Actualitate
S.O.S. pentru cetatea de la Costeşti. Prinţul de Wales se implică în salvarea edificiului istoric
![](https://servuspress.ro/wp-content/uploads/2019/09/71720204_512714492893333_4375228423602176000_n.jpg)
Mobilizare pentru cetatea de la Costeşti, una dintre cele şase fortăreţe medievale din Munţii Orăştiei. Situl UNESCO are nevoie urgent de intervenţii. „Ambulanța pentru Monumente”, Institutul Național al Patrimoniului (INP) și ceilalți parteneri strâng rândurile pentru salvarea acestui important edificiu arheologic și de arhitectură. Intervenția este programată să aibă loc între 3 și 19 octombrie, însă mai este nevoie de voluntari şi de fonduri.
Potrivit reprezenanţilor „Ambulanţei pentru Monumente”, proiectul de punere în siguranță a cetăţii Costeşti, realizat de către INP, a primit undă verde, urmând ca „ambulanța” să realizeze intervenția propriu-zisă. Aceasta se va desfăşura luna viitoare, timp de aproximativ două săptămâni, şi constă în demontarea protecției metalice vechi, prin care plouă de câțiva ani pe ruinele dacice, și edificarea unei suprastructuri contemporane, cu acoperiș înierbat. „În paralel, vom reașeza în poziția originară, sub îndrumarea arheologilor, a istoricilor și a arhitecților, elementele din piatră căzute sau vandalizate. Pentru că autoritățile și instituțiile nu pot aloca bani pentru un sit care, practic, nu există în niciun inventar, acestea ne vor sprijini la partea logistică. Supravegherea arheologică va fi asigurată de colectivul științific al șantierului arheologic „Cetățile Dacice din Munții Orăștiei” format din specialiști de la Universitatea „Babeş-Bolyai”, Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, Muzeul Civilizației Dacice și Romane și Muzeul Județean Mureș”, subliniază cei de la „Ambulanţa pentru Monumente”, organizaţie sprijinită de Prinţul de Wales al Marii Britanii.
10.000 de lei, sumă donată de Alteța Sa Regală, Prințul de Wales
Pentru realizarea intervenţiei mai este, însă, nevoie de voluntari şi de fonduri. Un grant de 10.000 de lei va fi pus la dispoziție de către Alteța Sa Regală, Prințul de Wales, prin intermediul „Ambulanței pentru Monumente”, pentru a putea începe achiziția materialelor, dar intervenția nu poate fi realizată și fără sprijinul voluntarilor, dar şi fără alte fonduri. Suma necesară pentru prima etapă este de 47.000 de lei.
Cei care doresc să se implice pot dona o sumă oricât de mică pentru materialele necesare realizării, într-o primă fază, a suprastructurii funcționale pentru turnul-locuință numărul 1 (structură mixtă din lemn și metal și hidroizolația) urmând ca, după trecerea iernii, să se realizeze, în etapa a doua, toate celelalte straturi ale învelitorii verzi. „De asemenea, facem apel către entitățile din mediul de afaceri care doresc să sprijine patrimoniul românesc şi să ni se alăture în acest demers, care nu mai suportă amânare. (…) Este nevoie de persoane energice, cu o bună capacitate de muncă fizică. Fie ca dorești să vii pentru una, două sau zece zile, noi te așteptăm cu drag alături de echipa „Ambulanței pentru monumente”, în limita celor 15 locuri disponibile. O minimă experiență în domeniul construcțiilor ar fi utilă. Vă vom pune la dispoziție echipamentul de lucru: salopetă, cască și mănuși, având rugămintea să luați cu voi frontală, pelerină de ploaie, sac de dormit, încălțăminte de lucru și alte lucruri personale de şantier”, adaugă cei de la „Ambulanța pentru Monumente”.
Cazarea va fi asigurată de către Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca la tabăra arheologică de la Grădiștea de Munte, iar masa de către comunitatea locală și Asociația „Monumentum”. Toți cei care doresc să se implice în salvarea acestui important edificiu de valoare națională și universală sunt rugați să sune la numărul de telefon 0746.319.869 (arhitect Eugen Vaida), sau să doneze în contul Asociației „Monumentum” IBAN: RO46RNCB0227141236620001, cu specificația „Costești”.
Foto: Asociația „Monumentum”
Actualitate
Acțiune cu efective mărite pe DN 66, în vederea reducerii riscului rutier
![](https://servuspress.ro/wp-content/uploads/2024/02/400_rutiera.jpg)
Polițiștii Poliției Orașului Hațeg și cei ai Secției de Poliție Rurală Hațeg au desfășurat, în cursul zilei de ieri, activități preventive în trafic, pe Dumul Național (DN) 66, în vederea creșterii gradului de siguranță rutieră și a combaterii nerespectării regimului legal de viteză.
Peste 60 de autovehicule au fost trase pe dreapta și mai mulți șoferi testați cu etilotestul sau cu aparatele DrugTest. În două cazuri au fost întocmite dosare penale.
“În cadrul acțiunii, polițiștii au oprit pentru verificări 64 de autovehicule, iar 16 conducători auto au fost testați cu aparatele de stabilire a consumului de alcool sau droguri. Pentru neregulile constatate, polițiștii au aplicat nouă sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 4.250 de lei, au reținut trei certificate de înmatriculare și au întocmit două dosare de cercetare penală”, a informat Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Hunedoara.
La Ruși, polițiștii au oprit autoturismul condus de un bărbat de 41 de ani, din comuna Moșnița Nouă, județul Timiș. Mașina, cu număr de circulație provizoriu, figura ca fiind neînmatriculată, spun oamenii legii.
Puțin mai devreme, polițiștii au depistat în trafic un alt bărbat, în vârstă de 52 de ani, din orașul Călan, care conducea un autoturism pe DN 66, în comuna Bretea Română. În urma verificărilor în bazele de date, polițiștii au constatat faptul că bărbatul deține permis de conducere cu o categorie necorespunzătoare și permis de conducere anulat, fapt pentru a fost întocmit dosar penal sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere a unui vehicul fără permis de conducere.
Polițiștii continuă cercetările, în cazurile prezentate.
Foto: arhivă
Actualitate
O nouă sesiune de lucru a AJF Hunedoara
![](https://servuspress.ro/wp-content/uploads/2024/12/ajf.png)
Asociația Județeană de Fotbal (AJF) Hunedoara organizează o nouă sesiune de lucru. Dacă săptămâna trecută a avut loc o sesiune cu reprezentanții echipelor de seniori, în curând va avea loc o acțiune dedicată activității la nivel de copii și juniori.
La Călan
La această sesiune de lucru, care va avea loc joi, 13 februarie, la Liceul Tehnologic “Ovid Densușianu” din Călan, începând cu ora 17:30, sunt așteptați reprezentanții cluburilor hunedorene care au echipe de copii și juniori. Acțiunea se adresează atât cluburilor cu activitate exclusivă de copii și juniori, dar și celor din Ligile 4 și 5 din județul Hunedoara care au în structura lor atât formații de seniori, cât și grupe juvenile. „Temele propuse pentru discuție în cadrul sesiunii de lucru de la Călan sunt stabilirea datelor de start pentru competițiile de juniori, configurarea seriilor pentru competițiile fără rezultate pentru partea a doua a sezonului 2024-2025, aspecte legate de clasificarea fotbalului amator, precum și alte subiecte de interes propuse de reprezentanții echipelor. Prezența tuturor cluburilor este esențială pentru buna organizare și dezvoltare a competițiilor de copii și juniori! Vă așteptăm pentru a construi împreună viitorul fotbalului juvenil”, au anunțat reprezentanții AJF Hunedoara.
La ora actuală AJF organizează un număr de 12 campionate juvenile la nivelul județului Hunedoara, respectiv U7, U8, U9 (cu două grupe), U10 (tot două grupe), U11 (trei), U12, U 13 (trei grupe), U14, U15 (două), U16, U17 și U19.
Actualitate
Flagrant la Vulcan. Trei bărbați, prinși în timp ce săpau o groapă pentru a scoate cărbune
![](https://servuspress.ro/wp-content/uploads/2025/02/WhatsApp-Image-2025-02-12-at-12.24.36_119e38b1.jpg)
Trei bărbați, cu vârste cuprinse între 23 și 57 de ani, din Vulcan, au fost prinși în flagrant de polițiști, în timp ce săpau o groapă pentru a scoate cărbune.
Cei trei au fost surprinși ieri de oamenii legii. „La data de 11 februarie 2025, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Vulcan au efectuat o acțiune în cadrul căreia au surprins în flagrant trei bărbați din Vulcan, cu vârste cuprinse între 23 și 57 de ani, în timp ce efectuau activități de exploatare minieră fără permis sau licență. Concret, cei trei au fost surprinși de polițiști chiar în timp ce săpau o groapă cu o adâncime de aproximativ 5 metri, pentru a sustrage cărbune natural, zona fiind cunoscută ca bazin minier de exploatare a zăcămintelor de huilă”, a informat Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Hunedoara.
Dosar penal pentru activități de exploatare minieră fără permis sau licență
În acest caz, a fost deschis un dosar penal pentru activități de exploatare minieră fără permis sau licență. „Polițiștii efectuează cercetări pentru încălcarea prevederilor Legii Minelor nr.85/2003, respectiv pentru executarea de activități miniere fără permis sau licență”, a mai informat IPJ Hunedoara.
- Actualitatecu 2 zile in urma
Va intra la finanțare stadionul de la Hunedoara?
- Actualitatecu 2 zile in urma
Ordin de protecție provizoriu emis de polițiști, ca urmare a proferării de amenințări la adresa fostei concubine
- Actualitatecu 3 zile in urma
Cetatea Devei, iluminată în roșu de Ziua Europeană 112
- Actualitatecu 2 zile in urma
Final fericit în cazul cățelușei găsită de polițiștii hunedoreni pe stradă. „Lassie s-a întors acasă!”
- Actualitatecu 23 de ore in urma
Vizită educativă la Centrul Integrat 112 Deva: Conștientizarea importanței apelurilor corecte de urgență
- Actualitatecu o zi in urma
Casa Județeană de Pensii, anunț pentru cei care primesc pensiile pe carduri
- Actualitatecu 3 zile in urma
18 tone de trufe, recoltate ilegale. Amenzi de 80.000 de lei, aplicate de Garda Națională de Mdiu
- Actualitatecu 2 zile in urma
Șoferi prinși conducând sub influența alcoolului