Connect with us
Data: 02/05/2024
.

Actualitate - Eveniment

Primăria din Lelese va funcționa, în acest an, la limita de avarie

Publicat

pe

Alocările bugetare din acest an pentru o bună parte a administrațiilor publice locale din zonele rurale ale județului Hunedoara nu sunt chiar cele mai prietenoase.

Cu această problemă nu se confruntă doar comunele mari din județ, ci și localitățile rurale cu o populație mai mică.

Nu renunță la proiecte

O astfel de situație o întâlnim și la Lelese, una dintre cele mai mici comune ale județului Hunedoara ca număr de locuitori. „Bugetul local a fost aprobat, dar este unul care permite ca Primăria comunei Lelese să funcționeze la limita avariei. În această situație se pun foarte mari semne de întrebare cu privire la plata cotei de cofinanțare ce ne revine la proiectele de dezvoltare ale comunei, care sunt în derulare. Este vorba aici despre patru proiecte, două pe fonduri europene și tot atâtea beneficiare de finanțări guvernamentale. Pe fonduri europene avem asfaltarea drumului dintre Runcu Mare și podul de la Givăjdia, respectiv achiziționarea unui utilaj multifuncțional pentru deszăpeziri în zona montană, cu putere foarte mare, dar cu gabarit mic, exact cum trebuie să fie la noi. Pe fonduri guvernamentale avem asfaltări de drumuri comunale și de străzi în intravilan, pentru finalizarea acestor lucrări în toate satele aparținătoare, și modernizarea și extinderea rețelei de iluminat public, prin montarea de lămpi cu led, în locul becurilor clasice vechi, și de stâlpi cu panouri solare, acolo unde aceștia nu sunt. Indiferent de situație, aceste proiecte vor merge înainte în 2018 și am toată încrederea că se vor respecta promisiunile de sprijin la plata cofinanțărilor pe care le avem atât de la Consiliul Județean, cât și de la Guvern”, a declarat primarul comunei Lelese, Ciprian Gheorghe Achim. Comuna Lelese, din Ținutul Pădurenilor, are o populație de aproximativ 400 de locuitori și este compusă din satul de reședință omonim și așezările aparținătoare Cerişor, Runcu Mare şi Sohodol

Advertisement

Actualitate

Iepurașul vine la Zoo Hunedoara. Activități și concursuri pentru copii, sâmbătă – 4 mai

Publicat

pe

Redactat de

Iepurașul vine la Grădina Zoologică din Hunedoara, acolo unde, sâmbătă, 4 mai, începând cu ora 11:00, sunt așteptați cât mai mulți copii. Numeroase activități sunt pregătite pentru cei mici, de la ateliere de pictat pe față, de pictură ornamente, de împletit codițe sau de tatuaje temporare, până la curse amuzante, cu saci și obstacole, și un concurs de creație artistică.

“Anul acesta, Iepurașul vine la Grădina Zoologică Hunedoara cu numeroase activități și concursuri, alături de Interact Club „Iancu de Hunedoara”: atelier de pictat pe față, atelier de pictură ornamente, atelier de împletit codițe, atelier tatuaje temporare, curse cu saci, curse cu obstacole, concurs creație artistică. Iepurașul vine la Zoo. Vino și tu! Sâmbătă – 4 mai 2024, ora 11:00 la Grădina Zoologică Hunedoara. Câștigă premii alături de prieteni și familie! Intrarea este liberă!”, au transmis reprezentanții Primăriei Hunedoara.

Citeste mai mult ...

Actualitate

FOTO| Marele târg de primăvară de la Pui, organizat în 1 Mai, a reunit numeroși comercianți și cumpărători

Publicat

pe

Redactat de

Comuna Pui a găzduit, ieri, în 1 mai, vestitul Târg de primăvară, eveniment care, și în acest an, a reunit un număr mare de comercianți, dar și cumpărători. Marfa a fost pe alese, de la produse agricole, bucate tradiționale, obiecte de uz gospodăresc ori articole vestimentare. Manifestarea, cu o tradiție foarte veche, încă se mai păstrează la Pui, cea mai mare comună hunedoreană.

Târgul de primăvară de la Pui este unul dintre cele mai importante evenimente din județul Hunedoara, cu o tradiție de sute de ani. Autorităţile locale din această frumoasă comună situată în Țara Hațegului păstrează acest obicei, care datează din moşi-strămoşi, şi au organizat, și în acest an, acest eveniment. Astfel, miercuri, 1 Mai, la Pui au fost prezenți numeroși comercianți sosiți din diferite colțuri ale județului, dar și de prin alte părți. De la târg, nu au lipsit produsele tradiționale, dar și altele nealimentare, de la butoaie din lemn, cazane, pălării, articole vestimentare, și multe altele.

“Vă mulțumesc pentru prezența la Târgul de Primăvară de la Pui și pentru că împreună ducem tradiția mai departe! Sărbători fericite tuturor!”, a transmis Victor Stoica, primarul comunei Pui.

rgul de primăvară, la fel ca şi cel de toamnă, de pe 14 octombrie, sunt evenimente cu o tradiţie foarte veche la Pui, comuna fiind renumită în Țara Hațegului și nu numai pentru aceste două manifestări anuale.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Expoziție de mașini electrice de top, la Colegiul Național “Decebal” din Deva: „Provocarea Viitorului”

Publicat

pe

Redactat de

Weekendul trecut, curtea Colegiului Național “Decebal” a devenit scena unei expoziții tehnologice remarcabile, marcată de prezentarea unor mașini electrice de top și de o atmosferă vibrantă, plină de entuziasm. Evenimentul a adus împreună liceeni pasionați de robotică, entuziaști ai tehnologiei și un invitat de seamă, Dan Boboiescu, alături de colaboratorii săi.

Mașini electrice de ultimă generație, perle ale industriei auto ecologice, au fost expuse cu mândrie sub razele soarelui, atrăgând atenția și admirația publicului prezent. Liceenii din Deva, cu ochii plini de curiozitate, au explorat fiecare detaliu al acestor capodopere tehnologice, sub îndrumarea pasionată a profesorilor și experților din domeniu.

Invitatul special, Dan Boboiescu, alături de colaboratorii săi, au adus cu ei expertiza și pasiunea pentru mișcarea către mobilitate electrică. Dialogul cu participanții a evidențiat impactul pozitiv al mașinilor electrice asupra mediului înconjurător, subliniind importanța unei schimbări către soluții de transport mai sustenabile.

Evenimentul a oferit și oportunitatea de a întâlni membrii proiectului ElectroMobilitate”, inițiativă ce a acumulat peste 3 milioane de kilometri pe drumurile României, demonstrând viabilitatea și beneficiile mobilității electrice.

 

Advertisement

„Evenimentul a fost dedicat echipei de robotică de la Colegiul „Decebal”. S-a născut inițiativa în urma unui dialog online despre industria autoglobală și aplicarea roboților în industria auto. Am venit cu mai multe mașini pe care să le prezentăm, cu soluții tehnice constructive diferite și este în curs de derulare o prezentare video bazată pe roboți în industria auto”, a declarat ing. Dan Boboiescu, coordonator proiectul „ElectroMobilitate”.

„În primul rând, evenimentul, alături de domnul Dan Boboiescu care a venit din America, domnul Cornel reprezentant Casa Auto Timișoara, dar și mulți alții, echipa de robotică a avut foarte multe de învățat. Am aflat care este procesul industrial al roboticii, care sunt contribuțiile roboticii în industria automobilă, care sunt avantajele unei mașini electrice dacă vrem să ne bazăm pe asta pentru că, până la urmă, asta se zice că va fi viitorul și multe altele. Desigur, practici, ce face un inginer, unde putem aplica pe ce vrem să ne orientăm în viitor și așa mai departe. Echipa de robotică vrea să le mulțumească domnilor pentru că au venit să ne ajute, să ne susțină și am fost foarte bucuroși să vedem atâtea mașini pe care nu ni le-am imaginat vreodată că o să le vedem. Sunt minunate”, a spus Jad El Haj Sleiman, programator la echipa de robotică „Decebal Tech”.

Astfel, expoziția de la Colegiul Național “Decebal” din Deva nu a fost doar un simplu eveniment, ci o veritabilă provocare a viitorului, subliniind importanța tehnologiei și inovației în construirea unei lumi mai verzi și mai sustenabile pentru generațiile viitoare.

Citeste mai mult ...

URMARESTE Servus HD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate