Actualitate
16 ani de la tragedia care a îndoliat Valea Jiului
Pe 15 noiembrie 2008, două explozii devastatoare în subteranul Minei Petrila au avut un impact profund asupra comunității Văii Jiului.
Tragedia s-a soldat cu 13 mineri decedați și 15 răniți, iar evenimentul a lăsat răni adânci în sufletele celor afectați direct, dar și în întreaga regiune.
Acum, la 16 ani de la această tragedie, amintirea pierderii este încă prezentă în comunitate, iar familiile celor care au murit sau au fost răniți continuă să poarte un dureros tribut al acelor momente. Exploziile de la Mina Petrila au fost un punct de cotitură în conștientizarea riscurilor cu care se confruntau minerii, dar și un reminder al importanței măsurilor de siguranță în domeniul minier.
În ciuda vremii care a trecut, tragedia rămâne o parte importantă a istoriei regiunii, un eveniment care a influențat atât politicile de securitate în mine, cât și relațiile dintre autoritățile locale și comunitatea minieră. La fiecare aniversare a acestui moment tragic, autoritățile și organizațiile din Valea Jiului organizează evenimente de comemorare, dar și discuții despre măsurile de prevenire a accidentelor în industria minieră.
Actualitate
Kelemen Hunor, candidatul UDMR la președinția României, prezent la Deva
Kelemen Hunor, liderul Uniunii Democrate Maghiare din România (UDMR) și candidat al formațiunii la alegerile prezidențiale, s-a aflat, sâmbătă, la Deva. Acesta, alături de conducerea UDMR din județul Hunedoara, a participat la mai multe acțiuni în mijlocul comunității maghiare.
Declinul demografic, o problemă majoră
Tot cu această ocazie Kelemen Hunor a susținut și o conferință de presă. Candidatul UDMR la funcția supremă din stat a declarat că, în acest moment, cele mai importante provocări cu care se confruntă România sunt cele legate de declinul demografic, susținând că este nevoie de măsuri pentru ca tinerii să nu mai părăsească țara și să –și crească copiii aici. „România se află într-o situație absolut dramatică, anul trecut înregistrându-se doar 156.000 de noi născuți, iar dintre aceștia 24.000 au venit pe lume în străinătate, dar au fost înregistrați în țară. Se nășteau mai mulți copii și în timpul celui de-al Doilea Război Mondial… Nici în 2024 situația nu este mai fericită, urmând a se depăși, foarte probabil, până la finele anului, 100.000 de nașteri, dar este un alt record negativ. Noi, UDMR, propunem trei sectoare pe care statul trebuie să se axeze în următoarea perioadă pentru a evita noi plecări masive din țară, dar și creșterea natalității. În primul rând, trebuie înțeles de ce pleacă oamenii din țară. Aceștia pleacă întrucât caută salarii mai mari, condiții mai bune de viață și respect din partea statului și a autorităților acestuia. Aceste aspecte trebuie schimbate, iar Statul trebuie să fie în slujba cetăţenilor și nu cetăţenii în slujba statului. De asemenea, trebuie susținute IMM-urile, coloana vertebrală a economiei românești. Două treimi din angajații din mediul privat, care au contribuție deosebită în PIB, lucrează în IMM-uri, nu în multinaționale. Totodată, este nevoie de susţinerea familiilor tinere prin reduceri de impozite, facilităţi fiscale, și prin sprijin de la bugetul de stat, pentru acestea să și dorească copii și, de asemenea, de a avea condiții decente de a-i crește. Există pârghii legislative, iar semnalul trebuie să fie dat de viitorul președinte”, a spus Kelemen Hunor, candidatul UDMR la președinția României.
Despre al doilea tur al prezidențialelor, după 2 decembrie
Kelemen Hunor a vorbit și despre cum vede cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale, în cazul în care nu va ajunge unul dintre candidați. “Avem alegeri parlamentare pe 1 decembrie. Noi, între 24 noiembrie şi 1 decembrie facem mobilizare pentru electoratul nostru şi începând din 2 decembrie ne ocupăm şi de turul doi. Astea sunt priorităţile. Asta e ordinea firească la noi. Până după alegerile parlamentare nu vom spune nimic despre turul doi al prezidenţialelor. Întrebaţi-mă pe 2 decembrie despre aceste aspecte. Pe de altă parte, cred că sunt cel mai bun candidat pentru această funcție”, a spus Kelemen Hunor.
Vor să facă parte din viitoarea majoritate parlamentară, dar fără AUR
Candidatul UDMR la funcția de președinte al României a făcut precizări și despre ce își dorește formațiunea pe care o conduce în viitoarea legislatură parlamentară. Kelemen Hunor a precizat că UDMR își dorește să facă parte din viitoarea coaliție de guvernare, dar nu oricum. „Ne dorim ca după alegerile parlamentare, dacă vor fi condiţiile necesare, să facem parte din viitoarea majoritate, dar, sigur, asta nu depinde de noi. Noi putem să facem un singur lucru, să mobilizăm electoratul nostru pe 24 noiembrie şi pe 1 decembrie, să avem o voce puternică şi să avem un grup parlamentar puternic şi, bineînţeles, după al doilea tur să încercăm să facem parte din viitoarea majoritate. Exclud un singur partid, o singură variantă, AUR. Deci într-o majoritate în care se află AUR, sigur că nu ne vom afla noi. Sau într-o majoritate unde vom fi noi, sigur că nu va fi AUR”, a precizat liderul UDMR.
„Organizația Hunedoara poate aduce mai multe voturi”
În cadrul conferinței de presă de la Deva Kelemen Hunor a vorbit și despre ce așteptări are de la Organizația Județeană Hunedoara a UDMR, dar și din partea altora, situate în zone unde reprezentanții minorității maghiare nu au o mare reprezentare. „De fiecare dată noi ne-am mobilizat la alegeri. Organizațiile din județele unde nu avem o pondere mare în rândul populației au obținut rezultate bune în vară, la alegerile locale, și aici vorbesc și de cea din Hunedoara. Sper ca la viitoarele alegeri, atât prezidențiale, cât și parlamentare, să avem în jur de 1.000 de voturi în plus din județul Hunedoara, dar și din altele, pentru că acest lucru este posibil”, a afirmat Kelemen Hunor, candidatul UDMR la funcția de președinte al României. La conferința de presă de la Deva Kelemen Hunor a fost însoțit de liderul UDMR Hunedoara, europarlamentarul Iuliu Winkler.
Actualitate
Cercetări efectuate de polițiști la o asociație de protecție a animalelor din Orăștie. Export de câini și pisici cu destinația Franța
Polițiștii Biroului pentru Protecția Animalelor Hunedoara efectuează verificări la o asociație de protecție din Orăștie, după ce mai multe animale ar fi fost exportate în Franța.
Potrivit primelor investigații, mai multe persoane ar fi efectuat activități ilegale în urma cărora 27 de animale (speciile canină și felină) ar fi fost exportate, în luna octombrie 2024, în Franța.
“Cu sprijinul unor persoane din cadrul unui centru de colectare din județul Argeș, animalele ar fi fost preluate de la diverse persoane fizice și juridice din județul Hunedoara, precum și din municipiul București. Transportul ilegal de animale, cu destinația Franța, ar fi avut loc în intervalul 10-11 octombrie 2024. Din totalul acestora, 13 animale ar fi plecat din județul Hunedoara. În perioada imediat următoare, polițiștii Biroului pentru Protecția Animalelor (B.P.A.) Hunedoara, împreună cu reprezentanți din cadrul D.S.V.S.A. Hunedoara și G.N.M. – Comisariatul Județean Hunedoara, au extins cercetările și au efectuat controale la asociația din municipiul Orăștie, cât și la firma care a asigurat transportul animalelor. În urma acestor controale, au fost aplicate, de către B.P.A. Hunedoara și D.S.V.S.A. Hunedoara, 3 sancțiuni contravenționale, în valoare de 13.000 de lei”, a informat Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Hunedoara.
Polițiștii au mai transmis că cercetările continuă pentru săvârșirea infracțiunilor de fals intelectual, fals în înscrisuri sub semnătură privată și uz de fals, fals în declarații și fals informatic.
“Verificările vizează o femeie de 38 de ani, medic de liberă practică, care deținea contract de prestări servicii cu asociația din municipiul Orăștie. Aceasta este cercetată pentru fals în declarații, fals în înscrisuri sub semnătură privată și uz de fals. Pentru comiterea acelorași infracțiuni sunt cercetați și doi bărbați, de 42 de ani, respectiv 75 de ani, din cadrul centrului de colectare din județul Argeș. O altă persoană de 33 de ani, medic veterinar în județul Argeș, care ar fi omis cu bună știință verificarea unor carnete de sănătate a animalelor, este cercetată pentru fals intelectual”, arată IPJ Hunedoara.
Actualitate
Intervenție emoționantă a pompierilor din Lupeni: Au salvat o bunică și pe nepoțelul ei în vârstă de cinci ani
Intervenție emoționantă a pompierilor din Lupeni. Au salvat o bunică și pe nepoțelul ei, în vârstă de cinci ani, care prezentau simptome ale intoxicației cu monoxid de carbon.
Cei doi își încălzeau locuința cu ajutorul flăcării de la aragaz. O vecină a auzit strigătele stinse ale bunicii și a sunat imediat la 112. Intervenția promptă a pompierilor a evitat o tragedie.
“Apelul la 112 a venit din partea unei vecine de apartament, care a auzit strigătele de ajutor stinse, ale bunicii. Sosiți în câteva minute la fața locului, colegii noștri au forțat fereastra și au pătruns în locuință, unde au găsit-o pe femeia în vârstă de 57 de ani, căzută în bucătărie, iar pe băiețel, în patul din cameră. Ambii prezentau stare de somnolență și amețeală, specifice intoxicației cu monoxid de carbon”, au informat reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Hunedoara.
Imediat, ambele victime au fost evacuate și predate echipajelor medicale prezente la misiune. Ulterior, copilul și bunica lui au fost transportați la Unitatea de Primiri Urgențe din Lupeni, pentru investigații suplimentare și tratament de specialitate.
“Felicitări colegilor noștri, plt.adj. Moian Nicolae, plt. adj. Rușanu Cristian, plt. adj. Brănișteanu Adrian, plt. adj. Simerea Cristian, plt. adj. Bumbar Cristian, pentru promptitudinea cu care au acționat și de această dată, reușind să salveze la timp două vieți!”, au transmis reprezentanții ISU Hunedoara.
Măsuri pentru prevenirea intoxicațiilor cu monoxid de carbon
Pentru a preveni intoxicațiile cu monoxid de carbon care, de multe ori, poate duce la deces, pompierii hunedoreni recomandă respectarea următoarelor măsuri:
-Încăperile trebuie aerisite frecvent
-Sistemele de încălzire trebuie să fie corect instalate, întreținute și verificate periodic de către persoane autorizate în acest sens
-Coșurile, burlanele, țevile de evacuare a fumului și gazelor arse trebuie să fie verificate, curățate și reparate (dacă este cazul) periodic, de către o persoană specializată, pentru a vă asigura că au tiraj corespunzător
-Nu folosiți ușa decât cu ușița închisă
-Nu adormiți niciodată înainte de a vă asigura că focul din sobă este stins
-Totodată, se impune supravegherea aparatelor care funcționează cu flacără deschisă (aragaz, cuptor sau generatoare portabile cu gaz), fiind interzisă utilizarea acestora ca surse de încălzire)
Pentru a vă proteja, pompierii recomandă, de asemenea, instalarea unui detector de monoxid de carbon în locuință, respectând instrucțiunile producătorului.
Sursa foto: ISU Hunedoara
-
Actualitatecu o zi in urma
Exclusiv. Premieră medicală la SJU Deva: Dr. Răzvan Betea și echipa sa, pionieri în tratamentul cancerului endometrial
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Compania DHS va produce vehicule electrice la Deva!
-
Actualitatecu o zi in urma
Descoperire impresionantă în cetatea dacică de la Costești-Cetățuie. Vestigiile unui templu necunoscut până în prezent, scoase la lumină
-
Actualitatecu o zi in urma
Razie a polițiștilor la Hațeg. Două persoane bănuite de camătă și șantaj, reținute
-
Actualitatecu o zi in urma
Sfârșit de săptămână cu mult sport
-
Actualitatecu o zi in urma
„Atelierul lui Moș Crăciun” își deschide porțile pe 3 decembrie, la Hunedoara
-
Actualitatecu 14 ore in urma
Peste 2.900 de hunedoreni dețin legal arme
-
Actualitatecu 2 zile in urma
„Deva Auto Tuning Show 2024”, în weekendul care urmează. Restricții de circulație în Piața Cetății și în parcarea “Aqualand”