Connect with us
Data: 26/07/2025
.

Actualitate

Președintele CJ Hunedoara, scrisoare deschisă către Guvern. „Este inacceptabil (…) să sacrificați dezvoltarea comunităților care abia începuseră să spere”

Publicat

pe

 

Președintele Consiliului Județean Hunedoara, Laurențiu Nistor, a transmis astăzi o scrisoare deschisă adresată Guvernului României în legătură cu pachetele de măsuri recent anunțate și care afectează întreaga comunitate.

În document, șeful CJ Hunedora atrage atenția asupra impactului negativ pe care aceste măsuri îl au asupra dezvoltării și modernizării comunităților locale.

 

Redăm mai jos conținutul integral al documentului

Advertisement

SCRISOARE DESCHISĂ

Către,

GUVERNUL ROMÂNIEI

Domnului Ilie BOLOJAN, Prim-ministru

Domnului Marian NEACȘU, Viceprim-ministru

Advertisement

Domnului Attila CSEKE, Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației

Stimate Domnule Prim-ministru,

Stimate Domnule Viceprim-ministru,

Stimate Domnule Ministru,

Înțelegem momentul dificil și necesitatea unor reforme reale, iar la nivel local acționăm deja cu maximă responsabilitate, gestionând cu discernământ fondurile publice, însă nu putem accepta aplicarea unor măsuri, fără o analiză atentă a impactului.

Advertisement

Măsurile de austeritate anunțate de Guvernul pe care îl conduceți afectează profund funcționarea administrației locale și, prin aceasta, viața a milioane de români. Suspendarea sau înghețarea proiectelor de investiții derulate în județul Hunedoara prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny” – care vizează alimentarea cu apă, canalizarea, infrastructura rutieră, extinderea rețelelor de gaz – reprezintă o lovitură dură aplicată comunităților locale.

Consecințele sunt dramatice: peste 150 de proiecte de apă, canal și drumuri, aflate în diverse stadii de implementare, în valoare de peste 1,1 milioane de lei, riscă să fie abandonate, iar alte 20 de proiecte privind extinderea rețelelor de gaz în valoare de 340 de mii de lei, pot fi pierdute definitiv.

Aceste proiecte nu sunt mofturi. Sunt angajamente, contracte semnate, șantiere începute, speranțe născute. Prin tăierea acestor finanțări, îngropați România rurală în noroaie, în resemnare, în izolare. Ne întoarcem cu cel puțin 20 de ani în urmă. Antreprenorii care deja au început aceste lucrări riscă să intre în faliment, situație care va genera ample probleme sociale.

Propunerile privind reorganizarea administrației publice locale ridică serioase îngrijorări, întrucât prevăd o reducere forțată a numărului de posturi în unitățile administrativ-teritoriale, fără a ține cont de volumul real de activitate sau de complexitatea sarcinilor administrative.

În special în comunele și orașele mici, unde resursele sunt deja limitate, această abordare riscă să blocheze funcționarea unor servicii publice esențiale.

Advertisement

Mai mult, comasarea sau desființarea unor structuri locale fără analize de impact sau studii cost-beneficiu riscă să genereze haos administrativ, pierderi de personal calificat, dificultăți în gestionarea fondurilor europene și o ruptură gravă față de nevoile reale ale comunităților. Consecințele sunt ușor de anticipat: disponibilizări nejustificate, scăderea calității serviciilor publice și apariția unor tensiuni sociale în rândul angajaților din administrație și al cetățenilor direct afectați.

În ceea ce privește supraimpozitarea activelor și taxele pe proprietate, este evident că noua formulă de calcul a impozitelor locale, impusă de la nivel central, generează haos administrativ, lipsă de predictibilitate și nemulțumiri masive în rândul populației.

Este inacceptabil ca, în numele reformelor administrative și al echilibrului fiscal, să sacrificați dezvoltarea comunităților care abia începuseră să spere. Administrația locală nu înseamnă doar birouri și funcționari – înseamnă școli, drumuri, apă curentă, sănătate, siguranță, viață decentă!

De asemenea, am atras atenția asupra unei realități extrem de grave în ceea ce privește Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Hunedoara. Deși activitatea socială pe care o coordonează este vitală pentru cei mai vulnerabili – copii abandonați, persoane cu dizabilități, vârstnici – din păcate nu există finanțare constantă și previzibilă din partea Guvernului.

Aceste măsuri distructive, care sufocă administrația locală și condamnă comunitățile la subdezvoltare, trebuie oprite! Lăsați deschise liniile de finanțare și lăsați administrația locală să-și îndeplinească misiunea: aceea de a construi, de a dezvolta locurile în care trăiesc oamenii acestei țări. Altminteri, România riscă să fie împărțită între câteva orașe privilegiate și teritorii pustii ale uitării.

Advertisement

Nu putem ignora că toate aceste măsuri vin într-un context deja împovărător pentru cetățeni și pentru mediul de afaceri: creșterea TVA pentru mai multe categorii de produse și servicii, introducerea de noi taxe și impozite, majorarea contribuțiilor pentru sănătate, scăderea plafonului pentru facilități fiscale – toate acestea afectează direct nivelul de trai al oamenilor. În loc să ușureze povara celor care muncesc și contribuie, aceste decizii o fac și mai greu de suportat.

Ca președinte al Consiliului Județean Hunedoara, am datoria fundamentală de a apăra interesele oamenilor și de a lucra, zi de zi, pentru bunăstarea lor – iar această misiune rămâne preocuparea principală, indiferent de contextul politic sau economic.

România reală nu se construiește în birouri, la București. România reală se zidește zilnic în satele care acum sunt amenințate din nou de noroi, întuneric și sărăcie.

Cu deosebită considerație,

Laurențiu NISTOR,

Advertisement

Președintele Consiliului Județean Hunedoara

Actualitate

O nouă atracție de vară la Râușor: mountain-cart-uri

Publicat

pe

Redactat de

 

Turiștii care ajung la Râușor au parte de o nouă atracție: mountain-cart-uri. O pistă creată special, lungă de aproximativ un kilometru, a fost amenajată în zona montană de agrement.

Marea deschidere are loc astăzi, iar organizatorii au pregătit o surpriză: o tură gratuită pentru toți aventurierii prezenți, cu condiția să aibă cel puțin 10 ani împliniți.

Sâmbătă, 26 iulie 2025, începând cu ora 10:00 am, dăm startul mountain- carturilor! Sunt așteptate toate persoanele de peste 10 ani, traseul fiind cu grad de dificultate mediu. Oferta pentru sâmbătă este: plătești o tură (10 lei) și te dai două ture. Programul este: luni – duminică, 10:00 – 17:00, sau cu programare. În zilele ploioase nu functionează! Vă așteptăm cu drag!”, au transmis reprezentanții Clif Alpin Râușor.

Sursa foto: Clif Alpin Râușor/Facebook

Mountain-cart-urile sunt vehicule asemănătoare unor karturi. Acestea sunt dotate cu trei roți și cu frâne puternice. Nu au pedale și sunt propulsate de gravitație, oferind o modalitate distractivă și sigură de a explora peisajele montane.

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate

Concert de muzică renascentistă, pe instrumente de epocă, la Castelul Corvinilor

Publicat

pe

Redactat de

 

Castelul Corvinilor găzduiește, în această seară, de la ora 18:00, un concert inedit de muzică renascentistă, susținut pe instrumente de epocă. Evenimentul, intitulat „Hans Judenkünig – Extensio”, propune publicului o călătorie sonoră în timpuri demult apuse.

Protagoniștii acestui concert sunt Narcisa Brumar – soprană, Caius Hera – lăută, Zsófia Szabó – spinetă și Zsolt Szabó – viola da gamba. Artiștii vor evolua îmbrăcați în costume de epocă și vor fi prezentate elemente de decor specifice. “Programul va cuprinde piese muzicale derivate din culegerea lăutistului și profesorului Hans Judenkünig, a cărei exemplar a fost tipărit la Viena în 1523 și care se află la Arhivele Naționale Române din Brașov, fiind singura tabulatură germană pentru lăută din țara noastră”, au transmis reprezentanții Muzeului Castelul Corvinilor.

Intrarea este liberă.

Citeste mai mult ...

Actualitate

VIDEO| „Urbea Food Fest”, la Deva: Festival pentru pofticioși, cu preparate delicioase și inedite în centrul istoric al orașului

Publicat

pe

Redactat de

 

Festival pentru pofticioși, în acest weekend, în centrul istoric al municipiului Deva. Food -truck-uri cu bunătăți culinare din cele mai diverse colțuri ale lumii sunt prezente, de astăzi și până duminică, 27 iulie, inclusiv, în Piața Unirii, din oraș. Startul „Urbea Food Fest” a fost dat.

Preparate inedite, show-uri culinare și activități pentru copii

Centrul istoric al Devei s-a umplut de „bucătării mobile”, unde devenii își pot bucura papilele gustative cu zeci de preparate savuroase pentru toate poftele. De la burgeri suculenți și paste cremoase, pizza după rețete italiene, specialități cu influențe pescărești, sandvișuri gourmet, băuturi creative, cafea și răcoritoare, sucuri naturale, până la înghețată thailandeză cu cătină – un adevărat deliciu de vară, toate acestea pot fi găsite la „Urbea Food Fest”, organizat în perioada 25 -27 iulie. Și cum gusturile bune nu se opresc la mâncare, o selecție de băuturi – bere artizanală, cu aromă intensă, sau vinuri fine, dar și răcoritoare, completează experiența din Piața Unirii.

Pe lângă bunătățile de tot felul, atmosfera este întregită de demonstrații culinare cu chefi din noua generație, concerte live și petreceri cu DJ. Mai mult, pentru cei mici, organizatorii au pregătit ateliere de gătit și grădinărit, tatuaje temporare, tir cu arcul, face painting și baloane, jocuri și animație.

„Un eveniment care nu doar că încântă simțurile, dar contribuie concret la viața comunității noastre”

Festivalul a fost deschis oficial în prezența primarului municipiului Deva, Lucian Ioan Rus, susținător al evenimentelor care aduc valoare comunității. Alături de acesta s-a aflat Florin Maxim, fondator Hospitality Culture Institute și organizator al “Urbea Food Fest”, și Chef Ioana Bogdan, care aduce în fața publicului un show culinar de excepție.

Advertisement

Deva se dezvoltă și prin evenimente. Mă bucur și salut prezența la Deva a Urbea Food Fest – un eveniment care nu doar că încântă simțurile, dar contribuie concret la viața comunității noastre. Ne dorim un oraș în care oamenii se întâlnesc, zâmbesc, petrec timp împreună și simt că aparțin unei comunități care evoluează. Evenimentele precum Urbea Food Fest înseamnă mai mult decât distracție – ele creează legături, susțin economia locală și dau viață spațiului urban. Mulțumesc organizatorilor – Asociația pentru Promovarea Industriei Ospitalității și Hospitality Culture Institute – pentru profesionalism și viziune. Urbea Food Fest este un model de eveniment urban care promovează nu doar gastronomia, ci și sustenabilitatea, educația non-formală, spiritul civic și implicarea comunitară – valori pe care le susținem și le încurajăm”, a declarat primarul municipiului Deva, Lucian Ioan Rus.

La rândul său, Florin Maxim, fondator Hospitality Culture Institute și organizator al “Urbea Food Fest”, a vorbit despre conceptul din spatele festivalului.

Am fost foarte bine primiți aici, la Deva. Suntem a doua oară, am mai fost în urmă cu doi ani, dar într-o altă locație, și ne bucurăm foarte mult să fim aici în centrul urbei. (…) „Urbea Food Fest” este un festival culinar, un festival gastronomic, o ocazie prin care noi – Asociația pentru Promovarea Industriei Ospitalității – îndrăznim să punem pe afiș nume din zona gastronomică. Considerăm că industria HoReCa și tot ce înseamnă, turism și așa mai departe, trebuie pus în valoare (…) Noi, în cadrul „Urbea Food Fest”, aducem producători locali. Suntem, poate, printre singurele festivaluri din România care nu are contracte semnate cu corporații (…) Vă invit la standul de bio cătină – un business venit de la Târgu – Mureș aici, producători locali de cătină. Ne place și suntem foarte bucuroși că putem să integrăm în acest concept tot ce înseamnă artizanal și, așa cum spunea domnul primar, această creativitate antreprenorială românească să o potențăm și să o promovăm. În aceste trei zile, veți avea ocazia să încercați produsele din truck-uri, din bucătăriile acestea mobile (…) Îi așteptăm pe toți devenii aici, până duminică seara”.

Spectacol culinar, pus în scenă de Chef Ioana Bogdan

În cadrul evenimentului, sâmbătă, 26 iulie, începând cu ora 10:00, Chef Ioana Bogdan îi așteaptă pe cei mici în bucătăria festivalului, la un atelier de gătit pentru copii. „De multe ori, lumea mă întreabă de unde am atâta energie, iar răspunsul meu vine întotdeauna foarte prompt, pentru că am avut mentori buni și unul dintre ei este și Florin Maxim, pentru că are o energie debordantă și face lucruri pentru industria HoReCa demne de pus pe perete efectiv. Am avut norocul și plăcerea să lucrez alături de el și mă bucur că acum este la Deva (…) Cu bucurie, o să organizez, mâine, un atelier de gătit pentru copii. Cred, cu tărie, că viitorul se construiește încă de la vârste foarte fragede, iar fiecare oră petrecută cu copiii în bucătărie este o lecție vie de viață. De asemenea, o să am două momente culinare, unul sâmbătă și altul duminică, între orele 19:00 -20:00. Lucrăm cu ingrediente locale, cu rețete reinterpretate. Mai mult decât atât, unul dintre punctele forte ale acestui festival este acela de a găti sustenabil și a ne asigura că nu pierdem nimic în bucătărie”, a declarat Chef Ioana Bogdan.

Înghețată thailandeză cu nectar de cătină, vedeta festivalului

Printre cele mai inedite delicii ale festivalului se numără înghețata thailandeză cu cătină, un desert spectaculos și sănătos, preparat de soții Darius și Kinga Bădeancă – producători locali de cătină bio din Târgu Mureș.

Advertisement

De peste un deceniu, au propria plantație de cătină, iar încet -încet, s-au dezvoltat. În urmă cu cinci ani, au început să producă nectar de cătină la rece, după care au făcut diferite sortimente: nectar de cătină cu miere, cu miere și ghimbir, cu afine, morcovi sau sfeclă.

 

Prezenți pentru prima dată la Deva, au adus acest desert savuros, preparat chiar în fața publicului cu ingredinte numai naturale, pe o masă specială răcită la minus 35 de grade.

 

Avem aici nectar de cătină, presat la rece, cu nectar de afine de munte, tot presat la rece, și cu miere de albine naturală, apoi, bază de frișcă. Aceasta este o masă rece thailandeză, la minus 35 de grade… Amestecăm bine ingredientele, cu o picătură de banană pentru textură și gust…”, a explicat Darius Bădeancă.

Advertisement

Preparatul încântă nu doar prin gust și prospețime, ci oferă și beneficii pentru sănătate și vine în completarea unei game variate de produse pe care familia Bădeancă le oferă și care pot fi comandate și online. „Lumea este încântată, e ceva inedit. Din câte știm, suntem singurii din România, sperăm singurii din lume, care facem înghețată din cătină”, a mai spus Darius Bădeancă.

Urbea Food Fest” Deva continuă până duminică, 27 iulie, inclusiv, între orele 10:00 și 23:00.

Citeste mai mult ...

URMĂREȘTE ServusHD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate