Connect with us
Data: 15/11/2024
.

Actualitate

Ce spun reprezentanții Parcului Național Retezat despre documentarul referitor la tăierile ilegale de arbori, realizat de jurnaliști americani

Publicat

pe

Recent, au apărut în spațiul public informații potrivit cărora o echipă formată din jurnaliști americani, care lucrează la un documentar ce urmează a fi difuzat în 190 de țări, despre tăierile ilegale de arbori, ar fi ajuns și în Parcul Național Retezat. Reprezentanții ROMSILVA Administraţia Parcului Naţional Retezat R.A spun că nu au avut vreo solicitare din partea acestor jurnaliști de a filma în acest areal, iar aici nu se taie ilegal.

Potrivit informațiilor apărute în spațiul public, pentru partea despre mobilă și defrișările ilegale, membrii Netflix au filmat un episod întreg în România, iar Gabriel Păun, președintele ONG-ului „Agen Green”, i-a condus pe realizatori prin pădurile care furnizează lemnul pentru fabricile de mobilier. Președintele ONG-ului, care a apare în această mini-serie Netflix, a povestit că în timpul filmărilor pentru documentar el şi jurnaliştii americani au trecut prin clipe de coşmar, fiind agresați în pădure de niște tăietori ilegali de lemn pe care i-au întâlnit întâmplător în Valea Cernei. De asemenea, în documentar ar apărea și imagini și informații despre situația din

Referitor la informațiile apărute în ultima perioadă în mediul online despre filmările efectuate în România de o echipă de jurnaliști americani din cadrul platformei de streaming online Netflix, Regia Națională a Pădurilor (RNP) ROMSILVA Administraţia Parcului Naţional Retezat R.A. face câteva precizări.

„1. În primul rând, dorim să subliniem că R.N.P. ROMSILVA Administraţia Parcului Naţional Retezat R.A. este deschisă la colaborare cu cetățeni, ONGuri, media pentru a combate activități ilicite din perimetrul Parcului Național Retezat – tăieri ilegale, braconaj, depozitarea necorespunzătoare a deșeurilor, turism neregulamnetar etc. – și sancționarea făptașilor conform legii. Din informațiile din mediul online referitoare la filmările efectuate de către echipa de jurnaliști Netflix pentru serialul de tip documentar „Broken”, în care unul din episoade vizează tăierile ilegale de arbori din România, este menționat și Parcul Național Retezat ca locație de filmare. R.N.P. ROMSILVA Administraţia Parcului Naţional Retezat R.A. nu a fost informată înainte, în timpul sau după realizarea filmărilor, astfel vom aștepta împreună cu dumneavoastră lansarea documentarului din 27 noiembrie pentru a vedea în ce măsură se fac referiri la teritoriul din Parcul Național Retezat.

2. După cum am menționat și în postări anterioare, în Parcul Național Retezat nu se fac nici un fel de defrișări (dex: 1. (C.i. păduri) a înlătura prin tăiere sau ardere, spre a elibera terenul și a-l face propriu pentru agricultură, construcții etc.). Singura situație în care s-a efectuat o defrișare prin tăierea a 167 arbori de molid este în zona de dezvoltare durabilă (cu infrastructură turistică) Stațiunea de Schi Râușor, pentru reabilitarea sistemului de captare a apei ce deservește câteva sate din comuna Râu de Mori.

Advertisement

3. Există anumite suprafețe unde temporar pădurea este în curs de regenerare: pe cale naturală (din puieți proveniți direct din semințele arborilor maturi exploatați), artificială (prin plantare de puieți proveniți din pepiniere) sau mixtă (o combinație a celor două procedee anterior descrise). Asemenea suprafețe se găsesc NUMAI în zona de conservare durabilă (tampon), adică acolo unde este permisă prin lege aplicarea de tratamente silvice, inclusiv tăieri de arbori; aceste zone sunt delimitate clar prin harta cu zonarea internă a Parcului Național Retezat – publică pe site și pe pagina de Facebook https://bit.ly/33nxxK6. Vă reamintim că R.N.P. ROMSILVA Administraţia Parcului Naţional Retezat R.A. NU deține teren în parc iar informații despre proprietarii de pe teritoriul acestuia sunt publice și pot fi găsite pe website-ul APNR la link-ul: http://bit.do/fhDaC. Conform legislației actuale, oricine poate cumpăra de la proprietari privați terenuri în România, chiar și în parcurile naționale, fără a fi necesar acordul administrației ariei protejate.

În ultimul rând dorim să încurajăm încă o dată inițiativele civice derulate de utilizatorii ce ne urmăresc, ochii dumneavoastră vigilenți ne ajută să protejăm natura; totodată facem apel la atenție sporită și realism în aprecierea unor situații posibil neconforme, deoarece nu folosește nimănui răspândirea de informații alarmante nefondate. Vă reamintim că fiecărui ranger îi sunt arondate aproximativ 3.500 de hectare din parc, iar ajutorul dumneavoastră contează. Vă mulțumim și nu ezitați să ne contactați”, au scris reprezentanții RNP Romsilva pe pagina de Facebook „Romsilva-Parcul Național Retezat – Rezervație a Biosferei”.

Broken” este un serial pe care Netflix îl va difuza în 190 de țări. Abordează afacerile necurate care stau în spatele mai multor produse foarte cunoscute (cosmetice, țigări electronice, mobilă, industria produselor din plastic).

Sursa foto: newsweek.ro

Advertisement
Advertisement

Actualitate

Exclusiv. Premieră medicală la SJU Deva: Dr. Răzvan Betea și echipa sa, pionieri în tratamentul cancerului endometrial

Publicat

pe

Redactat de

O premieră medicală a avut loc la Spitalul Județean de Urgență Deva, unde dr. Răzvan Betea, medic primar specializat în gineco -oncologie, împreună cu dr. Mihai Suru, medic primar ginecolog, au utilizat, pentru prima dată, substanța Indocianina Verdye în detecția laparoscopică a ganglionului santinelă în tratamentul chirurgical al cancerului endometrial.

Această tehnică aduce tratamentul acestei boli grave la standarde internaționale, oferind o șansă mai bună la o intervenție precisă și minim invazivă.

O maladie care necesită atenție: ce este cancerul endometrial?

Cancerul endometrial este o boală care apare atunci când celulele din endometru (țesutul care căptușește interiorul uterului) suferă modificări structurale anormale. Printre factorii de risc se numără predispoziția genetică, obezitatea, rasa caucaziană, diabetul, consumul de grăsimi de origine animală și anumite terapii cu estrogeni.

Un semn distinctiv al acestei boli este apariția sângerărilor vaginale, mai ales după instalarea menopauzei.

Cum se stabilește diagnosticul?

La apariția unor astfel de simptome, pacientele trebuie să consulte un medic ginecolog. De obicei, se recomandă o histeroscopie, o procedură minim invazivă care permite examinarea cavității uterine. Fragmentele prelevate în timpul acestei intervenții sunt trimise la examen histopatologic.

Advertisement

După confirmarea diagnosticului, pacienta este evaluată de o comisie oncologică, care stabilește pașii următori. Tratamentul de bază este, în cele mai multe cazuri, intervenția chirurgicală minim invazivă, realizată laparoscopic.

Un moment de aur: utilizarea Indocianinei Verzi

În premieră la Spitalul Județean de Urgență Deva, dr. Betea și echipa sa au folosit Indocianina Verde (ICG) pentru identificarea ganglionului santinelă. Această tehnică inovatoare presupune injectarea unui colorant special în organism, care devine vizibil sub lumina infraroșie, facilitând identificarea rapidă a ganglionilor afectați de cancer.

„Am injectat această substanță conform unui protocol standardizat la nivelul colului uterin, iar ulterior ganglionul santinelă, devenind verde, poate fi ușor reperat. Acesta este extras și trimis la examen histopatologic pentru a verifica dacă boala s-a extins”, explică dr. Betea.

Această etapă este crucială, deoarece invadarea ganglionului santinelă de către celulele canceroase influențează decisiv planul terapeutic ulterior, care poate include radioterapie sau chimioterapie.

Performanța medicală: rezultatul anilor de muncă și al investițiilor în tehnologie

Realizarea unor astfel de intervenții presupune ani de pregătire medicală, dar și dotări tehnice de ultimă generație. „Aceste rezultate nu ar fi fost posibile fără mentorul meu, dr. Mihai Băcilă, un chirurg de excepție, și fără o echipă bine pregătită”, subliniază dr. Răzvan Betea.

Advertisement

De asemenea, mulțumirile se îndreaptă către partenerii tehnici STORZ care au asigurat aparatura necesară acestei intervenții deosebite.

Viitorul tratamentelor inovatoare în România

Dr. Răzvan Betea își propune să extindă utilizarea acestei tehnici inovatoare și în alte situații în care se pretează, precum cancerul vulvar sau cel de sân. Este nevoie de implicarea decidenților pentru susținerea acestor intervenții”, adaugă medicul.

Această premieră medicală demonstrează că, prin dedicare și inovație, medicina românească poate ține pasul cu standardele internaționale.

Sursa foto: Dr. Răzvan Betea

Citeste mai mult ...

Actualitate

Descoperire impresionantă în cetatea dacică de la Costești-Cetățuie. Vestigiile unui templu necunoscut până în prezent, scoase la lumină

Publicat

pe

Redactat de

Arheologii au făcut o descoperire impresionantă în cetatea dacică de la Costești – Cetățuie, din Munții Orăștiei. Vestigiile unui templu necunoscut până în prezent au fost scoase la lumină.

“Campania arheologică din anul 2024, finanțată de Consiliul Județean Hunedoara și Ministerul Culturii, a adus la lumină vestigiile unui templu necunoscut până în prezent. Aceasta este una dintre descoperirile importante realizate în cetatea dacică de la Costești-Cetățuie în decursul celor 100 de ani de la demararea primelor cercetări arheologice în acest sit. Astfel, în ultima parte a campaniei de săpături, la Costești-Cetățuie au fost descoperite in situ două baze de calcar ale unui templu necunoscut cercetătorilor. Vestigiile noului edificiu au fost identificate pe una dintre terasele din partea sud-vestică a dealului, în locul numit Mălăiște, străbătut de drumul antic. Primele „șiruri de pietre așezate cu o strictă rânduială pe arii cu îngrijire amenajate” au fost aflate în cetatea dacică de aici în cursul săpăturilor coordonate, începând cu anul 1924, de profesorul clujean D. M. Teodorescu. După un veac, descoperirea unui nou aliniament, al cincilea, impulsionează reluarea subiectului referitor la construcțiile cu destinație religioasă de la Costești-Cetățuie, dar și din restul zonei capitalei Regatului Dac”, a informat, vineri, Consiliul Județean (CJ) Hunedoara.

Descoperirea anunțată în preajma “Zilei Patrimoniului Mondial UNESCO” din România, sărbătorită în 16 noiembrie, va contribui, cu siguranță la o mai bună înțelegere a civilizației dacice și a interacțiunilor sale cu celelalte civilizații europene contemporane, arată reprezentanții CJ Hunedoara.

Potrivit specialiștilor, în următorii ani, cercetările arheologice vor fi extinse pentru a documenta planimetria templului, cronologia sa, tehnica de construcție și, nu în ultimul rând, pentru a obține informații cu privire la activitățile desfășurate în perimetrul său.

„Cercetările arheologice din campania 2024 s-au desfășurat sub egida Universității Babeș-Bolyai (Facultatea de Istorie și Filosofie) și au fost finanțate de Ministerul Culturii și Consiliul Județean Hunedoara, prin Direcția Generală de Administrare Monumente și Promovare Turistică a Județului Hunedoara, în cadrul unui parteneriat cu Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, Muzeul Civilizației Dacice și Romane și Muzeul Județean Mureș. Cetățile Dacice din Munții Orăștiei, cinci dintre ele aflate în arealul județului Hunedoara și una în județul Alba, sunt înscrise din anul 1999 în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, datorită contribuției valoroase aduse la cultura și civilizația universală”, mai arată reprezentanții CJ Hunedoara.

Advertisement

 

Sursa foto: CJ Hunedoara
Citeste mai mult ...

Actualitate

Razie a polițiștilor la Hațeg. Două persoane bănuite de camătă și șantaj, reținute

Publicat

pe

Redactat de

Polițiștii continuă acțiunile cu efective sporite pentru asigurarea unui climat corespunzător de ordine și siguranță publică. Două persoane bănuite de camătă și șantaj au fost reținute în urma unei astfel de acțiuni ce a avut loc ieri, la Hațeg. În cadrul aceleiași razii, oamenii legii au constatat și trei infracțiuni în flagrant delict.

Polițiștii au organizat, ieri, începând cu ora 06:00, în orașul Hațeg, o acțiune cu efective mărite, tip „Razie”, pentru asigurarea unui climat optim de ordine și siguranță publică.

În cadrul raziei, au fost angrenați peste 60 de polițiști din cadrul Poliției Municipiului Petroșani și ai Poliției Hațeg și Petrila și ai structurilor de ordine publică, poliție rutieră, investigații criminale, investigarea criminalității economice și arme, explozivi și substanțe periculoase, protecția animalelor, precum și luptători ai Serviciului pentru Acțiuni Speciale.

Peste 250 de persoane, legitimate

Potrivit IPJ Hunedoara, acțiunea a urmărit prevenirea și combaterea oricăror fapte cu violență, depistarea persoanelor urmărite în temeiul legii, prevenirea și combaterea traficului și a consumului ilegal de droguri și depistarea participanților la traficul rutier care încalcă normele legale privind circulația pe drumurile publice.În cadrul raziei, în orașul Hațeg, polițiștii au legitimat 251 de persoane, inclusiv prin utilizarea aplicației E-DAC, au verificat 52 de societăți comerciale și 54 de persoane care fac obiectul unor proceduri judiciare și au oprit în trafic, pentru control, 183 de autovehicule, 47 conducători auto fiind testați, în vederea determinării consumului de alcool sau substanțe psihoactive. Pentru neregulile constatate în trafic, polițiștii au aplicat 20 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 15.509 lei și au reținut două certificate de înmatriculare. Polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice au verificat 52 de societăți comerciale din zona pieței agroalimentare Hațeg și din proximitatea Mănăstirii Prislop, iar pentru neregulile constatate au aplicat 5 sancțiuni contravenționale în valoare de 22.000 lei (pentru abateri privind obligația operatorilor economici de a utiliza aparatele de marcat electronice fiscale) și au confiscat 1.224 de lei, sumă găsită ca nefiscalizată prin casele de marcat. În cadrul raziei, polițiștii au pus în executare 4 mandate de percheziție domiciliară emise de Judecătoria Hațeg pe numele a 5 persoane din Hațeg, cu vârste cuprinse între 33 și 54 de ani (un bărbat și 4 femei), bănuiți de săvârșirea infracțiunilor de camătă și șantaj”, au informat reprezentanții IPJ Hunedoara.

Advertisement

Cu ocazia efectuării percheziției la una dintre adrese, polițiștii au identificat un câine din rasa Amstaff căruia i-au fost secționate ambele pavilioane auriculare. În cauză, polițiștii au întocmit dosar penal privind săvârșirea infracțiunii de efectuarea de intervenții chirurgicale destinate modificării aspectului unui animal.

Tot cu această ocazie, polițiștii au găsit la una dintre locuințele percheziționate, aparținând unei femei de 38 de ani, șapte cartușe cu muniție tip bilă de cauciuc, respectiv cu gaz, deținute fără drept de aceasta. În cauză, polițiștii au întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de nerespectare a regimului armelor și munițiilor.

Cele cinci persoane au fost conduse la sediul Poliției, în vederea audierii, iar în urma administrării probatoriului, față de un bărbat de 35 de ani și față de o femeie de 54 de ani a fost luată măsura preventivă a reținerii, pe o perioadă de 24 de ore. Cei doi au fost depuși în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă Deva, polițiștii continuând cercetările în acest caz sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Hațeg.

În cadrul raziei, polițiștii Serviciului Arme, Explozivi, Substanțe Periculoase au verificat condițiile de deținere la domiciliu a armelor de foc în cazul a 11 persoane, posesori legali de arme. Cu ocazia verificărilor efectuate, la locuința unui bărbat din Hațeg, deținător legal de arme și muniții, polițiștii au găsit o pușcă de tir sportiv cu aer comprimat (armă neletală, supusă autorizării), precum și muniția aferentă (50 de diaboluri), deținute fără drept. În cauză, polițiștii au întocmit dosar penal privind săvârșirea infracțiunii de nerespectarea regimului armelor și munițiilor.

În cazul acțiunii de ieri, polițiștii au fost sprijiniți de jandarmii din cadrul I.J.J. Hunedoara.

Advertisement

Polițiștii spun că astfel de activități vor continua și în perioada următoare, în întreg județul, pentru asigurarea unui climat corespunzător de ordine și siguranță publică pentru toți cetățenii. “Inspectoratul de Poliție Județean Hunedoara va lua, în continuare, toate măsurile necesare pentru protejarea cetățenilor și menținerea ordinii publice în județul Hunedoara”, au mai transmis reprezentanții IPJ Hunedoara.

 

Sursa foto: IPJ Hunedoara
Citeste mai mult ...

INFORMARE

Această informare este efectuată de:

SC VIVA CONSTRUCT SRL, cu sediul în mun. Deva, str. Depozitelor, nr. 2B, județul Hunedoara, intenționează să obțină Avizul de Gospodărire a Apelor, conform Legii Apelor nr. 107/1996 cu modificările ulterioare, pentru obiectivul: EXPLOATARE AGREGATE MINERALE CU REFACERE TEREN NATURAL, PERIMETRUL VIVA 1, SAT SĂULEȘTI, ORAȘ SIMERIA, JUD. HUNEDOARA., identificat cu CF nr. 201239, 201240 Simeria.

 

Ca rezultat al acestei măsuri se vor produce următoarele:

Se vor exploata agregate minerale (nisip, pietriș), din terasa râului Mureș, pe raza satului Săulești, oraș Simeria, județul Hunedoara. La finalul exploatării resurselor minerale, terenul va fi adus la starea inițială.

Persoanele care doresc să obțină informații suplimentare sau care intenționează să transmită observații, sugestii și recomandări se pot adresa solicitantului la adresa menționate începând cu data de 15.11.2024.

e-mail: mvs.mining.solutions@gmail.com., 0730 810 740

Prin reprezentant,

Pitea Nicolae Viorel

Comandat de PNL, executat de TMT MEDIA INTERNATIONAL SRL, CMF 1124002

Comandat de UCRR, executat de TMT MEDIA INTERNATIONAL SRL, CMF 13240028

Comandat de AUR-Hunedoara, executat de TMT MEDIA INTERNATIONAL SRL, CMF 11240014

Comandat de UDMR, executat de TMT MEDIA INTERNATIONAL SRL, CMF 13240004

Comandat de UDMR, executat de TMT MEDIA INTERNATIONAL SRL, CMF 13240004

URMĂREȘTE ServusHD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate