Connect with us
Data: 14/06/2024
.

Actualitate

Salvamont Lupeni – peste 540 de intervenții, pe parcursul anului 2022. Cele mai multe, la Straja

Publicat

pe

Echipa Salvamont Lupeni a tras linie și a realizat o statistică a activității desfășurată pe tot parcursul anului trecut cu privire la numărul de intervenții. Salvatorii montani au intervenit, pe parcursul lui 2022, în peste 540 de situații, de cele mai multe ori, la Straja, în cea mai căutată și aglomerată stațiune din județ, pe timp de iarnă.

Echipa Salvamont Lupeni a desfășurat, pe parcursul anului trecut, activități de salvare montană atât în zona Masivului Vâlcan, cât și în zona Retezatului. Numărul total al accidentelor, în zona deservită, este de 547 cazuri, dintre care 14 cazuri în zona Masivului Retezat, iar 533 în zona Masivului Vâlcan, stațiunea turistică Straja. Din totalul de 547 cazuri, 54 au fost pe perioada de vară, iar diferența, de 493, pe perioada de iarnă, potrivit unei statistici prezentată de Salvamont Lupeni.

385 de cazuri – predate echipajelor de prim-ajutor, SMURD-Ambulanță

Fracturi, luxații ori entorse – accidentări specifice sezonului rece, sunt doar câteva dintre situațiile de urgență cu care se confruntă cel mai des salvamontiștii din stațiunea montană Straja. Însă, au fost și cazuri mai grave, dintre cele 547 de accidentări, un număr de 385 fiind predate de salvamontiștii din Lupeni către echipajele de prim-ajutor, SMURD-Ambulanță.

Serviciul Public de Salvare Montană Lupeni, în cursul anului 2022, a asigurat asistență Salvamont în două puncte de interes turistic, cu afluență turistică extrem de mare, Refugiul Bucura din Munții Retezat și Baza de Salvare Straja, din Munții Vâlcan, unde am intervenit, cu promptitudine, la un număr de 547 de accidente, dintre care, 385 de cazuri au fost predate echipajelor SMURD și de Ambulanță” , au informat reprezentanții Salvamont Straja Lupeni.

În ceea ce privește tipul de accidentări, cele mai multe au fost fracturi ale membrelor inferioare – 198, urmate de fracturi ale membrelor superioare – 171. Cifrele mai arată că cele mai multe dintre accidentele produse în 2022 au avut loc pe pârtie de schi amenajată – 450 la număr.

Tot pe parcursul anului trecut, salvamontiștii din Lupeni au mai intervenit în sprijinul a 13 persoane rătăcite.

Aproape în fiecare weekend, pe timpul sezonului rece, stațiunea Straja din Masivul Vâlcan este foarte aglomerată. Iubitori ai muntelui și ai sporturilor de iarnă urcă în număr mare la Straja pentru a se bucura de zăpadă și de pârtiile numai bune pentru schi. Prezenți în stațiune, salvamontiștii sunt pregătiți să intervină la nevoie, în orice moment și le recomandă turiștilor prudență maximă și să respecte regulile elementare de conduită din zonele schiabile.

„În continuare, noi, cei din cadrul echipei Salvamont Lupeni, am fost și rămânem prietenii dumneavoastră de încredere pe cărările munților și zonele schiabile deservite”, au transmis reprezentanții Salvamont Straja Lupeni.

Advertisement

Sursa foto: Salvamont Straja Lupeni/Facebook

Actualitate

Hunedoara, printre județele cu cele mai puține voturi nule – Analiză Expert Forum

Publicat

pe

Redactat de

Hunedoara se numără printre județele cu cele mai puține voturi nule la alegerile europarlamentare din 9 iunie 2024, potrivit unei analize realizată de Expert Forum (EFOR). Județul Hunedoara a avut 4,27 la sută voturi nule la scrutinul pentru europarlamentare de duminica trecută. 

EFOR a analizat situația voturilor nule la alegerile europarlamentare din 9 iunie 2024, numărul acestora fiind unul dintre cele mai mari raportate la numărul de alegători care au participat la procesul electoral.

Aproape o jumătate de milion de români au votat degeaba

La nivel național, potrivit EFOR, din 9.440.962 de voturi exprimate 488.261 de voturi au fost declarate nule, ceea ce înseamnă 5,1% din voturi. „În 2019 numărul acestora a fost de 274.415 din 9,3 milioane de alegători, adică 2,89% din voturi. Situația de anul acesta este comparabilă cu cea din 2014, când 5,83% dintre voturi au fost declarate nule”, explică EFOR.

Conform documentului, la nivel de județ, cele mai multe voturi nule au fost înregistrate în Vrancea și Vaslui (6,7%), iar cele mai puțin în Hunedoara, Timiș, Ilfov, Harghita și Cluj (aproximativ 4%).

„În 10 județe procentul voturilor nule este mai mare de 6, ceea ce reprezintă o proporție semnificativă. În străinătate procentul este de 2,5%. Sectoarele din București au între 2,6 – Sectorul 1 și 3,8% – sectorul 5. Deși nu există o limită clară de la care numărul de voturi nule devine problematic, considerăm că 10% din voturi nule pe secție poate deschide o discuție despre ce s-a întâmplat în secția respectivă, dacă procesul verbal a fost completat corect sau dacă există alte indicii de nereguli”, se mai arată în raport.

Advertisement

Potrivit aceluiași document, la alegerile pentru primari, procentul de voturi nule era la data analizei de 3%, adică 275.505 din 9.055.959 de buletine. La consilii locale procentul este 3,7%.

În județul Hunedoara, la votul pentru primari numărul de voturi la data analizei era de 3,13 la sută, mai mic decât la alegerile europarlamentare.

„Dacă ne uităm comparativ pe județele unde există un procent mare de buletine de vot nule, ele nu sunt neapărat aceleași ca în cazul europarlamentarelor. Adică pentru primari cele mai multe buletine de vot s-au anulat în Vaslui, Bacău și Covasna (4%), urmate de Neamț, Mureș, Satu Mare și Dolj, între 3,5% și 4%. Din București în sectorul 2 au fost anulate proporțional cele mai multe buletine de vot, adică 3%, comparativ cu doar 1,7% în Sectorul 6, 1,85% în Sectorul 3, 1,98% în Sectorul 1 sau 2,1% în Sectorul 4. Interesant de remarcat că Sectorul 2 este singurul județ/sector care are mai multe voturi nule pentru primar decât la europarlamentare”, mai arată Expert Forum (EFOR).

EFOR precizează că datele pentru primari și consilii locale sunt prelucrate din informațiile parțiale publicate pe prezenta.roaep.ro miercuri 12 iunie, iar cele pentru europarlamentare sunt prelucrate din baza de date descărcată pe 13 iunie în prima jumătate a zilei. Așadar, pot apărea anumite discrepanțe.

Voturile nule sunt cele legate de buletinele introduse în urnă, care nu respectă criteriile stabilite de lege pentru a fi valabile. Voturile nule sunt diferite de buletinele anulate, care reprezintă buletinele neîntrebuințate și anulate la sfârșitul zilei sau utilizate, dar anulate la cererea alegătorului întrucât opțiunea votului a fost dezvăluită. Sunt considerate voturi nule, următoarele buletine de vot găsite în urnele de vot: buletinul de vot pe care nu a fost aplicată ștampila de control a secției de votare; buletinul de vot care are alt model decât cel legal aprobat; buletinul de vot pe care a fost aplicată o ștampilă cu mențiunea „VOTAT” care are alt model decât cel legal aprobat; buletinul de vot pe care nu a fost aplicată ștampila cu mențiunea „VOTAT”; buletinul de vot pe care ștampila cu mențiunea „VOTAT” este aplicată în două sau mai multe patrulatere; buletinul de vot pe care ștampila cu mențiunea „VOTAT” este aplicată în două sau mai multe patrulatere, chiar dacă unele ștampile au fost tăiate/anulate de
alegător; buletinul de vot pe care ștampila cu mențiunea „VOTAT” a fost aplicată în exteriorul patrulaterelor și nu atinge niciun patrulater; buletinul de vot pe care ștampila cu mențiunea „VOTAT” atinge două sau mai multe patrulatere.

Advertisement

Raportul integral poate fi consultat AICI

Citeste mai mult ...

Actualitate

O nouă acțiune de dezinfecție și dezinsecție, în această seară, la Deva

Publicat

pe

Redactat de

O nouă acțiune de dezinfecție și dezinsecție terestră zone verzi va avea loc în seara acestei zile – 14 iunie, începând cu ora 22:00, în municipiul Deva.

“Se vor desfășura următoarele acțiuni: Dezinsecție terestră (combatere țânțari). Insecticid utilizat: Cymina Ultra; Dezinsecție terestră (combatere larve țănțari). Larvicid utilizat: Vectobac WG. Toate produsele utilizate se regăsesc în Registrul Național al Produselor Biocide și sunt avizate pentru profilaxia sanitar-umană de către Ministerul Sănătății. Persoanele cu probleme respiratorii sau cardiace și copiii sunt rugați să nu intre în raza directă de acțiune a echipamentelor de pulverizat”, se arată într-un comunicat transmis de biroul de presă al Primăriei Municipiului Deva

Citeste mai mult ...

Actualitate

Revizie tehnică lunară la telecabina de pe Cetatea Devei – luni, 17 iunie

Publicat

pe

Redactat de

Serviciul Baze Agrement anunță oprirea luni, 17 iunie 2024, a telecabinei care facilitează accesul pe Cetatea Devei.

Telecabina va fi oprită luni, 17 iunie 2024, pentru lucrările de mentenanță care se execută obligatoriu, în fiecare lună. Firma care asigură mentenanța va verifica instalația (cabluri, comunicația radio între punctul de comandă și cabină etc.), pentru ca turiștii să fie în siguranță. De asemenea, ascensorul care deservește Cetatea Deva va fi igienizat.

Turiștii pot vizita monumentul istoric la pas pe la Poarta 1, alegând unul dintre cele trei trasee:

Traseul nr. 1 – din spatele restaurantului de la Poalele Cetății până la Poarta 1, timp de mers: aproximativ 45 de minute;

Traseul nr. 2 – de la intrarea în tunel (partea dreaptă) până la Poarta 1, timp de mers: aproximativ 40 de minute;

Advertisement

Traseul nr. 3 – din fața tunelului (partea stângă) până la Poarta 1, timp de mers: aproximativ 30 de minute.

Biroul de presă al Primăriei Municipiului Deva

Citeste mai mult ...

URMARESTE Servus HD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate