Actualitate
Sfârșit de an cu lucruri bune în comuna Orăștioara de Sus
![](https://servuspress.ro/wp-content/uploads/2023/03/orastioara-colaj-copy.jpg)
Situată în Munții Orăștiei, comuna Orăștioara de Sus are o populație de peste 2.000 de locuitori, fiind considerată o așezare rurală de dimensiuni medii la această categorie din județul Hunedoara. Comuna se întinde pe o suprafață de aproape 300 de kilometri pătrați și are în componență opt sate, respectiv Bucium, Costești, Costești – Deal, Grădiștea de Munte, Ludeștii de Jos, Ludeștii de Sus, Ocolișu Mic și localitatea de reședință Orăștioara de Sus.
Start la un proiect important
Reprezentanții administrației publice locale din comuna Orăștioara de Jos vin, pe acest final de an, cu o veste bună pentru locuitorii din această pitorească așezare. Pe Programul Național de Investiții (PNI) “Anghel Saligny avem depus un proiect pentru modernizarea drumurilor interioare din satele Bucium și Orăștioara de Sus. Acesta are o valoare de peste 11 milioane de lei și, după ce am trecut peste toate formalitățile, am dat, de curând, ordinul de începere al lucrărilor. Erste un proiect multianual, pentru care am muncit mult și, odată cu implementarea acestuia, va fi rezolvată problema infrastructurii rutiere din cele două sate. Ce vreau să subliniez e că deși am cuprins în cererea de finanțare toate satele, doar pentru două am primit undă verde. Așa că le vom aborda în viitorul apropiat și pe celelalte. Astfel, în primă fază ne vom îndrepta atenția către modernizare de drumuri în satul Costești, pentru care ne gândim să accesăm bani nerambursabili prin Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR). Ne încercăm norocul acolo, reușita în a fi declarați eligibili având la bază punctajul obținut. Totodată, le transmit cetățenilor comunei că nu ne oprim aici. Urmează Ludeștii de Jos, Ocolișul Mic, Grădiștea de Munte, Costești Deal și Ludeștii de Sus. Dezideratul nostru este să oferim condiții egale tuturor cetățenilor, indiferent în care dintre satele aparținătoare locuiesc”, a declarat Vasile Marian Inășescu, primarul comunei hunedorene Orăștioara de Sus.
Investiție finalizată
Trebuie menționat că reprezentanții administrației publice locale din Orăștioara de Jos se pot lăuda și cu finalizarea unei investiții. “Am inaugurat căminul cultural din satul aparținător Bucium, după finalizarea lucrărilor de modernizare. Inaugurarea, făcută săptămâna trecută, în ziua de Sfântul Nicolae, a coincis cu organizarea unui concert extraordinar de colinde, după ce lăcașul de cultură a fost sfințit. Acompaniați de orchestra condusă de Gheorghe Cîlțea, ne-au încântat cu prestația lor Bogdan Toma, Ovidiu Olari, Mariana și Adraian Anghel, Petruța Tihulcă, Aida Busuioc, Mihai Mihăilă, Larisa Săndescu și Iliuță de la Jina, Iulia Olar, Gheorghe Lăscoiu, Ianis Peșterean, Alexandra Toncea și Cătălin Țigu, pe scena căminului din Bucium auzindu-se zdrâcanele călușarilor din sat. Legat de cetele de călușari, ne mândrim că patru astfel de cete din comuna noastră ayu fost prezenți, la sfîrșitul săptămânii trecute, la prestigiosul festrival “Călușarul transilvănean” de la Orăștie”, a precizat primarul Vasile Marian Inășescu.
Onorați de vizita Episcopului Devei și Hunedoarei
În Duminica a 27-a după Rusalii, 10 decembrie 2023, Preasfințitul Părinte Nestor, Episcopul Devei și Hunedoarei, a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” din parohia Orăștioara de Sus, Protopopiatul Orăștie, împreună cu soborul de preoți și diaconi. În cuvântul de învățătură adresat credincioșilor prezenți, rostind omilia pericopei evanghelice a acestei Duminici, despre minunea tămăduirii femeii gârbove, Preasfinția Sa a evidențiat răbdarea de care a dat dovadă această femeie și a explicat că fapta cea bună și lucrarea dragostei față de cel apropiat nu necesită timp rânduit, ci în orice ceas și în orice loc trebuie să fim pregătiți să ajutăm pe cei ce au nevoie. Pentru activitatea desfășurată în mijlocul credincioșilor încredințați spre păstorire și pentru osteneala depusă în achiziționarea și renovarea noii case parohiale, Preotul paroh Mihai Dănilă a fost hirotesit iconom. De asemenea, primarul Vasile Marian Inășesc a primit distincția „Ordinul Sfântul Cuvios Ioan de la Prislop pentru mireni”, iar credincioșii implicați în renovarea casei parohiale au primit acte de cinstire. “A fost onoare pentru mine să primesc această distincție din parea Preasfințitului Părinte Episcop Nestor. Sunt recunoscător de acest lucru și îi asigur, pe toți, că datinile și credința vor dăinui pe aceste meleaguri”, a spus Vasile Marian Inășescu.
Incluși în patrimoniul UNESCO
Comuna Orăștioara de sus este una plină de vetigii istorice, pe raza sa afându-se trei dintre cele șase Cetăți Dacice incluse în Patrimoniul Mondial Cultural UNESCO. “Pe raza comunei noastre avem reședința regală a Statului Dac, cetatea Sarmizegetusa Regia, din satul Grădiștea de Munte, care face parte din patrimoniul UNESCO, acolo mai fiind și un castru roman, precum și siturile arheologice „Vârful lui Hulpe”, „Sub Cununi” și „Masivul Fețele Albe”. Celelalte două cetăți din patrimoniul UNESCO, Blidaru și Cetățuie, se află pe teritoriul satului satului Costești, tot aici mai aflându-se și o fortificație dacică. De asemenea, în comună mai avem și alte vestigii istorice de factură dacică și romană. Astfel, la Ocolișu Mic este o fortificație dacică, iar la Bucium și Costești – Deal sunt castre romane”, a făcut o scurtă prezentare a vestigiilor istorice din localitatea pe care o administrează Vasile Marian Inășescu, primarul comunei hunedorene Orăștioara de Sus.
Actualitate
Proiect important semnat de administrația din Vețel
![](https://servuspress.ro/wp-content/uploads/2025/02/coaj-Vetel.jpg)
Vești bune pentru locuitorii comunei Vețel. Reprezentanții administrației publice din această așezare rurală hunedoreană au semnat, de curând, un contract extrem de important pentru comunitatea locală.
Extinderea și reabilitarea rețelei de apă
Este vorba despre reabilitarea și extinderea rețelei de apă în satele de munte ale comunei, contractul fiind semnat săptămâna trecută. “La sediul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA) din București, am semnat un contract extrem de important pentru comunitatea noastră! Este vorba despre finanțarea necesară pentru reabilitarea și extinderea sistemului de alimentare cu apă în satele Muncelu Mic, Runcu Mic, Muncelu Mare și Boia Bârzii. Această investiție este pentru oamenii din comuna Vețel, pentru siguranța, sănătatea și confortul acestora. Știm cât de important este accesul la apă potabilă și ne asigurăm că fiecare gospodărie va avea condiții mai bune. Finanțarea este de 3.798.201,37 lei, iar valoarea totală a investiției este de 4.010.909,48 lei. Muncim pe toate planurile, suntem preocupați de toate problemele cu care se confruntă cetățenii comunei și ne dorim să comunicăm cât mai bine și transparent. Știm că fiecare sat contează, de aceea ne implicăm activ pentru a aduce îmbunătățiri în toate localitățile comunei noastre! Nu ne oprim aici! Lucrăm continuu pentru dezvoltarea comunei, pentru proiecte noi și pentru a aduce investiții care să îmbunătățească viața fiecărui locuitor. Le mulțumesc concetățenilor mei pentru sprijin, încredere și pentru că suntem împreună în acest drum al dezvoltării”, a transmis Gheorghe Capșa, primarul comunei hunedorene Vețel.
Pentru satele de munte
Finanțarea pentru acest proiect vine pe Programul Național de Investiții (PNI) „Anghel Saligny”, iar obiectivul este ca satele de munte ale comunei Vețel, respectiv Muncelu Mic, Runcu Mic, Muncelu Mare și Boia Bârzii să beneficieze de alimentare cu apă, dar și de stații de tratare a apei. Lungimea rețelei de distribuție este de 11.200 de metri, vor fi 548 de beneficiari direcți ai acestei investiții, fiind vorba despre numărul de locuitori ce vor fi deserviți, iar pe lângă rezervorul de înmagazinare existent va funcționa și noua stație de tratare a apei.
Pe șantierele din comună se lucrează cu folos
Și mai sunt și alte vești bune care vin de la Vețel, acestea fiind cele legate de lucrările de pe șantiere, care, ținând cont de condițiile meteo favorabile, sunt în plină desfășurare. „Am continuat vizitele de lucru pe șantierele din satul Mintia, unde se desfășoară mai multe investiții importante. Astfel, pe strada Izvorului se toarnă rigole noi carosabile, esențiale pentru un sistem de scurgere eficient. De asemenea, pe strada Mureșului am verificat calitatea reasfaltării, care a fost rectificată conform contractului, pentru a respecta standardele asumate. Se lucrează intens în comuna Vețel! Monitorizăm fiecare proiect, pentru ca lucrările să fie finalizate la timp și la calitate maximă. În paralel, activitatea zilnică din cadrul compartimentelor Primăriei continuă la fel de intens. De la gestionarea cererilor cetățenilor, eliberarea documentelor și avizelor, până la implementarea noilor proiecte, echipa noastră este implicată pentru ca administrația locală să funcționeze eficient și transparent”, a anunțat primarul comunei hunedorene Vețel, Gheorghe Capșa.
Cu finanțare tot pe „Saligny”
Și acest proiect, intitulat “Modernizare străzi și drumuri în localitatea Mintia, comuna Vețel, județul Hunedoara”, are finanțare asigurată tot prin PNI „Anhel Saligny”. Valoarea proiectului este de 14.233.952,13 lei și, în urma implementării acestuia, vor fi modernizate 7,756 km de străzi și drumuri echipate tehnico-edilitar din localitatea Mintia, lucrări necesare pentru ca circulația autovehiculelor și a pietonilor să se desfășoare în condiții optime.
Urmează și gazul
De asemenea, administrația publică locală din comuna hunedoreană Vețel mai are depus un proiect ce va fi finanțat tot prin PNI „Anghel Saligny”, valoarea acestuia fiind de 11.980.672,15 lei. Este vorba despre proiectul intitulat „Extindere rețele de distribuție și racorduri de gaze naturale în localitățile Vețel, Mintia, Leșnic, Herepeia, Bretelin și Căoi, comuna Vețel”. În prezent se elaborează documentația tehnică necesară, urmând, apoi, semnarea contractului de finanțare la MDLPA. Obiectivele proiectului sunt extinderea rețelelor de distribuție precum și creșterea numărului de racorduri de gaze naturale pentru localitățile Vețel, Mintia, Leșnic, Herepeia, Bretelin și Căoi.
Actualitate
Cursuri de perfecționare pentru antrenorii de fotbal
![](https://servuspress.ro/wp-content/uploads/2024/03/stadioane-1.jpg)
Școala Federală de Antrenori a organizat un curs de perfecționare pentru antrenorii deținători ai Licenței UEFA C din județul Hunedoara, la care au participat 20 de antrenori.
Cursul a avut o durată de cinci ore, primele trei fiind dedicate tematicii interactive pe următorii piloni: “Jucătorul”, “ Mediul”, „Meciul” și „Structura lecției de antrenament pentru juniori cu vârsta între 10 și 13 ani”. În ultimele două ore, participanții au realizat activități practice cu două grupe de copii de 10 ani, sub îndrumarea lectorului Marius Sîrbu. Aceste activități au vizat aplicarea lecției de antrenament, incluzând exerciții și metode specifice planificării antrenamentului sportiv la fotbal. Aceste sesiuni fac parte dintr-o nouă metodologie de formare a antrenorilor, cu accent pe dezvoltarea jucătorului, conform cerințelor pentru licențele UEFA. În data de 26 februarie, un alt grup de 20 de antrenori din județul Hunedoara va participa la o sesiune similară, scopul principal fiind îmbunătățirea calității fotbalului prin educarea continuă a antrenorilor.
Cursurile din județ sunt coordonate de Marius Sîrbu, coach educator al Școlii Federale de Antrenori.
Actualitate
Incendiu la un vagon al trenului IR 1823: Pasagerii evacuați în siguranță
![](https://servuspress.ro/wp-content/uploads/2021/10/subcetate-tren.jpg)
Un incendiu a izbucnit luni la prânz într-un vagon din compunerea trenului Interregio 1823, care circula între stațiile Măldăieni și Radomirești, obligând la evacuarea de urgență a pasagerilor, potrivit celor de la Clubferoviar.ro
Focul a fost observat în interiorul grupului sanitar al ultimului vagon, iar degajarea de fum a fost cauzată cel mai probabil de surse externe, neafectând instalațiile interne ale vagonului.
Deși pasagerii nu au fost în pericol, aceștia au fost redistribuiți rapid în celelalte vagoane de către personalul trenului, iar trenul a continuat călătoria în siguranță. Vagonul afectat a fost detașat din garnitura trenului, iar autoritățile au fost informate. Serviciul 112 a fost alertat și o echipă de intervenție a ajuns imediat la fața locului.
În urma incidentului, circulația pe firul I al Magistralei 100, pe secțiunea Mihăiești – Radomirești, a fost temporar blocată, iar trenurile care circulau pe această rută au fost redirecționate pe firul II. Trenul IR 1823, care plecase din stația București Nord cu o întârziere de 38 de minute, urma să ajungă la destinația finală, stația CF Deva, la ora 19:18.
Autoritățile feroviare au început o anchetă pentru a stabili cauzele exacte ale incendiului, în conformitate cu legislația în vigoare.
FOTO: ARHIVĂ
- Actualitatecu 3 zile in urma
Tragedie la Sibișel. Pieton decedat după ce a fost lovit de un autoturism
- Actualitatecu 2 zile in urma
Tânărul care a ucis un pieton pe DJ 705F a fost reținut. Se afla sub influența substanțelor psihoactive
- Actualitatecu o zi in urma
Actualizare| Mai mulți baloți de paie au ars în urma incendiului de la Sântămărie Orlea
- Actualitatecu 2 zile in urma
Întreruperi de energie electrică, programate în perioada 17 – 21 februarie, în județul Hunedoara
- Actualitatecu 21 de ore in urma
ArcelorMittal Hunedoara și-a întrerupt temporar activitatea. Angații, în șomaj tehnic
- Actualitatecu 14 ore in urma
Incendiu la un vagon al trenului IR 1823: Pasagerii evacuați în siguranță
- Actualitatecu 18 ore in urma
Hunedoara: „Grădinile” de lângă blocuri – desființate
- Actualitatecu 3 zile in urma
Petrila investește în siguranță: licitație pentru un sistem inteligent de management urban