Connect with us
Data: 01/04/2025
.

Actualitate

Tărâmul ghioceilor sălbatici, în Parcul Natural Grădiștea Muncelului – Cioclovina. Apelul Romsilva: „Rugăm toți vizitatorii să fie responsabili cu aceste delicate plante”

Publicat

pe

Drumeții care ajung, în această perioadă, în Parcul Natural Grădiștea Muncelului – Cioclovina, au parte de o priveliște fermecătoare. Ghiocei, cât vezi cu ochii, pot fi admirați în toată splendoarea lor pe Platoul Vârtoapelor sau „Dumbrava minunată” a dacilor, cum i se mai spune acestui loc minunat. Gingașii vestitori ai primăverii oferă o priveliște încântătoare.

Covorul delicat, format din mii și mii de ghiocei, poate fi admirat de la începutul lunii martie și până în aprilie. Localnicii le spun „ghiocei bogați” sau regali, denumirea lor în latină fiind Leucojum Vernum.

Reprezentanții Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva fac un apel către cei care ajung în această zonă să fie responsabili cu aceste delicate plante și să nu le rupă. Partenerii noștri de la Go Hunedoara au ajuns în Parcul Natural Grădiștea Muncelului – Cioclovina, într-o zonă extrem de îndrăgită în această perioadă. Pentru că ne mândrim cu frumusețea locurilor pe care le avem în grijă și dorim să ne bucurăm cu toții mulți ani de acum înainte de astfel de imagini, rugăm toți vizitatorii să fie responsabili cu aceste delicate plante. Ghioceii, prin modul lor de reproducere, se dezvoltă atât prin bulbi, cât și prin semințe. Ruperea repetată a florilor și scoaterea bulbilor din sol afectează nu doar planta în sine, ci și capacitatea sa de a se reproduce. Prin urmare, haideți să fim conștienți de impactul acțiunilor noastre și să admirăm frumusețea ghioceilor în mod responsabil. O fotografie sau doar privirea îndelungată să rămână modul nostru de a ne bucura de aceste minunate flori, fără a le răni și a afecta frumusețea naturală a lor, a mediului și peisajului în care se regăsesc. Mulțumim tuturor pentru dragul de natură și responsabilitatea cu care vizitați astfel de locuri minunate!”, au scris, într-un mesaj publicat pe rețeaua de socializare, reprezentanții Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva.

Sursa: Go Hunedoara. Foto: Cristian Resiga/Facebook

Parcul Natural Grădiștea Muncelului – Cioclovina, unul dintre cele 22 de parcuri naționale și naturale administrate de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva, are o suprafață de peste 38.000 de hectare, din care peste 26.500 de hectare sunt păduri.

Parcul este situat în vestul țării, pe raza județului Hunedoara, în zona Munților Șureanu.

 

Advertisement

Actualitate

Acțiune a polițiștilor hunedoreni pentru siguranța pietonilor: aproape 200 de sancțiuni aplicate

Publicat

pe

Redactat de

Polițiștii din județul Hunedoara au desfășurat, în perioada 24-30 martie 2025, o amplă acțiune preventivă pentru creșterea siguranței pietonilor și reducerea accidentelor rutiere.

Campania a vizat respectarea regulilor de circulație de către pietoni, având în vedere că abaterile comise de aceștia reprezintă a doua cauză a accidentelor din județ, după excesul de viteză.

Peste 180 de sancțiuni în șapte zile

În urma controalelor efectuate, polițiștii au aplicat 187 de sancțiuni contravenționale, dintre care 166 în mediul urban și 21 în mediul rural. Valoarea totală a amenzilor s-a ridicat la 2.835 de lei.

Reprezentanții Poliției subliniază că scopul principal al acțiunii nu a fost aplicarea sancțiunilor, ci prevenirea accidentelor în care ar putea fi implicați pietonii. Totodată, aceștia au transmis un set de recomandări pentru siguranța participanților la trafic:

  • Traversarea străzii doar prin locurile special marcate și semnalizate
  •  Asigurarea vizuală înainte de a traversa, pentru a se evita situațiile periculoase;
  • Evitarea utilizării telefonului mobil sau a căștilor audio în timpul traversării;
  • Circulația pe partea stângă a drumului în lipsa trotuarelor, pentru a putea vedea vehiculele care se apropie;
  • Purtarea hainelor deschise la culoare sau a elementelor reflectorizante pe timp de noapte.

Polițiștii hunedoreni anunță că vor continua astfel de acțiuni și în perioada următoare, pentru a reduce numărul accidentelor și a crește siguranța rutieră în județ.

FOTO: IPJ Hunedoara

Advertisement

Citeste mai mult ...

Actualitate

Înotători hunedoreni în finalele naționale

Publicat

pe

Redactat de

 

 

Recent a avut loc, la Oradea, etapa regională a Campionatului Național de înot pentru cadeți (12-13 ani), iar printre cei participanți s-au numărat și zece sportivi de la CSȘ Hunedoara, respectiv Sarra Barna, Amalia Bălașa, Diana Tămășesc, Adriana Gongea, Tudor Baciu, Tudor Bucur, Damian Bujor, Rareș Goia, David Melincianu și Mihai Albu.

Dintre aceștia, cinci au obținut baremurile pentru finala națională, fiind vorba despre Sarra Barna, Diana Tămășesc, Tudor Baciu, David Melincianu și Mihai Albu, prof. Anca Băjan, cea care îi pregătește, declarându-se multțumită de evoluția elevilor săi, cărora le-a transmis și un mesaj de încurajare. ,,A fost un concurs dificil, unde am trăit de toate, cu multe emoții, cu obiective atinse și cu unele greșeli, cu realizări de barem și cu nerealizări de barem, cu unele probleme de sănătate, dar sunt convinsă că la următorul concurs vom fi mai buni. Dar, cel mai important, nu este doar obținerea unei medalii, ci fiecare moment în care reușim să ne învingem fricile, să nu abandonăm, să fim mai puternici, deci dragi sportivi nu renunțați să luptați, depășiți momentele grele, înfruntați provocările și urmați-vă drumul cu încredere, pentru că succesul este rezultatul perseverenței și pasiunii voastre”, a spus prof. Anca Băjan, conform paginii oficiale a celor de la CSȘ Hunedoara.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Eleve de la Liceul de Arte “Sigismund Toduță” din Deva, rezultate remarcabile la Concursul de Canto, Teorie și Istoria Muzicii „Nicolae Brânzeu”

Publicat

pe

Redactat de

 

Eleve de la Secția de canto din cadrul Liceului de Arte „Sigismund Toduță” din Deva au obținut rezultate remarcabile la Concursul de Canto, Teorie și Istoria Muzicii „Nicolae Brânzeu”, desfășurat recent la Arad. Au fost răsplătite cu premii importante, remarcându-se printre zeci de concurenți care și-au etalat talentul.

Ajuns la cea de-a X-a ediție, Concursul de Canto, Teorie și Istoria Muzicii „Nicolae Brânzeu” s-a desfășurat, în 28 martie 2025, la Arad. Concursul își propune să promoveze tinerii interpreți în formare, evenimentul reprezentând, totodată, și un omagiu adus compozitorului și dirijorului Nicolae Brânzeu, personalitate marcantă a Aradului, prin vasta și remarcabila activitate în domeniul cultural.

 

Concursul, organizat de Colegiul de Arte „Sabin Drăgoi” din Arad, s-a desfășurat pe cinci secțiuni (canto clasic liceu, canto clasic academic, canto muzică ușoară/jazz, teoria muzicii și istoria muzicii) și s-a adresat tinerilor elevi și studenți, reunind la această ediție un număr de peste 150 de participanți din nouă județe ale țării.

Advertisement

Concurând alături de 38 de participanți la secțiunea canto clasic liceu, elevele îndrumate de prof. Maria Copăcian și corepetate de prof. Delia Ștefoni s-au distins prin interpretarea lor, Sorana Elena Moldoveanu (clasa a IX-a) fiind fericita câștigătoare a Premiul I, iar Miruna Maria Vătămăniuc (clasa a IX-a) primind Mențiune. Între cei 48 de concurenți de la secțiunea canto muzică ușoară și jazz, elevele Liceului de Arte „Sigismund Toduță” din Deva au fost foarte bine apreciate. Astfel, Premiul I i-a fost atribuit elevei Alma Pavliuc Teodorescu (clasa a IX-a, prof. Andreea Bogdan), eleva Denisa Cerb (clasa a IX-a, prof. Florentina Pârva) a obținut Premiul II, Premiul III a fost obținut de elevele Francesca Ioana Popa (clasa a IX-a, prof. Maria Copăcian) și Maya Ana-Maria Locsei (clasa a IX-a, prof. Florentina Pârva), iar eleva Ruxandra Merișanu (clasa a IX-a, prof. Andreea Bogdan) a obținut Mențiune. Felicităm atât premiantele, cât și profesoarele lor coordonatoare, apreciem munca lor susținută și dedicarea, dar și sprijinul părinților și colectivului de profesori care le încurajează și susțin în parcursul lor artistic admirabil!”, a transmis prof. Andreea Lupu, Responsabil pentru relația cu presa de la Liceul de Arte „Sigismund Toduță” din Deva.

Sorana Elena Moldoveanu – Premiul I

 

Miruna Maria Vătămăniuc – Mențiune

 

Alma Pavliuc Teodorescu – Premiul I

Denisa Cerb – Premiul II

 

Francesca Ioana Popa – Premiul III

 

Ruxandra Merișanu – Mențiune

Citeste mai mult ...

URMĂREȘTE ServusHD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate