Connect with us
Data: 17/06/2024
.

Comunitate

Proiecte importante derulate de administrația din Orăștioara de Sus

Publicat

pe

Situată în Munții Orăștiei, comuna Orăștioara de Sus are o populație de peste 2.000 de locuitori, fiind considerată o așezare rurală de dimensiuni medii la această categorie din județul Hunedoara. Comuna are o suprafață de aproape 23.000 de hectare, ceea ce înseamnă o întindere foarte mare, și are în componență opt sate, respectiv Bucium, Costești, Costești – Deal, Grădiștea de Munte, Ludeștii de Jos, Ludeștii de Sus, Ocolișu Mic și localitatea de reședință, Orăștioara de Sus.

Parteneriat pentru punerea în valoare a zonei

Toată lumea știe că în comuna Orăștioara de Sus sunt multe lucruri de văzut. Pentru o cât mai bună promovare a zonei, administrația publică locală de aici a mai încheiat un parteneriat. „Comuna noastră este inclusă în ruta turistică „Via Transilvanica”. Această rută, cunoscută ca și „Drumul care unește” face legătura între Putna și Drobeta Turnu Severin, iar la amenajarea traseului care străbate comuna noastră și care poate fi parcurs călare, cu bicicleta sau pe jos, ne-am adus și noi o modestă contribuție. Mai mult, prin acest parteneriat putem să punem și mai bine în valoare potențialul turistic și istoric pe care îl deținem. Se știe că localitatea noastră este una plină de vestigii istorice, pe raza sa aflându-se trei dintre cele șase Cetăți Dacice incluse în Patrimoniul Mondial Cultural UNESCO. Astfel, aici întâlnim reședința regală a Statului Dac, cetatea Sarmizegetusa Regia, din satul Grădiștea de Munte, care face parte din patrimoniul UNESCO, acolo mai fiind și un castru roman, precum și mai multe situri arheologice. Celelalte două cetăți din patrimoniul UNESCO, Blidaru și Cetățuie, se află pe teritoriul satului satului Costești, tot aici mai aflându-se și o fortificație dacică. De asemenea, în comună mai avem și alte vestigii istorice de factură dacică și romană. Astfel, la Ocolișu Mic este o fortificație dacică, iar la Bucium și Costești – Deal sunt castre romane, la fel ca și în locurile numite Comărnicel, Muncel – Godeanu și Dealul Șefului”, a spus primarul comunei hunedorene Orăștioara de Sus, Vasile Marian Inășescu.

Extinderea și modernizarea rețelelor de infrastructură

Toate aceste vestigii istorice sunt promovate și bine puse în valoare de administrația publică locală din comuna hunedoreană Orăștioara de Sus. O contribuție importantă la promovarea localității o au și investițiile pe care administrația publică locală le face în rețeaua de infrastructură. „În momentul de față este în derulare proiectul «Modernizare infrastructură rutieră în localitățile Bucium și Orăștioara de Sus ». Acest proiect are o valoare de aproximativ 12 milioane de lei și se implementează prin Programul Național de Investiții (PNI) «Anghel Saligny». De asemenea, prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL), este în curs de implementare proiectul «Alimentare cu apă și canalizare menjaeră în localitatea Ocolișu Mic». Investiția, în valoare de peste 6,75 milioane de lei, este realizată în proporție de circa 85 de procente, iar finalizarea lucrărilor se va face în cursul acestui an”, a declarat Vasile Marian Inășescu, primarul comunei hunedorene Orăștioara de Sus.

Investiții în educație

De asemenea, edilii din Orăștioara de Sus dau o mare atenție și tinerei generații, realizând investiții importante și în domeniul educației. „Avem și două proiecte legate de creșterea calității actului didactic la școala din localitatea de reședință, prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Astfel, avem proiectul privind dotarea cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale a Școlii Gimnaziale «Hadrian Daicoviciu» din Orăștioara de Sus, precum și a celorlalte unități de învățământ care funcționează pe raza comunei, valoarea acestuia fiind de circa 950.000 de lei, precum și pe cel privind eficientizarea energetică a clădirii școlii din centrul de comună, investiția cifrându-se la peste patru milioane de lei”, a precizat primarul din Orăștioara de Sus, Vasile Marian Inășescu.

Actualitate

Primarul din Totești și echipa sa continuă dezvoltarea comunei

Publicat

pe

Redactat de

Comuna hunedoreană Toteşti are în componenţă patru sate, respectiv reşedinţa omonimă şi localitățile aparţinătoare Cârneşti, Păclişa şi Reea. În satele aparținătoare acestei comune de la poalele Retezatului, care se întind pe o suprafață ce depășește 22 de kilometri pătrați, trăiesc în jur de 2.000 de oameni. În comună întâlnim un monument istoric, Castelul Pogany şi parcul acestuia, dar şi un sit arheologic la Cârneşti, precum şi lacul de acumulare de la Păclişa.

Cu peste 90%

Locuitorii din Totești au decis, la recentele alegeri locale, că în fruntea comunei va rămâne același primar, Tiberiu Pasconi, alături de echipa sa. „Mulțumesc celor care m-au votat, dar și celor care nu m-au votat. Îi asigur pe toți locuitorii comunei că voi fi același primar deschis la solicitările tuturor, alături de echipa cu care am colaborat și până acum. Vom face, în continuare, totul, pentru dezvoltarea comunei noastre”, a spus Tiberiu Pasconi, primarul reales al comunei hunedorene Toteși, care a câștigat alegerile, la fel ca și în urmă cu patru ani, având un procentaj de voturi exprimate în favoarea sa de peste 90%.

Vești bune

Euforia de după alegeri nu a durat mult, întrucât reprezentanții administrației publice locale din Totești au proiecte care se află în derulare și, în acest sens, vin cu vești bune.S-a făcut recepția lucrărilor la noua instalație de iluminat public. A fost un proiect cu finanțare venită pe Administrația Fondului de Mediu (AFM) și, în urma implemmentării sale, vom face o economie consistentă la bugetul local, facturile urmând să scadă cu cel puțin 50%. De asemenea, este în stare de licitație pentru proiect tehnic și execuție proiectul privind eficientizarea energetică a școlii primare din satul aparținător Cârnești, și pentru acesta finanțarea fiind asigurată cu fonduri de la AFM. Legat de fondurile AFM, reamintesc că, pe această sursă de finanțare, mai avem depus un proiect. Este vorba despre o stație de încărcare a autovehiculelor electrice, iar noi am început diligențele necesare pentru a trece la etapa de licitație pentru proiectul tehnic și execuția lucrării. Totodată, este o chestiune de zile până când voi semna ordinul de începere a lucrărilor la Centrul de Aport Voluntar din comună. Acest proiect are finanțare asigurată prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), pe Componenta 3 – Managementul Deșeurilor.”, a declarat Tiberiu Pasconi, primarul comunei hunedorene Totești.

Citeste mai mult ...

Comunitate

La Băița s-a ales, din nou, continuitatea

Publicat

pe

Redactat de

Băiţa este una dintre cele mai mari localităţi rurale ale judeţului Hunedoara, fiind, în acelaşi timp, şi o importantă aşezare din Ţara Zarandului. Comuna Băiţa are în componenţă, pe lângă localitatea de reședință omonimă, satele Barbura, Căinelu de Sus, Crăciuneşti, Fizeş, Hărţăgani, Lunca, Ormindea, Peștera, Sălişte şi Trestia.

Unul dintre cei mai longevivi primari

Cele 11 sate ale comunei Băița se întind pe o suprafață de peste 110 kilometri pătrați, iar aici trăiesc aproximativ 3.700 de oameni. În urma alegerilor locale, de duminică, 9 iunie, primarul comunei Băița, Damian Diniș, a fost reales în funcție, urmând a prelua al șaptelea mandat consecutiv în fruntea localității, alături de echipa sa. „Mulțumesc celor care m-au votat, dar și celor care nu m-au votat. Îi asigur pe toți locuitorii comunei că voi fi același primar deschis la solicitările tuturor, alături de echipa cu care am colaborat și până acum. Vom face, în continuare, totul, pentru dezvoltarea comunei noastre”, a spus Damian Diniș.

Continuarea proiectelor

Bucuria succesului a trecut repede, iar reprezentanții administrației publice locale au reintrat „în pită”, având multe proiecte pentru viitor. Prioritatea rămâne, însă, continuarea proiectelor care au impact asupra întregii comunități. „Pe parte de infrastructură vom continua modernizarea ulițelor, drumurilor comunale și a celor vicinale. De asemenea, pe partea economică, vom continua sprijinirea locuitorilor comunei în obținerea de fonduri europene și guvernamentale pentru investiții, susținând inițiativele de dezvoltare locală, atragerea și susținerea investitorilor prin crearea unui mediu favorabil investițiilor și oferirea de facilități și informații necesare pentru dezvoltarea economică a comunei și dezvoltarea agro-turismului și promovarea turistică a comunei Băița prin inițiative de marketing și infrastructură turistică. Pe parte de educație vor continua acțiunile de stimularea materială a elevilor cu rezultate deosebite la învățătură și concursuri școlare, pentru a încuraja excelența academică, precum și a investițiilor în Școala Gimnazială Băița pentru a menține standardele educaționale ridicate și a oferi tinerilor cele mai bune oportunități de învățare. În ce privește partea socială, vom continua să acordăm o atenție deosebită pentru îmbunătățirea serviciilor medicale, atât pentru oameni, cât și pentru animale, asigurând accesul la îngrijiri de calitate, dar și pentru implementarea măsurilor de sprijin pentru familiile defavorizate, inclusiv ajutoare de urgență, pentru îmbunătățirea condițiilor de viață. De asemenea, vom sprijini, în continuare, organizarea și susținerea evenimentelor cultural-sportive din calendarul tradițional al comunei, promovând tradițiile locale și coeziunea comunității. Și, nu în ultimul rând, vor continua acțiunile de recompensare a familiilor care împlinesc 50 de ani de căsătorie, recunoscând stabilitatea și valorile familiale”, a declarat primarul reales al comunei Băița, Damian Diniș.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Proiecte în derulare ale administrației din Beriu

Publicat

pe

Redactat de

Comuna Beriu, cu o populație de peste 3.500 de locitori, este una dintre cele mai mari așezări rurale din județul Hunedoara. Localitatea are opt sate componente, respectiv Beriu, Căstău, Cucuiş, Măgureni, Orăştioara de Jos, Poieni, Sereca şi Sibişel, și se întinde pe o suprafață de aproape 185 de kilometri pătrați.

S-a ales continuitatea

În urma alegerilor locale desfășurate duminică, 9 iunie, în urma votului exprimat de locuitorii comunei Beriu, primarul în exercițiu, Emil Moise Bîc, va începe un nou mandat în fruntea acestei așezări, câștigând scrutinul cu o majoritate confortabilă. Le mulțumesc concetățenilor mei că mi-au acordat încrederea lor. De asemenea, le mulțumesc și celor care nu m-au votat și îi asigur, pe toți, că voi, în continuare, primarul tuturor locuitorilor comunei Beriu”, a declarat Emil Moise Bîc.

Investiții de peste 14 milioane de lei în perioada următoare

Bucuria succesului a fost una scurtă, în comuna Beriu fiind multe proiecte în curs de implementare. Nu avem mult timp pentru a sărbători, întrucât în comună avem multe proiecte în derulare, care nu pot fi neglijate. Astfel, pe Programul Național de Investiții (PNI) «Anghel Saligny» avem două proiecte în derulare, fiind vorba despre «Modernizare străzi în comuna Beriu – Faza II» și, respectiv, «Refacere podeț în satul Căstău și amenajare albie pârîu Cucuiș». Cu fonduri de la bugetul local lucrăm intens la proiectul «Amenajare cabinete medicale la parter bloc 1 Beriu». De asemenea, avem în derulare un proiect finanțat prin Administrația Fondului de Mediu (AFM), fiind vorba despre cel intitulat «Stație de reîncărcare vehicule electrice în satul Beriu». Alte două proiecte aflate în derulare sunt finanțate prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Este vorba despre «Dezvoltarea infrastructurii ITC/TIC în Beriu» și «Dotarea cu mobilier și materiale didactice și echipamente digitale a Școlii Gimnaziale «Constantin Daicoviciu» Beriu». Tot cu finanțare prin PNRR și în colaborare cu Consiliul Județean (CJ) Hunedoara suntem parteneri în alte două proiecte. Unul dintre acestea, «Implementarea a 3.000 km de trasee cicloturistice la nivel național», așa cum îi spune și numele, se derulează la nivelul întregii țări, iar cel de-al doilea, respectiv «Microbuz electric Școlar pentru Școala Beriu», este unul pe plan local. Valoarea însumată a acestor proiecte pe care le derulăm, în prezent, în localitatea noastră, depășește suma de 14 milioane de lei”, a declarat primarul reales al comunei hunedorene Beriu, Emil Moise Bîc.

Citeste mai mult ...

URMARESTE Servus HD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate