușor: mountain-cart-uri

Publicat

pe

Redactat de

 

Turiștii care ajung la Râușor au parte de o nouă atracție: mountain-cart-uri. O pistă creată special, lungă de aproximativ un kilometru, a fost amenajată în zona montană de agrement.

Marea deschidere are loc astăzi, iar organizatorii au pregătit o surpriză: o tură gratuită pentru toți aventurierii prezenți, cu condiția să aibă cel puțin 10 ani împliniți.

Sâmbătă, 26 iulie 2025, începând cu ora 10:00 am, dăm startul mountain- carturilor! Sunt așteptate toate persoanele de peste 10 ani, traseul fiind cu grad de dificultate mediu. Oferta pentru sâmbătă este: plătești o tură (10 lei) și te dai două ture. Programul este: luni – duminică, 10:00 – 17:00, sau cu programare. În zilele ploioase nu functionează! Vă așteptăm cu drag!”, au transmis reprezentanții Clif Alpin Râușor.

Sursa foto: Clif Alpin Râușor/Facebook

Mountain-cart-urile sunt vehicule asemănătoare unor karturi. Acestea sunt dotate cu trei roți și cu frâne puternice. Nu au pedale și sunt propulsate de gravitație, oferind o modalitate distractivă și sigură de a explora peisajele montane.

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate

Concert de muzică renascentistă, pe instrumente de epocă, la Castelul Corvinilor

Publicat

pe

Redactat de

 

Castelul Corvinilor găzduiește, în această seară, de la ora 18:00, un concert inedit de muzică renascentistă, susținut pe instrumente de epocă. Evenimentul, intitulat „Hans Judenkünig – Extensio”, propune publicului o călătorie sonoră în timpuri demult apuse.

Protagoniștii acestui concert sunt Narcisa Brumar – soprană, Caius Hera – lăută, Zsófia Szabó – spinetă și Zsolt Szabó – viola da gamba. Artiștii vor evolua îmbrăcați în costume de epocă și vor fi prezentate elemente de decor specifice. “Programul va cuprinde piese muzicale derivate din culegerea lăutistului și profesorului Hans Judenkünig, a cărei exemplar a fost tipărit la Viena în 1523 și care se află la Arhivele Naționale Române din Brașov, fiind singura tabulatură germană pentru lăută din țara noastră”, au transmis reprezentanții Muzeului Castelul Corvinilor.

Intrarea este liberă.

Citeste mai mult ...

Actualitate

VIDEO| „Urbea Food Fest”, la Deva: Festival pentru pofticioși, cu preparate delicioase și inedite în centrul istoric al orașului

Publicat

pe

Redactat de

 

Festival pentru pofticioși, în acest weekend, în centrul istoric al municipiului Deva. Food -truck-uri cu bunătăți culinare din cele mai diverse colțuri ale lumii sunt prezente, de astăzi și până duminică, 27 iulie, inclusiv, în Piața Unirii, din oraș. Startul „Urbea Food Fest” a fost dat.

Preparate inedite, show-uri culinare și activități pentru copii

Centrul istoric al Devei s-a umplut de „bucătării mobile”, unde devenii își pot bucura papilele gustative cu zeci de preparate savuroase pentru toate poftele. De la burgeri suculenți și paste cremoase, pizza după rețete italiene, specialități cu influențe pescărești, sandvișuri gourmet, băuturi creative, cafea și răcoritoare, sucuri naturale, până la înghețată thailandeză cu cătină – un adevărat deliciu de vară, toate acestea pot fi găsite la „Urbea Food Fest”, organizat în perioada 25 -27 iulie. Și cum gusturile bune nu se opresc la mâncare, o selecție de băuturi – bere artizanală, cu aromă intensă, sau vinuri fine, dar și răcoritoare, completează experiența din Piața Unirii.

Pe lângă bunătățile de tot felul, atmosfera este întregită de demonstrații culinare cu chefi din noua generație, concerte live și petreceri cu DJ. Mai mult, pentru cei mici, organizatorii au pregătit ateliere de gătit și grădinărit, tatuaje temporare, tir cu arcul, face painting și baloane, jocuri și animație.

„Un eveniment care nu doar că încântă simțurile, dar contribuie concret la viața comunității noastre”

Festivalul a fost deschis oficial în prezența primarului municipiului Deva, Lucian Ioan Rus, susținător al evenimentelor care aduc valoare comunității. Alături de acesta s-a aflat Florin Maxim, fondator Hospitality Culture Institute și organizator al “Urbea Food Fest”, și Chef Ioana Bogdan, care aduce în fața publicului un show culinar de excepție.

Advertisement

Deva se dezvoltă și prin evenimente. Mă bucur și salut prezența la Deva a Urbea Food Fest – un eveniment care nu doar că încântă simțurile, dar contribuie concret la viața comunității noastre. Ne dorim un oraș în care oamenii se întâlnesc, zâmbesc, petrec timp împreună și simt că aparțin unei comunități care evoluează. Evenimentele precum Urbea Food Fest înseamnă mai mult decât distracție – ele creează legături, susțin economia locală și dau viață spațiului urban. Mulțumesc organizatorilor – Asociația pentru Promovarea Industriei Ospitalității și Hospitality Culture Institute – pentru profesionalism și viziune. Urbea Food Fest este un model de eveniment urban care promovează nu doar gastronomia, ci și sustenabilitatea, educația non-formală, spiritul civic și implicarea comunitară – valori pe care le susținem și le încurajăm”, a declarat primarul municipiului Deva, Lucian Ioan Rus.

La rândul său, Florin Maxim, fondator Hospitality Culture Institute și organizator al “Urbea Food Fest”, a vorbit despre conceptul din spatele festivalului.

Am fost foarte bine primiți aici, la Deva. Suntem a doua oară, am mai fost în urmă cu doi ani, dar într-o altă locație, și ne bucurăm foarte mult să fim aici în centrul urbei. (…) „Urbea Food Fest” este un festival culinar, un festival gastronomic, o ocazie prin care noi – Asociația pentru Promovarea Industriei Ospitalității – îndrăznim să punem pe afiș nume din zona gastronomică. Considerăm că industria HoReCa și tot ce înseamnă, turism și așa mai departe, trebuie pus în valoare (…) Noi, în cadrul „Urbea Food Fest”, aducem producători locali. Suntem, poate, printre singurele festivaluri din România care nu are contracte semnate cu corporații (…) Vă invit la standul de bio cătină – un business venit de la Târgu – Mureș aici, producători locali de cătină. Ne place și suntem foarte bucuroși că putem să integrăm în acest concept tot ce înseamnă artizanal și, așa cum spunea domnul primar, această creativitate antreprenorială românească să o potențăm și să o promovăm. În aceste trei zile, veți avea ocazia să încercați produsele din truck-uri, din bucătăriile acestea mobile (…) Îi așteptăm pe toți devenii aici, până duminică seara”.

Spectacol culinar, pus în scenă de Chef Ioana Bogdan

În cadrul evenimentului, sâmbătă, 26 iulie, începând cu ora 10:00, Chef Ioana Bogdan îi așteaptă pe cei mici în bucătăria festivalului, la un atelier de gătit pentru copii. „De multe ori, lumea mă întreabă de unde am atâta energie, iar răspunsul meu vine întotdeauna foarte prompt, pentru că am avut mentori buni și unul dintre ei este și Florin Maxim, pentru că are o energie debordantă și face lucruri pentru industria HoReCa demne de pus pe perete efectiv. Am avut norocul și plăcerea să lucrez alături de el și mă bucur că acum este la Deva (…) Cu bucurie, o să organizez, mâine, un atelier de gătit pentru copii. Cred, cu tărie, că viitorul se construiește încă de la vârste foarte fragede, iar fiecare oră petrecută cu copiii în bucătărie este o lecție vie de viață. De asemenea, o să am două momente culinare, unul sâmbătă și altul duminică, între orele 19:00 -20:00. Lucrăm cu ingrediente locale, cu rețete reinterpretate. Mai mult decât atât, unul dintre punctele forte ale acestui festival este acela de a găti sustenabil și a ne asigura că nu pierdem nimic în bucătărie”, a declarat Chef Ioana Bogdan.

Înghețată thailandeză cu nectar de cătină, vedeta festivalului

Printre cele mai inedite delicii ale festivalului se numără înghețata thailandeză cu cătină, un desert spectaculos și sănătos, preparat de soții Darius și Kinga Bădeancă – producători locali de cătină bio din Târgu Mureș.

Advertisement

De peste un deceniu, au propria plantație de cătină, iar încet -încet, s-au dezvoltat. În urmă cu cinci ani, au început să producă nectar de cătină la rece, după care au făcut diferite sortimente: nectar de cătină cu miere, cu miere și ghimbir, cu afine, morcovi sau sfeclă.

 

Prezenți pentru prima dată la Deva, au adus acest desert savuros, preparat chiar în fața publicului cu ingredinte numai naturale, pe o masă specială răcită la minus 35 de grade.

 

Avem aici nectar de cătină, presat la rece, cu nectar de afine de munte, tot presat la rece, și cu miere de albine naturală, apoi, bază de frișcă. Aceasta este o masă rece thailandeză, la minus 35 de grade… Amestecăm bine ingredientele, cu o picătură de banană pentru textură și gust…”, a explicat Darius Bădeancă.

Advertisement

Preparatul încântă nu doar prin gust și prospețime, ci oferă și beneficii pentru sănătate și vine în completarea unei game variate de produse pe care familia Bădeancă le oferă și care pot fi comandate și online. „Lumea este încântată, e ceva inedit. Din câte știm, suntem singurii din România, sperăm singurii din lume, care facem înghețată din cătină”, a mai spus Darius Bădeancă.

Urbea Food Fest” Deva continuă până duminică, 27 iulie, inclusiv, între orele 10:00 și 23:00.

Citeste mai mult ...

URMĂREȘTE ServusHD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate