Actualitate
VIDEO| O pisică sălbatică, surprinsă de o cameră de monitorizare a faunei, în Parâng
O pisică sălbatică a fost surprinsă de una dintre camerele de monitorizare a faunei, instalate într-o pădure din Munții Parâng. Frumoasa felină se oprește, pentru scurt timp, chiar în fața camerei de monitorizare a faunei.
“Aveți câteva secunde să mă admirați? Pentru câteva momente, o pisică sălbatică frumoasă s-a oprit în fața uneia din camerele de monitorizare a faunei, montată de colegii noștri de la Ocolul Silvic Petroșani într-o pădure din Munţii Parâng”, au scris, pe pagina oficială de pe rețeaua de socializare, reprezentanții Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva.
Credit video- Ocolul Silvic Petroșani, Romsilva – Direcția Silvică Hunedoara
Pisica sălbatică este un animal solitar care vânează mai mult noaptea. Are un teritoriu de vânătoare de peste 300 de hectare şi se hrăneşte cu mamifere mici şi păsări. La maturitate, pisica sălbatică poate avea o greutate de 8 kilograme. Felina poate să ajungă 70 de centimetri lungime, lungimea cozii poate fi de 35 de centimetri. Chiar dacă seamănă cu pisica domestică, pisica sălbatică are, întotdeauna, fondul cenușiu tigrat cu dungi negre, deosebindu-se de pisica domestică prin mărime, părul mai lung, forma cozii și forma petelor de pe coatele picioarelor. Coada este cilindrică si groasă pana la vârf, prezentând 4-8 inele, din ce în ce mai estompate, care devin incomplete spre baza cozii. Dimorfismul sexual nu este evident.
Actualitate
Ursul brun surprins în Parcul Național Retezat – un simbol al unui ecosistem sănătos
O cameră de monitorizare a faunei amplasată de Administrația Parcului Național Retezat a surprins imagini impresionante cu un urs brun în habitatul său natural. Această apariție reconfirmă diversitatea și complexitatea ecologică a unuia dintre cele mai valoroase parcuri naționale din Europa.
Parcul Național Retezat, cu habitate naturale variate și puțin afectate de intervenția umană, găzduiește o populație sănătoasă de carnivore mari, precum râsul, lupul și ursul brun. Prezența acestora în vârful piramidei trofice este un indicator cheie al stării de conservare a ecosistemelor din parc.
”Urs (Ursus arctos) surprins de o cameră de monitorizare a faunei amplasată în teren de către colegii noștri din cadrul Administrației Parcului Național Retezat. Prezența Ursului brun (Ursus Arctos) în Parcul Național Retezat National Park demonstrează încă o dată complexitatea mediului natural și diversitatea habitatelor naturale prezente aici. Existența populației de urs, demonstrează că și celelalte specii de animale din habitatele ursului sunt menținute într-o stare bună de conservare. Carnivorele mari, aflate în vârful piramidei trofice, sunt elemente cheie în relațiile ecologice ce guverneaza cadrul natural și dovada vie a unui ecosistem sănătos. Datorită habitatelor sale diverse, naturale sau puțin modificate de intervenția umană Parcul Național retezat adăpostește un număr de 55 de specii de mamifere, peste 23% din mamiferele terestre ale Europei. Parcul oferă condiţii pentru supravieţuirea celor mai importante dintre carnivorele mari europene: râsul (Lynx lynx), ursul (Ursus arctos) şi lupul (Canis lupus)”, informează reprezentanții Parcului Național Retezat.
Parcul Național Retezat, care adăpostește peste 55 de specii de mamifere – reprezentând mai mult de 23% din mamiferele terestre ale Europei –, oferă condiții ideale pentru supraviețuirea carnivorelor mari europene. Aceste specii joacă un rol crucial în menținerea echilibrului natural al habitatelor montane.
Imaginile surprinse de echipele de monitorizare subliniază importanța protejării acestor medii unice și evidențiază rolul Parcului Național Retezat în conservarea biodiversității. Autoritățile continuă eforturile de monitorizare și protecție, încurajând publicul să respecte regulile de vizitare pentru a menține integritatea acestui spațiu natural deosebit.
CAPTURĂ VIDEO: FACEBOOK PARCUL NAȚIONAL RETEZAT
Actualitate
Ultima zi pentru plata chiriilor și ratelor la locuințele sociale și ANL din Deva
Direcția de Asistență Socială Deva informează chiriașii locuințelor sociale, ANL și ale celor construite din fonduri de stat că ultima zi pentru plata chiriilor, ratelor și taxelor comune la casieria instituției este joi, 28 noiembrie 2024.
Vineri, 29 noiembrie 2024, casieria va fi deschisă exclusiv pentru operațiuni de închidere de lună, cum ar fi gestionarea creanțelor și debitelor pentru imobilele aflate în proprietatea municipiului.
Chiriașii și beneficiarii sunt avertizați că neachitarea obligațiilor financiare la termenul scadent va atrage penalități de întârziere, conform contractelor de închiriere sau de vânzare-cumpărare în rate.
”Direcția de Asistență Socială Deva aduce la cunoștința chiriașilor din locuințele sociale și camerele de cămin, locuințele ANL și locuințele construite din fondurile statului că ULTIMA ZI operațională a lunii pentru plata chiriilor, ratelor și taxelor comune la casieria instituției este joi, 28 noiembrie 2024. Plățile se pot efectua în numerar sau cu cardul, între orele 8:30 – 11.00 și 12:30 – 15:00. În ultima zi lucrătoare a lunii (vineri, 29 noiembrie 2024), casieria va efectua doar operațiuni de închidere de lună și situația creanțelor și debitelor pentru imobilele din fondul locativ aflat în proprietatea Municipiului Deva. INFORMAȚII SUPLIMENTARE se pot obține la numerele de telefon 0755.878.599 și 0254.218.030 / Tasta 6 (Casierie), în timpul programului de lucru. DE REȚINUT! Neachitarea la termenul scadent a obligațiilor de plată atrage penalități de întârziere, conform contractelor de închiriere sau de vânzare-cumpărare cu plata în rate a locuințelor”, informează reprezentanții Direcției de Asistență Socială Deva.
FOTO: FACEBOOK PRIMĂRIA MUNICIPIULUI DEVA
Actualitate
„Trenulețul piticilor” revine pe traseul de iarnă la Hunedoara, de Ziua Națională a României
Începând de duminică, 1 Decembrie, „Trenulețul piticilor” își reia activitatea pe traseul său de iarnă în Hunedoara, oferind o experiență deosebită atât pentru cei mici, cât și pentru familiile lor. Evenimentul coincide cu sărbătorirea Zilei Naționale a României, iar autoritățile locale invită locuitorii să se bucure de această tradiție devenită simbol al sărbătorilor de iarnă în oraș.
Traseu și program
„Trenulețul piticilor” va circula pe ruta Piața Regele Ferdinand I – Pietonala Corvin – bulevardul Dacia – giratoriul Rusca și retur. Punctul de plecare și de sosire va fi amplasat lângă bradul de Crăciun, situat în fața Casei de Cultură din Hunedoara.
Programul de funcționare este stabilit pentru zilele de vineri, sâmbătă și duminică, între orele 17:00 și 20:00, cu posibilitatea extinderii până la ora 21:00 în serile cu solicitări suplimentare.
Un simbol al sărbătorilor de iarnă
Autoritățile locale subliniază că inițiativa reprezintă o oportunitate pentru locuitorii Hunedoarei de a intra în spiritul sărbătorilor și de a se bucura de momente speciale alături de cei dragi. Trenulețul este decorat festiv și oferă o plimbare confortabilă printr-un oraș luminat de instalațiile specifice sezonului.
Evenimentul face parte dintr-o serie de activități organizate pentru a marca începutul perioadei de iarnă, transformând Hunedoara într-un centru al bucuriei și tradiției.
FOTO: FACEBOOK PRIMĂRIA HUNEDOARA
-
Actualitatecu 3 zile in urma
FOTO: Accident rutier pe DN 7: Patru răniți transportați la spitale din Orăștie, Deva și Hunedoara
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Ilie Bolojan noul președinte PNL (PE)
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Accident rutier pe DJ 672, la Rișca: Două persoane au fost transportate la spital
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Călin Georgescu, preferatul hunedorenilor în primul tur al alegerilor prezidențiale
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Prezența la vot – Alegeri prezidențiale, Tur 1: 19,89 la sută dintre hunedoreni au votat, până la ora 13:00
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Alegeri prezidențiale – Turul 1. Călin Georgescu, candidat independent, a câștigat în județul Hunedoara
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Călin Petru Marian, după exercitarea dreptului de vot: ”Am votat pentru prosperitatea poporului român, pentru demnitate, pentru un parcurs european”
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Prezența la vot – Alegeri prezidențiale, Tur 1: 29,23 % la sută dintre hunedoreni au votat, până la ora 15:00