Connect with us
Data: 26/07/2025
.

Actualitate

Tânără din Lupeni, arestată la domiciliu pentru viol asupra unui minor

Publicat

pe

 

O tânără, în vârstă de 27 de ani, din municipiul Lupeni, a fost arestată la domiciliu sub acuzația de viol asupra unui minor. Aceasta este bănuită că ar fi agresat sexual o fată de 14 ani, cu care locuia.

Pe 22 iulie, tatăl fetei a anunțat Poliția că fiica sa, în vârstă de 14 ani, nu a mai revenit la domiciliu. “Din verificările efectuate, polițiștii au stabilit că minora ar fi plecat de acasă în urmă cu câteva luni să locuiască la domiciliul unei tinere de 27 de ani, din municipiul Lupeni. Polițiștii s-au deplasat la adresa tinerei, unde a fost depistată minora, care a fost condusă la sediul poliției, în vederea continuării cercetărilor”, a informat Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Hunedara.

În cauză a fost sesizată și Direcția de Asistență Socială și Protecția Copilului Hunedoara.

În urma probatoriului administrat, polițiștii au întocmit dosar penal sub aspectul comiterii infracțiunii de viol asupra unui minor, iar la data de 24 iulie 2025 au dispus reținerea tinerei pentru 24 de ore. Aceasta a fost depusă la Centrul de Reținere și Arestare Preventivă Alba și a fost prezentată astăzi Judecătoriei Petroșani, care a dispus măsura arestului la domiciliu, pentru 30 de zile.

Advertisement

 

Foto: captură video IPJ Hunedoara

Actualitate

Concert de muzică renascentistă, pe instrumente de epocă, la Castelul Corvinilor

Publicat

pe

Redactat de

 

Castelul Corvinilor găzduiește, în această seară, de la ora 18:00, un concert inedit de muzică renascentistă, susținut pe instrumente de epocă. Evenimentul, intitulat „Hans Judenkünig – Extensio”, propune publicului o călătorie sonoră în timpuri demult apuse.

Protagoniștii acestui concert sunt Narcisa Brumar – soprană, Caius Hera – lăută, Zsófia Szabó – spinetă și Zsolt Szabó – viola da gamba. Artiștii vor evolua îmbrăcați în costume de epocă și vor fi prezentate elemente de decor specifice. “Programul va cuprinde piese muzicale derivate din culegerea lăutistului și profesorului Hans Judenkünig, a cărei exemplar a fost tipărit la Viena în 1523 și care se află la Arhivele Naționale Române din Brașov, fiind singura tabulatură germană pentru lăută din țara noastră”, au transmis reprezentanții Muzeului Castelul Corvinilor.

Intrarea este liberă.

Citeste mai mult ...

Actualitate

VIDEO| „Urbea Food Fest”, la Deva: Festival pentru pofticioși, cu preparate delicioase și inedite în centrul istoric al orașului

Publicat

pe

Redactat de

 

Festival pentru pofticioși, în acest weekend, în centrul istoric al municipiului Deva. Food -truck-uri cu bunătăți culinare din cele mai diverse colțuri ale lumii sunt prezente, de astăzi și până duminică, 27 iulie, inclusiv, în Piața Unirii, din oraș. Startul „Urbea Food Fest” a fost dat.

Preparate inedite, show-uri culinare și activități pentru copii

Centrul istoric al Devei s-a umplut de „bucătării mobile”, unde devenii își pot bucura papilele gustative cu zeci de preparate savuroase pentru toate poftele. De la burgeri suculenți și paste cremoase, pizza după rețete italiene, specialități cu influențe pescărești, sandvișuri gourmet, băuturi creative, cafea și răcoritoare, sucuri naturale, până la înghețată thailandeză cu cătină – un adevărat deliciu de vară, toate acestea pot fi găsite la „Urbea Food Fest”, organizat în perioada 25 -27 iulie. Și cum gusturile bune nu se opresc la mâncare, o selecție de băuturi – bere artizanală, cu aromă intensă, sau vinuri fine, dar și răcoritoare, completează experiența din Piața Unirii.

Pe lângă bunătățile de tot felul, atmosfera este întregită de demonstrații culinare cu chefi din noua generație, concerte live și petreceri cu DJ. Mai mult, pentru cei mici, organizatorii au pregătit ateliere de gătit și grădinărit, tatuaje temporare, tir cu arcul, face painting și baloane, jocuri și animație.

„Un eveniment care nu doar că încântă simțurile, dar contribuie concret la viața comunității noastre”

Festivalul a fost deschis oficial în prezența primarului municipiului Deva, Lucian Ioan Rus, susținător al evenimentelor care aduc valoare comunității. Alături de acesta s-a aflat Florin Maxim, fondator Hospitality Culture Institute și organizator al “Urbea Food Fest”, și Chef Ioana Bogdan, care aduce în fața publicului un show culinar de excepție.

Advertisement

Deva se dezvoltă și prin evenimente. Mă bucur și salut prezența la Deva a Urbea Food Fest – un eveniment care nu doar că încântă simțurile, dar contribuie concret la viața comunității noastre. Ne dorim un oraș în care oamenii se întâlnesc, zâmbesc, petrec timp împreună și simt că aparțin unei comunități care evoluează. Evenimentele precum Urbea Food Fest înseamnă mai mult decât distracție – ele creează legături, susțin economia locală și dau viață spațiului urban. Mulțumesc organizatorilor – Asociația pentru Promovarea Industriei Ospitalității și Hospitality Culture Institute – pentru profesionalism și viziune. Urbea Food Fest este un model de eveniment urban care promovează nu doar gastronomia, ci și sustenabilitatea, educația non-formală, spiritul civic și implicarea comunitară – valori pe care le susținem și le încurajăm”, a declarat primarul municipiului Deva, Lucian Ioan Rus.

La rândul său, Florin Maxim, fondator Hospitality Culture Institute și organizator al “Urbea Food Fest”, a vorbit despre conceptul din spatele festivalului.

Am fost foarte bine primiți aici, la Deva. Suntem a doua oară, am mai fost în urmă cu doi ani, dar într-o altă locație, și ne bucurăm foarte mult să fim aici în centrul urbei. (…) „Urbea Food Fest” este un festival culinar, un festival gastronomic, o ocazie prin care noi – Asociația pentru Promovarea Industriei Ospitalității – îndrăznim să punem pe afiș nume din zona gastronomică. Considerăm că industria HoReCa și tot ce înseamnă, turism și așa mai departe, trebuie pus în valoare (…) Noi, în cadrul „Urbea Food Fest”, aducem producători locali. Suntem, poate, printre singurele festivaluri din România care nu are contracte semnate cu corporații (…) Vă invit la standul de bio cătină – un business venit de la Târgu – Mureș aici, producători locali de cătină. Ne place și suntem foarte bucuroși că putem să integrăm în acest concept tot ce înseamnă artizanal și, așa cum spunea domnul primar, această creativitate antreprenorială românească să o potențăm și să o promovăm. În aceste trei zile, veți avea ocazia să încercați produsele din truck-uri, din bucătăriile acestea mobile (…) Îi așteptăm pe toți devenii aici, până duminică seara”.

Spectacol culinar, pus în scenă de Chef Ioana Bogdan

În cadrul evenimentului, sâmbătă, 26 iulie, începând cu ora 10:00, Chef Ioana Bogdan îi așteaptă pe cei mici în bucătăria festivalului, la un atelier de gătit pentru copii. „De multe ori, lumea mă întreabă de unde am atâta energie, iar răspunsul meu vine întotdeauna foarte prompt, pentru că am avut mentori buni și unul dintre ei este și Florin Maxim, pentru că are o energie debordantă și face lucruri pentru industria HoReCa demne de pus pe perete efectiv. Am avut norocul și plăcerea să lucrez alături de el și mă bucur că acum este la Deva (…) Cu bucurie, o să organizez, mâine, un atelier de gătit pentru copii. Cred, cu tărie, că viitorul se construiește încă de la vârste foarte fragede, iar fiecare oră petrecută cu copiii în bucătărie este o lecție vie de viață. De asemenea, o să am două momente culinare, unul sâmbătă și altul duminică, între orele 19:00 -20:00. Lucrăm cu ingrediente locale, cu rețete reinterpretate. Mai mult decât atât, unul dintre punctele forte ale acestui festival este acela de a găti sustenabil și a ne asigura că nu pierdem nimic în bucătărie”, a declarat Chef Ioana Bogdan.

Înghețată thailandeză cu nectar de cătină, vedeta festivalului

Printre cele mai inedite delicii ale festivalului se numără înghețata thailandeză cu cătină, un desert spectaculos și sănătos, preparat de soții Darius și Kinga Bădeancă – producători locali de cătină bio din Târgu Mureș.

Advertisement

De peste un deceniu, au propria plantație de cătină, iar încet -încet, s-au dezvoltat. În urmă cu cinci ani, au început să producă nectar de cătină la rece, după care au făcut diferite sortimente: nectar de cătină cu miere, cu miere și ghimbir, cu afine, morcovi sau sfeclă.

 

Prezenți pentru prima dată la Deva, au adus acest desert savuros, preparat chiar în fața publicului cu ingredinte numai naturale, pe o masă specială răcită la minus 35 de grade.

 

Avem aici nectar de cătină, presat la rece, cu nectar de afine de munte, tot presat la rece, și cu miere de albine naturală, apoi, bază de frișcă. Aceasta este o masă rece thailandeză, la minus 35 de grade… Amestecăm bine ingredientele, cu o picătură de banană pentru textură și gust…”, a explicat Darius Bădeancă.

Advertisement

Preparatul încântă nu doar prin gust și prospețime, ci oferă și beneficii pentru sănătate și vine în completarea unei game variate de produse pe care familia Bădeancă le oferă și care pot fi comandate și online. „Lumea este încântată, e ceva inedit. Din câte știm, suntem singurii din România, sperăm singurii din lume, care facem înghețată din cătină”, a mai spus Darius Bădeancă.

Urbea Food Fest” Deva continuă până duminică, 27 iulie, inclusiv, între orele 10:00 și 23:00.

Citeste mai mult ...

Actualitate

SCRISOARE DESCHISĂ Sindicatul Național al Gărzii de Mediu

Publicat

pe

Redactat de

SCRISOARE DESCHISĂ
Către:
Guvernul României
Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor
Parlamentul României – Comisiile pentru Mediu
Administrația Prezidențială
Stimați decidenți,
Sindicatul Național al Garzii de Mediu (SNGM) vă adresează această scrisoare deschisă pentru a vă atrage atenția asupra unei situații care a depășit de mult pragul îngrijorării și care riscă să genereze consecințe ireversibile asupra mediului, sănătății publice și siguranței naționale: colapsul funcțional al Gărzii Naționale de Mediu.
Sănătatea mediului este astăzi în România o problemă de siguranţă naţională. Infracționalitatea de mediu crește cu cca 7% anual, adică de aproape trei ori mai repede decât PIB-ul mondial!!! România nu face excepție!
În timp ce poluatorii, traficanţii de deșeuri ilegale, infractorii de mediu au mijloace tot mai sofisticate pentru a face și acoperi infracţiunile la adresa mediului, noi, comisarii GNM, avem obligații tot mai mari și drepturi tot mai mici.
Garda Națională de Mediu are, conform legii, atribuții esențiale pentru prevenirea și combaterea poluării, a deșeurilor ilegale, a distrugerii habitatelor naturale, a incendiilor de vegetație necontrolate, a exploatărilor ilegale și a oricăror fapte cu impact negativ asupra mediului și sănătății cetățenilor. Cu toate acestea, realitatea din teren este alarmantă:
• România are un comisar GNM la 45.000 de locuitori. În alte state europene, acest raport este de 1 la 5.000 – 10.000.
• Mai puțin de 500 de comisari activi trebuie să gestioneze peste 250.000 km², într-un context de creștere a infracționalității de mediu.
• Comisarii de mediu sunt trimiși în teren fără echipamente de protecție, fără dotări corespunzătoare, fără pregătire continuă și fără statut profesional clar.
• Nivelul de salarizare nu reflectă volumul, complexitatea și riscurile activității. Posturile nu mai sunt atractive pentru specialiști, iar uzura fizică și psihică duce la plecări constante din sistem.
Suntem tot mai încărcați cu misiuni tot mai specializate, inclusiv din zona de activitate a altor instituții, fără a primi instrumente de acțiune pe măsură.
Lipsiți de suport juridic, de suport logistic adecvat și de suport psihologic, acum suntem pe lista tăierilor sporurilor pentru conditii vătămătoare.
Pentru comisarii de mediu, reducerea sporurilor pentru condiții vătămătoare înseamnă un atentat la demnitatea profesională, la minima siguranță fizică și financiară.
Conform responsabilităților legale pe care le avem, noi, comisarii de mediu, exercităm controale în medii profund toxice: gropi de gunoi, instalații industriale chimice, depozite de deșeuri medicale contaminate, incineratoare de deșeuri, stații de epurare, fabrici de ciment, rafinării.
Avem analize realizate de instituții abilitate care confirmă riscurile la adresa sănătății noastre la care ne supunem, zi de zi, în exercițiul funcțiunii.
Astfel, conform expertizei întocmite de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Protecția Muncii–INCDPM „Alexandru Darabont” București, activitatea comisarilor Gărzii Naționale de Mediu (GNM) se desfășoară în medii care implică expunerea frecventă la factori de risc biologic și chimic cu potențial ridicat de afectare a sănătății, fapt ce justifică în mod obiectiv acordarea sporului pentru condiții vătămătoare.
Nu avem un serviciu de permanență clar reglementat! Avem nevoie de un statut al comisarului GNM care să nu mai lase loc de ambiguități privind misiunea noastră profesională.
Munca noastră e una de linia întâi, plină de responsabilități, dar și plină de pericole! Apărarea mediului nu poate fi făcută la ”fără frecvență”!
Un GNM funcţional nu este doar o obligaţie internă, ci şi un angajament extern. România riscă sancţiuni europene drastice pentru nerespectarea directivelor de mediu, inclusiv a celor privind poluarea aerului, gestionarea deşeurilor sau protecţia biodiversităţii.
Cine are interesul să lase cale liberă celor care prejudiciază mediul și în acest fel, sănătatea publică, ținând GNM într-o stare de subfinanțare cronică??!
Chiar nu se înțelege că prejudiciul adus statului și societății, sănătății publice de către cei care fac infracțiuni de mediu, tot mai multe și tot mai grave, este de sute de ori mai mare decât resursele bugetare care ar trebui alocate pentru o motivare echitabilă și corectă a angajaților GNM, pentru finanțarea adecvată a acestei instituții!? Fiecare infracţiune de mediu nesancţionată înseamnă pierderi bugetare, daune ireversibile asupra sănătăţii publice şi costuri uriaşe de remediere ulterioară. E mai scump să nu avem Gardă Naţională de Mediu funcţională decât să o finanţăm adecvat!
Solicităm adoptarea de urgență a următoarelor măsuri:
1. Renunțarea la reducerile/ tăierile de sporuri pentru condiții vătămătoare în GNM
2. Reglementarea Serviciului de Permanență în GNM
3. Adoptarea Statutului profesional al comisarului de mediu care să definească atribuţiile, incompatibilităţile, riscurile specifice si protecția juridică a personalului din teren
4. Creșterea numărului de posturi pana la un raport rezonabil comisari/locuitori, în conformitate cu standardele europene
5. Dotarea comisarilor cu echipamente de protecție adecvate activității desfășurate
6. Alinierea salarizării la nivelul de responsabilitate, risc și incompatibilitate profesională, similar cu alte structuri cu atribuții de control și ordine publică.
7. Asigurarea formării profesionale continue, printr-un sistem dedicat, permanent și adaptat noilor provocări din domeniul mediului.
Dacă instituţiile statului aleg să ignore realitatea din teren, atunci îşi asumă deschis complicitatea la degradarea sănătăţii publice şi la proliferarea criminalităţii de mediu. SNGM nu va accepta pasiv acest dezastru anuntat! SNGM este pregătit să utilizeze toate pârghiile legale pe care le are la dispoziție pentru a-și apăra drepturile legale și legitime.
Avem încredere că veți ajuta instituțional ca Garda Națională de Mediu să fie, măcar acum în al 12-lea ceas, repusă cu adevărat în funcțiune. Pentru binele public! Fiți apărătorii celor care apără dreptul constituțional al românilor la un mediu sănătos!
Nu cerem privilegii. Cerem un sistem funcțional, în care să putem proteja ceea ce ne-a mai rămas: sănătatea, pădurile, apele, aerul și viitorul.
Un stat care nu-și protejează mediul devine, mai devreme sau mai târziu, un stat toxic pentru proprii cetățeni.
Lipsa acțiunii înseamnă complicitate. Să nu spuneți mai târziu că nu ați știut.
Cu considerație,
Sindicatul Național al Gărzii Naționale de Mediu
23 iulie 2025
Citeste mai mult ...

URMĂREȘTE ServusHD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate