Actualitate
Sculpturi realizate de cunoscutul artist plastic hunedorean Ioan Șeu, expuse la muzeul din Deva
![](https://servuspress.ro/wp-content/uploads/2024/01/417007790_777262447749796_9042622904336512896_n.jpg)
Sculpturi realizate de cunoscutul și apreciatul artist plastic hunedorean Ioan Șeu pot fi admirate la Muzeul Civilizației Dacice și Romane (MCDR) din Deva, în cadrul unei expoziții ce va fi vernisată joi, 4 ianuarie 2024, de la ora 11:00.
Expoziția, intitulată „Sculpturi din patrimoniul muzeului din Deva semnate Ioan Şeu”, prezintă publicului iubitor de artă o serie de portrete sculpturale, realizate de renumitul artist plastic hunedorean, prezente în colecția MCDR Deva.
„Cu ocazia vernisajului expoziţiei de sculptură, aflată la a II-a ediţie, invităm publicul iubitor de artă să admire sculpturile semnate de către Ioan Şeu expuse în cadrul Muzeului Civilizației Dacice și Romane din Deva, care sunt prezentate şi în catalogul de expoziţie cu acelaşi nume. Ioan Şeu a realizat lucrări de pictură, grafică şi nenumărate sculpturi în metal, lemn, piatră, iar multe dintre acestea se află în colecţii muzeale din ţară şi din străinătate. La muzeul din Deva îl regăsim cu portrete sculpturale reprezentative precum: Cap de fată (lemn), Portret de fată (lemn), Femeie (lemn), Irinel (granit), Simona (piatră), Pace (rocă), cât şi cu sculpturi stilizate, precum: Cap de femeie (lemn), Om revoltat (lemn), Detaşare (lemn), Compoziţie cu Figuri (lemn), Pasărea pământului (marmură), Steaua maleficului (marmură), Adolescentă (rocă), Asfixia neagră (andezit), Înţelepţii de sub piramidă (andezit), Pomul vieţii (andezit), Gingăşie (andezit), Filozoful (andezit), Faraonul (andezit), Elegie (lemn), Elegie (rocă), Semn (lemn), Cu faţa spre soare (lemn), Cuplu (lemn), Pădureanca (lemn). Sculpturile din colecţia muzeului din Deva prezintă studii ale figurii umane, portrete în rondebosse, realizate în manieră realistă, prin aprofundarea trăsăturilor modelelor, în încercarea de psihanaliză, dar regăsim şi lucrări stilizate, unde ritmul, dinamica şi studiul compoziţional reliefează maturitate şi redau amprenta personală a sculptorului. Cu ocazia evenimentului expoziţional aducem mulţumiri echipei tehnice: Constantin Posteucă şi Ion Bianga, care au participat la realizarea şi finalizarea eficientă a proiectului expozițional şi, pentru iniţiativă, susţinere şi perseverenţă, ne exprimăm consideraţia pentru membrii echipei de realizare din cadrul colectivului muzeal: referent Daniela Demian, istoric Corina Adriana Muntean, analist Călin Ionel Ştefan, biolog Dorin Cărăbeţ, conservator Luana Cosette Stâncel, conservator Adrian Ştefan Stroia, conservator Grigore Adrian Urechiat, şef de secţie dr. Georgeta Deju, manager Liliana Ţolaş. Evocăm recunoştinţă pentru bunăvoinţa şi contribuţia sculptorului Ioan Şeu la îmbogăţirea colecţiei şi, pentru grafica de catalog aduc mulţumiri domnişoarei profesor Dorina Maria Pantea şi colectivului de la Editura Mega din Cluj-Napoca pentru tiparul de excepţie imprimat catalogului de expoziţie”, menționează muzeograf dr. Diana Loredana Pantea.
Expoziția de sculptură poate fi vizitată până în data de 31 august 2024, de marți până duminică, conform programului de vizitare al Muzeului Civilizației Dacice și Romane din Deva.
Ioan Șeu este una dintre personalitățile marcante ale culturii devene, cu o activitate artistică impresionantă. Semnătura sa apare pe mai multe opere de artă pe care le-a realizat, printre care se află și cele 15 sculpturi din bronz amplasate pe „Aleea Gimnastelor” din Deva, busturi ale celor mai mari gimnaste ale țării noastre care au făcut cunoscut numele României în întreaga lume.
Actualitate
Proiect important semnat de administrația din Vețel
![](https://servuspress.ro/wp-content/uploads/2025/02/coaj-Vetel.jpg)
Vești bune pentru locuitorii comunei Vețel. Reprezentanții administrației publice din această așezare rurală hunedoreană au semnat, de curând, un contract extrem de important pentru comunitatea locală.
Extinderea și reabilitarea rețelei de apă
Este vorba despre reabilitarea și extinderea rețelei de apă în satele de munte ale comunei, contractul fiind semnat săptămâna trecută. “La sediul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA) din București, am semnat un contract extrem de important pentru comunitatea noastră! Este vorba despre finanțarea necesară pentru reabilitarea și extinderea sistemului de alimentare cu apă în satele Muncelu Mic, Runcu Mic, Muncelu Mare și Boia Bârzii. Această investiție este pentru oamenii din comuna Vețel, pentru siguranța, sănătatea și confortul acestora. Știm cât de important este accesul la apă potabilă și ne asigurăm că fiecare gospodărie va avea condiții mai bune. Finanțarea este de 3.798.201,37 lei, iar valoarea totală a investiției este de 4.010.909,48 lei. Muncim pe toate planurile, suntem preocupați de toate problemele cu care se confruntă cetățenii comunei și ne dorim să comunicăm cât mai bine și transparent. Știm că fiecare sat contează, de aceea ne implicăm activ pentru a aduce îmbunătățiri în toate localitățile comunei noastre! Nu ne oprim aici! Lucrăm continuu pentru dezvoltarea comunei, pentru proiecte noi și pentru a aduce investiții care să îmbunătățească viața fiecărui locuitor. Le mulțumesc concetățenilor mei pentru sprijin, încredere și pentru că suntem împreună în acest drum al dezvoltării”, a transmis Gheorghe Capșa, primarul comunei hunedorene Vețel.
Pentru satele de munte
Finanțarea pentru acest proiect vine pe Programul Național de Investiții (PNI) „Anghel Saligny”, iar obiectivul este ca satele de munte ale comunei Vețel, respectiv Muncelu Mic, Runcu Mic, Muncelu Mare și Boia Bârzii să beneficieze de alimentare cu apă, dar și de stații de tratare a apei. Lungimea rețelei de distribuție este de 11.200 de metri, vor fi 548 de beneficiari direcți ai acestei investiții, fiind vorba despre numărul de locuitori ce vor fi deserviți, iar pe lângă rezervorul de înmagazinare existent va funcționa și noua stație de tratare a apei.
Pe șantierele din comună se lucrează cu folos
Și mai sunt și alte vești bune care vin de la Vețel, acestea fiind cele legate de lucrările de pe șantiere, care, ținând cont de condițiile meteo favorabile, sunt în plină desfășurare. „Am continuat vizitele de lucru pe șantierele din satul Mintia, unde se desfășoară mai multe investiții importante. Astfel, pe strada Izvorului se toarnă rigole noi carosabile, esențiale pentru un sistem de scurgere eficient. De asemenea, pe strada Mureșului am verificat calitatea reasfaltării, care a fost rectificată conform contractului, pentru a respecta standardele asumate. Se lucrează intens în comuna Vețel! Monitorizăm fiecare proiect, pentru ca lucrările să fie finalizate la timp și la calitate maximă. În paralel, activitatea zilnică din cadrul compartimentelor Primăriei continuă la fel de intens. De la gestionarea cererilor cetățenilor, eliberarea documentelor și avizelor, până la implementarea noilor proiecte, echipa noastră este implicată pentru ca administrația locală să funcționeze eficient și transparent”, a anunțat primarul comunei hunedorene Vețel, Gheorghe Capșa.
Cu finanțare tot pe „Saligny”
Și acest proiect, intitulat “Modernizare străzi și drumuri în localitatea Mintia, comuna Vețel, județul Hunedoara”, are finanțare asigurată tot prin PNI „Anhel Saligny”. Valoarea proiectului este de 14.233.952,13 lei și, în urma implementării acestuia, vor fi modernizate 7,756 km de străzi și drumuri echipate tehnico-edilitar din localitatea Mintia, lucrări necesare pentru ca circulația autovehiculelor și a pietonilor să se desfășoare în condiții optime.
Urmează și gazul
De asemenea, administrația publică locală din comuna hunedoreană Vețel mai are depus un proiect ce va fi finanțat tot prin PNI „Anghel Saligny”, valoarea acestuia fiind de 11.980.672,15 lei. Este vorba despre proiectul intitulat „Extindere rețele de distribuție și racorduri de gaze naturale în localitățile Vețel, Mintia, Leșnic, Herepeia, Bretelin și Căoi, comuna Vețel”. În prezent se elaborează documentația tehnică necesară, urmând, apoi, semnarea contractului de finanțare la MDLPA. Obiectivele proiectului sunt extinderea rețelelor de distribuție precum și creșterea numărului de racorduri de gaze naturale pentru localitățile Vețel, Mintia, Leșnic, Herepeia, Bretelin și Căoi.
Actualitate
Cursuri de perfecționare pentru antrenorii de fotbal
![](https://servuspress.ro/wp-content/uploads/2024/03/stadioane-1.jpg)
Școala Federală de Antrenori a organizat un curs de perfecționare pentru antrenorii deținători ai Licenței UEFA C din județul Hunedoara, la care au participat 20 de antrenori.
Cursul a avut o durată de cinci ore, primele trei fiind dedicate tematicii interactive pe următorii piloni: “Jucătorul”, “ Mediul”, „Meciul” și „Structura lecției de antrenament pentru juniori cu vârsta între 10 și 13 ani”. În ultimele două ore, participanții au realizat activități practice cu două grupe de copii de 10 ani, sub îndrumarea lectorului Marius Sîrbu. Aceste activități au vizat aplicarea lecției de antrenament, incluzând exerciții și metode specifice planificării antrenamentului sportiv la fotbal. Aceste sesiuni fac parte dintr-o nouă metodologie de formare a antrenorilor, cu accent pe dezvoltarea jucătorului, conform cerințelor pentru licențele UEFA. În data de 26 februarie, un alt grup de 20 de antrenori din județul Hunedoara va participa la o sesiune similară, scopul principal fiind îmbunătățirea calității fotbalului prin educarea continuă a antrenorilor.
Cursurile din județ sunt coordonate de Marius Sîrbu, coach educator al Școlii Federale de Antrenori.
Actualitate
Incendiu la un vagon al trenului IR 1823: Pasagerii evacuați în siguranță
![](https://servuspress.ro/wp-content/uploads/2021/10/subcetate-tren.jpg)
Un incendiu a izbucnit luni la prânz într-un vagon din compunerea trenului Interregio 1823, care circula între stațiile Măldăieni și Radomirești, obligând la evacuarea de urgență a pasagerilor, potrivit celor de la Clubferoviar.ro
Focul a fost observat în interiorul grupului sanitar al ultimului vagon, iar degajarea de fum a fost cauzată cel mai probabil de surse externe, neafectând instalațiile interne ale vagonului.
Deși pasagerii nu au fost în pericol, aceștia au fost redistribuiți rapid în celelalte vagoane de către personalul trenului, iar trenul a continuat călătoria în siguranță. Vagonul afectat a fost detașat din garnitura trenului, iar autoritățile au fost informate. Serviciul 112 a fost alertat și o echipă de intervenție a ajuns imediat la fața locului.
În urma incidentului, circulația pe firul I al Magistralei 100, pe secțiunea Mihăiești – Radomirești, a fost temporar blocată, iar trenurile care circulau pe această rută au fost redirecționate pe firul II. Trenul IR 1823, care plecase din stația București Nord cu o întârziere de 38 de minute, urma să ajungă la destinația finală, stația CF Deva, la ora 19:18.
Autoritățile feroviare au început o anchetă pentru a stabili cauzele exacte ale incendiului, în conformitate cu legislația în vigoare.
FOTO: ARHIVĂ
- Actualitatecu 3 zile in urma
Tragedie la Sibișel. Pieton decedat după ce a fost lovit de un autoturism
- Actualitatecu 2 zile in urma
Tânărul care a ucis un pieton pe DJ 705F a fost reținut. Se afla sub influența substanțelor psihoactive
- Actualitatecu o zi in urma
Actualizare| Mai mulți baloți de paie au ars în urma incendiului de la Sântămărie Orlea
- Actualitatecu 2 zile in urma
Întreruperi de energie electrică, programate în perioada 17 – 21 februarie, în județul Hunedoara
- Actualitatecu 21 de ore in urma
ArcelorMittal Hunedoara și-a întrerupt temporar activitatea. Angații, în șomaj tehnic
- Actualitatecu 18 ore in urma
Hunedoara: „Grădinile” de lângă blocuri – desființate
- Actualitatecu 14 ore in urma
Incendiu la un vagon al trenului IR 1823: Pasagerii evacuați în siguranță
- Actualitatecu 3 zile in urma
Petrila investește în siguranță: licitație pentru un sistem inteligent de management urban