Actualitate
Tânără din Lupeni, arestată la domiciliu pentru viol asupra unui minor

O tânără, în vârstă de 27 de ani, din municipiul Lupeni, a fost arestată la domiciliu sub acuzația de viol asupra unui minor. Aceasta este bănuită că ar fi agresat sexual o fată de 14 ani, cu care locuia.
Pe 22 iulie, tatăl fetei a anunțat Poliția că fiica sa, în vârstă de 14 ani, nu a mai revenit la domiciliu. “Din verificările efectuate, polițiștii au stabilit că minora ar fi plecat de acasă în urmă cu câteva luni să locuiască la domiciliul unei tinere de 27 de ani, din municipiul Lupeni. Polițiștii s-au deplasat la adresa tinerei, unde a fost depistată minora, care a fost condusă la sediul poliției, în vederea continuării cercetărilor”, a informat Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Hunedara.
În cauză a fost sesizată și Direcția de Asistență Socială și Protecția Copilului Hunedoara.
În urma probatoriului administrat, polițiștii au întocmit dosar penal sub aspectul comiterii infracțiunii de viol asupra unui minor, iar la data de 24 iulie 2025 au dispus reținerea tinerei pentru 24 de ore. Aceasta a fost depusă la Centrul de Reținere și Arestare Preventivă Alba și a fost prezentată astăzi Judecătoriei Petroșani, care a dispus măsura arestului la domiciliu, pentru 30 de zile.
Foto: captură video IPJ Hunedoara
Actualitate
Concert de muzică renascentistă, pe instrumente de epocă, la Castelul Corvinilor

Castelul Corvinilor găzduiește, în această seară, de la ora 18:00, un concert inedit de muzică renascentistă, susținut pe instrumente de epocă. Evenimentul, intitulat „Hans Judenkünig – Extensio”, propune publicului o călătorie sonoră în timpuri demult apuse.
Protagoniștii acestui concert sunt Narcisa Brumar – soprană, Caius Hera – lăută, Zsófia Szabó – spinetă și Zsolt Szabó – viola da gamba. Artiștii vor evolua îmbrăcați în costume de epocă și vor fi prezentate elemente de decor specifice. “Programul va cuprinde piese muzicale derivate din culegerea lăutistului și profesorului Hans Judenkünig, a cărei exemplar a fost tipărit la Viena în 1523 și care se află la Arhivele Naționale Române din Brașov, fiind singura tabulatură germană pentru lăută din țara noastră”, au transmis reprezentanții Muzeului Castelul Corvinilor.
Intrarea este liberă.
Actualitate
VIDEO| „Urbea Food Fest”, la Deva: Festival pentru pofticioși, cu preparate delicioase și inedite în centrul istoric al orașului

Festival pentru pofticioși, în acest weekend, în centrul istoric al municipiului Deva. Food -truck-uri cu bunătăți culinare din cele mai diverse colțuri ale lumii sunt prezente, de astăzi și până duminică, 27 iulie, inclusiv, în Piața Unirii, din oraș. Startul „Urbea Food Fest” a fost dat.
Preparate inedite, show-uri culinare și activități pentru copii
Centrul istoric al Devei s-a umplut de „bucătării mobile”, unde devenii își pot bucura papilele gustative cu zeci de preparate savuroase pentru toate poftele. De la burgeri suculenți și paste cremoase, pizza după rețete italiene, specialități cu influențe pescărești, sandvișuri gourmet, băuturi creative, cafea și răcoritoare, sucuri naturale, până la înghețată thailandeză cu cătină – un adevărat deliciu de vară, toate acestea pot fi găsite la „Urbea Food Fest”, organizat în perioada 25 -27 iulie. Și cum gusturile bune nu se opresc la mâncare, o selecție de băuturi – bere artizanală, cu aromă intensă, sau vinuri fine, dar și răcoritoare, completează experiența din Piața Unirii.
Pe lângă bunătățile de tot felul, atmosfera este întregită de demonstrații culinare cu chefi din noua generație, concerte live și petreceri cu DJ. Mai mult, pentru cei mici, organizatorii au pregătit ateliere de gătit și grădinărit, tatuaje temporare, tir cu arcul, face painting și baloane, jocuri și animație.
„Un eveniment care nu doar că încântă simțurile, dar contribuie concret la viața comunității noastre”
Festivalul a fost deschis oficial în prezența primarului municipiului Deva, Lucian Ioan Rus, susținător al evenimentelor care aduc valoare comunității. Alături de acesta s-a aflat Florin Maxim, fondator Hospitality Culture Institute și organizator al “Urbea Food Fest”, și Chef Ioana Bogdan, care aduce în fața publicului un show culinar de excepție.
„Deva se dezvoltă și prin evenimente. Mă bucur și salut prezența la Deva a Urbea Food Fest – un eveniment care nu doar că încântă simțurile, dar contribuie concret la viața comunității noastre. Ne dorim un oraș în care oamenii se întâlnesc, zâmbesc, petrec timp împreună și simt că aparțin unei comunități care evoluează. Evenimentele precum Urbea Food Fest înseamnă mai mult decât distracție – ele creează legături, susțin economia locală și dau viață spațiului urban. Mulțumesc organizatorilor – Asociația pentru Promovarea Industriei Ospitalității și Hospitality Culture Institute – pentru profesionalism și viziune. Urbea Food Fest este un model de eveniment urban care promovează nu doar gastronomia, ci și sustenabilitatea, educația non-formală, spiritul civic și implicarea comunitară – valori pe care le susținem și le încurajăm”, a declarat primarul municipiului Deva, Lucian Ioan Rus.
La rândul său, Florin Maxim, fondator Hospitality Culture Institute și organizator al “Urbea Food Fest”, a vorbit despre conceptul din spatele festivalului.
„Am fost foarte bine primiți aici, la Deva. Suntem a doua oară, am mai fost în urmă cu doi ani, dar într-o altă locație, și ne bucurăm foarte mult să fim aici în centrul urbei. (…) „Urbea Food Fest” este un festival culinar, un festival gastronomic, o ocazie prin care noi – Asociația pentru Promovarea Industriei Ospitalității – îndrăznim să punem pe afiș nume din zona gastronomică. Considerăm că industria HoReCa și tot ce înseamnă, turism și așa mai departe, trebuie pus în valoare (…) Noi, în cadrul „Urbea Food Fest”, aducem producători locali. Suntem, poate, printre singurele festivaluri din România care nu are contracte semnate cu corporații (…) Vă invit la standul de bio cătină – un business venit de la Târgu – Mureș aici, producători locali de cătină. Ne place și suntem foarte bucuroși că putem să integrăm în acest concept tot ce înseamnă artizanal și, așa cum spunea domnul primar, această creativitate antreprenorială românească să o potențăm și să o promovăm. În aceste trei zile, veți avea ocazia să încercați produsele din truck-uri, din bucătăriile acestea mobile (…) Îi așteptăm pe toți devenii aici, până duminică seara”.
Spectacol culinar, pus în scenă de Chef Ioana Bogdan
În cadrul evenimentului, sâmbătă, 26 iulie, începând cu ora 10:00, Chef Ioana Bogdan îi așteaptă pe cei mici în bucătăria festivalului, la un atelier de gătit pentru copii. „De multe ori, lumea mă întreabă de unde am atâta energie, iar răspunsul meu vine întotdeauna foarte prompt, pentru că am avut mentori buni și unul dintre ei este și Florin Maxim, pentru că are o energie debordantă și face lucruri pentru industria HoReCa demne de pus pe perete efectiv. Am avut norocul și plăcerea să lucrez alături de el și mă bucur că acum este la Deva (…) Cu bucurie, o să organizez, mâine, un atelier de gătit pentru copii. Cred, cu tărie, că viitorul se construiește încă de la vârste foarte fragede, iar fiecare oră petrecută cu copiii în bucătărie este o lecție vie de viață. De asemenea, o să am două momente culinare, unul sâmbătă și altul duminică, între orele 19:00 -20:00. Lucrăm cu ingrediente locale, cu rețete reinterpretate. Mai mult decât atât, unul dintre punctele forte ale acestui festival este acela de a găti sustenabil și a ne asigura că nu pierdem nimic în bucătărie”, a declarat Chef Ioana Bogdan.
Înghețată thailandeză cu nectar de cătină, vedeta festivalului
Printre cele mai inedite delicii ale festivalului se numără înghețata thailandeză cu cătină, un desert spectaculos și sănătos, preparat de soții Darius și Kinga Bădeancă – producători locali de cătină bio din Târgu Mureș.
De peste un deceniu, au propria plantație de cătină, iar încet -încet, s-au dezvoltat. În urmă cu cinci ani, au început să producă nectar de cătină la rece, după care au făcut diferite sortimente: nectar de cătină cu miere, cu miere și ghimbir, cu afine, morcovi sau sfeclă.
Prezenți pentru prima dată la Deva, au adus acest desert savuros, preparat chiar în fața publicului cu ingredinte numai naturale, pe o masă specială răcită la minus 35 de grade.
„Avem aici nectar de cătină, presat la rece, cu nectar de afine de munte, tot presat la rece, și cu miere de albine naturală, apoi, bază de frișcă. Aceasta este o masă rece thailandeză, la minus 35 de grade… Amestecăm bine ingredientele, cu o picătură de banană pentru textură și gust…”, a explicat Darius Bădeancă.
Preparatul încântă nu doar prin gust și prospețime, ci oferă și beneficii pentru sănătate și vine în completarea unei game variate de produse pe care familia Bădeancă le oferă și care pot fi comandate și online. „Lumea este încântată, e ceva inedit. Din câte știm, suntem singurii din România, sperăm singurii din lume, care facem înghețată din cătină”, a mai spus Darius Bădeancă.
„Urbea Food Fest” Deva continuă până duminică, 27 iulie, inclusiv, între orele 10:00 și 23:00.
Actualitate
SCRISOARE DESCHISĂ Sindicatul Național al Gărzii de Mediu

- Actualitatecu 3 zile in urma
“Zilele Hunedoarei” 2025: Restricţii de circulaţie pe durata evenimentului
- Actualitatecu 2 zile in urma
Meșterul din Lupeni „a lovit” și în Deva. Reținut din nou pentru înșelăciune
- Actualitatecu 2 zile in urma
ITM Hunedoara: Amenzi de peste 350.000 de lei aplicate, în urma unor controale în domeniul construcțiilor
- Actualitatecu 3 zile in urma
Doi hunedoreni, condamnați la închisoare, depistați și încarcerați în aceeași zi
- Actualitatecu 2 zile in urma
Accident la Ciopeia. Două persoane au fost transportate la spital
- Actualitatecu 2 zile in urma
VIDEO| Percheziții la Vulcan într-un dosar de furt calificat. Trei tineri, duși la audieri
- Actualitatecu 2 zile in urma
Atenție, șoferi! Autotren răsturnat în afara părții carosabile, în nodul rutier Holdea, A1
- Actualitatecu 3 zile in urma
Președintele CJ Hunedoara, scrisoare deschisă către Guvern. „Este inacceptabil (…) să sacrificați dezvoltarea comunităților care abia începuseră să spere”