Actualitate
Sute de mailuri, trimise Consiliului Județean Hunedoara de la persoane din toată țara
Adresele de e-mail ale Consiliului Județean Hunedoara au fost „bombardate” cu peste 400 de mesaje, în ultima săptămână. Toate au avut același mesaj, adresat arhitectului-șef din cadrul CJ, cu referire la amenajarea hidroenergetică a râului Jiu, pe sectorului Livezeni-Bumbești-Jiu.
Mailurile au fost trimise începând de săptămâna trecută, iar mesajul a fost transmis pe toate adresele de e-mail afișate pe site-ul Consiliului Județean Hunedoara. Scopul mailurilor, care sunt adresate arhitectului-șef al CJ Hunedoara, Amalia Andrei, este acela de a atrage atenţia asupra pericolului reluării unor lucrări la proiectul intitulat „Amenajare hidroenergetică a râului Jiu pe sectorul Livezeni – Bumbeşti Jiu”, prin care s-ar putea provoca distrugeri ale râului. Potrivit site-lui www.monitorulcj.ro, clujeanul Călin Dejeu, biolog, membru în Comisia Mondială pentru Arii Protejate şi cel care a iniţiat, în urmă cu un an, o petiţie on-line pentru protejarea zonei, semnată până în prezent de peste 30.000 de persoane, scrisorile îi sunt adresate Amaliei Andrei deoarece „arhitectul şef este funcţionar public, cu alt fel de răspundere, precum şi o altă pregătire profesională, care ar trebui să dea o altă viziune privind impactul de mediu al construcţiilor”. Practic, autorii celor peste 400 de mailuri trimise în ultima săptămână către CJ Hunedoara sunt oameni care au semnat şi petiţia şi care au răspuns astfel la solicitarea „Declic” de a contribui la protejarea Defileului Jiului, care este arie protejată.
Ce scrie în acele mesaje?
Conform monitorulcj.ro mesajele trimise către Consiliul Județean Hunedoara „sună” cam așa: „Îi cerem doamnei să nu mai semneze şi a patra oară autorizaţia lucrărilor în Parcul Naţional Defileul Jiului. (…) Pericolul ar fi să se reia lucrările, deşi au pierdut definitiv procesul. Iar acele lucrări sunt ilegale şi ar trebui demolate, nu consolidate, cum vor ei. E parc naţional şi sit Natura 2000. Deja au afectat semnificativ specii şi habitate, ceea ce e infracţiune, dar degeaba, avem un denunţ la Parchetul din Gorj de doi ani şi jumătate şi nu vor să facă nimic”, a explicat, Călin Dejeu. Acesta a precizat că prima autorizaţie de construire a fost dată în 2008, deşi Defileul Jiului era declarat arie protejată, iar în 2016 a fost dată o alta, care a fost declarată ilegală prin decizia definitivă a Curţii de Apel Bucureşti. „Defileul Jiului este din nou atacat, vi se solicită din nou semnătura pentru continuarea lucrărilor la acest proiect ilegal şi devastator. (…) Vi se solicită emiterea unei autorizaţii pentru ‘lucrări de punerea în siguranţă’ a lucrărilor ilegale, pe motiv că ‘trebuie executate în regim de urgenţă pentru a nu pune în pericol DN 66, localităţile situate în aval de obiectivele amenajării, podurile şi terasamentul de cale ferată’. Este evident că aceste afirmaţii ale reprezentanţilor Hidroelectrica nu au nicio legătură cu realitatea, din moment ce chiar Hidroelectrica susţinea, în Memoriul Tehnic pe baza căruia au obţinut acordul de mediu, exact opusul: Barajul Livezeni nu prezintă risc potenţial de declanşare a unor accidente sau avarii care să aibă impact major asupra populaţiei şi mediului. (…) După estimările făcute, unda de viitură la ruperea barajului nu inundă drumul naţional sau calea ferată”, se arată în scrisoarea deschisă, redactată de Călin Dejeu şi trimisă CJ Hunedoara. La rândul său, reprezentantul platformei civice „Declic”, Luminiţa Dejeu, a explicat că au fost trimise, în perioada 3-11 aprilie, către CJ Hunedoara, 452 de mailuri, dar că pentru moment nu a fost primit niciun răspuns. Se pare că, cel care a redactat scrisoarea, respectiv Călin Dejeu a trimis şi o plângere către Comisia Europeană, iar la finalul anului trecut a publicat, alături de alţi doi cercetători, un articol în revista Science despre acest subiect.
Ce spun reprezentanții CJ Hunedoara
Reprezentanții Consiliului Județean Hunedoara spun că, deocamdată, nu vor oferi declarații oficiale, deoarece abia săptămâna viitoare vor avea o întâlnire cu directorul Hidroelectrica și atunci vor vedea cu exactitate ce se va întâmpla. De asemenea, cele câteva sute de mailuri au fost primite pe mai multe adrese electronice ale Consiliului Județean. Ele au fost înregistrate ca petiții și au termen pentru răspuns, 30 de zile.
Actualitate
Sfârșit de an bun pentru administrația din Luncoiu de Jos
Comuna hunedoreană Luncoiu de Jos, situată în Țara Zarandului, este printre localitățile rurale de mărime medie din județul nostru. Cu o populație de aproape 2.000 de locuitori, comuna Luncoiu de Jos are în componență, pe lângă așezarea de reședință omonimă, satele componente Dudești, Luncoiu de Sus, Podele și Stejărel, și se întinde pe o suprafață de aproximativ 50 de kilometri pătrați.
Investiții finalizate
Și aici se fac pregătiri intense pentru sărbătorile de iarnă. În paralel, însă, reprezentanții administrației publice locale din această comună hunedoreană nu au uitat de investiții. “Copiilor din comună le-am oferit, ca de obicei, pachete de Crăciun, dar venim cu vești bune pentru întreaga comunitate. Astfel, am terminat lucrările la dispensarul medical uman din centrul de comună, o construcție, practic, nouă. De asemenea, s-au terminat și operațiunile de montare a sistemului de supraveghere video. Apoi, chiar în această lună am mai finalizat două lucrări. Este vorba despre montarea suporților pentru panouri fotovoltaice la biserica din Luncoiu de Jos, precum și amenajarea grupului social de la capela din localitatea de reședință. Și, totodată, sunt ca și finalizate dotările cu echipamente moderne și mobilier specific la unitățile de învățământ”, a declarat Călin Dorin Dud, primarul comunei hunedorene Luncoiu de Jos.
Noi proiecte
Bună parte dintre investițiile implementate de administrația din Luncoiu de Jos sunt făcute pe fonduri europene sau guvernamentale, iar acest trend continuă. „Avem depuse două proiecte importante, legate de producere și consum de energie, și sunt optimist în ce privește implementarea lor. În ordine cronologică, primul proiect depus este unul la Ministerul Energiei. Acesta vizează construirea unei centrale fotovoltaice, prin care să se asigure consumul propriu de energie electrică pentru UAT Luncoiu de Jos. Cel de-al doilea, depus la Agenția Fondului de Mediu, prevede modernizarea rețelei de iluminat public. Este vorba despre cea din Dudești și, parțial, cea de la Podele, fiind, practic, o continuare a altor două proiecte, pe aceeași sursă de finanțare, în care au fost cuprinse satele Luncoiu de Sus, Luncoiu de Jos, Stejărel și o parte din Podele”, a precizat primarul din Luncoiu de Jos, Călin Dorin Dud.
În derulare
În mod firesc, în Luncoiu de Jos există și proiecte aflate în diferite stadii de derulare, finalizarea acestora fiind o prioritate pentru administrația din comuna zărăndeană. „Întreținerea și modernizarea drumurilor rămâne o prioritate permanentă. De asemenea, se lucrează intens la reabilitarea și modernizarea căminelor culturale din comună. Totodată, au început și montările de stații de autobuz moderne, de tip SMART. În plus, a început și implementarea unui proiect pentru amplasarea de stații de încărcare pentru autovehicule electrice. Și, nu în ultimul rând, reamintesc că depunem toate eforturile posibile pentru ca implementarea proiectelor legate de rețele de alimentare cu gaze naturale, precum și cele de apă și canalizare să se facă într-un timp cât mai scurt cu putință”, a mai spus primarul comunei hunedorene Luncoiu de Jos, Călin Dorin Dud.
Actualitate
Accident pe DN 66, în apropiere de Simeria Veche. Doi copii și un bărbat, răniți
Doi copii, de patru, respectiv șase ani, și un bărbat au avut nevoie de îngrijiri medicale, în urma unui accident produs luni seară, pe DN 66, în apropiere de Simeria Veche.
Din primele informații, în evenimentul rutier a fost implicat un singur autoturism care a părăsit partea carosabilă.
“În urmă cu puțin timp, pompierii Detașamentului Deva au intervenit cu o autospecială de stingere dotată cu modul de descarcerare pe DN 66, unde a avut loc un accident rutier. Asistența medicală a fost asigurată de către SMURD Simeria. La fața locului, echipajele operative au constatat faptul că, în accident a fost implicat un singur autoturism care a părăsit partea carosabilă. În urma evenimentului, conducătorul auto și cei doi minori, în vârstă de 4, respectiv 6 ani, care se aflau în mașină, au necesitat îngrijiri medicale și ulterior au fost transportați de către paramedici la spitalul din Deva, pentru investigații suplimentare și tratament de specialitate. Totodată, pompierii militari au asigurat măsurile specifice de prevenire a izbucnirii incendiilor în astfel de cazuri”, a informat Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Hunedoara.
Actualitate
Luptător al Poliției Române, locul 1 pe podium la o competiție internațională
Bogdan Juratoni, luptător în cadrul Serviciului pentru Acțiuni Speciale Hunedoara, a obținut un succes remarcabil la competiția internațională Hell Boxing King din Ungaria.
Evenimentul, care a reunit participanți din 10 țări, a fost o adevărată provocare, însă colegul nostru, în vârstă de 34 de ani, a demonstrat încă o dată că este un sportiv de excepție.
Bogdan a câștigat cinci meciuri consecutive, dintre care două prin knock-out, reușind astfel să obțină centura Hell Boxing King și să ocupe locul întâi la prestigioasa competiție. “Colegul nostru ne demonstrează că disciplina, pasiunea și determinarea pot duce la realizări remarcabile, indiferent de domeniul de activitate. Felicitări, Bogdan, pentru reușita extraordinară!”, au transmis reprezentanții Poliției Române.
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Handbalistele de la Vulcan au câștigat derby-ul Văii Jiului
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Oseminte umane descoperite într-un autoturism ars
-
Actualitatecu 12 ore in urma
Luptător al Poliției Române, locul 1 pe podium la o competiție internațională
-
Actualitatecu 2 zile in urma
FOTO: Incendiu în Grohot. Acoperișul unei locuințe, distrus
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Video: Incendiu la o gospodărie din Hunedoara
-
Actualitatecu 8 ore in urma
Accident pe DN 66, în apropiere de Simeria Veche. Doi copii și un bărbat, răniți
-
Actualitatecu 16 ore in urma
Nouă incendii înregistrate, în ultimele trei zile. Cinci, dintre acestea, la locuințe și anexe gospodărești
-
Actualitatecu 3 zile in urma
FOTO: Un incendiu a cuprins mai multe anexe din Lupeni. Două ore s-au luptat pompierii cu flăcările