Connect with us
Data: 19/09/2024
.

Actualitate

Vești bune din comuna Beriu

Publicat

pe

Comuna Beriu, cu o populație de peste 3.500 de locitori, este una dintre cele mai mari așezări rurale din județul Hunedoara. Localitatea are opt sate componente, respectiv Beriu, Căstău, Cucuiş, Măgureni, Orăştioara de Jos, Poieni, Sereca şi Sibişel, și se întinde pe o suprafață de aproape 185 de kilometri pătrați.

Blocul ANL se dă în folosință anul viitor

Despre comuna aflată pe drumul către Cetățile Dacice din Munții Orăștiei ar mai fi de precizat că, și ea, prezintă câteva locuri ce merită a fi vizitate. Printre acestea se numără Mănăstirea Cucuiș, Cetatea Sibișelului, Monumentul Eroilor de la Căstău sau Castrul roman de la Orăștioara de Jos și, nu în ultimul rând, plantațiile cu afine, care, în ultima vreme, au făcut comuna Beriu foarte cunoscută. Iar un alt aspect interesant legat de această frumoasă comună din zona Orăștiei este acela că se numără, conform datelor oficiale de la ultimul recensământ al populației, printre puținele așezări, nu doar din județ, ci din întreaga țară, unde numărul de locuitori a crescut, fiind mulți tineri în comună. Pentru aceștia vine o veste bună. „Anul viitor, cu siguranță, așa cum prevede și contractul blocul ANL din Căstău va fi dat în folosință, în această perioadă lucrându-se la montarea acoperișului.Imobilul dispune de 16 apartamente și va fi primul bloc ANL construit în comună. Prin acest proiect, Primăria comunei Beriu dorește să răspundă nevoilor tinerilor care își doresc o locuință, investiția aceasta fiind o dorință mai veche a administrației publice locale. A durat mult acest proiect, din cauza birocrației, dar mă bucur că, în sfârșit, îl vom finaliza”, a declarat Emil Moise Bîc, primarul comunei hunedorene Beriu.

Investiție finalizată

Comuna Beriu are și o întindere destul de mare, iar rețeaua de infrastructură reprezintă o altă prioritate a administrației din această așezare rurală din zona Munților Orăștiei. Pe această temă, edilii din Beriu au finalizat, recent, un proiect, depus pe Programul Național de Investiții (PNI) „Anghel Saligny”, care are o valoare considerabilă. “Avem vești bune și în ceea ce privește proiectul depus pe PNI “Anghel Saligny”, în valoare de aproximativ 14 milioane de lei, care prevede reabilitarea Drumului Comunal (DC) 54 Sibișel – Cucuiș și a unui podeț, precum și modernizarea străzilor interioare care nu sunt, încă, asfaltate. Mai exact, asfaltarea drumului dintrte Sibișel și Cucuiș, în lungime de circa doi kilometri, a fost finalizată, făcându-se și recepția lucrării”, a spus primarul din Beriu, Emil Moise Bîc.

Modernizarea rețelei de iluminat public

Veștile bune din comuna Beriu nu se opresc aici. „Prin Agenția Fondului de Mediu (AFM) derulăm un proiect de modernizare și extindere a rețelei de iluminat public. Acesta are o valoare de un milion de lei, contractul de finanțare a fost semnat, s-a efectuat licitația, iar lucrările propriu – zise sunt în plină derulare. Este vorba despre montarea de lămpi economice și eficiente, de tip LED, în localitatea de reședință și în satele aparținătoare Cucuiș, Orăștioara de Jos și Sereca”, a precizat Emil Moise Bîc, primarul din Beriu.

Iarna nu i-a luat pe nepregătite

Administrația publică locală din comuna hunedoreană Beriu s-a pregătit, din timp, pentru venirea iernii, așa că lăsarea frigului și primele ninsori nu au prins-o pe nepregătite. “Am asigurat lemnele necesare încălzirii pe e perioada iernii la la unitățile de învățământ și la toate instituțiile publice din comună, iar centralele termice care le deservesc pe acestea au fost verificate și sunt în bună stare de funcționare. De asemenea, avem pe stos material antiderapant, iar eventualele operațiuni de deszăpezire le vom efectua în regim propriu, având, în subordinea Consiliului Local, o societate cu specific de ativități edilitar – gosăpodărești”, a menționat primarul comunei hunedorene Beriu, Emil Moise Bîc.

Actualitate

Măsuri pentru prevenirea inundațiilor în Petroșani

Publicat

pe

Redactat de

Personalul Sistemului Hidrotehnic Independent Petroșani – Apele Române Jiu a finalizat lucrarea de decolmatare a pârâului Staicului în Municipiul Petroșani.

Lucrarea a fost necesară din cauza colmatării pârâului cu aluviuni, provocată de precipitațiile abundente din ultimii ani, care au micșorat secțiunea cursului de apă. Această decolmatare asigură o capacitate adecvată de curgere a apei și previne problemele în caz de inundații.

”Personalul Sistemului Hidrotehnic Independent Petroșani – Apele Române Jiu – a finalizat, în cursul acestei luni, lucrarea de “Decolmatare a pârâului Staicului”. Lucrarea a fost necesară deoarece, în urma precipitațiilor abundente din ultimii ani, căzute pe teritoriul Văii Jiului, pârâul Staicului care traverseaza Municipiul Petroșani a fost colmatat cu aluviuni de pe versanți, conducând la micșorarea secțiunii cursului de apă proiectată. Astfel, erau necesare lucrări de decolmatare și transport cu auto a aluviunilor, asigurându-se în caz de inundații curgerea apei cu asigurarea de calcul prevazută în proiect. Lucrarea s-a executat de către personalul SHI Petroșani, formațiile de lucru Intervenție Rapidă și Diguri Regularizări Livezeni mecanizat”, informează reprezentanții Apele Române Jiu.

FOTO: FACEBOOK APELE ROMÂNE JIU

Citeste mai mult ...

Actualitate

Futsal: West Deva dă un jucător la națională

Publicat

pe

Redactat de

Echipa națională de futsal a României va disputa, pe 23 și 24 septembrie, două meciuri amicale cu reprezentativa similară a Malei, ambele în deplasare. Partidele fac parte din programul de pregătire în vederea participării în preliminariile Campionatului European din 2026, care va fi organizat în Lituania și Letonia.

Roberto Voin, printre cei 16 convocați

Selecționerul Endre Kacso a convocat 16 jucători, printre care și portarul Roberto Voin, de la ACS West Deva, fiind primul sportiv legitimat la acest club care va juca la echipa națională. Alături de Voin, o prezență constantă la lot în ultima vreme, au fost convocați și alți futsaliști care, de-a lungul vremii au evoluat la Deva, la Autobergamo sau CSM, echipe care nu mai există în prezent, fiind vorba despre portarul Petrișor Toniță și jucătorii de câmp Sergiu Gavrilă, Istvan Hadnagy (ambii, acum, la FK Odorhei), Darius Nastai (United Galați), Richard Iszlai, Tamas Kusmodi (amândoi la CSM Târgu Mureș) și Mihnea Toader (Paris Futsal – Franța). Ceilalți convocați sunt Andor Balint, Miklos Tamas, Vlad Dudău (toți de la Odorhei), Daniel Araujo, Andrei Crăciun (ambii de la Galați), Szilard Kanyo (Sepsi Sfântu Gheorghe), George David (CFR Timișoara) și, în premieră, Răzvan Butnaru (Mandeliei SC – Franța). În preliminariile pentru EURO 2026 sunt 10 grupe de câte patru echipe fiecare. Câștigătoarele se vor califica direct la turneul final, iar cele mai bune opt clasate pe locurile secunde vor juca în play-off, de unde cele patru învingătoare își vor asigura biletele pentru competiția din Letonia și Lituania. România face parte din grupă cu Ucraina, Germania și Cipru, iar primele meciuri din preliminarii vor fi în luna decembrie a acestui an.

Pe podium în campionat

Revenind la West Deva, trebuie spus că aceștia sunt pe locul al treilea în campionat, cu 6 puncte după trei etape, chiar dacă runda trecută au pierdut, acasă, cu 9-4, meciul cu liderul de la Odorhei, singura echipă cu puncat maxim. Pe doi este Târgu Mureș, cu 7 puncte, care a trecut, acasă, cu 15-7, de Luceafărul Buzău, locul 5 cu 3 puncte. Devenii stau mai bine la golaveraj, +13 față de +11, ca și Galațiul, echipa de pe patru, care a învins, cu 7-0, pe terenul Timișoarei, ultima clasată. În fine, Sepsi și Mausoleul Mărășești au remizat, scot 4-4, covăsnenii, cu 2 puncte, fiind pe șase, iar vrâncenii, cu un punct, pe șapte. Etapa viitoare, cea din weekendul următor, West Deva se deplasează la Timișoara, celelalte meciuri ale rundei a patra fiind Odorhei – Mureș, Buzău – Sepsi și Galați – Mărășești.

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate

Tenis de câmp: Cupa “Race to Deva”, ediția a II-a

Publicat

pe

Redactat de

Baza sportivă Acomin din Deva a găzduit, zilele trecute, o competiție din calendarul Federației Române de tenis. A fost vorba despre Cupa Race to Deva”, competiție aflată la cea de-a doua sa ediție.

Pentru tinerii jucători

La competiție au luat startul zeci de tineri tenismeni, fete și băieți, la trei categorii de vârstă, respectiv 10, 12 și 18 ani. Partidele au fost extrem de disputate, jucătorii, veniți din Alba Iulia, Arad, Beiuș, Oradea, Sibiu, Timișoara, Hunedoara, Petroșani și Deva, arătând un tenis de calitate. La categoria de vârstă de sub 10 ani, atât la fete, cât și la băieți, câștigători au fost tenismeni de la ACS Cristal Hunedoara. În finala fetelor, Noelle Daradics a învins-o pe Ema Ilinca Serac, de la CSM Oradea, iar semifinaliste au fost alte două sportive de la Cristal Hunedoara, fiind vorba despre Francesca Rus și Ayda Benko. În concursul băieților Rareș Daioni a câștigat, în finală, în fața lui Ianis Silvășan, de la CS Alpa Deva, iar semifinaliști au fost doi tenismeni legitimați la CS Bihorul Beiuș, respectiv Mihnea Peti și Rafael Balog. La categoria de vârstă U12 câștigătorii au fost din Deva și Timișoara. În competiția fetelor, în finală, Anisia Leu, de la CS Dyadora Timișoara, a învins-o pe Iulia Elena Petcu, de la ATC Deva, în vreme ce semifinaliste au fost Sofia Maria Muntean, de la ACS Panalim Sibiu, și Luminița Olar, legitimată la ACS Cristal Hunedoara. În concursul băieților s-a impus Radu Bărzăune, de la CSM Deva, care l-a depășit, în meciul decisiv, pe Vlad Totok, de la CSȘ Petroșani. Semifinaliști la U12 băieți au fost Ștefan Pascu, de la ACS Cristal Hunedoara, respectiv Demetrios Leu, de la CS Dyadora Timișoara. La U18 trofeele puse în joc au revenit unor tenismeni legitimați la cluburi din Arad și Hunedoara. În competiția feminină a câștigat Renata Ristei, de la TC Siderurgica Hunedoara, după o finală cu concitadina Elena Hinț, de la ACS Cristal Hunedoara, iar semifinaliste au fost Maria Muscan, de la CS Panalim Sibiu, și Iris Maria Muntean, legitimată la ATC Sun Alba Iulia. În întrecerea masculină câștig de cauză a avut Ciprian Florincaș, de la CS UTA Arad, care s-a impus, în finală, în fața lui Patrick Popa, de la CSM Deva, iar semifinaliștii au fost Eduard Gabriel Antonescu, de la CSȘ Șoimii Sibiu, și Levi Ilaș, de la CS Cristal Hunedoara.

Urmează un concurs pentru amatori

Arbitrajul a fost asigurat de către Denisa Elena Tănasă, din Deva, și Lucian Ghia, din Brașov. Organizatorii competiției, respectiv Asociația Club sportiv Tineri Talentați Deva și Primăria municipiului Deva, alături de parteneri au oferit participanților apă, fructe, batoane energizante și o masă festivă, precum și premii tenismenilor clasați pe podium, respectiv vouchere – cadou în valoare de 200 de lei pentru locul I, 150 de pentru locul II și 50 de lei pentru locul III, precum și cupe, diplome, medalii și echipament sportiv, constând în mingi de tenis și accesorii. Aceiași organizatori, cărora li se alătură și Asociația Club sportiv Tenis-Art Deva, propun, în acest weekend, și un concurs destinat pentru amatori, doamne și domni. Este vorba despre Cupa de toamnă – Tenis Sportya, care programează meciuri de simplu de nivel 6 și 8 și de dublu nivel 5, concursul fiind dotat cu premii și multe alte surprize.

Advertisement
Citeste mai mult ...

URMARESTE Servus HD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate