Connect with us
Data: 29/03/2025
.

Actualitate

“Referendumul” anti – Jiul, o opinie singulară și personală. Liberalii nu susțin poziția unui consilier local PNL din Petroșani

Publicat

pe

 

 

În ultima ședință a Consiliului Local (CL) din Petroșani au fost câteva momente tensionate. Acestea au fost cauzate de solicitarea unui consilier local privind renunțarea la finanțarea echipei de fotbal Jiul Petroșani.

 

 

Advertisement

Propunere venită de la un actor

Această cerere a venit de la actorul Cosmin Rădescu, consilier local PNL. „Mie mi se pare că e o cheltuială extrem de mare, în raport cu, nu aș spune performanțele, că performanța e direct proporțională cu nivelul investițiilor. Dacă aduci jucători de calibru, apare și performanța. Remarc cu stupoare că meciurile de la Petroșani nu manifestă un interes pentru comunitatea de aici. Adică, chiar și cu intrare liberă, abia dacă vezi 100-200 de suporteri pe stadion. Oare petroșenenii sunt mulțumiți de faptul că, din bugetul local, se alocă, anual, suma asta de bani, pentru fotbal? Chiar o să fac un sondaj personal, să văd dacă oamenii vor această echipă de fotbal, dacă își doresc ca să continuăm, că noi nu avem o firmă care să se ocupe de salubritate, iar orașul arată sub orice critică”, a fost motivația lui Cosmin Rădescu.

Nici teatrul nu este pe profit

Declarația directorului de teatru vine în contextul în care în CL Petroșani s-a propus alocarea unei sume de circa 360.000 de lei anual pentru susținerea financiară a echipei de fotbal.

Primarul Petroșaniului, Tiberiu Iacob Ridzi, i-a răspuns consilierului local, explicând situația de la Jiul și făcând, totodată, o comparație cu teatrul care, la rândul său, nu aduce profit. „Cred că suntem echipa cu cele mai mici salarii din seria în care jucăm. Echipa Jiul pe care, de un an, am reconstruit-o, este formată din jucători cu o medie de vârstă de 20 de ani. E greu să le ceri să facă performanță, când nu le poți oferi decât 1.000 sau 2.000 de lei pe lună. Însă nu toate activitățile sunt profitabile, iar sportul, la fel ca și teatrul, fac parte dintre aceștia. Domnul Rădescu ar trebui să știe acest lucru, pentru că a fost director de teatru și nu am auzit să fi făcut performanța de a plăti salariile actorilor numai din biletele vândute la spectacol. În altă ordine de idei, trebuie să recunoaștem că fotbalul are cea mai mare adresabilitate în rândul publicului, și asta nu doar la Petroșani sau în România, ci peste tot în lume. De aceea am decis să ne implicăm în susținerea echipei de fotbal care, la Petroșani, are o tradiție de mai bine de un secol și se bucură de interes în rândul oamenilor, fie că merg sau nu la stadion” , a spus Tiberiu Iacob Ridzi.

 

 

Advertisement

Nici colegii de partid nu îl susțin

Bugetarea echipei de fotbal Jiul Petroșani, acolo unde cel mai mare salariu al vreunui jucător nu depășește 4.000 de lei, a trecut la vot, dar propunerea de „referendumanti-Jiul a stârnit numeroase reacții, în special de la foști jucători și de la oameni din lumea sportului, dar și din spectrul politic. Inclusiv colegii de partid al celui impricinat, cei din PNL, s-au dezis de această acțiune.

În acest sens, deputatul Vetuța Stănescu, președintele filialei județene Hunedoara a PNL, a transmis un mesaj prin care afirmă că acțiunea lui Cosmin Rădescu este una personală și că partidul pe care îl reprezintă susține Jiul, în particular, și sportul în general. „Referitor la discuțiile din Consiliul Local Petroșani privind activitatea și finanțarea echipei de fotbal Jiul Petroșani, filiala PNL Hunedoara face câteva precizări. Astfel, poziția domnului consilier local Cosmin Rădescu reprezintă o opinie personală și nu reflectă punctul de vedere al Partidului Național Liberal. PNL a susținut întotdeauna finanțarea activităților sportive și, în special, a unui club cu tradiție și renume național, cum este Jiul Petroșani. Considerăm că acest club are un potențial uriaș, iar copiii și tinerii care îl reprezintă trebuie încurajați și sprijiniți financiar pentru a practica cel mai iubit sport din lume – fotbalul. Nu cunoaștem rațiunile care au stat la baza declarațiilor domnului consilier Rădescu și vom avea discuții clarificatoare în cadrul partidului, astfel încât astfel de poziții să nu afecteze activitatea sportivilor și nici percepția publică. Obiectivele PNL sunt legate de creșterea economică, dezvoltarea comunității și îmbunătățirea serviciilor publice. Nu considerăm că se pot face „economii” prin sistarea finanțării sportului, fie la nivel local, fie la nivel național. Îi asigurăm pe toți cei care iubesc Jiul Petroșani că respectăm trecutul acestui club de tradiție și că vom face tot posibilul pentru a-i asigura un viitor pe măsura istoriei sale”, a transmis Vetuța Stănescu.

Istorie bogată

Jiul Petroșani are o istorie bogată, clubul fiind înființat în 1919. De-a lungul timpului Jiul a fost câștigătoare și finalistă a Cupă a României, vicecampioană națională și finalistă în Cupa Balcanică. De-a lungul timpului la Jiul au evoluat nume mari ale fotbalului românesc. Astfel, au jocuri în națională evoluând sub culorile Jiului Aurel Guga, primul căpitan al naționalei și participant la JO din 1924, Tudor Paraschiva și Aurel Crâsnic, care au fost la JO din 1952, Vasile Suciu, campion european de juniori, Gigi Mulțescu, campion mondial universitar, Horațiu Lasconi, bronz mondial la tineret, Petre Libardi, cel care dă numele stadionului, Florea Martinovici, Lică Panait sau Costică Marinescu. Tot la Jiul și-au început cariera, ajungând, apoi, internaționali, Daniel Timofte, participant la CM din 1990, Ionel Augustin, participant la CE din 1984, Nicky Dumitriu II și Cornel Pavlovici, participanți la JO din 1964 și campioni europeni de juniori, Tiberiu Bone, participant la JO din 1964, Iuliu Farkas, Eric Bicfalvi, Mihai Pintilii sau Mircea Popa, sub culorile alb-negru mai jucând și alți internaționali de marcă, precum Florea Dumitrache și Coco Deleanu, participanți la CM din 1970, Nicolae Negrilă, participant la CE din 1984, Florentin Dumitru, Traian Ivănescu, Octavian Popescu sau Sergiu Radu. Jiul evoluează în prezent în Liga 3, în play-out, dar fără grija retrogradării.

Actualitate

Expoziția Internațională “INVENTCOR”, la a șasea ediție, la Deva. Lucrări din peste 35 de țări, prezentate

Publicat

pe

Redactat de

 

 

Zeci de invenții, proiecte de cercetare, din peste 35 de țări, vor fi prezentate în cadrul celei de-a șasea ediții a Expoziției Internaționale „INVENTCOR”, ce se va desfășura în perioada 3 – 5 aprilie 2025, la Deva.

Evenimentul, organizat de renumitul și apreciatul inventator hunedorean Corneliu Birtok Băneasă, de Asociația CORNELIUGROUP, în colaborare cu Universitatea Politehnică din Timișoara și Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, va avea loc la Centrul Cultural „Drăgan Muntean” Deva.

Motto-ul ediției din acest an a evenimentului este „Creație, Oportunitate, Realizare” sau, pe scurt, CORe.

Advertisement

INVENTCOR 2025” va cuprinde peste 450 de lucrări din peste 35 de țări, lucrări din domenii precum protecția mediului, bio&nanotehnologie, industria alimentară, arhitectură, IT, electronică, auto, aeronautică, management, medicină, agricultură, textile și altele. Evenimentul va include, de asemenea, secțiuni speciale precum KidsCorner și InnovativeART, care vor stimula creativitatea celor mici și vor aduce în fața publicului inovări din domeniul artistic.

În cadrul evenimentului se va desfășura și Simpozionul „Puterea Minții Creative”, cu prezentări pe tematici precum: inovație, ecologie, sănătate,antreprenoriat, artă și altele.

INVENTCOR” este un eveniment de prestigiu dedicat inovatorilor și inventatorilor din diverse domenii de activitate, din toate colțurile lumii, început în anul 2020 și care are ca obiectiv principal importanța dezvoltării spiritului creativ-inovativ, cu implicarea tinerilor, și promovarea valorilor din județul Hunedoara și din România.

Primăria Municipiului Deva susține acest eveniment remarcabil, care contribuie activ la dezvoltarea comunității și la promovarea valorilor educaționale și inovative la nivel local și internațional.

Program:

Advertisement
  • 3 Aprilie 2025, Festivitatea de Deschidere, ora 13:00
  • 4 Aprilie 2025, Ceremonia de Premiere, ora 11:00
  • 5 Aprilie 2025, Vizite la obiective turitice din județ (destinate expozanților)

Acces vizitatori:

  • 3 aprilie 2025 – între orele 11:00-18:00
  • 4 aprilie 2025 – între orele 10:00-15:00
Citeste mai mult ...

Actualitate

Complexul “Aqualand” Deva, închis luni, pentru lucrări de mentenanță

Publicat

pe

Redactat de

 

 

Complexul acvatic „Aqualand” din Deva va fi închis pentru public luni, 31 martie 2025, în vederea efectuării unor lucrări de mentenanță la sistemul de încălzire a apei, au informat reprezentanții administrației publice locale.

“Aceste lucrări implică oprirea furnizării apei calde, motiv pentru care complexul va rămâne închis până la finalizarea acestora”, au precizat cei de la Primăria Deva.

Complexul “Aqualand” Deva se va redeschide marți, 1 aprilie 2025, conform programului normal de funcționare:

Advertisement

• Luni: 14:00 – 21:00

• Marți – Vineri: 09:00 – 21:00

• Sâmbătă și Duminică: 10:00 – 21:00

Citeste mai mult ...

Actualitate

Se schimbă ora, la noapte. Ora 03:00 devine ora 04:00

Publicat

pe

Redactat de

 

 

România va trece la ora de vară, în noaptea de sâmbătă spre duminică, 29 spre 30 martie 2025, ceasurile urmând să fie fixate cu o oră înainte. Astfel, ora 03:00 devine ora 04:00.

Trecerea la ora de vară are loc în fiecare an, în ultima duminică din luna martie. Revenirea la ora de iarnă se produce în ultima duminică din luna octombrie, când ceasul este fixat înapoi cu o oră.

Citeste mai mult ...

URMĂREȘTE ServusHD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate