Actualitate
Proiecte realiste ale administrației din Crișcior
Situată în legendara Țară a Moților, comuna Crișcior, cu o populație de circa 4.000 de locuitori, este una dintre localitățile rurale mari din județul Hunedoara. Comuna se întinde pe o suprafață mai mare de 40 de kilometri pătrați și are în componență localitatea de reședință Crișcior și satele aparținătoare Gurabarza, Valea Arsului și Zdrapți.
Locuri frumoase
Ca mai toate localitățile din Țara Moților, și Crișciorul a fost un important centru minier, activitate care, acum, din păcate, ține de istorie. Mineritul a făcut ca unele zone centrale ale comunei să arate ca la oraș. Acest lucru, însă, nu înseamnă că aici nu sunt obiective care merită a fi văzute. Astfel, aici funcționează schitul „Sfânta Treime”, pe raza satului Gurabarza. De asemenea, pot fi vizitate și două biserici cu o vechime apreciabilă, fiind vorba despre cea de zid, din Crișcior, ctitorită în secolul al XIV-lea, și cea de lemn de la Zdrapți, ridicată în 1852. De asermenea, în Crișcior mai există un momument al eroilor, dar și un muzeu al satului, care dezvăluie multe dintre tradițiile zărăndene. Despre Crișcior mai este demn de semnalat că este una dintre puținele comune, nu doar din județul Hunedoara, ci chiar din întreaga țară, în care funcționează un liceu.
Modernizări la liceu
Legat de această unitate de învățământ, Liceul Tehnologic „Crișan” din Crișcior, cum este titulatura sa oficială, trebuie spus că se află în atenția administrației publice locale din comună, care are un proiect realist pe această temă. „Liceul este într-un plin proces de modernizare, lucrându-se la toate corpurile de clădire. Proiectul prevede înlocuirea acoperișurilor, eficientizare energhetică, dotarea cu materiale necesare unei bune desfășurării a activității didactice și multe alte modernizări. La același capitol al educației doresc să anunț că avem un proiect similar și pentru școala generală din localitatea de reședință”, a declarat Ovidiu Ilie Furdui, primarul comunei hunedorene Crișcior.
Rețeaua de utilități se extinde
Alte proiecte realiste ale reprezentanților administrației publice locale din comuna hunedoreană Crișcior sunt cele legate de rețele de uitilități, în speță fiind vorba despre gaz metan, apă și canalizare. „Principalul proiect de investiţii al acestui an este introducerea gazului metan în gospodăriile populaţiei. Am terminat proiectarea, s-au dep[;it toate procedurile birocratice și ne dorim ca lucrările efective să înceapă chiar din primul trimestru din 2024. Ne propunem ca proiectul să fie gata în acest an. Sunt foarte multe beneficii de pe urma introducerii gazului metan, prin acest proiect în valoare de 32 de milioane de lei, care se desfășoară prin Programul Operațional Infrastructura Mare (POIM). De exemplu, la ora actuală, principala sursă de încălzire pe timp de iarnă este lemnul. Gazul metan va rezolva problema lemnului de foc. Tot pe POIM mai avem un proiect, derulat prin operatorul zonal din domeniu, un proiect pentru introducerea apei potabile în satul aparținător Zdrapți, derularea acestuia urmând a începe din primăvara acestui an. Tot pentru satul Zdrapți, și tot la acest capitol al utilităților publice, mai avem un proiect. Este vorba despre realizarea unei rețele de canalizare, proiectul fiind înaintat spre Administrația Fondului de Mediu (AFM) pentru aprobare și, implicit, pentru obținerea finanțării necesare”, a spus primarul comunei Crişcior, Ovidiu Ilie Furdui.
În derulare
În comuna Crișcior mai sunt și alte proiecte în derulare, din diferite domenii. „Prin Grupul de Acțiune Locală (GAL) din care facem avem două proiecte pentru căminul cultural din satul de reședință. În prezent se fac numeroase operațiuni de modernizare la acest edificiu, urmând ca acolo să amenajăm, în curând, și o sală de fitness. Totodată, din prima jumătate a acestui an se va lucra și la instalarea stațiilor de încărcare electrică pentru vehicole ecologice. Și, nu în ultimul rând, doresc să reamintesc de proiectul de eficientizare energetică a clădirilor publice din comună, care este finanțat prin Planul Național de Redresare și reziliență (PNRR). Printre clădirile care vor fi eficientizate energetic se numără și cea a fostului Spital minier. La finalizarea operațiunii, acesta va primi o altă destinație de utilitate publică”, a precizat Ovidiu Ilie Furdui, primarul din Crișcior.
Bonificații la plata anticipată a taxelor și impozitelor
Edilii din Crișcior mai vin cu o veste bună pentru locuitorii comunei, fiind vorba despre bonficațiile acordate la plata taxelor și impozitelor locale. „Taxele și impozitele locale rămân aceleași ca anul trecut. Acestea, însă, au fost ajustate, conform legii, cu rata inflației de anul trecut. Cu toate acestea, deja destui locuitori ai comunei și-au plătit obligațiile fiscale aferene anului în curs, lucru pentru care le mulțumesc. Totuși, avem și o veste bună pentru contribuabilii care își plătesc taxele și impozitele până pe 31 martie. Astfel, cetățenii care vor plăti taxele și impozitele până la finalul primului trimestru al anului în curs vor avea o reducere de zece procente din totalul datorat la achitarea acestora. Pe această cale le mulțumesc concetățenilor mei pentru modul în care, în cursul anului trecut, au înțeles să își achite obligațiile fiascale, dar și pentru că, imediat după intrarea în 2024, au început plătească taxele și impozitele locale datorate conform legii”, a menționat primarul comunei hunedorene Crișcior, Ovidiu Ilie Furdui.
Actualitate
Procesul de renumărare a voturilor din județul Hunedoara, pentru primul tur al alegerilor prezidențiale, finalizat
Procesul de verificare și renumărare a tuturor buletinelor de vot din primul tur al alegerilor prezidențiale, s-a încheiat, vineri la miezul nopții, în județul Hunedoara.
Cele peste 170.000 de voturi au fost renumărate în totalitate, rezultatele urmând să fie comunicate Biroului Electoral Central duminică seară, 1 decembrie, la ora 22:00.
„Procesul de verificare și renumărare a tuturor buletinelor de vot cuprinzând voturile valabil exprimate şi a celor nule din cadrul celor 524 de secţii de votare din județul Hunedoara, desfășurat în conformitate cu cerințele Deciziei nr. 205D/28.11.2024 a Biroului Electoral Central privind modul de soluţionare a solicitării formulate de Curtea Constituţională a României prin adresa cu nr. 11197/28.11.2024, emisă în Dosarul nr. 3671F/2024, înregistrată la Biroul Electoral Central pentru alegerea Preşedintelui României din anul 2024 cu nr. 781C/BEC/P.R.2024/28.11.2024, s-a încheiat în data de 29.11.2024, ora 24:00. La acest moment se desfășoară operațiunile de centralizare a datelor din procesele-verbale întocmite pentru fiecare dintre cele 524 de secții de votare din județul Hunedoara. Rezultatele centralizării se vor comunica, în conformitate cu cele din conținutul Deciziei susmenționate, Biroului Electoral Central, în data de 1 decembrie 2024, ora 22,00. Numai după această dată, rezultatele centralizării vor putea fi date publicității”, se arată într-o informare transmisă, sâmbătă după-amiază, de BEJ Hunedoara.
În județul Hunedoara, la primul tur al alegerilor prezidențiale au votat 170.330 de persoane, dintre cele 363.541 înscrise pe listele permanente, prezența la urne fiind de 46,85 la sută.
Actualitate
“Ziua Națională a României”: Ceremonial public la Cimitirul Eroilor, de pe strada Călugăreni, din Deva
Un ceremonial public dedicat „Zilei Naționale a României”, va avea loc duminică, pe 1 Decembrie, începând cu ora 12:00, în municipiul Deva.
„În conformitate cu legile și regulamentele militare aflate în vigoare, ceremonialul se va desfășura, în acest an, la locul de odihnă al celor care au luptat pentru națiunea română – Cimitirul Eroilor (str. Călugăreni)”, au informat reprezentanții Instituției Prefectului -Județului Hunedoara.
Programul manifestărilor cuprinde salutul Drapelului de Luptă, intonarea Imnului Național al României, oficierea serviciului religios și rostirea de alocuțiuni. Ceremonialul se va încheia cu defilarea Gărzii de Onoare.
Foto: arhivă
Citiți și: Trafic rutier închis temporar, de “Ziua Națională a României”, pe strada Călugăreni din Deva
Actualitate
Cod galben de intensificări ale vântului și viscol, până duminică seara. Este vizată și zona de sud a județului Hunedoara
Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o atenționare Cod galben de intensificări ale vântului și viscol, valabilă începând de sâmbătă dimineață (30 noiembrie), ora 10:00, până duminică seara (1 decembrie), ora 20:00.
Avertizarea vizează și zona de sud a județului Hunedoara.
„În intervalul menționat, local și temporar vântul va avea intensificări în Dobrogea, Muntenia, Oltenia și în sudul Banatului, cu viteze în general de 50…60 km/h. În vestul Carpaților Meridionali și în Munții Banatului vor fi rafale de 70…90 km/h, iar pe parcursul zilei de sâmbătă (30 noiembrie), va ninge și va fi viscol”, a informat ANM.
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Noi succese hunedorene la Taekwon do ITF
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Lapoviță, ninsori și vânt puternic
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Modernizarea comunei Ilia continuă. Sistem fotovoltaic, montat pe acoperișul sediului primăriei
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Curtea Constituțională a României (CCR) cere renumărarea voturilor valabil exprimate și cele nule din primul tur al alegerilor prezidențiale
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Tâlhărie în Hunedoara. Cetățean nepalez atacat și jefuit, minor reținut de poliție
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Program special la Evidența Persoanelor, în contextul alegerilor parlamentare
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Lucrări avansate la tunelurile A1 Margina – Holdea
-
Actualitatecu o zi in urma
Circulația trenurilor se va desfășura în condiții speciale, între stațiile Simeria și Orăștie, în perioada 2-7 decembrie