Connect with us
Data: 14/04/2024
.

Actualitate

Tărâmul ghioceilor sălbatici, în Parcul Natural Grădiștea Muncelului – Cioclovina. Apelul Romsilva: „Rugăm toți vizitatorii să fie responsabili cu aceste delicate plante”

Publicat

pe

Drumeții care ajung, în această perioadă, în Parcul Natural Grădiștea Muncelului – Cioclovina, au parte de o priveliște fermecătoare. Ghiocei, cât vezi cu ochii, pot fi admirați în toată splendoarea lor pe Platoul Vârtoapelor sau „Dumbrava minunată” a dacilor, cum i se mai spune acestui loc minunat. Gingașii vestitori ai primăverii oferă o priveliște încântătoare.

Covorul delicat, format din mii și mii de ghiocei, poate fi admirat de la începutul lunii martie și până în aprilie. Localnicii le spun „ghiocei bogați” sau regali, denumirea lor în latină fiind Leucojum Vernum.

Reprezentanții Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva fac un apel către cei care ajung în această zonă să fie responsabili cu aceste delicate plante și să nu le rupă. Partenerii noștri de la Go Hunedoara au ajuns în Parcul Natural Grădiștea Muncelului – Cioclovina, într-o zonă extrem de îndrăgită în această perioadă. Pentru că ne mândrim cu frumusețea locurilor pe care le avem în grijă și dorim să ne bucurăm cu toții mulți ani de acum înainte de astfel de imagini, rugăm toți vizitatorii să fie responsabili cu aceste delicate plante. Ghioceii, prin modul lor de reproducere, se dezvoltă atât prin bulbi, cât și prin semințe. Ruperea repetată a florilor și scoaterea bulbilor din sol afectează nu doar planta în sine, ci și capacitatea sa de a se reproduce. Prin urmare, haideți să fim conștienți de impactul acțiunilor noastre și să admirăm frumusețea ghioceilor în mod responsabil. O fotografie sau doar privirea îndelungată să rămână modul nostru de a ne bucura de aceste minunate flori, fără a le răni și a afecta frumusețea naturală a lor, a mediului și peisajului în care se regăsesc. Mulțumim tuturor pentru dragul de natură și responsabilitatea cu care vizitați astfel de locuri minunate!”, au scris, într-un mesaj publicat pe rețeaua de socializare, reprezentanții Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva.

Sursa: Go Hunedoara. Foto: Cristian Resiga/Facebook

Parcul Natural Grădiștea Muncelului – Cioclovina, unul dintre cele 22 de parcuri naționale și naturale administrate de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva, are o suprafață de peste 38.000 de hectare, din care peste 26.500 de hectare sunt păduri.

Parcul este situat în vestul țării, pe raza județului Hunedoara, în zona Munților Șureanu.

 

Advertisement

Actualitate

Incendiu într-o gospodărie din satul Almașu Sec. Pompierii au intervenit cu trei autospeciale

Publicat

pe

Redactat de

Pompierii au intervenit, duminică după-amiază, pentru stingerea unui incendiu izbucnit într-o gospodărie din satul Almașu Sec, comuna Cârjiți. Flăcările au cuprins o anexă, iar ulterior s-au extins la o alta, a unei proprietăți aflată în imediata vecinătate. Incendiul a fost stins. În urma acestuia, s-au produs doar pagube materialele.

„Echipajele de pompieri militari din Deva au intervenit, în această după amiază, pentru localizarea și stingerea unui incendiu care s-a produs, inițial, la o anexă gospodărească a unei proprietăți din satul Almașu Sec, comuna Cârjiți. Din faza de apel la 112 nu au fost raportate victime, situație care s-a confirmat și la sosirea echipajelor de stingere și de acordare a primului ajutor medical. La locul incendiului, pompierii au acționat din două părți, simultan, pentru că flăcările de la anexa unde a izbucnit focul s-au propagat și la o a doua anexă, a unei alte proprietăți, lipită de cea unde s-a constatat focarul. De asemenea, echipajele au eliminat un alt pericol, prezentat de o butelie de aragaz aflată în interiorul uneia dintre construcții. Pentru această misiune, salvatorii au folosit 3 autospeciale de stingere, o autoscară și o ambulanță SMURD. Incendiul a fost lichidat în limitele găsite, înregistrându-se doar pagube materiale. În momentul izbucnirii flăcărilor, proprietarii anexei și ai casei aflată lângă aceasta nu se aflau în apropiere sau în interior. Cauza probabilă a incendiului a fost scurtcircuit electric.”, au informat reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Hunedoara.

Sursa foto: ISU Hunedoara
Citeste mai mult ...

Actualitate

Ludovic Orban, la Deva: „Votul fiecărui cetățean este fundamental! (…) Dacă oamenii implicați în politică sunt corecți și politica este corectă”

Publicat

pe

Redactat de

Conferința județeană de alegeri a Partidului Forța Dreptei Hunedoara s-a desfășurat, vineri după-amiază, la Deva, în prezența președintelui la nivel național al acestei formațiuni politice, fostul premier Ludovic Orban. Evenimentul, ce a avut loc la Casa de Cultură din municipiu, a reunit membrii ai acestei formațiuni politice de dreapta, simpatizanți și alți invitați. Liderul Forța Dreptei (FD) a îndemnat alegătorii să se prezinte la vot, cu ocazia scrutinului din 9 iunie, afirmând că puterea de a schimba lucrurile este în mâna fiecărui cetățean.

 

Forța Dreptei Hunedoara și-a desemnat conducerea, în cadrul Conferinței județene de alegeri, eveniment desfășurat, vineri, 12 aprilie, în prezența președintelui Forța Dreptei, Ludovic Orban, alături de membri ai partidului și numeroși simpatizanți. De asemenea, a mai fost prezent și Cristian Opriș, președinte al Organizației de Tineret Forța Dreptei, candidați din partea acestei formațiuni politice la primării, consilii locale din județ. La conferință au luat parte și reprezentanți și parteneri ai partidului de alianță PMP, președintele PMP Hunedoara, Viorel Arion, și Robert -Eugen Muzsic, candidatul PMP la funcția de președinte al Consiliului Județean Hunedoara.

Pe ordinea de zi a conferinței au fost trecute alegerea Secretariatului Tehnic, alegerea Comisiei de numărare a voturilor, cuvântul invitaților, Raportul de activitate al Grupului de Inițiativă Forța Dreptei județul Hunedoara de la constituire (12.12.2022) și până în prezent, prezentarea și votarea proiectului de hotărâre pentru desemnarea candidatului la funcția de primar al municipiului Deva, alegerea Biroului Politic Județean, a Secretariatului General al Biroului Politic Județean Forța Dreptei Hunedoara, alegerea Trezorierului filialei județene Forța Dreptei Hunedoara și diverse.

În discursul său, președintele Forța Dreptei, Ludovic Orban, a vorbit despre situația politică actuală din România și a subliniat importanța prezenței la vot a fiecărui cetățean. „Nu poate fi democrație într-o țară în care un cetățean obișnuit, dacă vrea să se angajeze într-o instituție publică, nu are nicio șansă dacă nu găsește vreo pilă pe la partidul de guvernământ. Nu poate fi democrație într-o țară în care dacă un om de afaceri își exprimă o poziție critică față de partidul sau partidele de guvernământ se trezește la ușa firmei lui cu toate instituțiile de control ale statului. (…) Pot să continui la nesfârșit mizeriile pe care le provoacă această putere, care nu mai are nicio legătură cu ceea ce înseamnă o democrație normală. Democrația înseamnă puterea cetățeanului. Funcția publică te transformă nu într-un stăpân al cetățeanului, trebuie să te transforme într-un slujitor al cetățeanului și al interesului public. Dacă primești putere nu primești să o folosești în interesul tău (…) ci pentru binele public. (…) Singura idee corectă este simplă. Atunci când lucrurile nu merg bine, cetățeanul trebuie să meargă la vot ca să-i schimbe pe cei care nu își fac treaba și nu conduc lucrurile în direcția corectă. (…) Din păcate, pe toate canalele, oamenii primesc alte mesaje care le intră în subconștient, că votul lor nu contează. Cum să nu conteze votul? Votul fiecăruia dintre noi este fundamental. (…) Fără vot nu se poate schimba nimic! Dacă nu mergi la vot, tu, de fapt, ești complice cu situația de disfuncționalitate majoră în care se găsesc astăzi administrații locale, administrații județene și Guvernul în ansamblu (…) Chiar și în afara celor care sunt astăzi, sunt foarte mulți oameni buni, oameni de calitate, care pot să intre în politică și pot să schimbe în bine lucrurile. (…) România are foarte mulți oameni bine pregătiți, oameni cu șapte ani de acasă, oameni cu frica lui Dumnezeu, oameni corecți care nu se lasă amăgiți de corupția puterii”, a declarat Ludovic Orban.

Advertisement

 

Liderul FD a subliniat că politica depinde de oamenii care sunt implicați în aceasta. „Politica este așa cum sunt oamenii implicați în politică. Dacă oamenii implicați în politică sunt corecți, politica este corectă. Dacă oamenii implicați în politică sunt morali și respectă un minim set de reguli care țin de moralitate, în special morala creștină, ca aceasta este baza oricărei morale în societate politica este morală (…) Cel mai imoral lucru, din punctul meu de vedere, pe lângă a fii mizerabil în politică, este să stai pe bară și să spui că toți sunt la fel, pentru că, în momentul în care stai pe bară și spui că toți sunt la fel, tu îți bagi joc exact de oamenii corecți, exact de oamenii care sunt diferiți, cinstiți, oamenii care s-au străduit să fie altfel decât sunt marea majoritate a politicienilor (…) Dacă vrem, în schimb, să schimbăm lucrurile, puterea este la fiecare dintre noi, dar nu stând deoparte, ci implicându-se serios.(…) Trebuie să le spunem oamenilor că au puterea în mână și că au șansa să producă o schimbare, iar schimbarea pe care pot să o producă va avea chipul oamenilor pe care se hotărăsc ei să-i voteze”, a mai declarat Ludovic Orban.

Președintele Forța Dreptei, Ludovic Orban, a mai spus că va reveni, în perioada următoare, în județul Hunedoara „pentru a lua pulsul”, despre candidatul partidului la funcția de primar al municipiului Deva, Alin Amititeloaie, afirmând că: „este un candidat în care eu cred și pe care eu îl susțin cu toată tăria”.


Pompiliu Crai continuă ca președinte al filialei județe a partidului

Pompiliu Crai, cel care a condus și până acum interimar organizația, a fost ales în funcția de președinte al filialei județene a Forța Dreptei Hunedoara, acesta afirmând despre Alin Amititeloaie, candidatul Forța Dreptei la Primăria Municipiului Deva, că este candidatul „de forță”, cu șanse reale pentru a câștiga. „Candidatul cu care noi mergem în alegeri este un candidat de forță. Este candidatul Forța Dreptei și este candidatul nostru de forță, cu șanse reale pentru a câștiga Primăria Municipiului Deva. Sigur că, vă spun sincer, oful nostru este că nu s-a reușit să mergem în alianță, aici, motivele pot fi discutabile (…) Cert este că, avem mare încredere în candidatul nostru, pe zi ce trece își câștigă notorietate (…) Ceilalți candidați ai Forței Dreptei în județul Hunedoara, după cum spuneam și în cuvântul meu, noi nu avem în foarte multe UAT-uri, însă, în timpul scurt de la înființarea noastră ca și partid și până astăzi, eu zic că am făcut un efort mare pentru a avea în 10-11 UAT-uri candidați, fie de primar sau și de primar și de consilieri locali, plus la Consiliul Județean, unde mergem în alianță și unde iar sper să facem o figură frumoasă. Dar, încă o dată, repet, UAT-urile în care noi avem organizații sunt foarte bine structurate, sunt formate din liberali adevărați, oameni care știu ce vor de la politică. Până la urmă, știm de ce facem politică și pentru ce facem politică!”, a spus Pompiliu Crai, președintele Forța Dreptei Hunedoara.

Alin Amititeloaie, candidatul Forța Dreptei la Primăria Municipiului Deva: „Să facem din Deva o administrație suplă, modernă, în interesul cetățeanului!”

La rândul său, Alin Amititeloaie, candidatul Forța Dreptei la Primăria Municipiului Deva, a nominalizat trei priorități, dacă va fi ales primar. „Primele trei măsuri sunt legate de administrarea imediată a orașului, pentru că, așa cum oamenii așteaptă, un primar trebuie să fie un foarte bun gospodar. Discutăm în două direcții, de administrare și de dezvoltare durabilă și pe termen lung. Imediat, în primele zile, trebuie să ne ocupăm de ceea ce înseamnă rezolvarea problemelor de administrare a orașului. Trebuie să facem curățenie, în primul rând, în ceea ce înseamnă act administrativ, administrarea publică pentru că avem niște cutume acolo care trebuie înlăturate, avem niște necazuri care (…) în loc să pună în centrul acțiunea administrativă, cetățeanul, se desfășoară exact pe dos (…) și nu e cinstit, nu e corect. De acolo trebuie să începem. Să facem din Deva o administrație suplă, modernă, în interesul cetățeanului!”

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate

Marele om de film Francisc Munteanu – omagiat la un secol de la nașterea sa. „Pistruiatul”, prezent la eveniment

Publicat

pe

Redactat de

Marele regizor, scenarist și scriitor român, Francisc Munteanu, născut în comuna hunedoreană Vețel, a fost omagiat la un secol de la nașterea sa. La evenimentul desfășurat sâmbătă a fost prezent și actorul Costel Băloiu, cel care l-a interpretat pe celebrul „Pistruiatul” în filmul din 1973.

La 100 de ani de la nașterea sa, Francisc Munteanu a fost omagiat printr-un eveniment special, care s-a bucurat de prezența actorului Costel Băloiu, cel care a dat viață personajului emblematic „Pistruiatul”, film care a marcat copilăria multor generații.

În cadrul evenimentului, organizat la Vețel cu sprijinul autorităților și instituțiilor publice locale, județene și naționale, a fost evocată personalitatea lui Francisc Munteanu. Manifestarea a cuprins și dezvelirea unei plăci comemorative, o slujbă de pomenire, iar elevii Școlii Gimnaziale din Vețel au realizat desene cu personaje din cărțile/filmele lui Francisc Munteanu. Evenimentul a continuat cu un moment artistic și festivitate de premiere, și proiecția filmului „Pistruiatul”, regizat de Francisc Munteanu.

Sursa foto: Școala Gimnazială Vețel -Discover Hunedoara/Facebook

 

Advertisement

 

Francisc Munteanu s-a născut în Vețel, la data de 9 aprilie 1924. A fost mai întâi scriitor, după care a devenit scenarist, iar mai apoi un important regizor de film al vremii. Cu romanul “În orașul de pe Mureș” a obținut Premiul de stat al României în anul 1955. Ca scenarist, filmul “Valurile Dunării” a obținut Marele Premiu la Festivalul internațional de film de la Karlovy Vary în anul 1961. A devenit regizor la Studiourile Cinematografice “Buftea”, unde avea să realizeze filme de succes, cele mai cunoscute fiind cele din seria “Pistruiatul” sau “Buletin de București“. A revenit, atunci când a avut posibilitatea, în comuna sa natală la Vețel, cu o parte din filmele și cărțile sale, creând amintiri care au rămas în memoria colectivă a acestor locuri.

Citeste mai mult ...

SERVICII

Reparații pentru casa ta, executăm în regim de urgență țiglă ceramică, țiglă metalică, dulgherie, placări cu polistiren și orice tip de model. Orice reparații de urgență.
Discount la materiale 15%, materialele le avem pe stoc. Cerem și oferim seriozitate. Firmă autorizată.
Relații la nr. de telefon 0756.467.737.

URMARESTE Servus HD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate