Actualitate
Drumul spre Lelese, asfaltat în întregime
Comuna Lelese este așezată în partea de Sud-Vest a județului, la o distanță de aproximativ 45 de kilometri față de municipiul Deva. Este situată în ținutul pitoresc al pădurenilor, care cuprinde ramificațiile de Est ale Munților Poiana Ruscă, mărginit la Nord de Valea Mureșului, la Sud de Țara Hațegului, iar spre Est se oprește brusc în Valea Cernei, pe linia Nandru, Teliuc, Hunedoara.
Păstrarea tradițiilor
Comuna are în componență patru sate, respectiv Lelese, Cerișor, Runcu Mare și Sohodol, și aici trăiesc în jur de 400 de oameni. Ca în toate așezările din Pădurenime, așa cum, cu mândrie, își numesc localnicii zona în care trăiesc, tradițiile sunt păstrate la loc de cinste. Astfel, opt case tradiționale din satul aparținător Runcu Mare sunt cuprinse în programul „România atractivă”, care este finanțat cu fonduri europene, provenite din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), iar lucrările sunt în plină derulare. Am depus acest proiect pe componenta C 11 – Turism și Cultură din PNRR, pe secțiunea «Ruta satelor cu arhitectură tradițională». La nivel național au fost acceptate doar 16 proiecte, iar al nostru, care a fost al treilea ca punctaj general, a primit o finanțare prin PNRR de 480.000 de euro. Am fost incluși în ruta caselor tradiționale, ceea ce e o veste foarte bună pentru noi, deoarece ne dorim chiar mult de tot să dezvoltăm harta turistică locală. Avem atâtea obiective minunate în jurul nostru, unele încărcate de istorie, altele de frumusețe, dar și de tradiții și obiceiuri. Cu banii europeni obținuți din finanțare vom transforma Runcu Mare într-un sat turistic, iar opt case vor fi modernizate și adaptate cerințelor din domeniu, astfel încât să poată fi primiți turiști în aceste gospodării. Toți cei care ne vor vizita, vor avea astfel ocazia să vadă cum arată o vatră tradițională și se vor putea bucura în tihnă de frumusețea locurilor. Și, tot legat de tradiții, reamintesc, cu mare plăcere, de acțiunile la care participă, frecvent, Ansamblul „Leleșana”, cu care am fost prezenți, nu de mult, și la Festivalul „Drăgan Muntean” de la Poienița Voinii, un eveniment de suflet pentru toți pădurenii”, a spus Ciprian Gheorghe Achim, primarul reales al comunei Lelelese.
Fără probleme la școală
În această lună a debutat anul școlar și în comuna Lelese. „Avem școală primară în centrul de comună, unde copii din alte sate sunt aduși cu un microbuz de-al nostru. Școala este bine dotată și legată la tehnologia modernă. De multă vreme noi beneficiem de Internet prin fibră optică și, realativ de curând, avem și un releu de telefonie mobilă, așa că nu mai sunt probleme cu semnalul. De asemenea, avem asigurată deja sursa de încălzire pe timpul iernii la instituțiile publice, deci și la școală, iar sezonul rece nu ne va prinde nepregătiți. Totodată, pentru elevii mai mari asigurăm transportul gratuit la Hunedoara”, a precizat actualul și viitorul primar al comunei hunedorene Lelese, Ciprian Gheorghe Achim.
În curând se va circula pe o șosea nouă
Calitatea teransportului elevilor, dar și al celor care locuiesc în Lelese sau vizitează localitatea se va îmbunătăți în curând. „Într-o perioadă foarte scurtă va fi finalizată asfaltarea pe DJ 687 F, de la Govăjdia până la intrarea în comuna noastră. Reamintesc că pe raza comunei Lelese drumurile sunt, deja, asfaltate, prin proiecte pe care le-am câștigat noi, pe diverse surse de finanțare sau de la bugetul local. Este un proiect al Consiliului Județean Hunedoara, iar primul strat de asfalt a fost deja turnat. De asemenea, avem în dotare utilaje proprii cu care putem interveni la lucrări de întreținere a drumurilor, inclusiv de deszăpezire, când este cazul, toate aceste operațiuni făcându-le în regie proprie. În plus, ne pregătim deja de venirea iernii, având pe stoc materiale antiderapante și, dacă va fi cazul, acesta va fi completat”, a menționat primarul comunei hunedorene Lelese, Ciprian Gheorghe Achim.
Actualitate
Transparență și interacțiune: Stadiul proiectelor europene din Regiunea Vest, la un click distanță
Regiunea Vest face un pas înainte în promovarea transparenței și a comunicării accesibile prin lansarea unei secțiuni interactive pe site-ul oficial, unde se poate urmări, în timp real, evoluția proiectelor finanțate din fonduri europene. Platforma actualizată oferă informații detaliate despre proiectele aflate în implementare în județele Arad, Caraș-Severin, Hunedoara și Timiș, parte din Programul Regional Vest 2021-2027.
”Acum poți vedea în timp real situația proiectelor cu finanțare europeană din Regiunea Vest! Poți afla câte proiecte se află în implementare în fiecare dintre județele Arad, Caraș-Severin, Hunedoara și Timiș, pe fiecare dintre componentele pe care le finanțăm, și cum progresează, de la o zi la alta, Programul Regional Vest 2021-2027. Secțiunea de pe site-ul https://www.vest.ro/ privind Stadiul implementării Programului Regional Vest are o nouă formă, interactivă, care își permite să vizualizezi toate aceste informații. Promovăm noul format pentru o transparență deplină și o comunicare eficientă cu privire la investițiile finanțate din fonduri europene în Regiunea Vest”, informează reprezentanții ADR Vest.
Noua funcționalitate le permite utilizatorilor să exploreze situația investițiilor în fiecare județ și componentă a programului, pentru a observa progresul zilnic al proiectelor, fie că acestea se concentrează pe infrastructură, dezvoltare urbană, educație sau mediu. Acest format vine în întâmpinarea nevoii de transparență și oferă o perspectivă completă asupra modului în care fondurile europene sprijină creșterea economică și dezvoltarea locală.
CAPTURĂ VIDEO: FACEBOOK AGENȚIA PENTRU DEZVOLTARE REGIONALĂ VEST-ADR VEST
Actualitate
FOTO: Incendiu violent la o casă din Aurel Vlaicu
Un incendiu puternic a izbucnit azi noapte la o casă din localitatea Aurel Vlaicu.
În această noapte, pompierii Detașamentului Orăștie au intervenit pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o casă din localitatea Aurel Vlaicu.
Pentru misiune au fost alocate trei autospecialele de stingere cu apă și spumă, o autospecială de primă intervenție și comandă și o ambulanță SMURD.
La sosirea echipajelor operative la fața locului, incendiul se manifesta la acoperișul casei, pe o suprafață de aproximativ 180 de metri pătrați, existând posibilitatea de propagare a focului la întreaga locuință și la o casă din imediata apropiere.
Intervenția pompierilor a durat circa 4 ore, incendiul a fost lichidat în limitele găsite și din fericire, nicio persoană nu a necesitat asistență medicală.
Cauza probabilă de producere a incendiului a fost coșul de fum deteriorat.
*Pompierii militari vă atrag atenția că în perioada sezonului rece, una dintre cele mai frecvente cauze de producere a incendiilor o constituie coșurile de fum (necurățate de funingine, deteriorate sau amplasate necorespunzător ori neprotejate termic față de materiale combustibile).*
În acest sens, respectarea următoarelor măsuri este esențială pentru siguranța dumneavoastră:
* coşurile de fum vor fi obligatoriu verificate, reparate şi curăţate periodic, de persoane specializate şi autorizate;
* în podurile clădirilor, coşurile se tencuiesc pe interior şi pe exterior şi se dau cu var, pentru a se putea observa cu uşurinţă eventualele fisuri prin care ar putea pătrunde scântei ce pot fi surse de aprindere, dacă în zona lor sunt materiale combustibile;
* coşurile de fum se vor izola faţă de elementele combustibile ale planşeelor prin îngroşarea zidăriei de cărămidă a coşului cu 25 centimetri, iar în spaţiul dintre coş şi planşeu se recomandă introducerea unui strat de materiale necombustibile;
* la trecerea prin acoperiş se lasă o distanţă de cel putin 10 centimetri între faţa exterioară a zidăriei coşului şi elementele combustibile ale acoperişului;
* nu este permis ca în coşuri să fie încastrate elementele combustibile ale acoperişului, planşeului etc.;
* în podul clădirilor şi în încăperi nesupravegheate, pardoseala din dreptul uşiţei de curăţare se protejează cu materiale incombustibile;
* gurile de evacuare ale coşurilor de fum din clădirile cu învelitori combustibile se prevăd cu dispozitive de protecţie contra scânteilor (grătare din sârmă);
* se interzice folosirea improvizaţiilor la burlanele metalice de evacuare a fumului cu coturi multiple, montate pe lângă pereţii combustibili sau în apropierea materialelor combustibile.
Actualitate
O minoră dintr-un centru din Orăștie a plecat pentru a doua oară, in două zile
Poliția Municipiului Orăștie a fost sesizată, la data de 17 noiembrie a.c., ora 21.31, de reprezentanții unui centru de minori din localitate, aparținând D.G.A.S.P.C. Hunedoara, cu privire la faptul că o tânără, de 16 ani, a plecat din centru.
Minora Faghiura Renata-Florina (foto) ar fi părăsit centrul, fără aprobare, în jurul orei 21.20.
Semnalmente: înălțime 1,60m, ochi căprui, păr negru.
La momentul plecării, aceasta purta o geacă neagră, colanți de culoare neagră, șlapi negri.
Minora a plecat, fără aprobare, din centru de mai multe ori. Ultima plecare a avut loc în urmă cu două zile, la data de 16 noiembrie, aceasta fiind depistată pe raza municipiului Hunedoara.
Persoanele care dețin și pot oferi informații care să ducă la depistarea minorei sunt rugate să apeleze numărul unic de urgență 112 sau să anunțe cea mai apropiată unitate de poliție.
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Exclusiv. Premieră medicală la SJU Deva: Dr. Răzvan Betea și echipa sa, pionieri în tratamentul cancerului endometrial
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Descoperire impresionantă în cetatea dacică de la Costești-Cetățuie. Vestigiile unui templu necunoscut până în prezent, scoase la lumină
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Razie a polițiștilor la Hațeg. Două persoane bănuite de camătă și șantaj, reținute
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Sfârșit de săptămână cu mult sport
-
Actualitatecu 3 zile in urma
„Atelierul lui Moș Crăciun” își deschide porțile pe 3 decembrie, la Hunedoara
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Peste 2.900 de hunedoreni dețin legal arme
-
Actualitatecu 24 de ore in urma
Doliu în sport: a murit Béla Károlyi!
-
Stiri nationalecu 20 de ore in urma
Aparat RMN de ultimă generație, achiziționat cu fonduri europene, pus în funcțiune la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii “Louis Țurcanu” Timișoara”