Actualitate
Primele contracte semnate prin PR Vest pentru izolarea termică a blocurilor. Investițiile se vor realiza în orașul Călan

În orașul Călan, continuă reabilitarea termică a blocurilor de locuințe, cu fonduri europene. După ce, zeci de imobile din această localitate au fost eficientizate energetic prin Regio – Programul Operațional Regional Vest 2014-2020, urmează alte investiții prin Programul Regional Vest 2021-2027, gestionat de Agenția pentru Dezvoltare Regională (ADR) Vest.
ADR Vest și Primăria Călan au semnat, miercuri, 4 septembrie 2024, contractele de finanțare pentru reabilitarea energetică a unui număr de cinci blocuri cu patru etaje, însumând 200 de apartamente, prin trei noi proiecte.
„Sunt primele contracte încheiate pe componenta Eficiență energetică – clădiri rezidențiale a Programului Regional Vest. Intervențiile vizează blocurile de pe strada Bradului, nr. 1, 3, 5, 7 și 9. Locuitorii din zonă se vor bucura nu doar de condiții mai bune de locuire, ci și de o reducere de minimum 40% a costurilor cu întreținerea odată cu finalizarea lucrărilor, mai ales că mulți dintre aceștia au venituri mici sau medii sau beneficiază de ajutoare sociale, ceea ce face dificilă reabilitarea energetică a imobilelor din surse proprii”, au transmis reprezentanții ADR Vest.

Sursa foto: ADR Vest
Potrivit reprezentanților ADR Vest, cu ajutorul finanțării europene, vor fi izolate termic fațadele și planșeele de la ultimul etaj, se va înlocui tâmplăria existentă cu una mai eficientă energetic, iar balcoanele și logiile vor fi închise cu tâmplărie termoizolantă. De asemenea, sistemul de iluminat din spațiile comune va fi modernizat prin instalarea de corpuri de iluminat cu tehnologie LED și senzori de mișcare/prezență, pentru care se vor utiliza sisteme alternative de producere a energiei electrice – panouri fotovoltaice care vor fi amplasate pe acoperiș. Totodată, se vor repara elementele de construcție ale faţadelor care necesită astfel de lucrări, vor fi reparate sau înlocuite acoperișurile, după caz, inclusiv sistemele de colectare a apelor meteorice, se vor reface finisajele interioare în zonele de intervenţie și în spațiile comune, se vor realiza intervenții pentru a asigura accesul persoanelor cu dizabilități ș.a.m.d.
„Prin Programul Regional Vest, sprijinim dezvoltarea orașelor din regiune. O componentă importantă este reprezentată de reabilitarea termică a blocurilor de locuințe, în special a celor construite în perioada comunistă. Investițiile finanțate prin program contribuie la îmbunătățirea calității vieții locuitorilor prin asigurarea unui confort termic sporit, scăderea costurilor de încălzire și apă caldă, și creșterea calității arhitecturale și estetice a mediului urban. În plus, pentru prima dată, asociațiile de proprietari nu vor trebui să suporte niciun cost pentru reabilitarea termică”, a declarat Sorin Maxim, directorul general al ADR Vest.
Peste cinci milioane de euro vor fi investite în cele trei proiecte, din care 3,4 milioane de euro reprezintă contribuția Uniunii Europene. Proiectele vor fi finalizate în primul trimestru al anului 2026.
Regiunea Vest beneficiază de fonduri europene de peste 55 de milioane de euro prin Programul Regional Vest 2021-2027, pentru investiții în izolarea termică a blocurilor de locuințe.
Primăriile din mediul urban mai pot depune proiecte până la data de 26 ianuarie 2026.
Actualitate
“Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului” – Eveniment special, la Centrul destinat recuperării micuților cu dizabilități din Deva

Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Hunedoara marchează „Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului”, prin acțiuni de promovare a serviciilor de specialitate dezvoltate la nivelul instituției în sprijinul copiilor cu dizabilități.
Un eveniment special a avut loc la Centrul de zi destinat recuperării copiilor cu dizabilități din Deva. Ateliere creative, mesaje motivaționale, sesiuni de dans și mișcare în aer liber și jocuri au fost organizate pentru micuții cu autism aflați în evidență. “Copiii au fost întâmpinați într-o atmosferă relaxantă cu decoruri în culoarea simbolică a autismului (albastre) – baloane, bannere și afișe. Au fost organizate ateliere creative, unde copiii au creat obiecte tematice (brățări, puzzle sau picturi legate de experiențele lor din sfera autismului), sesiuni de dans și mișcare liberă, traseu cu obstacole, joaca cu baloane de săpun, un spațiu pentru socializare liberă. Cel mai îndrăgit moment a fost cel în care fiecare participant- copil sau adult- a extras câte un mesaj motivațional care apoi a fost expus pe un panou dedicat descrierii acestei afecțiuni care are, în țara noastră, o prevalență de aproximativ 14 %, în rândul copiilor. Micuții s-au bucurat, pierduți în lumea culorilor, formelor și sunetelor, creată special pentru ei de terapeuții care le-au îndrumat jocul. Părinții i-au urmărit și câteodată au tresărit la cate un pas șovăitor. Pentru că lângă ei, noi toți, deopotrivă, cu răbdare, terapii și joacă , asistăm la transformarea și devenirea lor”, a declarat Geanina Marina Ianc, director general la DGASPC Hunedoara.
Foto: DGASPC Hunedoara
“Ziua Internațională a Conștientizării Autismului” este marcată anual în ziua de 2 aprilie, cu scopul de a contribui la informarea societății privind tulburarea de spectru autist.
Actualitate
Noutăți din handbalul feminin

Odată cu încheierea lunii martie au luat sfârșit meciurile din sezonul regular al Campionatului Național de handbal pentru junioare 2. În această fază a evoluat, cu rezultate excelente, CSȘ Petroșani.
Victorie și în ultima etapă
Deși calificate în primul turneu semifinal și cu primul loc asigurat în grupa G de mai multă vreme, fetele de la CSȘ Petroșani au tratat cu maximă seriozitate meciul din etapa a XIV-a, ultima a sezonului regular. În acest meci petroșănencele au întâlnit pe Millenium Giarmata, echipă care era în luptă pentru ocuparea poziției a patra, ultima care duce în primele turnee semifinale. Bănățencele aveau nevoie de victorie, dar fetele din Vale și-au respectat blazonul și au învins cu 44-39 (22-19). Astfel, echipa din Petroșani a câștigat seria G cu 22 de puncte din 24 posibile, iar echipa din Giarmata, cu 12 puncte, a încheiat pe cinci. Pe poziția secundă, cu 16 puncte, s-a clasat Cîțu Timișoara, cu 16 puncte, după victoria de acasă, 26-17 (13-7), cu a șasea clasată, Alpha Oradea (4 puncte). Pe locul trei s-a situat Unirea Sânnicolau Mare, cu 15 puncte, deși a stat în această rundă, întrucât Beldiman Arad s-a retras din competiție la finele turului. Ultimul loc calificant în turneele semifinale, cel de-al patrulea, le-a revenit fetelor de la Banatul Timișoara, care au acumulat 13 puncte după victoria de pe teren propriu, cu scorul de 35-25 (17-13), obținută în fața celei de-a șaptea clasate, Traian Vuia Reșița, care a încheiat sezonul regular cu 2 puncte.
Își cunosc adversarele din semifinale
Astfel, fetele de la CSȘ Petroșani își cunosc și adversarele din primul turneu semifinal, care se va desfășura spre sfârșitul lui aprilie, datele și locațiile de desfășurare urmând a fi anunțate în curând. Astfel, dacă nu vor fi retrageri din competiție sau alte motive întemeiate, CSȘ Petroșani va juca cu locul 2 din grupa H, LPS Bistrița, cu locul 3 din grupa E, CSȘ Sighișoara, și cu locul 4 din grupa F, Jiul Rovinari. Se va juca fiecare cu fiecare, într-o singură manșă, iar la finalul turneului primele două clasate vor contina evoluția pentru locurile 1-16, iar ultimele două pentru locurile 17-32.
Zonă de junioare IV la Deva
La sfârșitul acestei săptămâni vom avea parte de handbal la junioare IV, Sala Sporturilor din Deva urmând a găzdui Turneul Zonal 5, la care participă echipe din județele Arad, Caraș Severin, Timiș și Hunedoara. Cele 13 participante au fost împărțite în patru grupe, una cu patru echipe, iar celelalte cu trei. Astfel, în grupa A au fost repartizate CSȘ Petroșani, CFR Simeria, CSȘ Hunedoara și Golden Kids Bocșa, în grupa B Hercules Herculane, Școala nr. 7 Timișoara și Dominicii Timișoara, în grupa C Unirea Sântana, CS Giroc Chișoda și Frontiera Curtici, iar în grupa D Millenium Giarmata, CSM Reșița și gazdele de la CSM Deva. Competiția va debuta vineri, 4 aprilie, la ora 11:00, cu meciul Petroșani – Simeria, iar de la 12:15 va fi meciul Hunedoara-Bocșa, ambele din grupa A. Urmează, de la ora 13:30 Hercules – Școala 7 (B), de la 14:45 Sântana – Giroc (C) și de la 16:00 Deva – Giarmata (D), iar ziua se va încheia cu alte două meciuri din grupa A, Simeria – Bocșa, de la 17:15, și Hunedoara – Petroșani, de la 18:30. Meciurile de sâmbătă, 5 aprilie, încep la ora 9:00 cu confruntarea Dominicii – Hercules (B), programul următor fiind Reșița – Giarmata (D, 10:15), Curtici – Sântana (C, 11:30), Hunedoara – Simeria (A, 12:45), Școala 7 – Dominicii (B, 14:00), Giroc – Curtici (C, 15:15), Deva – Reșița (D, 16:30) și Bocșa – Petroșani (A, 17:45). Câștigătoarele de grupe vor juca în semifinale, duminică, 6 aprilie, de la ora 9:00 și, respectiv 10:15, meciul pentru locul 3 va fi la 11:30, iar finala va începe la ora 12:45.
Actualitate
L-ați văzut? Tânăr din Lupeni, dat dispărut

L-ați văzut? Tânăr din Lupeni, dat dispărut.
Poliția Oraşului Lupeni a fost sesizată, în data de 2 aprilie a.c., în jurul orei 01.00, cu privire la plecarea voluntară de la domiciliu a unui tânăr de 22 de ani – Murărașu Sebastian Daniel.
În urma primelor verificări, s-a stabilit că tânărul ar fi plecat în data de 01 aprilie a.c., în jurul orei 06.00, la Universitatea din Petroșani, unde este student, fără a reveni până în prezent.
Semnalmente: înălțime 1.84 metri, greutate 65 kg., păr șaten, tuns scurt, ochi albaștri, față ovală, ten deschis la culoare, cicatrice în zona bărbiei (partea stângă).
La data plecării, tânărul purta un pardesiu de culoare gri cu negru, pantaloni de culoare neagră, cămașă și cravată de culoare neagră, pantofi negri, având asupra sa un rucsac de culoare neagră.
Persoanele care dețin informații, ce ar putea ajuta la depistarea tânărului, sunt rugate să apeleze numărul de urgență 112 sau cea mai apropiată unitate de poliție.
- Actualitatecu 2 zile in urma
Interviu cu dr. Răzvan Betea, medic primar obstetrică-ginecologie, supraspecializat în gineco-oncologie și cu subspecializare în estetică ginecologică
- Actualitatecu 3 zile in urma
Tragic: O femeie a murit intoxicată cu fum, în urma unui incendiu care i-a cuprins casa
- Actualitatecu 2 zile in urma
“Rabla pentru sobe”: Primăriile din 55 de comune hunedorene, eligibile pentru acest program
- Actualitatecu 3 zile in urma
Succes la scor pentru Corvinul
- Actualitatecu 3 zile in urma
Șofer prins băut la volan, după o urmărire în trafic
- Actualitatecu 2 zile in urma
Petrila, mai curată: Campania de primăvară continuă cu implicarea cetățenilor
- Actualitatecu 2 zile in urma
Corvinul – FC Bihor în Cupa României
- Actualitatecu 2 zile in urma
Șoferi depistați în stare de ebrietate și fără permis în județul Hunedoara