Actualitate - Eveniment
Sindicaliștii de la Termocentrala Mintia solicită intervenția de urgență a Guvernului. Stocul de cărbune e aproape de zero, iar angajații nu și-au primit drepturile salariale
![](https://servuspress.ro/wp-content/uploads/2019/11/MINTIA-GRUP.jpg)
La Termocentrala Mintia, anul a început cu stângul. Sindicaliștii reclamă faptul că angajații societății nu și-au primit drepturile salariale, iar stocurile de cărbune sunt, din nou, aproape de zero. Aceștia au cerut guvernanților să intervină de urgență în vederea adoptării unor hotărâri care să ducă la evitarea sistării activităţii termocentralei. Mai mult, au menționat că, în lipsa unui acord favorabil încheiat cu Guvernul României, vor cere salariaţilor oprirea termocentralei cu respectarea legislaţiei în vigoare.
Sindicatul „Solidaritatea Hunedoara” a solicitat, vineri, prezenţa reprezentanţilor Guvernului României cu responsabilităţi legate de funcţionarea Societăţii Complexului Energetic Hunedoara şi a Termocentralei Mintia, la sediul acesteia, în săptămâna 6-10 ianuarie, în vederea adoptării unor hotărâri care să ducă la evitarea sistării activităţii termocentralei.
„Sindicatul Solidaritatea Hunedoara solicită implicarea de urgenţă a Guvernului României în vederea evitării opririi activităţii de producere a energiei electrice şi termice în cadrul Termocentralei Mintia ca urmare a politicii de falimentare dusă chiar de Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, cu efecte deosebit de grave asupra cetăţenilor municipiului Deva, precum şi asupra instituţiilor publice locale, şcoli, grădiniţe, spitale etc. Solicităm prezenţa reprezentanţilor Guvernului României cu responsabilităţi legate de funcţionarea Societăţii Complexului Energetic Hunedoara şi a Termocentralei Mintia, la sediul acesteia, în săptămâna 06-10 ianuarie 2020, în vederea adoptării unor hotărâri care să ducă la evitarea sistării activităţii termocentralei. Facem această solicitare ca urmare a lipsei unui dialog social între reprezentanţii Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri şi reprezentanţii sindicatelor din cadrul termocentralei, pe fondul politicii de falimentare a S. CEH S.A. dusă de minister prin reprezentanţii săi”, se arată într-o adresă pe care Sindicatul „Solidaritatea Hunedoara” a transmis-o, vineri, către Guvernul României şi premierului Ludovic Orban.
Stocul de cărbune inexistent, avansurile salariale neachitate
Liderul Sindicatului „Solidaritatea Hunedoara” Cristian Iştoc a precizat că, din pricina lipsei cărbunelui, producţia de energie electrică a scăzut, într-o perioadă în care importurile de energie sunt în creştere. Scăderea producţiei de energie electrică se reflectă şi asupra drepturilor băneşti, care au fost achitate parţial angajaţilor.
„Nu avem un stoc de cărbune pentru iarnă, deşi preţul energiei electrice este unul favorabil. De asemenea, avansurile salariale pe luna decembrie au fost întârziate. Acestea ar fi trebuit achitate vineri, iar acum ni s-a promis că vom primi banii în cursul zilei de luni. Dorim să informăm opinia publică cu privire la riscul iminent de oprire a activităţii termocentralei din cauza lipsei stocurilor necesare de cărbune, tot din cauza refuzului Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri de a respecta prevederile Legii 82/1992 care ar fi ajutat la realizarea stocului necesar pentru realizarea programului de iarnă şi asigurarea agentului termic pentru confortul cetăţenilor municipiului Deva”, a declarat Iștoc.
Testele efectuate de specialiștii ICEMENERG, la Mintia, încă neachitate
Sindicaliștii mai semnalează reprezentanților Guvernului o altă problemă, respectiv neachitarea contravalorii monitorizării de către ICEMENERG a testului de ardere, la Termocentrala Mintia, a unui sort de cărbune cu conţinut redus de sulf, efectuat pe data de 22 octombrie 2019, care confirmă faptul că termocentrala este conformă la condiţiile de mediu. „Administraţia Societăţii Complexul Energetic Hunedoara S.A. a refuzat plata unei sume de 6.000 lei către ICEMENERG pentru a putea intra în posesia Buletinelor de analiză care atestă conformarea Termocentralei Mintia la condiţiile de mediu prin folosirea unui cărbune cu conţinut redus de sulf, a cărui test de ardere a fost realizat cu succes la data de 22 octombrie 2019. Buletinele de analize rezultate în urma testului de ardere amintit se pot folosi şi în procesul pe care termocentrala îl are cu Garda de Mediu, dar şi pentru obţinerea autorizaţiei integrate de mediu, demersuri care arată că acest bun naţional cu o putere instalată de 1.285 MW nu trebuie demolată, fiind a treia ca marime din România şi prima ca randament energetic pe cărbune”, a mai precizat președintele Sindicatului „Solidaritatea Hunedoara”.
Solicită trecerea Termocentralei Mintia la UAT
De asemenea, sindicaliștii solicită punerea în aplicare a prevederilor Legii 222/2019, care permite stingerea obligaţiilor fiscale şi trecerea Termocentralei Mintia spre UAT. „Acest demers va permite accesarea de fonduri europene pentru modernizarea reţelei de transport şi distribuţie a agentului termic cu efecte benefice pentru poluarea populaţiei municipiului Deva prin rebranşarea locuinţelor la reţeaua de termoficare în sistem centralizat şi eliminarea centralelor de apartament care au dus la creşterea cazurilor de cancer în rândul locuitorilor, conform studiului realizat de UMF Cluj. De asemenea, prin accesarea fondurilor europene de către UAT-uri se poate monta în cadrul termocentralei un grup energetic de coincinerare a deşeurilor, lucru ce ar rezolva problema gunoaielor în judeţ, dar şi eliminarea costurilor legate de gestionarea acestora”, mai precizează aceeași sursă.
Prefectul județului îi invită pe sindicaliști la discuții
„Potrivit unui comunicat emis astăzi (vineri – n.r.) de liderii Sindicatului Solidaritatea Hunedoara din cadrul Termocentralei Mintia, organizația sindicală intenţionează declanşarea unui protest prin oprirea lucrului la termocentrală, luni 06.01.2020. Acţiunea sindicală survine nemulţumirii salariaţilor cauzate de neacordarea drepturilor salariale sau primirea acestora parţial sau cu întarziere. Pentru a analiza situaţia de la Mintia şi pentru a fi găsite soluţii care să ducă la rezolvarea problemelor ridicate de salariaţi, Prefectul judeţului Hunedoara, Vasilică Potecă, se va întâlni sâmbătă, 4 ianuarie, ora 9:00, la sediul Instituţiei Prefectului cu reprezentanţii sindicatului, administratorul special al Complexului Energetic Hunedoara, conducerea termocentralei Mintia, precum şi cu reprezentanţi ai Primăriei Deva şi ai Jandarmeriei”, se arată într-o postare pe pagina de Facebook a Instituției Prefectului județului Hunedoara.
Actualitate
“Cupa Baloo”, în weekendul care urmează, la Straja. Vedeta stațiunii din Valea Jiului împlinește 25 de ani
![](https://servuspress.ro/wp-content/uploads/2025/02/index-1.webp)
Unul dintre cele mai îndrăgite și așteptate evenimente ale sezonului de iarnă – „Cupa Baloo”, va avea loc în weekendul care urmează, la Straja.
Competiția de schi pentru copii se va desfășura sâmbătă, 22 februarie, pe pârtia care-i poartă numele simpaticului urs din stațiune.
![](https://servuspress.ro/wp-content/uploads/2025/02/476661690_1033223222163440_3492771000597524708_n.jpg)
Sursa: Complex Montana Straja/Facebook
“Dăm startul unei serii de concursuri de schi alpin la Straja, iar primul dintr-o lungă serie este “Cupa Baloo”, ediție care se va desfășura pe pârtia ce îi poartă numele. Vă așteptăm cu drag să ne bucurăm împreună de acest eveniment și, totodată, să îl sărbătorim pe ursul Baloo în acest weekend! Haideți la distracție, zăpada și voia bună sunt garantate!”, au transmis reprezentanții Complexului Montana Straja.
Ursul Baloo – vedeta stațiunii Straja, împlinește 25 de ani. Veteranul urs se află la Straja de când era doar un pui. În fiecare an, în luna februarie, el este sărbătorit printr-un eveniment organizat în stațiune de cei care îl îngrijesc. În cinstea lui, se pregătește o festivitate aparte, cu un concurs de schi pentru copii, la final, toți participanții fiind premiați. Apoi, toată lumea merge la Baloo care e răsfăţat cu tort de fructe și faguri de miere.
Actualitate
„Bursa Mărțișorului” aduce oportunități de angajare la Deva, pe 7 martie 2025
![](https://servuspress.ro/wp-content/uploads/2019/07/someri.jpg)
Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Hunedoara anunță organizarea unei noi ediții a Bursei Locurilor de Muncă, dedicată în special persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă, dar și angajatorilor care doresc să recruteze personal.
Evenimentul, cunoscut sub denumirea de Bursa Mărțișorului, va avea loc pe 7 martie 2025, începând cu ora 10:00, la Centrul Cultural „Drăgan Muntean” din municipiul Deva.
Bursa Mărțișorului oferă o oportunitate excelentă pentru cei care sunt în căutarea unui loc de muncă să se întâlnească direct cu angajatorii din diverse domenii, facilitând astfel procesul de recrutare și promovarea oportunităților de angajare din județ. De asemenea, angajatorii vor avea ocazia să găsească personal calificat pentru a-și întregi echipele.
Participarea la eveniment este gratuită, iar organizatorii invită toți hunedorenii care sunt în căutarea unui job să profite de această ocazie pentru a intra în contact cu angajatori din diverse sectoare de activitate. Evenimentul va oferi o platformă deosebită pentru găsirea unui loc de muncă, dar și pentru consolidarea relațiilor dintre angajatori și potențialii angajați.
Actualitate
Intervenții pe drumurile din vestul țării. Peste 190 de tone de material antiderapant răspândite în urma ninsorilor
![](https://servuspress.ro/wp-content/uploads/2019/01/Utilaj-deszapezire.jpg)
În noaptea trecută, autoritățile din zona de vest au mobilizat 63 de utilaje pentru a răspândi peste 190 de tone de material antiderapant pe drumurile naționale și autostrăzile din regiune, în urma condițiilor meteo dificile.
În noaptea trecută, condițiile meteorologice dificile au determinat intervenția rapidă a autorităților pe drumurile naționale și autostrăzile din zona de vest a țării. 63 de utilaje au acționat pentru a asigura siguranța circulației, răspândind peste 190 de tone de material antiderapant. Cele mai multe intervenții au fost realizate în județul Caraș-Severin, unde 22 de utilaje au aplicat 112 tone de antiderapant.
De asemenea, au fost acoperite autostrăzile A1, A6, A11 și DN 7G, cu 22 de utilaje și 51 de tone de material antiderapant. Intervențiile s-au extins și în județele Timiș, Hunedoara și Arad, pentru a preveni accidentele și a asigura drumuri sigure în fața ninsorilor și vânturilor puternice. Aceste măsuri au fost coordonate de DRDP Timișoara, care rămâne vigilantă în fața condițiilor meteo severe.
- Actualitatecu 2 zile in urma
Tânărul care a ucis un pieton pe DJ 705F a fost reținut. Se afla sub influența substanțelor psihoactive
- Actualitatecu 2 zile in urma
Actualizare| Mai mulți baloți de paie au ars în urma incendiului de la Sântămărie Orlea
- Actualitatecu 2 zile in urma
Întreruperi de energie electrică, programate în perioada 17 – 21 februarie, în județul Hunedoara
- Actualitatecu o zi in urma
Hunedoara: „Grădinile” de lângă blocuri – desființate
- Actualitatecu 2 zile in urma
ArcelorMittal Hunedoara și-a întrerupt temporar activitatea. Angații, în șomaj tehnic
- Actualitatecu o zi in urma
VIDEO| Doar un viceprimar la Deva, momentan. Cel de-al doilea nu a putut fi ales
- Actualitatecu o zi in urma
Incendiu la un vagon al trenului IR 1823: Pasagerii evacuați în siguranță
- Actualitatecu o zi in urma
40 de copii, din Deva, cu părinți plecați la muncă în străinătate, monitorizați de asistenții sociali