Connect with us
Data: 26/03/2025
.

Stiri nationale

Un cutremur cu magnitudinea 4 s-a produs luni dimineața, în Vrancea

Publicat

pe

Un cutremur cu magnitudinea 4 s-a produs luni dimineața, la ora 10:14, în județul Vrancea, zona seismică Vrancea, potrivit informațiilor publicate de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).

Seismul s-a produs la adâncimea de 140 km în apropierea următoarelor orașe: 37 kilometri vest de Focșani, 72 km nord de Buzău, 72 km est de Sfântu-Gheorghe, 87 km sud de Bacău, 87 km est de Brașov, 88 km sud-vest de Bârlad.

De la începutul lunii martie, în România s-au produs 24 cutremure, cu magnitudini cuprinse între 2 și 4.

Cel mai important cutremur din 2024, cu o magnitudine de 5,4, a avut loc în județul Buzău în data de 16 septembrie.

 

Advertisement

Sursa: AGERPRES

Stiri nationale

Duminică, transportul feroviar de călători trece la ora de vară

Publicat

pe

Redactat de

 

 

România va trece la ora de vară, în noaptea de sâmbătă spre duminică, 29 spre 30 martie, ceasurile urmând să fie fixate cu o oră înainte. Astfel, ora 03:00 devine ora 04:00.

Trenurile aflate în circulație la momentul schimbării orei își vor continua traseul conform dispozițiilor operatorilor feroviari.

Trenurile care au ora de plecare între 03:00 și 4:00 vor pleca întârziate cu o oră.

Advertisement

Trenurile afectate de schimbarea orei:

• IR 78 – Orșova (plecare 04:08)

• IR 79 – Dr. Tr. Severin (plecare 04:11)

• IR 347a – Curtici (plecare 05:19)

• IR 472a – Arad (plecare 05:43)

Advertisement

IR 473a – Deva (plecare 04:01)

R 1835 – Orăștie (plecare 04:01)

• R 2620 – Lovrin (plecare 04:00)

• R 3113 – Timișoara Nord (plecare 04:00)

R 3124 – Brad (plecare 04:00)

Advertisement

• R 11100 – Reșița Nord (plecare 04:00)

• R 11101 – Timișoara Nord (plecare 04:00)

• R 11158 – Sânnicolau Mare (plecare 04:00)

• R 11180 – Sânnicolau Mare (plecare 04:01)

“Vă rugăm să țineți cont de această modificare și să verificați orarul trenului înainte de călătorie”, transmit cei de la CFR Infrastructură.

Advertisement

 

 

Foto: CFR Călători
Citeste mai mult ...

Politic

Alegeri Prezidențiale 2025: BEC a constatat rămânerea definitivă a candidaturilor. 11 nume pe buletinul de vot

Publicat

pe

Redactat de

 

Numele a 11 candidați se vor regăsi pe buletinul de vot la primul tur de scrutin organizat pentru alegerea președintelui României. 

Biroul Electoral Central (BEC) a constatat, în ședința de joi, 20 martie 2025, rămânerea definitivă a candidaturilor propuse la alegerile pentru Președintele României din anul 2025.

 

Potrivit unui comunicat transmis de BEC, este vorba despre:

Advertisement

-Nicușor-Daniel Dan – candidat independent;

-George Crin Laurențiu Antonescu – propus de alianța electorală ‘Alianța Electorală România Înainte’;

-Victor Viorel Ponta – candidat independent;

-Elena Valerica Lasconi – propusă de Uniunea Salvați România;

-Cristian Vasile Terheș – propus de Partidul Național Conservator Român;

Advertisement

-Marcela Lavinia Șandru – propusă de Partidul Umanist Social Liberal;

-George Nicolae Simion – propus de Alianța pentru Unirea Românilor;

-John-Ion Banu-Muscel – candidat independent;

-Silviu Predoiu – propus de Partidul Liga Acțiunii Naționale;

-Petru Daniel Funeriu – candidat independent;

Advertisement

-Sebastian Constantin Popescu – propus de Partidul Noua Românie.

Primul tur al alegerilor prezidențiale este programat pe 4 mai, iar al doilea pe 18 mai.

Citeste mai mult ...

Stiri nationale

ANSVSA va derula controale tematice premergătoare Sărbătorilor Pascale, în perioada 19 martie – 19 aprilie

Publicat

pe

Redactat de

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) va desfășura, în perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale din acest an, controale tematice la nivel național pentru a preveni riscurile de toxiinfecții alimentare și a asigura siguranța alimentelor destinate consumatorilor.

Potrivit unui comunicat de presă al instituției, transmis marți AGERPRES, verificările vor fi realizate de către medicii veterinari din cadrul Direcțiilor Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) județene și circumscripțiilor sanitare veterinare oficiale (CSVSAO).

Controalele vizează verificarea respectării normelor de siguranță alimentară în piețe agroalimentare, abatoare, centre de sacrificare temporare, unități de tranșare, procesare și depozitare a alimentelor, precum și în unități de vânzare cu amănuntul (măcelării, restaurante, cofetării, hipermarketuri etc.), monitorizarea circulației și sacrificării mieilor, cu respectarea regulilor de bunăstare animală și siguranță alimentară și transportul și comercializarea produselor alimentare de origine animală (carne, ouă, lapte, pește etc.).

Acțiunile de control vor avea loc în perioada 19 martie – 19 aprilie 2025 (premergătoare Sărbătorilor Pascale Catolice și Ortodoxe), timp în care la sediile DSVSA și CSVSAO va fi asigurată permanența, inclusiv în zilele de sâmbătă și duminică.

Consumatorii vor putea sesiza orice nereguli privind siguranța alimentelor la numerele de telefon afișate la sediile acestor instituții și pe site-urile oficiale ale DSVSA județene.

Advertisement

Potrivit ANSVSA, sacrificarea mieilor trebuie realizată doar în abatoare autorizate sau în centre de sacrificare amenajate temporar, respectând normele de igienă și bunăstare animală. De asemenea, transportul mieilor va fi verificat de inspectorii DSVSA și de reprezentanții Poliției pentru a asigura respectarea condițiilor sanitar-veterinare, iar în zonele afectate de restricții sanitare din cauza Pestei Porcine Africane (PPA) sau a scrapiei, transportul și sacrificarea mieilor vor fi supuse unor analize de risc suplimentare. Totodată, funcționarea centrelor de sacrificare temporară va fi permisă doar în perioada 9 – 19 aprilie 2025, între orele 7:00 – 17:00.

Carnea de miel va fi comercializată doar cu certificat sanitar-veterinar și marcată corespunzător, în timp ce marcarea cărnii obținute în centrele temporare se va face cu o ștampilă rotundă cu diametrul de 3,5 cm, conținând indicativul județului și un cod numeric atribuit de DSVSA.

În același timp, comercializarea de ouă și a produselor din ouă se va face doar în unități autorizate de către producători înregistrați sanitar-veterinar și transportul trebuie efectuat în mijloace auto autorizate sanitar-veterinar, asigurându-se condițiile de temperatură și igienă corespunzătoare.

Pentru lapte și produsele lactate, Autoritatea precizează că la comercializare trebuie să existe informații despre produs, producător, data obținerii și locul de producție. În plus, ambalajele de vânzare trebuie să fie igienizate corespunzător și să asigure trasabilitatea produselor.

În cazul peștelui și produselor din pescuit, comercializarea se va realiza doar în unități înregistrate sanitar-veterinar. ‘Produsele trebuie păstrate la temperaturi adecvate și etichetate corespunzător. Se va verifica dacă peștele și produsele din pescuit sunt corespunzătoare din punct de vedere al examenului organoleptic și nu prezintă paraziți vizibili. Gheața utilizată pentru conservarea peștelui trebuie să fie obținută din apă potabilă și să fie menținută pe durata expunerii la vânzare’, se menționează în comunicat.

Advertisement

Reguli stricte sunt aplicate și pentru alte produse tradiționale precum cozonaci, prăjituri, legume de sezon etc., acestea urmând să fie comercializate doar în spații autorizate și sub supraveghere sanitar-veterinară, fiind ambalate corespunzător pentru protejarea împotriva contaminării.

‘Pentru eficiență, ANSVSA va colabora cu instituții locale și naționale (Primării, Consilii Județene, ANAF, ANPC, MS etc.) pentru organizarea de acțiuni comune de inspecție și control. În cazul constatării unor încălcări ale normelor sanitare veterinare, măsurile aplicabile includ suspendarea activității unității, aplicarea de sancțiuni și confiscarea produselor care prezintă un risc pentru sănătatea publică. ANSVSA îndeamnă consumatorii să achiziționeze produse alimentare doar din surse autorizate și să verifice marcajele de conformitate pentru siguranța lor alimentară’, notează Autoritatea.

Sursa: AGERPRES

Citeste mai mult ...

Angajăm Bucătar/Ajutor bucatar

Căutăm o persoană pasionată de gătit, pentru a se alătura echipei noastre!
Detalii job:
– Locatie: Deva
– Program: 6 – 17
– Cerinte:
– Cu / Fara experientă în bucătăria românească
– Cunoștințe în pregătirea diverselor preparate tradiționale
– Abilitatea de a lucra în echipă și de a respecta normele de igienă

Oferim:
– Un mediu de lucru plăcut și profesionist
– Salariu atractiv
– Stabilitate și posibilități de dezvoltare
Pentru a aplica, vă rugăm să ne contactați / trimiteti cv-ul pe nr de whatsup 0733402167 sau la adresă de e-mail officebord13@yahoo.com .
Vă asteptăm în echipa Bord13 !

URMĂREȘTE ServusHD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate