Connect with us
Data: 26/11/2024
.

Actualitate

Se modernizează infrastructura rutieră din comuna Beriu

Publicat

pe

Comuna Beriu, cu o populație de peste 3.500 de locitori, este una dintre cele mai mari așezări rurale din județul Hunedoara. Localitatea are opt sate componente, respectiv Beriu, Căstău, Cucuiş, Măgureni, Orăştioara de Jos, Poieni, Sereca şi Sibişel, și se întinde pe o suprafață de aproape 185 de kilometri pătrați.

Școala a început cu bine

Despre comuna aflată pe drumul către Cetățile Davice din Munții Orăștiei ar mai fi de precizat că, și ea, prezintă câteva locuri ce merită a fi vizitate. Printre acestea se numără Mănăstirea Cucuiș, Cetatea Sibișelului, Monumentul Eroilor de la Căstău sau Castrul roman de la Orăștioara de Jos și, nu în ultimul rând, plantațiile cu afine, care, în ultima vreme, au făcut comuna Beriu foarte cunoscută. Iar un alt aspect interesant legat de această frumoasă comună din zona Orăștiei este acela că se numără, conform datelor oficiale de la ultimul recensământ al populației, printre puținele așezări, nu doar din județ, ci din întreaga țară, unde numărul de locuitori a crescut. În atare condiții, nu este de mirare că în comună funcționează cinci unități de învățământ, fiind vorba despre două școli și trei grădinițe, care sunt, în permanebnnță, în atenția administrației publice locale din Beriu. Am depus un proiect pe Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), componenta 15 – „Dotarea cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale a unităților de învățământ preuniversitar și a unităților conexe”. Acesta vizează dotarea și modernizarea tuturor unităților de învățământ din comună, aici fiind vorba despre școala gimnazială cu clasele 0-8 și grădinița din Beriu, școala primară și grădinița din Sibișel, precum și grădinițele din Orăștioara de Jos și Căstău. În aceste cinci unități de învățământ din comună anul școlar 2023 – 2024 a început cu bine. Pe perioada vacanței de vară s-au făcut toate reparațiile curente necesare, s-au făcut igienizări corespunzătoare și tot ce a mai fost nevoie și, totodată, am sigurat deja combustibilul necesar pentru asigurarea încălzirii acestor unități de învățământ, dar și a celorlate instituții publice de la noi, pe perioada sezonului rece”, a declarat Emil Moise Bîc, primarul comunei hunedorene Beriu.

Drumuri și poduri

Comuna Beriu are și o întindere destul de mare, iar rețeaua de infrastructură reprezintă o altă proioritate a administrației din această așezare rurală din zona Munților Orăștiei. Acum edilii din Beriu au certitudinea că vor începe implementarea și a unui alt proiect, depus pe Programul Național de Investiții (PNI) „Anghel Saligny, care are o valoare considerabilă.Avem vești bune și în ceea ce privește proiectul depus pe PNI Anghel Saligny, în valoare de aproximativ 14 milioane de lei, care prevede reabilitarea Drumului Comunal (DC) 54 Sibișel – Cucuiș și a unui pode’, precum și modernizarea străzilor interioare care nu sunt, încă, asfaltate, acesta trecând de fazele preliminare. Mai exact, asfaltarea drumului dintrte Sibișel și Cucuiș, în lungime de circa doi kilometri, va începe în curând, iar la licitația pentru încredințarea lucrării de la podețul din Căstău sunt înscrise trei firme și așteptăm finalizarea procedurilor legale”, a spus primarul din Beriu, Emil Moise Bîc.

Locuri pline de istorie

Comuna Beriu se situează într-o regiune cu un bogat trecut istoric. Documente istorice arată că la Orăştioara de Jos s-a putut identifica o aşezare civilă destul de extinsă indicată prin ziduri ce se găsesc până la râul Beriu. Urme romane s-au găsit şi în hotarul localităţii Beriu. Astfel în 14 august 1965, cu ocazia lucrărilor agricole, un plug a scos la suprafaţă o piatră dreptunghiulară cu inscripţie romană. S-a constatat că este vorba de un mormânt roman, de 2 metri lungime, 1.40 metri lăţime şi 80 centimetri adâncime. În mormânt s-au găsit oseminte amestecate cu cărămidă macerată şi pământ. Tot aici s-a descoperit şi ceramică autohtonă foarte veche şi se crede că acest mormânt a aparţinut unui ostaş din Legiunea XII Gemina.

Placa funerară se păstrează la Muzeul din Orăştie. Cea mai veche atestare documentară vine de la sârşitul sec. XIII când saşii au început să se organizeze în scaune numite „sedes ”, printre acestea figurând Beriu, Căstău, Sereca și Sibişel. Saşii au fost colonizaţi în localităţile cele mai bogate , chiar dacă acestea au aparţinut românilor cum a fost cazul Beriului care a fost colonizat în anul 1334. La colonizarea saşilor în anul 1334 în Beriu se face menţiunea că existau deja 107 case locuite de români.

Actualitate

„Deva – magie pentru copii”: Eveniment caritabil organizat de Liceul Tehnologic „Grigore Moisil” și Primăria Deva

Publicat

pe

Redactat de

Elevii Liceului Tehnologic „Grigore Moisil” Deva, în parteneriat cu Primăria Municipiului Deva, organizează evenimentul caritabil „Deva – magie pentru copii”, cu scopul de a aduce bucurie copiilor din familii defavorizate, cu ocazia sărbătorilor de Moș Nicolae.

Evenimentul se va desfășura în perioada 4-5 decembrie 2024, între orele 11:00-13:00, în Piața Unirii din Deva, unde va fi amplasat un stand cu produse realizate de elevi. Ornamentele, decorațiunile și dulciurile oferite vor putea fi achiziționate fără un preț fix, donațiile fiind voluntare.

Toate fondurile strânse vor fi utilizate pentru a pregăti pachete-cadou destinate copiilor din familii cu posibilități financiare reduse.

Primarul municipiului Deva, Lucian Ioan Rus, a subliniat importanța implicării comunității:

„Evenimentele caritabile de acest tip reprezintă o oportunitate pentru comunitatea noastră de a se uni și de a dărui bucurie celor mai vulnerabili dintre noi. Mă bucur că elevii Liceului Tehnologic Grigore Moisil au ales să își pună talentul și creativitatea în slujba celor care au nevoie de ajutor. Moș Nicolae este simbolul generozității, iar acest eveniment este o oportunitate pentru cei care doresc să aducă un zâmbet pe fețele copiilor.”

Devenii sunt invitați să contribuie la acest proiect, demonstrând solidaritate și generozitate într-o perioadă dedicată dăruirii. Haideți să transformăm sărbătorile într-un prilej de a sprijini și de a aduce fericire în comunitatea noastră!

Advertisement

FOTO: FACEBOOK PRIMĂRIA MUNICIPIULUI DEVA

Citeste mai mult ...

Actualitate

Acțiune de sănătate gratuită la Mărtinești: Salvital Hunedoara oferă consultații medicale

Publicat

pe

Redactat de

Asociația Salvital Hunedoara, în parteneriat cu Consiliul Județean Hunedoara și Primăria comunei Mărtinești, organizează miercuri, 27 noiembrie 2024, o campanie de testare gratuită a sănătății, care va avea loc la sediul Primăriei Mărtinești, începând cu ora 10:00.

Evenimentul oferă localnicilor oportunitatea de a beneficia de consultații medicale complexe, fără costuri, incluzând:

Electrocardiograma (EKG): identificarea problemelor cardiace;

Spirometrie: diagnosticarea afecțiunilor pulmonare;

Test INR: monitorizarea tratamentului cu anticoagulante;

Măsurarea glicemiei și tensiunii arteriale;

Advertisement

Hemoglobina glicozilată: evaluarea controlului glicemic;

Determinarea indicelui braț-gleznă: depistarea bolii arteriale periferice, un factor de risc pentru atac de cord sau accident vascular cerebral;

Osteodensitometria: analiza densității osoase;

Audiometria: verificarea problemelor de auz.

FOTO: FACEBOOK SALVITAL HUNEDOARA

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate

Incendiu la acoperișul unei case din satul Romoșel

Publicat

pe

Redactat de

Un incendiu a izbucnit, în această dimineață, la acoperișul unei case din satul Romoșel, comuna hunedoreană Romos. Pompierii au intervenit de urgență la fața locului. Un bărbat care a suferit o tăietură la o mână, după ce a spart geamul unei ferestre, în încercarea de a ieși din casă, a primit îngrijiri medicale.

Pentru stingerea flăcărilor au intervenit două echipaje ale Detașamentului Orăștie. De asemnea, la fața locului s-a aflat și un echipaj SMURD și unul al Serviciului de Ambulanță Județean.

“La sosirea pompierilor acoperișul ardea generalizat, pe o suprafață de aproximativ 80 de metri pătrați. Misiunea de stingere a incendiului s-a desfășurat simultan cu acordarea de îngrijiri medicale pentru un bărbat care avea o tăietură la o mână. Acesta, în încercarea de a se autoevacua a spart geamul unei ferestre a casei. Victima, conștientă și cooperantă a fost transportată cu ambulanța SAJ la spitalul din Orăștie”, au transmis reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Hunedoara.

 

Incendiul a fost lichidat, iar pompierii au constatat că împrejurarea determinantă a izbucnirii flăcărilor a fost coșul de fum care nu era curățat de funingine. “S-au deteriorat ușile de lemn din interior, ferestrele, tencuiala din camera tehnică, dar și mobilierul de lemn din holul casei”, au mai transmis reprezentanții ISU Hunedoara.

Advertisement

Pompierii militari atrag din nou atenția privind exploatarea coşurilor şi a burlanelor pentru evacuarea fumului. Astfel, coşurile, burlanele şi canalele de fum vor fi izolate faţă de elementele combustibile ale pereţilor, planşeelor şi acoperişurilor. Verificarea, curăţarea şi repararea, dacă este cazul, a coşurilor de fum se va efectua de către o persoană specializată. În podul casei, coşul de fum va fi obligatoriu tencuit, pentru a nu prezenta fisuri prin care ar putea pătrunde scântei ce pot fi surse de aprindere.

 

Sursa foto: ISU Hunedoara
Citeste mai mult ...

Comandat de PNL, executat de TMT MEDIA INTERNATIONAL SRL, CMF 1124002

Comandat de UCRR, executat de TMT MEDIA INTERNATIONAL SRL, CMF 13240028

Comandat de AUR-Hunedoara, executat de TMT MEDIA INTERNATIONAL SRL, CMF 11240014

Comandat de UDMR, executat de TMT MEDIA INTERNATIONAL SRL, CMF 13240004

Comandat de UDMR, executat de TMT MEDIA INTERNATIONAL SRL, CMF 13240004

URMĂREȘTE ServusHD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate