Connect with us
Data: 13/04/2024
.

Actualitate

Turul Franţei a debutat cu panică

Publicat

pe

A început „Marea Buclă”

Tradiţionala întrecere ciclistă a avut parte de un start dominat de haos şi nervi

Ordine, contra-ordine, căzături şi controverse din care nu se pricepea nimic pe lungimea de undă a Radio Tour, toate acestea au sădit confuzia într-un pluton deja nervos, în finalul primei etape a Turului ciclist al Franţei, sâmbătă, la Bastia. Mai mulţi ciclişti au căzut printre care şi marele favorit, Alberto Contador.

Turul-FranteiOrganizatorii i-au Indus în eroare

Directorul sportiv al echipei Saxo a povestit cum a trăit această nebunie: „A fost haos. Haosul a lovit toată lumea: organizatorii, la acest formidabil şofer de autobuz (blocat sub arcul de la sosire), pentru pluton, pentru toţi cei din caravană. S-a ales praful, a fost o brambureală monstruoasă”, a spus Philippe Mauduit. Ca şi rutierii săi şi omologii, Philippe Mauduit a trăit acest final haotic complet năucit. „Când se anunţă cu 7 kilometri înainte de sosire că aceasta va fi la 3 kilometri, că 50 de băieţi sunt la pământ, claie peste grămadă (între care şi liderul său Alberto Contador) şi că, imediat, eşti anunţat că sosirea va fi tot pe linia iniţială, panica la bord este totală”, a mai spus acesta. La echipele sprinterilor, care duceau o trenă infernală în fruntea plutonului pentru a-şi lansa campionii pe orbită, tensiunea a atins paroxismul. „Când am avut decizia sosirii la 3 kilometri, s-a repetat de 3 sau 4 ori în căşti, pentru că alergătorii sunt în plin efort şi nu pot răspunde: „Sosirea este la 3 kilometri, sosirea este la 3 kilometri’. Apoi: „La loc comanda, este sosirea normală”, zâmbeşte, la ore după păţanie directorul sportiv al formaţiei Argos, Christian Guiberteau, senin, în cele din urmă, după ce sportivul lui Marcel Kittel a câştigat etapa. „Eram în mişcare. Ne-am zis, mergem mai departe. Este o decizie dificil de luat. Am câştigat, s-a încheiat cu bine, dar este adevărat că au fost circumstanţe un pic speciale”, admite el.

Prima dată în Corsica

Advertisement

Oricum, etapa inaugurală a ediţiei cu numărul 100 a Turului ciclist al Franţei, prima organizată vreodată în Corsica, sâmbătă, între Porto-Vecchio şi Bastia, pe 213 km, nu din cale-afară de grea va intra în analele greşelilor enorme din partea comisarilor de cursă. De altfel, puternic marcat din cauza urmărilor pentru echipa sa, Marc Madiot, managerul formaţiei FDJ.fr, a fost cel mai tranşant: „Când noi, cicliştii şi echipele, facem prostii, chiar prostioare, ne rup cu amenzile. Preşedintele juriului de comisari a făcut una imensă! Preşedintele juriului este patronul cursei, nu organizarea. Preşedintele juriului spaniol, un oarecare! Nu a fost la înălţimea funcţiei”. În schimb, Philippe Mauduit, care are, prin Kittel, atât etapa câştigată, cât şi tricoul galben, în urma acestei victorii, este mai dispus la înţelegere: „Nu a fost greşeala Turului, a fost prostia unui guguman care nu cunoaşte înălţimea autobuzului pe care îl conduce”, a spus el, apreciind că decizia organizatorilor de a da tuturor celor 198 de alergători din pluton acelaşi timp cu învingătorul „a fost înţeleaptă”. „Au fost şi ei tot în maşini, au o cursă de gestionat, cu un pluton furios care rulează cu 70 km/h. Iar timpul de reacţie este de 2 secunde. O ia pe cea bună sau pe cea proastă”, a mai spus Mauduit

Agerpres

Actualitate

Copil de 10 ani, rănit ușor, în urma unui accident produs pe DN 76, la Luncoiu de Jos

Publicat

pe

Redactat de

Un copil, în vârstă de 10 ani, a fost transportat la spital în urma unui accident rutier produs, sâmbătă, pe DN 76, la Luncoiu de Jos.

„Pompierii Secției Brad au intervenit, cu o autospecială de stingere și cu un echipaj SMURD, la un accident auto produs în localitatea Luncoiu de Jos, pe DN 76. La fața locului, salvatorii au constatat că în urma coliziunii dintre două autoturisme un minor, băiat în vârstă de 10 ani, a fost rănit ușor. El a fost transportat, cu ambulanța SMURD, la spitalul din Brad, în stare stabilă. La locul accidentului, pompierii au asigurat măsurile PSI care se impun în astfel de situații. Cauzele accidentului urmează să fie stabilite de instituțiile care au competențe în astfel de situații”, a informat Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Hunedoara.

 

Foto: arhivă

Citeste mai mult ...

Actualitate

Plimbările cu vaporașele de la Șoimuș, pe Mureș – reluate din 19 aprilie. Sunt disponibile două posturi de ajutor de căpitan

Publicat

pe

Redactat de

Plimbările cu vaporașele de agrement „Stelar” de la Șoimuș, pe râul Mureș, vor fi reluate, începând cu data de 19 aprilie 2024. Primarul comunei Șoimuș, Mihai Gabriel Irimie, a anunțat că sunt disponibile două posturi de ajutor de căpitan.

În 19 aprilie 2024, vom deschide activitatea la Vaporaș Șoimuș. Sunt disponibile două posturi de ajutor de căpitan. De preferință băieți! CV-urile se depun la Primăria Șoimuș, până la data de 15.04.2024, între orele 09:00 -16:00. Rezervări pentru plimbări pe Mureș, la tel.: 0741152922. Vă așteptăm în comuna noastră!”, a scris, pe pagina sa de pe rețeaua de socializare, Mihai Gabriel Irimie, primarul comunei Șoimuș.

Reamintim că, plimbările de agrement pe râul Mureș au început în vara anului 2022, atunci când primul vaporaș – „Stelar 1”, cu o capacitate de 10 locuri, a intrat în proprietatea Primăriei comunei Șoimuș. Odată cu lansarea acestuia la apă s-a împlinit un vis mai vechi al administrației publice locale din localitate, primarul comunei Șoimuș, Mihai Gabriel Irimie, anunțând, atunci, cu foarte multă bucurie, că, după mai bine de patru decenii și jumătate, Șoimuș are, din nou, vaporaș de agrement pe râul Mureș.

În 2023, administrația publică locală din Șoimuș a mai achiziționat o ambarcațiune, de o capacitate mai mare, de 45 de locuri- „Stelar 2”, adusă din Șantierul Naval de la Orșova.

Cele două vaporașe de agrement sunt puse la dispoziția localnicilor și turiștilor, oferind plimbări de poveste pe râul Mureș.

Advertisement

Cursele de agrement pe râul Mureș vor fi reluate din 19 aprilie 2024.

Călătoriile pe apă pornesc de la pontonul amenajat pe malul râului Mureș, în imediata vecinătate a autostrăzii, aproape de fostul camping Șoimuș. Administrația publică locală a creat și o pagină pe rețeaua de socializare -Vaporaș Șoimuș, pentru a facilita comunicarea cu toți cei interesați de plimbări pe râul Mureș, cu cele două ambarcațiuni.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Educaţie pentru sănătate: 100 de minute despre un subiect pe care elevii nu sunt obișnuiți să-l discute acasă

Publicat

pe

Redactat de

Şase clase de elevi de la Liceul de Arte “Sigismund Toduţă”, cu vârste între 14 şi 17 ani, au participat, joi, la o lecţie inedită de educaţie despre sănătate, organizată de Cabinetul medical şcolar nr. 3 în colaborare cu psihologul şcolii şi cu un medic specialist de la Cabinetul de planificare familială Deva. Acțiunea a avut ca scop creşterea gradului de informare corectă a adolescenţilor despre riscul bolilor cu transmitere sexuală şi comportamentul orientat spre prevenirea sarcinilor în adolescență.

Pe parcursul a două sesiuni de informare, medicii le-au vorbit adolescenților despre anatomie, contracepţie, protejarea sănătăţii şi a corpului, planificare familială, responsabilitate, decizie, sentimente, emoţii, consimţământ şi rolul esenţial al părintelui în educaţia sexuală a copiilor.

Explicațiile – uneori științifice, dar totuși, pe înțelesul tuturor – au fost completate cu imagini proiectate, videoclipuri educative, demonstrații practice și materiale despre riscurile sarcinii timpurii și consecinţele pe care le au asupra sănătăţii bolile cu transmitere sexuală. Totodată, elevii au avut ocazia să pună întrebări, chiar și sub anonimat, specialiștilor prezenţi la întâlnire.

Educaţia pentru sănătate este un drept al fiecărui adolescent. Cei 150 de liceeni care au fost de acord să participe la acțiune au dovedit că îşi doresc discuţii deschise despre relaţiile sigure și sănătoase. Tinerii admit că au nevoie de informaţii corecte pentru a lua decizii responsabile și sunt convinși că Internetul sau discuțiile între colegi nu reprezintă neapărat cele mai potrivite surse.

Descriind în detaliu transformările corpului uman la diferite vârste, specialistul în planificare familială a explicat că educaţia sexuală a adolescenţilor trebuie să înceapă acasă şi încurajează părinţii să discute cu copiii lor despre orice subiect pe această temă. Medicul a mai punctat că în statele dezvoltate, copiii învaţă încă de la grădiniţă că propriul trup le aparţine. Sunt informaţi despre adulţii de încredere și învaţă să distingă acţiunile nepotrivite de comportamentele normale şi să comunice părinţilor orice situaţie atipică.

Advertisement

La noi însă, părinții încă au rețineri să vorbească deschis cu copiii lor despre subiecte pe care le consideră delicate, iar copiii, la rândul lor, decid să experimenteze pe ascuns ignorând riscurile la care se expun.

„Pentru mine, acțiunea a fost una educativă – a concluzionat, la finalul întâlnirii, un elev de clasa a X-a, care consideră că educația sexuală este, în primul rând, educație pentru sănătate și „fluturii din stomac” nu sunt de ajuns pentru a garanta o relație sigură și sănătoasă. Așadar, oricât de amuzat sau de banal ar părea un asemenea subiect, el trebuie discutat de către fiecare elev cu familia și cu specialiștii. „Altfel, ignoranța ne-ar putea afecta viitorul pentru totdeauna”, a încheiat tânărul.

Direcţia de Asistenţă Socială Deva

Citeste mai mult ...

SERVICII

Reparații pentru casa ta, executăm în regim de urgență țiglă ceramică, țiglă metalică, dulgherie, placări cu polistiren și orice tip de model. Orice reparații de urgență.
Discount la materiale 15%, materialele le avem pe stoc. Cerem și oferim seriozitate. Firmă autorizată.
Relații la nr. de telefon 0756.467.737.

URMARESTE Servus HD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate