Actualitate
VIDEO: Ninge în Straja
Valea Jiului a fost surprinsă astăzi, 16 mai, de o ninsoare neașteptată, care a cuprins stațiunea montană Straja.
Deși ne aflăm în plină primăvară, temperaturile scăzute și condițiile atmosferice instabile au favorizat căderea unor fulgi de nea, transformând peisajul într-un decor de iarnă târzie.
Meteorologii explică că această situație este cauzată de un val rece de aer polar care a coborât peste regiunea montană, determinând scăderea bruscă a temperaturilor și formarea precipitațiilor sub formă de ninsoare.
Meteorologii au emis mai multe coduri de vreme instabilă și temperaturi nefirești de mici pentru această dată din calendar.
FOTO+VIDEO: Captură Cabana Edelweiss
Actualitate
Petroșani, legat simbolic de misiunea Apollo 15 prin vizita fiicei astronautului James Irwin

Petroșaniul a fost, vineri, gazda unui eveniment deosebit, marcat de vizita lui Joy Irwin Schtakleff, fiica celebrului astronaut american James Irwin, membru al echipajului Apollo 15 și al optulea om care a pășit pe Lună în 1971.
Vizita a fost posibilă datorită implicării președintelui CAR CFR Petroșani, Dionisie Ardelean și Ionel Tuțac, fondatorul Muzeului Bibliei din România, cei care au facilitat acest moment special pentru comunitatea locală.
Întâlnirea a subliniat nu doar legătura simbolică dintre spiritualitate și știință, ci și dorința municipalității de a promova evenimente culturale și educaționale cu impact internațional. Vizita Joy Irwin la Petroșani aduce un omagiu atât explorării spațiului, cât și valorilor umane și credinței care l-au definit pe James Irwin, astronautul care spunea adesea că „cea mai importantă misiune a vieții sale a început după ce s-a întors de pe Lună.”
FOTO: FACEBOOK TIBERIU IACOB RIDZI
Actualitate
Bătălia pentru Cotroceni – ultimul act. Chemați din nou la urne, duminică, pentru alegerea viitorului președinte al țării

Românii sunt chemați din nou la urne duminică, 18 mai 2025, pentru a-l alege pe cel care va conduce țara în următorii cinci ani. Bătălia finală pentru Cotroceni se anunță a fi una tăioasă.
George Simion versus Nicușor Dan – duelul decisiv
După primul tur al alegerilor prezidențiale, desfășurat în data de 4 mai 2025, în cursa finală pentru Cotroceni au rămas cei doi candidați, dintre cei 11 înscriși în competiția electorală – George Simion și Nicușor Dan.
Liderul și candidatul AUR George Simion, a obținut, la primul tur de scrutin, peste 3,8 milioane de voturi (40,96 %), iar candidatul independent Nicușor Dan, primarul Capitalei, 1,98 milioane de voturi (20,99%), conform rezultatelor finale anunțate de Biroul Electoral Central (BEC). Cei doi finaliști se vor confrunta în bătălia pentru Cotroceni ce se va disputa duminica aceasta.
La fel ca la primul tur
În județul Hunedoara, peste 360.000 de persoane sunt așteptate să-și exprime opțiunea electorală în cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale, în cele 525 de secții de votare organizate pe teritoriul județului. La nivel național, aproape 18 milioane de cetățeni au drept de vot. Pe teritoriul țării vor fi organizate aproape 119.000 de secții de votare, iar în diaspora 965.
Procesul de votare se va desfășura la fel ca și la primul tur al alegerilor prezidențiale. Scrutinul electoral va avea loc între orele 07:00 -21:00, cu posibilitatea prelungirii până la orele 23:59, în situația în care în incinta secției de votare sau la coadă vor mai exista cetățeni care încă nu și-au exercitat dreptul de vot.
Reamintim că, la primul tur al alegerilor prezidențiale, din 4 mai 2025, prezența la vot în judeţul Hunedoara a fost de 47,81%, peste cea înregistrată la scrutinul din noiembrie 2024, când s-a înregistrat o rată de participare la urne de 46,85 %. Mai exact, la primul tur al prezidențialelor din acest an au votat 173.111 de hunedoreni, din totalul celor de 362.088 înscriși pe listele electorale. La nivel național, prezența la urne, în 4 mai 2025, a fost de 53,21%. La secțiile de votare din țară au votat atunci peste 9,5 milioane de persoane, dintre cele aproape 18 milioane înscrise pe liste. În diaspora au votat, în 4 mai 2025, în jur de 973.000 de cetățeni români.
În turul al doilea de scrutin, din 18 mai 2025, politologii se așteaptă la o prezență ridicată la urne. Decizia de duminică va contura direcția politică a țării pentru următorii cinci ani.
Actualitate
Castelul Corvinilor, gazda celei de-a X-a ediții a „Târgului Castelelor” – o celebrare a patrimoniului istoric național

Sala Cavalerilor din impunătorul Castel al Corvinilor din Hunedoara găzduiește în aceste zile cea de-a X-a ediție a „Târgului Castelelor”, un eveniment devenit reper pentru promovarea celor mai spectaculoase obiective istorice din România.
Turiștii care vizitează Castelul Corvinilor astăzi și mâine au ocazia să descopere, prin standuri interactive, materiale promoționale și costume de epocă, zeci de castele și cetăți din întreaga țară. Printre participanți se numără Castelul Bran, Palatul Culturii din Iași, Cetatea Medievală a Severinului, Castelul Karolyi din Carei, Castelul Sturza de la Miclăușeni, dar și numeroase obiective din județul Hunedoara, precum Cetatea Deva, Castelul Magna Curia sau Cetatea Mălăiești.
Festivitatea de deschidere a reunit oficialități locale și naționale, printre care s-au numărat ministrul Culturii, Natalia Intotero, prefectul județului Hunedoara, Constantin Fulga, subprefectul Szell Lorincz, deputatul Ilie Toma și primarul municipiului Hunedoara, Dan Bobouțanu.
Edilul Hunedoarei a subliniat în discursul său importanța fondurilor europene în restaurarea integrală a Castelului Corvinilor, un proces unic în istoria recentă a edificiului, afectat de un incendiu devastator în 1854. „Este pentru prima dată când are loc o astfel de restaurare. Aproximativ 10 milioane de euro au fost investiți, iar fără sprijinul Uniunii Europene, acest lucru nu ar fi fost posibil. România fără Uniunea Europeană ar fi cu siguranță mult mai săracă”, a declarat Bobouțanu.
La rândul său, ministrul Culturii, Natalia Intotero, a evidențiat rolul esențial pe care astfel de evenimente îl joacă în promovarea turismului cultural: „Este datoria noastră să punem în valoare patrimoniul cultural românesc. Avem o țară binecuvântată, iar turiștii trebuie să descopere cât mai multe dintre comorile ei.”
Prefectul județului, Constantin Fulga, a afirmat că Castelul Corvinilor reprezintă un simbol al județului Hunedoara pe harta europeană a turismului și istoriei. „Județul nostru este plin de monumente care merită promovate, iar târgul aduce un plus de vizibilitate acestor locuri”, a spus acesta.
„Târgul Castelelor” nu este doar un eveniment de promovare turistică, ci și un prilej de colaborare între muzee, administrații locale și instituții culturale, care contribuie împreună la consolidarea unui circuit turistic național coerent. Vizitatorii pot interacționa cu reprezentanții fiecărui obiectiv, pot participa la activități tematice și pot planifica următoarele destinații pe harta turismului istoric românesc.
Evenimentul continuă și mâine, oferind o oportunitate unică de a descoperi, într-un singur loc, diversitatea și bogăția patrimoniului arhitectural din România.
FOTO: FACEBOOK PRIMĂRIA HUNEDOARA
- Actualitatecu 2 zile in urma
Oseminte ce par a proveni de la două persoane, descoperite în urma unui incendiu la Meria
- Actualitatecu 3 zile in urma
FOTO| Grădinița P. P. Nr. 7 din Deva și structurile aparținătoare și-au deschis porțile pentru viitorii preșcolari
- Actualitatecu 2 zile in urma
VIDEO| O femeie din Deva a fost înșelată cu peste 57.000 de lei. Polițiștii au reușit recuperarea unei părți din prejudiu
- Actualitatecu 2 zile in urma
Mașină incendiată pe o stradă din Orăștie, în miez de noapte
- Actualitatecu 2 zile in urma
Lucrări intense în tunelul 1 de pe Autostrada A1 Lugoj – Deva: Se lucrează non-stop pe sectorul Margina – Holdea
- Actualitatecu 2 zile in urma
Cod galben de vreme rea în județ. Revin ploile, iar vremea se menține rece
- Actualitatecu 2 zile in urma
Săptămână plină de evenimente culturale la Castelul Corvinilor: Fotografie, târguri și Noaptea Muzeelor
- Actualitatecu o zi in urma
Primarul Orașului Geoagiu, Ovidiu Vlad, susține educația practică pentru tineri: „Elevii să fie pregătiți pentru viață, nu doar pentru examene”