Actualitate
Primăria Deva a plătit subvenția pentru energia termică direct către CFR
Pentru a nu mai exista probleme în ce privește transportul cărbunelui către Termocentrala Mintia, Primăria Municipiului Deva a achitat, luni, suma de 106.227, 96 lei direct către SNTFM CFR Marfă. „Banii reprezintă cesiunea de creanţă intervenită între Complexul Energetic Hunedoara şi Sucursala Banat Oltenia Centrul Zonal Marfă Timișoara”, a precizat primarul municipiului Deva, Florin Oancea, pe pagina sa de Facebook.
Termocentrala Mintia furnizează apă caldă şi căldură pentru peste 4.500 de locuințe din municipiul Deva, pentru şcolile şi grădiniţele din Deva, Spitalul Județean de Urgenţă Hunedoara şi aproximativ 300 de agenţi economici din oraş.
Administrația publică locală subvenționează prețul la energia termică, pentru devenii care sunt racordați la sistemul centralizat de termoficare.
Un blocaj a apărut la Termocentrala Mintia în cursul săptămânii trecute, când CFR a refuzat să mai transporte vagoanele cu cărbune din pricina datoriilor restante acumulate. Din această cauză, exista riscul ca termocentrala să se oprească, ne mai având cărbune în galantare decât pentru o zi. Ar fi urmat ca de joia trecută deveni să nu mai aibă apă caldă și cădură în case, însă edilul șef al urbei, împreună cu o delegație de la termocentrală, a purtat discuții telefonice cu ministrului Transporturilor, Lucian Bode, căruia i-a prezentat situația și a solicitat eșalonarea datoriei Termocentralei Mintia față de CFR Marfă, astfel încât devenii să nu aibă de suferit.
Actualitate
Peste 2.900 de hunedoreni dețin legal arme
Peste 2.900 de persoane din județ dețin legal arme, arată datele prezentate de Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Hunedoara. Din cele peste 4.400 de arme, cele mai multe sunt letale.
În primele 10 luni ale acestui an, polițiștii S.A.E.S.P. Hunedoara au desfășurat 84 de acțiuni, din care 53 de acțiuni pe linie de arme, 31 de acțiuni pe linie de vânătoare și prevenirea actelor de braconaj cinegetic și 20 de acțiuni pe linia materiilor explozive, deșeuri, substanțe periculoase și precursorilor de explozivi, în cadrul cărora au fost înregistrate un număr de 98 de dosare penale. De asemenea, au fost efectuate 561 de controale privind respectarea regimului de arme și muniții, precum și 68 de controale privind substanțele explozive, deșeurile, substanțele periculoase și precursorii de explozivi.
„În urma acestor acțiuni și controale, au fost indisponibilizate 122 de arme (67 de arme letale și 55 arme neletale), 22.213 elemente de muniție, 56 trofee de vânat și peste 270 kg. carne de vânat, 2 dispozitive de diminuare a zgomotului rezultat în urma unei trageri cu arma și 3 dispozitive de iluminat pe timp de noapte. Pe linie de explozivi, deșeuri și substanțe periculoase, au fost indisponibilizate 88 kg. de articole pirotehnice, 197.802 kg de îngrășăminte chimice, 3.200 litri de deșeuri periculoase, 257.852 kg. de deșeuri periculoase, 80 litri și peste 125 kg. de substanțe periculoase. De menționat este faptul că, în perioada analizată, în urma activităților desfășurate de polițiștii S.A.E.S.P. au fost constatate încălcări ale prevederilor Legii 295/2004 privind regimul armelor și munițiilor, fiind emise 90 de dispoziții de anulare permise de armă și 11 dispoziții de suspendare permise de armă. În perioada analizată, au fost eliberate 147 permise de armă și înregistrate 408 permise de armă pentru care s-a prelungit valabilitatea. Simultan, au fost eliberate persoanelor fizice 392 de autorizații pentru procurare de arme letale/neletale și 34 de autorizații pentru persoanele juridice.
În prezent, în evidența Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase (S.A.E.S.P), din cadrul IPJ Hunedoara, există 2.916 de posesori de arme (persoane fizice), care dețin 3.149 de arme de foc letale și 1.288 de arme neletale. Simultan, sunt înregistrați 79 posesori de arme (persoane juridice), care dețin 1.157 de arme de diferite categorii.
Actualitate
Exclusiv. Premieră medicală la SJU Deva: Dr. Răzvan Betea și echipa sa, pionieri în tratamentul cancerului endometrial
O premieră medicală a avut loc la Spitalul Județean de Urgență Deva, unde dr. Răzvan Betea, medic primar specializat în gineco -oncologie, împreună cu dr. Mihai Suru, medic primar ginecolog, au utilizat, pentru prima dată, substanța Indocianina Verdye în detecția laparoscopică a ganglionului santinelă în tratamentul chirurgical al cancerului endometrial.
Această tehnică aduce tratamentul acestei boli grave la standarde internaționale, oferind o șansă mai bună la o intervenție precisă și minim invazivă.
O maladie care necesită atenție: ce este cancerul endometrial?
Cancerul endometrial este o boală care apare atunci când celulele din endometru (țesutul care căptușește interiorul uterului) suferă modificări structurale anormale. Printre factorii de risc se numără predispoziția genetică, obezitatea, rasa caucaziană, diabetul, consumul de grăsimi de origine animală și anumite terapii cu estrogeni.
Un semn distinctiv al acestei boli este apariția sângerărilor vaginale, mai ales după instalarea menopauzei.
Cum se stabilește diagnosticul?
La apariția unor astfel de simptome, pacientele trebuie să consulte un medic ginecolog. De obicei, se recomandă o histeroscopie, o procedură minim invazivă care permite examinarea cavității uterine. Fragmentele prelevate în timpul acestei intervenții sunt trimise la examen histopatologic.
După confirmarea diagnosticului, pacienta este evaluată de o comisie oncologică, care stabilește pașii următori. Tratamentul de bază este, în cele mai multe cazuri, intervenția chirurgicală minim invazivă, realizată laparoscopic.
Un moment de aur: utilizarea Indocianinei Verzi
În premieră la Spitalul Județean de Urgență Deva, dr. Betea și echipa sa au folosit Indocianina Verde (ICG) pentru identificarea ganglionului santinelă. Această tehnică inovatoare presupune injectarea unui colorant special în organism, care devine vizibil sub lumina infraroșie, facilitând identificarea rapidă a ganglionilor afectați de cancer.
„Am injectat această substanță conform unui protocol standardizat la nivelul colului uterin, iar ulterior ganglionul santinelă, devenind verde, poate fi ușor reperat. Acesta este extras și trimis la examen histopatologic pentru a verifica dacă boala s-a extins”, explică dr. Betea.
Această etapă este crucială, deoarece invadarea ganglionului santinelă de către celulele canceroase influențează decisiv planul terapeutic ulterior, care poate include radioterapie sau chimioterapie.
Performanța medicală: rezultatul anilor de muncă și al investițiilor în tehnologie
Realizarea unor astfel de intervenții presupune ani de pregătire medicală, dar și dotări tehnice de ultimă generație. „Aceste rezultate nu ar fi fost posibile fără mentorul meu, dr. Mihai Băcilă, un chirurg de excepție, și fără o echipă bine pregătită”, subliniază dr. Răzvan Betea.
De asemenea, mulțumirile se îndreaptă către partenerii tehnici STORZ care au asigurat aparatura necesară acestei intervenții deosebite.
Viitorul tratamentelor inovatoare în România
Dr. Răzvan Betea își propune să extindă utilizarea acestei tehnici inovatoare și în alte situații în care se pretează, precum cancerul vulvar sau cel de sân. „Este nevoie de implicarea decidenților pentru susținerea acestor intervenții”, adaugă medicul.
Această premieră medicală demonstrează că, prin dedicare și inovație, medicina românească poate ține pasul cu standardele internaționale.
Sursa foto: Dr. Răzvan Betea
Actualitate
Descoperire impresionantă în cetatea dacică de la Costești-Cetățuie. Vestigiile unui templu necunoscut până în prezent, scoase la lumină
Arheologii au făcut o descoperire impresionantă în cetatea dacică de la Costești – Cetățuie, din Munții Orăștiei. Vestigiile unui templu necunoscut până în prezent au fost scoase la lumină.
“Campania arheologică din anul 2024, finanțată de Consiliul Județean Hunedoara și Ministerul Culturii, a adus la lumină vestigiile unui templu necunoscut până în prezent. Aceasta este una dintre descoperirile importante realizate în cetatea dacică de la Costești-Cetățuie în decursul celor 100 de ani de la demararea primelor cercetări arheologice în acest sit. Astfel, în ultima parte a campaniei de săpături, la Costești-Cetățuie au fost descoperite in situ două baze de calcar ale unui templu necunoscut cercetătorilor. Vestigiile noului edificiu au fost identificate pe una dintre terasele din partea sud-vestică a dealului, în locul numit Mălăiște, străbătut de drumul antic. Primele „șiruri de pietre așezate cu o strictă rânduială pe arii cu îngrijire amenajate” au fost aflate în cetatea dacică de aici în cursul săpăturilor coordonate, începând cu anul 1924, de profesorul clujean D. M. Teodorescu. După un veac, descoperirea unui nou aliniament, al cincilea, impulsionează reluarea subiectului referitor la construcțiile cu destinație religioasă de la Costești-Cetățuie, dar și din restul zonei capitalei Regatului Dac”, a informat, vineri, Consiliul Județean (CJ) Hunedoara.
Descoperirea anunțată în preajma “Zilei Patrimoniului Mondial UNESCO” din România, sărbătorită în 16 noiembrie, va contribui, cu siguranță la o mai bună înțelegere a civilizației dacice și a interacțiunilor sale cu celelalte civilizații europene contemporane, arată reprezentanții CJ Hunedoara.
Potrivit specialiștilor, în următorii ani, cercetările arheologice vor fi extinse pentru a documenta planimetria templului, cronologia sa, tehnica de construcție și, nu în ultimul rând, pentru a obține informații cu privire la activitățile desfășurate în perimetrul său.
„Cercetările arheologice din campania 2024 s-au desfășurat sub egida Universității Babeș-Bolyai (Facultatea de Istorie și Filosofie) și au fost finanțate de Ministerul Culturii și Consiliul Județean Hunedoara, prin Direcția Generală de Administrare Monumente și Promovare Turistică a Județului Hunedoara, în cadrul unui parteneriat cu Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, Muzeul Civilizației Dacice și Romane și Muzeul Județean Mureș. Cetățile Dacice din Munții Orăștiei, cinci dintre ele aflate în arealul județului Hunedoara și una în județul Alba, sunt înscrise din anul 1999 în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, datorită contribuției valoroase aduse la cultura și civilizația universală”, mai arată reprezentanții CJ Hunedoara.
Sursa foto: CJ Hunedoara
-
Actualitatecu 19 ore in urma
Exclusiv. Premieră medicală la SJU Deva: Dr. Răzvan Betea și echipa sa, pionieri în tratamentul cancerului endometrial
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Compania DHS va produce vehicule electrice la Deva!
-
Actualitatecu 20 de ore in urma
Descoperire impresionantă în cetatea dacică de la Costești-Cetățuie. Vestigiile unui templu necunoscut până în prezent, scoase la lumină
-
Actualitatecu 21 de ore in urma
Razie a polițiștilor la Hațeg. Două persoane bănuite de camătă și șantaj, reținute
-
Actualitatecu 3 zile in urma
„Puțină… aglomerație”. Mistreți cu pui, surprinși în Parcul Natural Grădiștea Muncelului – Cioclovina
-
Actualitatecu 22 de ore in urma
Sfârșit de săptămână cu mult sport
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Amnistie fiscală, la Deva. Penalitățile și dobânzile șterse, în cazul firmelor și persoanelor fizice care își achită datoriile la bugetul local
-
Actualitatecu 21 de ore in urma
„Atelierul lui Moș Crăciun” își deschide porțile pe 3 decembrie, la Hunedoara