Connect with us
Data: 09/04/2025
.

Actualitate

Rusaliile – una dintre cele mai vechi sărbători creștine

Publicat

pe

Creștinii sărbătoresc, astăzi și mâine, pe 23 și 24 iunie, Rusaliile. Cunoscută și sub denumirea de Duminica Cincizecimii sau Pogorârea Sfântului Duh, este una dintre cele mai vechi sărbători creștine, alături de cea a Paștilor.

A fost numită „Rusalii” de la sărbătoarea trandafirilor din lumea romană „Rosalia”, consacrată cultului morților. Nu întâmplător, sâmbăta dinaintea Rusaliilor este destinată pomenirii celor morți, zi cunoscută și sub denumirea de Moșii de vară. Denumirea de Cincizecime vine de la faptul că se prăznuiește la cincizeci de zile dupa Paști, potrivit crestinortodox.ro.

Pogorârea Sfântului Duh se sărbătorește la 10 zile după Înălțare sau la 50 de zile după Paști. Părintele profesor Ene Braniște menționează în Liturgica Generală că Rusaliile este cea mai veche sărbătoare creștină împreună cu cea a Paștilor, fiind prăznuită încă din vremea Sfinților Apostoli”, scrie crestinortodox.ro.

Frunzele de tei sau de nuc, binecuvântate de Rusalii

În ziua de Rusalii, există obiceiul să se ducă la biserică frunze de nuc sau de tei pentru a fi sfințite, acestea fiind puse pe la case pentru a alunga spiritele rele. În unele zone, pe lângă aceste crenguțe, oamenii mai pun leuștean, usturoi și pelin.

Advertisement

În ziua de Rusalii nu se spală haine și nu se face curat. Nu se intră în vie, nu se merge în locuri pustii, pe lângă păduri sau fântâni fiindcă te poţi întâlni cu spiritele rele. Nu e bine să mergi la câmp, pentru că se spune că Ielele te pot prinde şi pedepsi. Nu trebuie să mergi la scăldat pentru că este pericol de înec. Nu este bine să spui mai departe un secret, altfel ai putea fi pedepsit. Nu este bine să te cerți cu nimeni de Rusalii pentru că vei fi luat de Iele, adică de spiritele rele.

Actualitate

Castelul Corvinilor, pe podium la competiția “Destinația Anului”

Publicat

pe

Redactat de

Castelul Corvinilor din Hunedoara a reușit să se claseze pe locul al treilea în cadrul competiției “Destinația Anului”, care a avut loc la Filarmonica din Sibiu.

Gala de decernare a premiilor a reunit cele mai importante destinații turistice din România, iar marele câștigător al ediției din acest an a fost Muzeul Astra din Sibiu.

Castelul Corvinilor, un simbol al istoriei și arhitecturii gotice din România, a fost susținut de o comunitate largă de turiști și localnici care au votat pentru a-l plasa printre cele mai apreciate destinații turistice. De asemenea, evenimentul a oferit ocazia de a evidenția și alte atracții din județul Hunedoara, care au contribuit la promovarea turismului în această zonă.

Această realizare subliniază, încă o dată, importanța Castelului Corvinilor ca punct de atracție turistică de top în România și a continuării eforturilor de promovare a patrimoniului local.

FOTO: Muzeul Castelul Corvinilor

Citeste mai mult ...

Actualitate

Miercuri și joi: Se închide temporar circulația pe o porțiune din Bulevardul Libertății din Hunedoara

Publicat

pe

Redactat de

 

 

Circulația rutieră pe Bulevardul Libertății, porţiunea cuprinsă între intersecţia cu strada Revoluţiei şi Piaţa Iancu de Hunedoara, din municipiul Hunedoara, se închide temporar, miercuri și joi, în 9 și 10 aprilie, au informat reprezentanții administrației publice locale.

“Închiderea este necesară pentru derularea unor lucrări de reabilitare/modernizare. Pe durata lucrărilor, liniile de transport în comun 2, 3 şi 6 nu vor mai putea deservi Staţia Primărie (de pe str. Revoluţiei). Strada Revoluţiei rămâne deschisă până la intersecţia cu b-dul Libertăţii. Rugăm conducătorii auto să folosească rutele ocolitoare din zonă (străzile Dobrogeanu Gherea, Aleea Ciocârliei, Aurel Vlaicu, Piaţa Iancu de Hunedoara, strada Cloşca)”, au transmis reprezentanții Primăriei Hunedoara.

 

Advertisement
Sursa foto: Primăria Hunedoara
Citeste mai mult ...

Actualitate

Hațeg, supravegheat de „ochi electronici”. 65 de camere video, montate pe întreg teritoriul administrativ al orașului

Publicat

pe

Redactat de

 

Orașul Hațeg este supravegheat de „ochi electronici”. Primarul Adrian Pușcaș a anunțat că a avut loc recepția proiectului „Digitalizarea Orașului Hațeg, prin dezvoltarea infrastructurii ITS/alte infrastructuri TIC”.

Un număr de 65 de camere de supraveghere au fost montate pe întreg teritoriul administrativ al orașului, oferind supraveghere video permanentă.

“Acest sistem modern este un pas important pentru siguranța fiecărui cetățean și protejarea bunurilor noastre. Hațegul se dezvoltă, iar prin acest proiect facem încă un pas către un oraș mai sigur, modern și bine administrat! Vă mulțumesc pentru sprijin și încredere!”, a transmis primarul orașului Hațeg, Adrian Pușcaș.

 

Advertisement

Foto: Adrian Pușcaș/Facebook

Citeste mai mult ...

URMĂREȘTE ServusHD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate