Actualitate
Simpozion organizat de Direcția de Sănătate Publică – „Importanţa alăptării pentru sănătatea viitorului adult”
Numărul hunedorencelor care sunt însărcinate scade de la un an la altul. Astfel, dacă în anul 2012 erau înregistrate 3.113 femei gravide, în anul 2016 numărul acestora a scăzut la 1.819. reprezentanții Direcției de Sănătate Publică (DSP) Hunedoara atrag atenția, prin intemediul unei campanii de informare, cât de importantă este alăptarea la sân pentru micuți, pentru sănătatea viitorului adult.
Specialiștii DSP Hunedoara vor organiza joi, 2 martie, începând cu ora 12:00, la Amfiteatrul Spitalului Municipal „Dr. Alexandru Simionescu” din Hunedoara, în parteneriat cu Primăria municipiului de pe Cerna, un simpozion ce are ca temă „Importanţa alăptării pentru sănătatea viitorului adult”. Dacă numărul gravidelor a scăzut de la un an la altul (în anul 2012-3.113 gravide, în 2013-1.938 de gravide, în 2014-1.806 gravide, în 2015-1.656 de gravide și în 2016-1.819 gravide – n.red.), în ceea ce privește întreruperile de sarcină, acestea rămân constante de la un an la altul (în 2012-549 de întreruperi de sarcină, în 2013-644 de întreruperi, în 2014-594 de întreruperi de sarcină, în 2015-562 de întreruperi, iar în 2016-561 de întreruperi-n.red.).
Beneficii pentru copil
Beneficiile alimentaţiei la sân pentru copil asigură o creştere fizică şi psihică echilibrată, protejează copilul de infecţii microbiene, virotice şi fungice şi reduce severitatea desfăşurării lor. Totodată, laptele matern este uşor digerabil, are temperatură optimă, este steril reduce riscul enterocolitei necrozante şi a retinopatiei la prematuri, dar și riscul diabetului zaharat de tip I şi tip II (mai ales alăptarea exclusivă 6 luni). De asemenea, reduce riscul obezităţii şi al hipercolesterolemiei; previne malnutriţia, reduce riscul dezvoltării limfomului, leucemiei, bolii Hodgkin, ale bolilor intestinale cronice (boala Crohn, colita ulceroasă, celiachie) în copilărie şi a bolilor cardio-vasculare din perioada de adult. Totodată, micuții alăptați au șanse mai mici de a fi alegici şi este redus și riscul de a avea astmu bronşic, dacă alăptarea durează cel puţin 4 luni. Interdependenţa reciprocă prin alăptare a mamei şi copilului, fundamentează legătura mamă – copil şi reduce tulburările emoţionale şi de adaptare a copilului în adolescenţă.
Beneficii pentru mamă
Beneficiile alimentaţiei la sân pentru mamă ajută involuţia uterină rapidă după naştere şi previne hemoragiile postpartum. „Este protectiv împotriva cancerului de sân şi ovar şi a osteoporozei postmenopauzale, duce la pierderea surplusului de grăsime câştigat în timpul sarcinii şi reduce riscul obezităţii pe termen lung, contraceptiv (98%) numai pe perioada alăptării exclusive. De asemenea, scade necesarul de insulină la mamele diabetice, diminuează efectele endometriozei şi ajută la stabilizarea bolii. Alăptarea este mai comodă şi mai puţin obositoare, laptele de mamă nu trebuie preparat și are rol în împlinirea feminităţii şi dezvoltarea instinctelor materne. Există și benmeficii pentru societate, respectiv se economisesc banii pentru achiziţionare de lapte praf, scad cheltuielile pentru tratarea bolilor acute şi cronice ale copilului, are efect ecologic pozitiv și o populaţie sănătoasă”, a precizat doctor Cecilia Birău, purtătorul de cuvânt al DSP Hunedoara.
Peste 1.000 de sugari au beneficiat de lapte praf gratuit
În anul 2015 au beneficiat de lapte praf gratuit în cadrul Programului PN VI – Sănătatea Femeii şi Copilului intervenţia: profilaxia distrofiei la copii cu vârsta cuprinsă între 0 și 12 luni, care nu beneficiază de lapte matern, 1.017 sugari. Anul trecut au beneficiat de lapte praf gratuit mai puțini bebeluși, adică 1.029. potrivit specialiștilor din cadrul DSP Hunedoara, doar 16 la sută dintre copiii români au fost alimentaţi la sân exclusiv pe parcursul primelor 6 luni de viaţă în 2004, în vreme ce doar 12 la sută dintre nou-născuţi au fost alăptaţi în prima oră de după naştere, conform Studiului Sănătăţii. Tuturor femeilor ar trebui să le asigure posibilitatea de a alăpta exclusiv şi toţi copiii ar trebui alimentaţi exclusiv cu lapte de mamă de la naştere până la 6 luni. După aceea, copiii ar trebui să fie alăptaţi în continuare pe lângă o alimentaţie complementară adecvată până la 2 ani sau peste.
Actualitate
Mișcări de trupe la West Deva
Sezonul regular din Liga 1 de futsal se apropie de sfârșit. La sfârșitul acestuia se va trece la play – off, unde vor lua parte echipele clasate pe locurile 1-4, și, respectiv, la play-out, în care vor juca formațiile de pe pozițiile 5-8.
Trei echipe pe un singur loc
În aceste zile se joacă meciurile etapei a XIII-a, penultima din sezonul regular, iar în momentul de față se știu deja trei echipe calificate în play-off, fiind vorba despre United Galați, FK Odorheiu Secuiesc și CSM Târgu Mureș, și două care vor evolua în play-out, respectiv Luceafărul Buzău și Mausoleul Mărășești. În atare condiții cele mai importante meciuri ale rundei se dispută astăzi, 14 ianuarie, în acestea fiind implicate trei echipe care se luptă pentru un singur loc rămas disponibil în play-off. Cele trei echipe au același număr de puncte, respectiv 14, fiind despărțite de golaveraj, fiind vorba, în ordinea ierarhiei, de Sepsi Sfântu Gheorghe (+2), ACS West Deva (+1) și CFR Timișoara (- 14). Este, însă, un clasament înșelător, întrucât, conform regulamentului, la finele sezonului regular, primul criteriu de departajare va fi cel al rezultatelor directe, iar cele trei trupe mai sus menționate mai au de jucat între ele. Așadar astăzi, 14 ianuarie, se vor disputa cele mai așteptate meciuri ale etapei, de la ora 17:30 fiind programat jocul Sepsi Sfântu Gheorghe – CFR Timișoara, iar la 18:00 CSM Târgu Mureș – West Deva. În ultima etapă West va juca acasă cu Spesi, iar CFR pe Bega cu Mărășeștiul. La Timișoara CFR și Sepsi au făcut 3-3, bănățenii având avanataj în confrunările cu devenii, după 6-6 în județul vecin și 6-4 la poalele Cetății. Iar în ce privește duelul West – Sepsi, în Covasna a fost 1-1.
Cine a venit, cine a plecat
În intersezon, cum se obișnuiește, apar și modificări în loturi, așa cum s-a întâmplat și la cei de la ACS West Deva. Astfel, la capitolul plecări cea mai importantă este retragerea din activitate a antrenorului – jucător Ionuț Florea, conducerea tehnică fiind asigurată de Florin Matei, care era secund până în decembrie, acesta urmând a evolua, în continuare, și pe parchet. De asemenea, au plecat Andrei Cârstea și Alexandru Iliescu, la Luceafărul Buzău, și Dumitru Ion, la Mausoleul Mărășești. Pe de altă parte, sunt și veniri. Astfel, la meciul de la Târgu Mureș vor reveni, pentru ACS West, doi jucători care, din diverse motive, au lipsit, în sezonul de toamnă, din trupa deveană, fiind vorba despre Liviu Herci și Darius Pușcă. Totodată, a (re)venit la Deva și Ioan Al Ioani, ultima oară la CSM Târgu Mureș. În ceea ce-l privește pe portarul Roberto Voin, acesta are acceptul de a se transfera la Mureș, dar doar după disputarea meciului direct dintre cele două formații.
Actualitate
Adolescent de 17 ani din Lupeni, dat dispărut: Poliția solicită ajutorul populației
Inspectoratul de Poliție Județean Hunedoara anunță dispariția unui minor din municipiul Lupeni. Covaci Gheorghe Robert, în vârstă de 17 ani, a plecat voluntar de la domiciliul său în data de 12 ianuarie 2025, în jurul orei 18:30, și nu a mai revenit. Dispariția a fost sesizată de bunica sa, care s-a prezentat la sediul Poliției Municipiului Lupeni în data de 13 ianuarie 2025, la ora 13:30.
Semnalmentele minorului: înălțime: 1,65 m; greutate: 56 kg. Constituție: atletică. Păr: brunet, tuns scurt. Ochi: căprui
La momentul dispariției, adolescentul purta un hanorac negru, pantaloni gri din material textil și pantofi sport gri.
Polițiștii au demarat activități de căutare și investigații specifice pentru găsirea tânărului, care a fost dat în urmărire națională.
Cetățenii care dețin informații despre locul în care s-ar putea afla minorul sunt rugați să contacteze cea mai apropiată unitate de poliție sau să apeleze numărul unic de urgență 112. Autoritățile mulțumesc anticipat pentru sprijinul oferit în acest caz.
FOTO: IPJ HUNEDOARA
Actualitate
Schimbări în Consiliul Local al Municipiului Deva
În cadrul ședinței extraordinare a Consiliului Local al Municipiului Deva din 13 ianuarie 2025, domnul Cosmin-Răzvan Mareș a depus jurământul de consilier local, după ce mandatul său a fost validat de către Judecătoria Deva. Acesta a fost ales în urma vacantării funcției de consilier local, generată de demisia domnului Tiberiu Claudiu Barstan, din partea AUR.
Cosmin-Răzvan Mareș preia astfel și locul fostului consilier în două comisii importante: Comisia de dezvoltare urbanistică, administrarea domeniului public și privat al municipiului, realizarea lucrărilor publice, conservarea monumentelor istorice și de arhitectură, precum și Comisia pentru sănătate, protecția mediului înconjurător, protecție socială și servicii publice.
Lucian Ioan Rus, primarul municipiului Deva:
„Salut prezența domnului Cosmin-Răzvan Mareș în echipa noastră. Sunt încrezător că va aduce un plus de energie și profesionalism în activitatea Consiliului Local al Municipiului Deva. Împreună cu toți consilierii locali vom continua să lucrăm pentru dezvoltarea Devei și pentru îmbunătățirea calității vieții cetățenilor noștri. De asemenea, vreau să mulțumesc domnului Tiberiu Claudiu Barstan pentru implicarea sa și pentru contribuțiile aduse până acum.”
Începând cu 13 ianuarie 2025, Cosmin-Răzvan Mareș își va exercita oficial atribuțiile de consilier local.
Consiliul Local al Municipiului Deva este alcătuit din 21 de consilieri locali, distribuiți astfel: 7 consilieri PSD, 4 consilieri PNL, 3 consilieri AUR, 2 consilieri POT, 2 consilieri USR, 2 consilieri UDMR și un consilier FD.
În concluzie, schimbările din cadrul Consiliului Local al Municipiului Deva reflectă angajamentul continuu al întegii echipe de a răspunde nevoilor comunității și de a susține dezvoltarea durabilă a orașului. Cu un consiliu local complet, format din oameni dedicați, Deva va continua să avanseze pe drumul modernizării, în interesul comunității locale.
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Incendiu la acoperișul unei case din satul Ormindea
-
Actualitatecu o zi in urma
INSP – Informare privind Metapneumovirusul uman (HMPV). Este un virus respirator obișnuit
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Cinci atracții turistice din județul Hunedoara, în competiția „Destinația Anului”. Finaliștii, anunțați pe 25 ianuarie
-
Actualitatecu o zi in urma
UPDATE| O tânără de 17 ani și fiica ei în vârstă de nicio lună, date dispărute
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Registrul Agricol – termene înregistrare: Devenii care au în proprietate terenuri agricole sau silvice și utilaje, obligați să le declare
-
Actualitatecu o zi in urma
Corvinul, 2-2 la transferuri
-
Actualitatecu o zi in urma
Au rămas, în toiul iernii, fără agoniseala de o viață. Apel la ajutor pentru o familie din satul Bucium – Orlea
-
Actualitatecu o zi in urma
Peste 70 de turiști, salvați de pe munte, în ultimele 24 de ore. Cinci apeluri pentru Salvamont Lupeni