Connect with us
Data: 22/02/2025
.

Actualitate

Reabilitarea drumurilor – prioritatea administraţiei locale din Ilia

Publicat

pe

Reparaţii cu bani puţini

Primarul comunei vrea să intre în iarnă cu infrastructura pusă la punct, pentru realizarea investiţiilor apelând la bugetul local sau la cel al judeţului

Una dintre comunele hunedorene care începe să arate din ce în ce mai mult ca un oraş este Ilia. Condusă de o administraţie destoinică, Ilia nu duce lipsă de investiţii cam în toate domeniile, deşi bugetul local nu este unul doldora de bani.

Primarul comunei, Marius Omotă spune că se străduieşte în fiecare an să mai îmbunătăţească ceva în viaţa comunităţii pe care o conduce, punând accent pe cele mai mari „dureri” ce le are fiecare administraţie locală: infrastructura de drumuri sau şcolile.

Comuna-Ilia-(13)Trotuare pavate şi şosele pietruite

Pentru că tot este vară, iar timpul a fost perfect pentru astfel de lucrări, Primăria Ilia se află în plin proces de construire a unor trotuare pavate pe Strada Unirii din comună. Până acum, lucrătorii au reuşit să pavaze circa doi kilometri de trotuar, iar pentru ca totul să arate bine, au realizat şi podurile de acces către curţile locuitorilor. „Mai avem cam 1,5 kilometri de trotuar de pavat şi teminăm toată această lucrare. Am realizat-o cu bani de la bugetul local şi ne-a costat circa 150.000 de lei. Însă, dacă tot am pavat trotuarele, trebuie să facem ceva şi cu Strada Unirii. Fiind un drum judeţean, ea se află în subordinea Consiliului Judeţean (CJ) Hunedoara şi această instituţie trebuie să o repare. Avem promisiuni de la vicepreşedintele CJ Hunedoara, Tiberiu Balint, că va fi asfaltată în viitorul apropiat”, a  declarat Marius Omotă (foto mic), primarul comunei Ilia.

Advertisement

Pe de altă parte, dacă pentru asfalt, deocamdată, nu există bani, Primăria Ilia a reuşit să mai îmbunătăţească starea drumurilor cu ajutorul pietrei. Circa 3.000 de tone de piatră au fost „turnate” de  primărie pe toate drumurile din comuna Ilia, iar acţiunea nu este încă finalizată.

În plus, aleile din cimitirele din satele Ilia şi Bretea Mureşană au fost reabilitate, dar şi cele din jurul bisericii. Nici lăcaşul de cult din satul Săcămaş nu a fost uitat de administraţia locală, acoperişul şi gardul acestuia fiind reparate.

UseLemne pentru şcoli şi… un viitor ştrand

O comună curată are şi păşuni curate. Aşa s-a gândit administraţia din Ilia când s-a apucat de curăţat locurile de păşunat de pe raza comunei. „Am reuşit să curăţăm circa 90 de hectare de păşune din satele Bretea Mureşană şi Săcămaş, aşa că acum sunt propice pentru păşunatul animalelor locuitorilor”, a afirmat primarul Marius Omotă.

De asemenea, Primăria Ilia nu a neglijat nici cursurile de apă de pe raza comunei. În colaborare cu reprezentanţii „Apelor Române”, administraţia locală a reuşit să decolmateze doi kilometri de curs de apă de pe Valea Sârbilor (Bătrâna), de la baraj până aproape de Valea Lungă.

Pe de altă parte, deşi mai este circa o lună până la începerea unui nou an de învăţământ, şcolile din comuna Ilia au fost deja aprovizionate cu lemne de foc pentru iarnă. Primarul Marius Omotă susţine că aproximativ 100 de metri cubi de lemn au fost deja transportaţi la şcoala din satul Ilia unde învaţă majoritatea copiilor din comună.

Advertisement

În ceea ce priveşte planurile de viitor, primarul comunei Ilia îşi doreşte să realizeze multe, însă are un proiect prioritar. „Vreau să facem un ştrand în comuna Ilia, undeva lângă baza sportivă şi parc. Deocamdată, avem un proiect schiţat şi vom încerca să-l punem în practică printr-un parteneriat public privat şi cu fonduri de la bugetul local”, a mai spus Marius Omotă.

Advertisement

Actualitate

ACTUALIZARE| Băiat de 15 ani, din Vulcan, dat dispărut. Găsit într-o zonă împădurită, la circa trei kilometri de casă

Publicat

pe

Redactat de

ACTUALIZARE: Băiatul de 15 ani, din municipiul Vulcan, dat dispărut de familie sâmbătă, a fost găsit într-o zonă împădurită, greu accesibilă, situată la o distanță de aproximativ trei kilometri de casă.

“Potrivit primelor verificări, acesta ar fi ieșit în cursul zilei de azi la plimbare, s-ar fi speriat de un animal sălbatic, s-a rătăcit și nu ar mai fi știut drumul înapoi spre casă”, a informat, sâmbătă seară, Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Hunedoara.

Căutat de zeci de forțe și voluntari

Băiatul a fost căutat de zeci de forțe. La acțiunile de căutare, alături de polițiști, au participat reprezentanți ai ISU Hunedoara, Salvamont, IJJ Hunedoara, cărora li s-au alăturat și circa 40 de voluntari.

Pe perioada dispariției, acesta nu a fost victima niciunei infracțiuni. Având în vedere temperaturile scăzute, a fost solicitat un echipaj medical, fiindu-i acordate îngrijiri la domiciliu de către personalul autorizat”, au mai transmis reprezentanții IPJ Hunedoara.

Advertisement

Știrea inițială

Un băiat, în vârstă de 15 ani, din municipiul Vulcan, este căutat de familie și polițiști, după a plecat de acasă, în cursul zilei de azi, în jurul orei 11:00, și nu a revenit până în prezent.

Minorul are următoarele semnalmente: înălțime 1,65 metri, greutate 60 kg, păr șaten, ten închis și ochi căprui. La momentul plecării, acesta purta o geacă în culorile alb-negru, pantaloni negri cu dungi de culoare roșie și pantofi negri.

Persoanele care dețin informații despre locul în care s-ar putea afla minorul sunt rugate să contacteze cea mai apropiată unitate de poliție sau să apeleze numărul unic de urgență 112.

Polițiștii continuă căutările și fac apel către cetățeni, pentru a furniza orice informație care ar putea conduce la găsirea minorului dispărut.

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate

Elevii hunedoreni se întorc la cursuri, de luni. Următoarea vacanță, în aprilie

Publicat

pe

Redactat de

Elevii din județul Hunedoara se vor întoarce de luni, la cursuri, după o săptămână de vacanță.

Fiecare Inspectorat Școlar a decis perioada în care elevii vor avea vacanța de schi, pentru județul Hunedoara aceasta fiind programată în perioada 17 -21 februarie 2025.

În aceeași perioadă, în vacanță sunt și elevii din București și județele Ilfov, Bihor, Sălaj, Cluj, Timiș, Hunedoara, Caraș-Severin, Mehedinți, Gorj, Vâlcea, Olt, Argeș, Teleorman, Dâmbovița, Giurgiu, Prahova, Buzău, Călărași, Ialomița, Vrancea, Brăila și Vaslui.

Între 24 și 28 februarie, vor intra în vacanță elevii din județele Satu Mare, Maramureș, Arad, Dolj, Alba, Sibiu, Mureș, Suceava, Harghita, Brașov, Covasna, Neamț, Botoșani, Iași, Bacău, Galați, Tulcea și Constanța.

Următoarea vacanță de care se vor bucura copiii este cea de primăvară sau de Paște, programată în perioada 18 aprilie – 27 aprilie.

Advertisement

Vacanța de vară începe pe 21 iunie.

 

Citeste mai mult ...

Actualitate

Clădirea Tribunalului Hunedoara și a Judecătoriei Deva va fi dată în folosință în cursul acestui an

Publicat

pe

Redactat de

Tribunalul Hunedoara și Judecătoria Deva vor reveni în sediul din centrul istoric al municipiului reședință de județ. Clădirea, veche de peste un secol, din imediata vecinătate a Palatului Magna Curia, a fost reabilitată și, în acest an, urmează să fie dată în folosință.

Lucrările, începute în urmă cu aproximativ patru ani

Lucrările de reabilitare a sediului vechi al Tribunalului Hunedoara și Judecătoriei Deva – o clădire monument istoric inclusă în zona de protecție a Ansamblului urban Bulevardul 1 Decembrie 1918 Deva, au fost demarate în urmă cu aproximativ patru ani. În vara lui 2021, ambele instanțe au fost mutate într-un imobil situat pe Calea Zarandului, nr. 73 (fosta Strada Dorobanţilor, nr. 34), din municipiu, unde își desfășoară activitatea și în momentul de față.

Sediul vechi în care își desfășurau activitatea Tribunalul Hunedoara și Judecătoria Deva a fost cuprins în programul național de consolidare a infrastructurii din municipiile de județ. Lucrările la clădirea tribunalului au fost începute în anul 2021, iar în cursul acestui an urmează să fie dată în folosință, după ce termenul de finalizare al lucrărilor rămase de executat, inclusiv dotarea cu mobilier nou a fost prelungit până la 14.06.2025”, se arată în sinteza Raportului privind activitatea Curții de Apel Alba- Iulia, căreia îi sunt arondate instanțele din județul Hunedoara.

Clădirea Tribunalului Hunedoara și Judecătoriei Deva a fost construită în 1897. Construcţia a fost realizată în stil baroc, pe care îl mai păstrează şi în prezent. Imobilul a fost construit ca sediu de instanţă judecatorească, funcţionând cu această destinaţie până în anul 1963, când a intrat în folosinţa Comitetului Judeţean de Partid Hunedoara. Începând cu luna mai 1990 clădirea a revenit în administrarea Ministerului Justiției – Tribunalul Hunedoara.

Advertisement

 

 

Citeste mai mult ...

URMĂREȘTE ServusHD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate