Actualitate
Proiect depus de către UAT Sarmizegetusa în cadrul Componentei C15- Educație
Un lucru îmbucurător se constată, în ultima vreme, în școlile din mediul rural din județul Hunedoara. Mai exact se observă o preocupare a edililor pentru modernizarea școlilor și, implicit, creșterea calități actului educațional, iar acesrt lucru îl întâlnim și în comuna Sarmizegetusa.
Modernizarea unităților de învățământ
Recent, reprezentanții administrației publice locale din comuna hunedoreană Sarmizegetusa au depus un proiect ce prevede “ACCESAREA FINANȚĂRII NERAMBURSABILE PRIN PLANUL NAȚIONAL DE REDRESARE ȘI REZILIENȚĂ (PNRR) – COMPONENTA C15-EDUCAȚE”, și poartă numele de “DOTAREA CU MOBILIER ȘI ECHIPAMENTE DIGITALE A UNITĂȚILOR DE ÎNVĂȚĂMÂNT PREUNIVERSITAR DE PE RAZA COMUNEI SARMIZEGETUSA, JUDEȚUL HUNEDOARA”. “Pentru îndeplinirea obiectivului general al proiectului se vor realiza activități de dotare a scolii Gimnaziale de pe pe raza Unității Administrativ Teritoriale Comuna Sarmizegetusa cu echipamente IT din domeniul tehnologiei informației de tipul tipul tablă interactivă + suport; sisteme de tip desktop cu monitor sau sisteme all-in-one sau laptop – pentru fiecare elev + cadru didactic; sistem sunet; multidisciplinară, cameră videoconferință, router wifi, dotarea laboratorului de informatica, mobilier conform normativelor in vigoare acest aspect conducând la reducerea ratei abandonului școlar, reducerea nivelului rezultatelor slabe la învățătură”, a declarat primarul comunei Sarmizegetusa, Leontin Dorin Hibais.
Creșterea calității actului educațional
Obiectivele specifice ale proiectului sunt: dotarea unităților de învățământ cu echipamente din domeniul tehnologiei informației, mobilier, materiale didactice; dotarea unui număr de șapte săli de clasă si a unui laborator de informatică, pentru asigurarea derulării activităților didactice în bune condiții si accesul elevilor la tehnologie prin laboratorul de informatică și echipamentele dedicate; integrarea bunurilor achiziționate în fluxul educațional, astfel încât orele de pregătire din timpul activităților didactice să aibă un nivel de calitate crescut și siguranță, pentru a combate accesul limitat la educație, prin crearea unei infrastructuri de calitate. “O infrastructura școlară modernă și dotată cu echipamente IT, mobilier si laborator de informatica, care să susțină baza tehnica necesara derulării procesului de învățământ va asigura un proces educațional la standarde europene, va creste participarea copiilor la actul educațional, contribuind totodată și la atingerea obiectivelor orizontale in domeniul egalității de șanse, protejarea mediului si dezvoltare durabila”, a mai spus Leontin Dorin Hibais, primarul din Sarmizegetusa.
În paralel cu acest proiect, la Școala Gimnazială din Sarmizegetusa se derulează, pe lângă procesul didactic obișnuit, și alte activități extracuriculare, inclusiv cele care presupun relații internaționale. „În perioada 20-24 martie 2023 a avut loc a treia mobilitate în cadrul proiectului Erasmus+ “For a Greener Europe“, având ca număr de referinţă 2021-1-BE02-KA210-SCH-000031341, care a avut loc în Danemarca. “Agenda propusă de şcoala gazdă a urmărit atingerea obiectivelor din proiect, iar tema aleasă a fost “Wizard App -cum folosim tehnologia pentru a crea un mediu sustenabil. Din partea unității noastre de învățământ au participat profesorii Simona Crainic și Loredana Leleșan și elevii Jessica Cranic, Darius Rădoni și Ștefan Nemet”, a precizat primarul din Sarmizegetusa, Leontin Dorin Hibais.
Activități în cadrul programului „Săptămâna verde”
De asemenea, elevii și dascălii din comuna Sarmizegetusa, cu sprijinul Primăriei din comună, au participart și la acțiuni din cadrul programului „Săptămâna verde”, în perioada 27-31 martie. „În colaborare cu cei de la Garda de Mediu, Administrația Parcului Național Retezat și Geoparcul UNESCO “Țara Hațegului”, am desfășurat un număr de 11 acțiuni cu temă ecologică., iar la finalul acestora elevii participanți au primit titlul de „Gardian al Mediului”. În cadrul acestor activități elevii au aflat, de exemplu, cum pot să devină voci ale unor probleme de mediu, precum schimbări climatice, reciclare, risipă de hrană, poluare și altele, prin intermediul teatrului, cum să conștientizeze rolul fiecăruia dintre noi în realizarea unui mediu mai sănătos de cunoaștere a orizontului local sau
să-și formeze un comportament responsabil față de mediul înconjurător”, a menționat Leontin Dorin Hibais, primarul comunei hunedorene Sarmizegetusa.
Actualitate
Un nou “val” de alegeri: parlamentarele
Românii cu drept de vot sunt, din nou, chemați la urne. Duminica aceasta, va avea loc scrutinul electoral în urma căruia se vor stabili membrii celor două camere ale Parlamentului: Senatul și Camera Deputaților.
Campania electorală pentru alegerile parlamentare se va încheia mâine, 30 noiembrie, la ora 07:00, urmând ca votul să se exercite duminică, în 1 Decembrie, de „Ziua Națională a României”. Ca de obicei, scrutinul electoral va avea loc între orele 07:00 -21:00, cu posibilitatea prelungirii până la orele 23:59, în situația în care în incinta secției de votare sau la coadă vor mai exista cetățeni care încă nu și-au exercitat dreptul de vot. La fel ca la prezidențiale, în județul Hunedoara sunt așteptați la urne aproximativ 363.000 de cetățeni. Aceștia își vor putea exprima opțiunea electorală în cele 524 de secții de vot înființate pe raza județului. În cadrul aceluiași scrutin, cetățenii vor vota pentru ambele camere ale Parlamentului: Senatul și Camera Deputaților.
Puzderie de candidați
Un număr 31 formațiuni politice și alianțe, dar și 19 organizații ale minorităților naționale s-au înscris în cursa pentru desemnarea viitorului Parlament al României. Din județul Hunedoara, pe liste sunt peste 200 de pretendenți pentru cele nouă mandate disponibile, şase la Camera Deputaților şi trei la Senat. Mai exact, pentru Camera Deputaților sunt 154 de candidați, iar pentru Senat sunt 64 de candidați.
Conform Legii nr. 208/2015, alegerile parlamentare din 1 decembrie 2024 se desfășoară prin scrutin de listă și repartizare proporțională. Viitorii membri ai celor două camere ale Parlamentului se aleg din toate partidele care au depășit pragul electoral de cinci la sută din totalul voturilor exprimate sau care au obținut cel puțin 20 la sută din voturile din patru circumscripții. În cazul alianțelor, pragul electoral este mai ridicat, respectiv opt la sută dacă sunt formate din cel puțin două partide, nouă la sută pentru alianțele de trei partide și 10 la sută pentru alianțele cu mai multe partide.
Numărul de mandate obținute în Parlament diferă de la un județ la altul în funcție de circumscripție și de numărul de locuitori. Sunt 43 de circumscripții electorale la nivelul celor 41 de județe ale țării, o circumscripție pentru municipiul București și o circumscripție pentru diaspora. Norma de reprezentare pentru alegerea Camerei Deputaților este de un deputat la 73.000 de locuitori, iar pentru alegerea Senatului este de un senator la 168.000 de locuitori.
Parlamentul României are, în momentul de față, o componență de 465 de parlamentari: 330 de deputați și 136 de senatori. Județul Hunedoara este reprezentat în organul legislativ suprem al țării de nouă parlamentari, șase deputați și trei senatori.
Reamintim că, ultimele alegeri parlamentare România au avut loc pe data de 6 decembrie 2020. În acest an electoral, românii au trecut deja prin alegerile locale, europarlamentare și primul tur al alegerilor prezidențiale. Turul al doilea pentru prezidențiale, programat să aibă loc pe 8 decembrie, va încheia alegerile din 2024.
Actualitate
Cetatea dacică Sarmizegetusa Regia se redeschide, începând cu 1 decembrie
Cetatea dacică Sarmizegetusa Regia, din Munții Orăștiei, va fi redeschisă, începând de duminică, 1 decembrie.
“Sunteți așteptați în situl arheologic începând cu 1 Decembrie. Programul normal pentru perioada iernii este între orele 09:00 și 15:00, în fiecare zi a săptămânii”, au informat reprezentanții administrației Sarmizegetusa Regia.
Situl aheologic a fost închis pentru public la mijlocul lunii octombrie a acestui an, pentru efectuarea unor lucrări la poarta de intrare a monumentului istoric, în cadrul proiectului „Capitala Daciei – Muzeu Viu al Patrimoniului Cultural European”.
Sursa foto: Administrația Sarmizegetusa Regia
Actualitate
Circulația trenurilor se va desfășura în condiții speciale, între stațiile Simeria și Orăștie, în perioada 2-7 decembrie
Circulația trenurilor se va desfășura în condiții speciale, între stațiile Simeria și Orăștie, în perioada 2 -7 decembrie 2024, au informat reprezentanții Companiei Naționale de Căi Ferate -CFR.
Călătorii din patru trenuri Regio vor fi transportați cu mijloace auto. Măsura este necesară pentru menținerea continuității traficului feroviare în perioada de execuție a lucrărilor feroviare din stațiile CF Deva, Mintia și Simeria, au explicat reprezentanții companiei.
Lucrări la copertine în stațiile Deva, Mintia și Simeria
Potrivit unui comunicat transmis de Compania Națională de Căi Ferate CFR SA, în perioada 2 – 7 decembrie 2024 se vor executa lucrări la copertinele peroanelor din stațiile Deva și Mintia, respectiv la copertinele pietonale din stația Simeria, intervenții care impun închiderea traficului feroviar, zilnic între orele 10:30 – 18:00, pe anumite linii din cele trei stații și scoatarea de sub tensiune a firelor de contact pe intervalele Deva – Ilia și Deva – Simeria.
“Pentru menținerea continuității traficului feroviar în perioada necesară desfășurării lucrărilor pe intervalul Simeria – Deva – Mintia, constructorul va pune la dispoziția călătorilor din 4 trenuri Regio mijloace auto, după cum urmează:
→ în perioada 02.12.2024 – 07.12.2027, trenurile R 2038 și R 2036 circulă doar în relația Cluj Napoca – Orăștie, cu transbordare auto între stațiile Orăștie – Simeria și retur;
→ în perioada 02.12.2024 – 06.12.2027, trenurile R 2301 și R 2302, circulă doar în relația Teiuș – Orăștie, cu transbordare auto între stațiile Orăștie – Simeria și retur”, se arată în comunicatul transmis de CFR.
Reprezentanții companiei recomandă călătorilor care doresc informații suplimentare despre condițiile de circulație pe relația Simeria – Orăștie să consulte, în perioada 02 – 07 decembrie 2024, inclusiv pagina de internet a operatorului național de transport feroviar de călători www.cfrcalatori.ro sau să solicite informaţiile necesare la numărul de telefon 021/9521.
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Noi succese hunedorene la Taekwon do ITF
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Lapoviță, ninsori și vânt puternic
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Șoferiță cercetată după ce a lovit un copil pe trecerea de pietoni în Orăștie
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Modernizarea comunei Ilia continuă. Sistem fotovoltaic, montat pe acoperișul sediului primăriei
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Curtea Constituțională a României (CCR) cere renumărarea voturilor valabil exprimate și cele nule din primul tur al alegerilor prezidențiale
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Tâlhărie în Hunedoara. Cetățean nepalez atacat și jefuit, minor reținut de poliție
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Spectacol folcloric de excepție, de “Ziua Națională a României”, la Deva
-
Stiri nationalecu 3 zile in urma
CSAT convocat joi; analiza unor posibile riscuri la adresa securităţii naţionale – pe ordinea de zi