Connect with us
Data: 23/02/2025
.

Actualitate

Sărbătoarea Sfânta Maria, în cadrul “Zilelor oraşului Geoagiu”

Publicat

pe

Manifestări culturale şi religioase

În acest an la manifestare au fost prezenţi şi oaspeţi francezi din localitatea Lanvollon înfrăţită cu Aurel Vlaicu

Sărbătoarea s-a desfăşurat pe parcursul a trei zile, miercuri, joi şi vineri, iar programul manifestărilor a fost unul foarte bogat. Cel mai de însemnătate şi emoţionant moment a fost slujba săvârşit la Biserica Ortodoxă din staţiunea Geoagiu-Băi. Însă nici distracţia sau buna dispoziţie nu au lispit din meniul pregătit în acest an pentru „Zilele oraşului Geoagiu”.

Zilele-Orasului-Geoagiu-2013-(137)Programul manifestărilor atristice a fost bogat în momente şi recitaluri pe placul unei palete largi de public. Prima zi a fost dedicată tinerilor fiind organizat un spectacol de muzică uşoară a cărei vedetă a fost solista Sylvie. Joi, de Sfânta Maria turiştii dar şi localnicii din Geoagiu au avut parte de un moment de folclor autentic românesc. Cunoscuţi interpreţi de muzică populară ca Nelu Ban Fântână, Cristian Fodor sau Eugen Mihăilă au cântat melodii care mai vesele care de patimă şi dor. La datorie au şi membri Ansamblului de dansuri populare „Germisara” dar şi a tarafului cu acelaşi nume. Momentele artistice pregătite de organizatori s-au încheiat vineri seara cu un recital extraordinar susţinut de formaţia Pact, urmat de un foc de artificii. Nelipsite de la manifestare au fost tarabele unde turiştii au găsit tot ce le „poftea inima” iat forfota de la mese denotă faptul că bucatele puse în vânzare au fost dintre cele mai bune.

Hramul Adormirea Maicii Domnului

Un moment de mare încărcătură şi emoţie este în fiecare an slujba de maslu săvârşită la Biserica Ortodoxă din staţiunea Geoagiu-Băi. Manifestarea religioasă este cu atât mai profundă cu cât lăcaşul de cult poartă şi hramul Adormirea Maicii Domnului”. „Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului este o zi de mare însemnătate şi alături de noi se află cei pe care i-am ales să ne conducă destinele. Acest lucru arată unitatea noastră prin credinţă, dacă ne rugăm împreună, dacă ne distrăm împreună, înseamnă că n-am uitat cine suntem şi de unde venim. În aceste zile am încercat să avem, pentru locuitorii din Geoagiu şi turişti, un program cât mai divers: spectacol de muzică uşoară, dance, pop – dance, spectacol folcloric şi bineînţeles,  Sfânta Liturghie şi Taina Sfântului Maslu, fiind conştienţi că unitatea prin credinţă şi tradiţii asigură continuitatea noastră pe aceste meleaguri”, a declarat Ioan Vălean, primarul oraşului Geoagiu.

Advertisement

Prietenie franceză

Anul acesta printre invitaţii la „Zilele oraşului Geoagiu” s-au numărat şi membrii Asociaţiei „Aurel Vlaicu – Lanvollon”. Cele două localităţi din Franţa şi România sunt înfrăţite din septembrie 2001 iar graţie acestei bune colaborări au fost organizate schimburi de experienţă în mai multe domenii ca agricultură, turism, sănătate sau educaţie. „De-a lungul anilor prietenii francezi au adus ajutoare pentru mai multe instituţii din Geoagiu dar nu numai astfel că au venit cu cărţi pentru Liceul din Geoagiu, paturi pentru Spitalul din Hunedoara, şi intrumentar medical şi alte obiecte pentru Sanatoriul TBC, ajutoare au ajuns şi la Căminul de bătrâni sau la Spitalul din Orăştie”, susţine Florin Boşorogan. Preşedintele asociaţiei francezul Jean François Keroulle s-a arătat încântat de zonă Geoagiu mai ales de bucătărie şi de ospitalitate. “Suntem pentru opt zile în zona Geoagiu, este foarte frumos aici şi suntem încântaţi de schimbările pe care le vedem an de an în staţiunea Geoagiu Băi şi în general în zonă. Venim de opt ani la Geoagiu şi de fiecare dată autorităţile locale au fost alături de noi şi acest lucru este foarte important. Din delegaţia noastră face parte şi Le Guen, profesor de educaţie naţională. El se ocupă de profesorii români care vin în Bretania pentru a-şi perfecţiona metoda de predare”, susţine preşedintele Asociaţiei „Aurel Vlaicu –  Lanvollon”,Jean François Keroulle. Pe lângă oaspeţii străini la eveniment au mai luat parte şi deputaţii PSD, Laurenţiu Nistor şi Natalia Intotero, managerul MCDR Deva, Liliana Ţolaş.

Advertisement

Actualitate

ACTUALIZARE| Băiat de 15 ani, din Vulcan, dat dispărut. Găsit într-o zonă împădurită, la circa trei kilometri de casă

Publicat

pe

Redactat de

ACTUALIZARE: Băiatul de 15 ani, din municipiul Vulcan, dat dispărut de familie sâmbătă, a fost găsit într-o zonă împădurită, greu accesibilă, situată la o distanță de aproximativ trei kilometri de casă.

“Potrivit primelor verificări, acesta ar fi ieșit în cursul zilei de azi la plimbare, s-ar fi speriat de un animal sălbatic, s-a rătăcit și nu ar mai fi știut drumul înapoi spre casă”, a informat, sâmbătă seară, Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Hunedoara.

Căutat de zeci de forțe și voluntari

Băiatul a fost căutat de zeci de forțe. La acțiunile de căutare, alături de polițiști, au participat reprezentanți ai ISU Hunedoara, Salvamont, IJJ Hunedoara, cărora li s-au alăturat și circa 40 de voluntari.

Pe perioada dispariției, acesta nu a fost victima niciunei infracțiuni. Având în vedere temperaturile scăzute, a fost solicitat un echipaj medical, fiindu-i acordate îngrijiri la domiciliu de către personalul autorizat”, au mai transmis reprezentanții IPJ Hunedoara.

Advertisement

Știrea inițială

Un băiat, în vârstă de 15 ani, din municipiul Vulcan, este căutat de familie și polițiști, după a plecat de acasă, în cursul zilei de azi, în jurul orei 11:00, și nu a revenit până în prezent.

Minorul are următoarele semnalmente: înălțime 1,65 metri, greutate 60 kg, păr șaten, ten închis și ochi căprui. La momentul plecării, acesta purta o geacă în culorile alb-negru, pantaloni negri cu dungi de culoare roșie și pantofi negri.

Persoanele care dețin informații despre locul în care s-ar putea afla minorul sunt rugate să contacteze cea mai apropiată unitate de poliție sau să apeleze numărul unic de urgență 112.

Polițiștii continuă căutările și fac apel către cetățeni, pentru a furniza orice informație care ar putea conduce la găsirea minorului dispărut.

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate

Elevii hunedoreni se întorc la cursuri, de luni. Următoarea vacanță, în aprilie

Publicat

pe

Redactat de

Elevii din județul Hunedoara se vor întoarce de luni, la cursuri, după o săptămână de vacanță.

Fiecare Inspectorat Școlar a decis perioada în care elevii vor avea vacanța de schi, pentru județul Hunedoara aceasta fiind programată în perioada 17 -21 februarie 2025.

În aceeași perioadă, în vacanță sunt și elevii din București și județele Ilfov, Bihor, Sălaj, Cluj, Timiș, Hunedoara, Caraș-Severin, Mehedinți, Gorj, Vâlcea, Olt, Argeș, Teleorman, Dâmbovița, Giurgiu, Prahova, Buzău, Călărași, Ialomița, Vrancea, Brăila și Vaslui.

Între 24 și 28 februarie, vor intra în vacanță elevii din județele Satu Mare, Maramureș, Arad, Dolj, Alba, Sibiu, Mureș, Suceava, Harghita, Brașov, Covasna, Neamț, Botoșani, Iași, Bacău, Galați, Tulcea și Constanța.

Următoarea vacanță de care se vor bucura copiii este cea de primăvară sau de Paște, programată în perioada 18 aprilie – 27 aprilie.

Advertisement

Vacanța de vară începe pe 21 iunie.

 

Citeste mai mult ...

Actualitate

Clădirea Tribunalului Hunedoara și a Judecătoriei Deva va fi dată în folosință în cursul acestui an

Publicat

pe

Redactat de

Tribunalul Hunedoara și Judecătoria Deva vor reveni în sediul din centrul istoric al municipiului reședință de județ. Clădirea, veche de peste un secol, din imediata vecinătate a Palatului Magna Curia, a fost reabilitată și, în acest an, urmează să fie dată în folosință.

Lucrările, începute în urmă cu aproximativ patru ani

Lucrările de reabilitare a sediului vechi al Tribunalului Hunedoara și Judecătoriei Deva – o clădire monument istoric inclusă în zona de protecție a Ansamblului urban Bulevardul 1 Decembrie 1918 Deva, au fost demarate în urmă cu aproximativ patru ani. În vara lui 2021, ambele instanțe au fost mutate într-un imobil situat pe Calea Zarandului, nr. 73 (fosta Strada Dorobanţilor, nr. 34), din municipiu, unde își desfășoară activitatea și în momentul de față.

Sediul vechi în care își desfășurau activitatea Tribunalul Hunedoara și Judecătoria Deva a fost cuprins în programul național de consolidare a infrastructurii din municipiile de județ. Lucrările la clădirea tribunalului au fost începute în anul 2021, iar în cursul acestui an urmează să fie dată în folosință, după ce termenul de finalizare al lucrărilor rămase de executat, inclusiv dotarea cu mobilier nou a fost prelungit până la 14.06.2025”, se arată în sinteza Raportului privind activitatea Curții de Apel Alba- Iulia, căreia îi sunt arondate instanțele din județul Hunedoara.

Clădirea Tribunalului Hunedoara și Judecătoriei Deva a fost construită în 1897. Construcţia a fost realizată în stil baroc, pe care îl mai păstrează şi în prezent. Imobilul a fost construit ca sediu de instanţă judecatorească, funcţionând cu această destinaţie până în anul 1963, când a intrat în folosinţa Comitetului Judeţean de Partid Hunedoara. Începând cu luna mai 1990 clădirea a revenit în administrarea Ministerului Justiției – Tribunalul Hunedoara.

Advertisement

 

 

Citeste mai mult ...

URMĂREȘTE ServusHD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate