Actualitate
Tulnicele au răsunat, din nou, în inima Apusenilor, la Târgul de fete de pe Muntele Găina
Tulnicele au răsunat din nou în inima Munților Apuseni, la una dintre cele mai vechi și mai iubite sărbători tradiționale românești – Târgul de Fete de pe Muntele Găina.
Despre Târgul de Fete
Organizat din vremuri străvechi, în cea mai apropiată duminică de 20 iulie – ziua Sfântului Ilie, „Târgul de Fete de pe Muntele Găina” este cunoscută ca și cea mai mare sărbătoare populară în aer liber. Această manifestare etno-culturală a fost menţionată prima dată în documente în 1816. Potrivit etnografilor, la „Târgul de Fete” se adunau locuitorii din Munţii Apuseni pentru a face schimb de produse, dar era şi un prilej pentru întâlnirea şi căsătoria tinerilor din zone îndepărtate, care veneau acolo cu părinții. Pregătirile pentru urcatul pe munte se făceau cu câteva zile înainte, iar duminica, cu noaptea în cap, se urca pe munte în poiana unde avea loc târgul. Se spune că fetele veneau cu zestrea încărcată pe cai, iar cununia se făcea pe loc de către preoții care participau la eveniment. Ceremonia era însoţită de cântece şi schimb de jocuri cu „strigături”, iar fetele „se luau”, nu se cumpărau.
În decursul timpului, la „Târgul de fete de pe Muntele Găina” au participat, potrivit relatărilor istorice, personalități importante, precum Împăratul austriac Franz Joseph I, în timpul unei vizite în Transilvania, în 1852, primul -ministru al României din perioada interbelică Ionel I.C. Brătianu, pentru vizita acestuia fiind amenajată o tabără de corturi, sau Regele Ferdinand I, în 1924, în prezența căruia s-a sfințit „Crucea Iancului”.
Programul ediției din acest an a evenimentului
Ediția din acest an a manifestării aduce în atenția publicului numeroase activități de conservare, valorificare și promovare a elementelor de patrimoniu cultural material și imaterial. Astfel, în cele două zile, cei prezenți la sărbătoare au parte de expoziții, spectacole folclorice, concerte de muzică rock și focuri de artificii.
Sărbătoarea a început sâmbătă, 16 iulie, pe Muntele Găină, unde, a avut loc un târg care reunește 50 de meșteri tradiționali din Alba, Hunedoara, Cluj, Arad, Mureș, Sibiu, Vâlcea, Satu Mare, Neamț, Argeș și Gorj.
A doua zi, duminică, 17 iulie, manifestările au început la ora 10:00, cu un ceremonial de depunere de coroane în memoria lui Avram Iancu – „Erou al Națiunii Române”, alături de celebrele tulnicărese din Avram Iancu și Fanfara județului Alba, dirijor Coriolan Honcaș. Ulterior, a fost deschis târgul național al meșterilor populari, moment urmat de un spectacol extraordinar de folclor, cu participarea unor ansambluri folclorice din opt județe, între care și Hunedoara. Din județul Hunedoara va participa Ansamblul de cântece și dansuri pădurenești „Leleșana” din Lelese.
„Târgul de fete de Muntele Găina” este un proiect implementat de Centrul de Cultură „Augustin Bena”, din subordinea Consiliului Județean Alba, în parteneriat cu Primăria comunei Avram Iancu și cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara.
Actualitate
FOTO -VIDEO| Accident grav pe drumul care leagă Hunedoara de Călan. Cinci persoane rănite, după o coliziune între două mașini
Cinci persoane au suferit leziuni în urma unui accident rutier, produs vineri după-amiază, pe Drumul Județean 687, între Hunedoara de Călan. Două autoturisme au fost implicate în coliziune.
Mai multe echipaje de salvare au intervenit la fața locului. Potrivit reprezentanților Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Hunedoara, victimele, patru bărbați și o femeie, au fost transportate de urgență la Spitalul Municipal „Dr. Alexandru Simionescu” din Hunedoara.
„Accident grav pe drumul care leagă Hunedoara de Călan – cinci victime, toate trebuie transportate la spital. Accidentul s-a produs între două autoturisme. Într-un autoturism se aflau patru persoane, iar în celălalt o persoană- conducătorul auto”, au informat reprezentanții ISU Hunedoara.
„Toate cele cinci victime au fost transportate de către ambulanțele SMURD și ale SAJ la Unitatea de Primiri Urgențe a spitalului din Hunedoara. Două dintre ele au fost descarcerate, celelalte trei au suferit răni serioase și au fost transportate la unitatea spitalicească”, au mai transmis reprezentanții ISU Hunedoara.
Din cauza accidentului, circulația rutieră pe DJ 687, între Hunedoara și Călan, a fost îngreunată.
Al doilea accident în decurs de o oră
Aproape în aceeași oră, pe același drum, DJ 687, la aproximativ doi kilometri de locul unde s-a produs accidentul, a mai avut loc un alt eveniment rutier, în care au fost implicate alte două autoturisme, fără victime.
Sursa foto -video: ISU Hunedoara
Actualitate
Doi pompieri hunedoreni, campioni naționali la fotbal – tenis
Doi pompieri hunedoreni au reușit să ocupe, pentru al doilea an consecutiv, locul 1 la etapa finală a Cupei Asociației Sportive a Pompierilor din România (ASPR) la fotbal -tenis.
„Când pui la un loc multă pregătire fizică, pasiune și ambiție cât cuprinde, rezultatele vor fi întotdeauna extraordinare! Colegii noștri, plt. adj. Oliver Spaniol și plt. Corneliu Apostol, sunt campionii naționali la fotbal – tenis. Finala Cupei ASPR la fotbal – tenis s-a desfășurat în județul Dolj, la Craiova, iar pompierii hunedoreni s-au impus decisiv și au reușit să ocupe pentru al doilea an consecutiv locul 1 și să aducă trofeul acasă, la Deva. Mii de felicitări, băieți! Determinarea și eforturile voastre sunt de admirat!”, au transmis reprezentanții ISU Hunedoara.
Finala Cupei ASPR la fotbal – tenis s-a desfășurat în perioada 18 -20 septembrie, în municipiul Craiova. Competiția, una reprezentativă la nivel național organizată de Ministerul Afacerilor Interne, a reunit cei mai buni sportivi din cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU).
Sursa foto: ISU Hunedoara
Actualitate
Cinci posturi de personal contractual, din sursă externă, scoase la concurs de IPJ Hunedoara
Inspectoratul Poliție Județean (IPJ) Hunedoara aduce la cunoștință tuturor celor interesați că, în perioada imediat următoare, sunt așteptați candidații pentru înscrierea la susținerea probelor de concurs în ceea ce privește ocuparea unui număr de cinci posturi de personal contractual din sursă externă.
IPJ Hunedoara a scos la concurs cinci posturi de personal contractual, prin încadrare directă, din sursă externă.
Posturile scoase la concurs vizează următoarele specialități:
2 posturi de referent;
1 post muncitor calificat (instalator);
1 post muncitor calificat (mecanic auto);
1 post îngrijitor
Anunțurile sunt postate pe site-ul: https://hub.mai.gov.ro/recrutare/anunt/index ori pe site-ul instituțional: https://hd.politiaromana.ro/ro/cariera/posturi-scoase-la-concurs
Termenul limită pentru inscriere și depunerea dosarelor, este până la data de 27 septembrie 2024 inclusiv.
Dosarele de candidat se depun la sediul Inspectoratului de Poliție Județean Hunedoara situat în municipiul Deva, strada Mihai Eminescu, nr. 130, județul Hunedoara, până la data de 27 septembrie 2024.
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Lucrări de reparații în zona Coșevița
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Microbuz cu șapte persoane, implicat într-un accident rutier, la Merișor. A fost activat Planul Roșu de Intervenție
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Sensei Mircea Popa deschide un nou an de pregătire pentru tinerii karateka: oportunități pentru sportivii dedicați
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Acțiune amplă a Poliției Economice Hunedoara: Sancțiuni de 146.000 lei și confiscări în valoare de 12.257 lei în comerțul cu legume-fructe
-
Actualitatecu o zi in urma
“Let’s Do It, Romania!”: Voluntari din întreg județul sunt așteptați, sâmbătă, la „Ziua de Curățenie Națională”
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Ploaie de goluri în Liga 5
-
Stiri nationalecu 2 zile in urma
VIDEO| Guvern: 5.000 de lei pentru elevii cu 10 la Bacalaureat; 2.000 de lei pentru media 10 la Evaluarea naţională
-
Actualitatecu 3 zile in urma
BURSE ȘCOLARE 2024 – 2025. Modificări privind bursele sociale. Câte tipuri de burse pot primi elevii și pe ce criterii se acordă acestea