Connect with us
Data: 17/11/2024
.

Actualitate - Eveniment

Primul manual școlar românesc, tipărit în chirilică – piesa de colecție din zestrea muzeului devean

Publicat

pe

În cadrul rubricii: PIESE REPREZENTATIVE DIN COLECȚIILE MUZEULUI CIVILIZAȚIEI DACICE ȘI ROMANE din DEVA, prezentăm on-line un alt exponat deosebit.
Exponatul de astăzi este o carte care face parte din colecția bibliotecii documentare a Muzeului Civilizației Dacice și Romane din Deva și este prezentată de către dr. Georgeta Deju, șef serviciu Secția de Istorie și Artă.
„Bucoavna pentru învăţătura pruncilor[…]” – Sibiu: Tipografia erezitorei lui Gheorghe de Closius, [s. a.].
Carte destinată formării deprinderilor de citit și de scris, tipărită cu alfabet chirilic, în limba română, bucoavna reprezintă prima variantă a unui manual școlar românesc. Cea dintâi bucoavnă românească a fost imprimată în anul 1699, la Bălgrad (Alba Iulia), de meșterul tipograf Mihail Iștvanovici, apariția acestui tip de carte marcând o etapă distinctă în dezvoltarea literaturii didactice românești. Au urmat numeroase alte ediții, tipărite în centre tipografice precum Blaj, Cluj, Râmnic, Buda, Viena, Sibiu, Brașov, București, Chișinău, imprimarea continuându-se până în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, deși apăruseră abecedarele, cu conținut și metodă mai moderne. O ultimă ediție transilvăneană a bucoavnei a apărut la Sibiu în anul 1870, ea fiind utilizată în unele școli ortodoxe până către anul 1890.
În general, conținutul unui astfel de manual era în exclusivitate religios, învățarea bucoavnei înzestrându-i pe elevi numai cu elementele necesare citirii și înțelegerii cărților bisericești și religioase, nefiind prezente niciun fel de cunoștințe practice, artistice, istorice etc. Astfel, la încheierea anului școlar, după ce întreg manualul era parcurs, copiii știau pe de rost literele, grupurile de litere, psalmii, rugăciunile și învățăturile creștinești, care făceau din elevi oameni cu frica lui Dumnezeu și cu iubire față de aproapele.
Au existat, însă, și ediții cu conținut laicizat, tipărite la Viena și Buda la sfârșitul secolul al XVIII-lea, unele bilingve româno-germane, care urmăreau eliminarea superstițiilor și făceau apel la propria rațiune, aveau preocupări pentru limbă și ortografie, materialul fiind alcătuit mai ales din povestiri morale, filozofice, proverbe. După o vreme, considerate a fi nepotrivite cu structura sufletească, gusturile și necesitățile poporului român, acest gen de bucoavne nu au mai fost utilizate în învățământul românesc transilvănean, revenindu-se la bucoavna tradițională cu conținut pur religios.
În fondul bibliotecii Muzeului Civilizației Dacice și Romane din Deva se găsește „Bucoavna” imprimată la Sibiu, în tipografia lui Georg Samuel von Closius, cândva spre sfârșitul anilor 50 din secolul al XIX-lea (anul imprimării nu este menționat explicit). Este un exemplar de format mic, 17×10 cm, și conține 70 de pagini.
Coperțile sunt din carton, cotorul din piele, starea de conservare a exemplarului fiind bună, având în vedere uzura la care este supus un manual în timpul procesului de învățare.
Lecțiile cuprinse în bucoavnă sunt următoarele: Slovele mari și slovele mici, exerciții de slovenire (f. 1v-2); Rânduiala Vecerniei (p. 1-11); Rânduiala Utreniei (p. 12-21); Rânduiala Sfintei Liturghii (p. 22-41); Învățături bisericești (p. 42-49); Irmoasele praznicelor (p. 50-55); Rugăciunile dimineții (p. 57-60); Rugăciunile de seară (p. 61-63); Rugăciunile Sf. Cuminecături (p. 64-65); Arătarea numerelor (p. 66). Exemplarului îi lipsesc ultimele file pe care era prezentă tabla înmulțirii, lecție intitulată „O dată unul”.
Cititul și scrisul nu erau învățate deodată, accentul era pus pe citit, scrisul fiind aprofundat ulterior și mai ales de către elevii care doreau să urmeze preoția.
Metoda de învățare a sunetelor era cea a „buchizării” (sau a „slovenirii”), foarte anevoioasă, de altfel. Literele alfabetului chirilic, fiecare cu denumire proprie, erau rostite astfel:Б б (latin B b) era citit „buche”; В в (latin V v) era citit „vede”; Г г (latin G g) era citit „glagole”; Ж ж (latin J j) era citit „jivete”; З з (latin Z z) era citit „zemle”; П п (latin P p) erau citite „pocoi”; С с (latin S s) erau citite „slovo”; Ш ш (latin Ș ș) era citit „șa/șviță” etc.
De exemplu, cuvântul „tabla” era buchizat: „t”verdu-„a”z-„b”uche-„l”iude-„a”z și era citit apoi întreg „tabla”; cuvântul „pom” era buchizatpocoi-on-mislete; cuvântul „cal” era buchizat: caco-az-liude etc.
Buchile (slovele) din bucoavnă erau învățate mecanic. Întâi erau citite de dascăl, apoi se rosteau în cor, împreună cu dascălul, după care erau repetate de către copii până le învățau pe de rost. Urmau exercițiile de silabisire, apoi textele cu rugăciuni, psalmi, învățături creștinești. Metoda citirii acestora era aceeași ca și la învățarea buchilor: dascălul citea textul, elevii repetau în cor, textul era dat ca temă de casă, iar a doua zi trebuiau să citească singuri.
Cărticica din biblioteca muzeului devean are și o poveste, scrisă pe carte de persoana căreia i-a aparținut un timp și care a învățat din ea. Elevul se numește Constantin Blebea și a fost absolvent al Gimnaziului Român Greco-Ortodox din Brad (înființat în anul 1869), promoția 1880/1881. La finalul anilor de gimnaziu, Constantin Blebea, originar din Brașov, a ținut să dăruiască școlii cartea din care învățase în clasele primare să citească și să scrie, pentru ca și alți elevi să aibă acces la învățat. Însemnarea de pe coperta 1 (scrisă cu alfabet latin, deși cartea e tipărită cu alfabet chirilic, iată!) menționează: „Donată bibliotecii gymnasiului r.[român] gr.[eco] or.[todox] din Brad/ de/ Constantin Blebea/ c. IV gymnas/ Brad 1881 30 Mai st.[il] v.[echi]”.
Orizonturile pe care le deschidea bucoavna nu erau prea largi, totuși are un merit demn de luat în seamă, acela de fi primul manual școlar al românilor, din care generații de copii au învățat să citească, oferind astfel acces și la alte cărți, acte, însemnări.

Vă invităm să vizionați propunerea de astăzi, în mediul virtual, pe pagina de facebook a muzeului

https://www.facebook.com/MCDRDeva/

și pe site-ul instituției www.mcdr.ro.

Advertisement

Actualitate

Spectacol de poveste, cu îndrăgiții artiști Ducu Bertzi, Gino și Anca Jilovan, în Ajun de Moș Nicolae, la Deva

Publicat

pe

Redactat de

Sala Mare a Centrului Cultural „Drăgan Muntean” din Deva va găzdui, în Ajun de Moș Nicolae, un spectacol de poveste dedicat sărbătorilor de iarnă, susținut de îndrăgiții artiști Ducu Bertzi, Gino și Anca Jilovan.

Primăria Municipiului Deva și Centrul Cultural „Drăgan Muntean” Deva au plăcerea să vă invite la un concert de colinde și cântece de Crăciun, intitulat „Acum, în prag de sărbători”.

“Spectacolul va avea loc în 5 decembrie 2024, la ora 19:00, în sala mare a Centrului Cultural „Drăgan Muntean” Deva. Evenimentul va fi susținut de îndrăgiții artiști Ducu Bertzi, Gino și Anca Jilovan și va aduce magia sărbătorilor de iarnă în sufletele tuturor. Organizat de Expert G Entertainment SRL din Sebeș, spectacolul oferă publicului din Deva o atmosferă de poveste, într-un decor de Crăciun deosebit”, au informat reprezentanții Centrului Cultural „Drăgan Muntean” Deva.

Biletele pot fi achiziționate online: pe entertix.ro sau de la Centrul Cultural „Drăgan Muntean” Deva: în zilele de luni și vineri, între orele 11:00-14:00, și miercuri, între orele 14:00-17:00.

Informații suplimentare, la numărul de telefon 0721.055.037.

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate

„Atelierul lui Moș Crăciun” își deschide porțile pe 3 decembrie, la Hunedoara

Publicat

pe

Redactat de

Micuții din Hunedoara sunt așteptați, și în acest an, la „Atelierul lui Moș Crăciun- Ediția 2024”, care își va deschide porțile începând cu data de 3 decembrie.

Ca și până acum, copiii vor avea ocazia să își dea frâu liber imaginației și să creeze, cu mânuțele lor, tot felul de figurine și ornamente de Crăciun.

“Primăria Municipiului Hunedoara organizează „Atelierul lui Moș Crăciun- Ediția 2024” – Atelier de creaţie pentru copii. În perioada 03.12.2024 – 13.12.2024, grupuri de copii cu vârste cuprinse între 5 și 10 ani vor participa la acest atelier de creație. Cei mici vor putea să fie creativi și să își demonstreze talentul de a picta și crea diferite ornamente de Crăciun. Fiecare atelier va avea o durată de aproximativ 40 minute şi se va face cu grupe de maximum 40 de copii, însoţiţi de un adult. Programarea la atelier se face în perioada 18 – 22 noiembrie 2024, pe baza unui formular, în limita locurilor disponibile. Formularele se găsesc pe site-ul Primăriei Municipiului Hunedoara – www.primariahunedoara.ro și se pot trimite până în data de 22.11.2024 inclusiv, pe adresa de e-mail: comunicare@primariahunedoara.ro”, au informat reprezentanții Primăriei Hunedoara.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Export ilegal de animale, oprit de polițiștii hunedoreni

Publicat

pe

Redactat de

Animalele au fost identificate într-o autoutilitară de transport, înmatriculată în Vâlcea, care se deplasa pe raza județului Hunedoara.

În autoutilitară se aflau 25 câini și 3 pisici, toate destinate exportului.

Animalele urmau să părăsească România la data de 9 noiembrie a.c. Acestea au fost identificate în trafic pe artera E673, în județul Hunedoara, pe direcția de mers spre Coșevița. Destinația finală ar fi urmat să fie Anglia.

În urma verificărilor efectuate, a rezultat că 27 din cele 28 de animale depistate figurau ca fiind cazate într-un centru de colectare din județul Timiș.

De asemenea, un animal din specia canină nu era identificat prin microcipare și nici nu era însoțit de documentele sanitar-veterinare prevăzute de lege.

În plus, polițiștii au constatat ca autoutilitara controlată nu deținea registru de transport.

Advertisement

Cu sprijinul Direcției pentru Protecția Animalelor, controalele polițiștilor s-au extins pe raza județelor Timiș și Arad. Existând suspiciunea că exportul animalelor ar fi trebuit efectuat sub orice formă, au fost informate inclusiv punctele vamale.

Pentru ca cele 28 de animale să ajungă peste granițe, o femeie de 54 ani, funcționar public în cadrul D.S.V.S.A. Timiș, ar fi implementat și emis certificate în care ar fi consemnat date necorespunzătoare adevărului.

Doi bărbați, de 37 de ani, respectiv 67 de ani, în calitate de administratori, ar fi înlesnit și ar fi ajutat, funcționarul public din cadrul D.S.V.S.A. Timiș să emită certificatele necesare, fără să respecte prevederile legale.

Alte două persoane, o femeie de 36 ani și un bărbat de 56 ani, ambii medici veterinari, ar fi implementat fără drept, în baza națională de date, informații necorespunzătoare adevărului, în scopul de a putea fi emise documentele anterior menționate.

Cercetările sunt continuate de polițiști sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de fals intelectual, fals în declarații, fals informatic, fals în înscrisuri sub semnătură privată și complicitate la fals intelectual.

Advertisement

Foto: IPJ Hunedoara

Citeste mai mult ...

Comandat de PNL, executat de TMT MEDIA INTERNATIONAL SRL, CMF 1124002

Comandat de UCRR, executat de TMT MEDIA INTERNATIONAL SRL, CMF 13240028

Comandat de AUR-Hunedoara, executat de TMT MEDIA INTERNATIONAL SRL, CMF 11240014

Comandat de UDMR, executat de TMT MEDIA INTERNATIONAL SRL, CMF 13240004

Comandat de UDMR, executat de TMT MEDIA INTERNATIONAL SRL, CMF 13240004

URMĂREȘTE ServusHD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate