Actualitate
VIDEO| Surpriza de care a avut parte hunedoreanul Avram Iancu, primul român care a traversat înot Canalul Bristol, la întoarcerea spre România – aplaudat și felicitat în avion
Hunedoreanul Avram Iancu, primul român care a traversat înot Canalul Bristol, din Anglia în Țara Galilor, a avut parte de o surpriză la întoarcerea spre România, acesta fiind aplaudat de călători în avion și întâmpinat de echipajul de zbor care i-a înmânat o diplomă de apreciere, din partea companiei aeriene.
Avram Iancu a străbătut Canalul Bristol joia trecută, el înotând pe o rută de 28 de kilometri, stabilită între localităţile Glenthorne şi Porthcawl. Cursa s-a desfăşurat după regulile de marathon swim, fiind supravegheată de Bristol Channel Association, entitatea juridică ce guvernează înotul în acest canal şi care organizează traversarea în mod oficial, pilotul, copilotul şi observatorul fiind englezi. Prin această performanță, apreciatul sportiv hunedorean a reușit să realizeze o nouă premieră pentru România, devenind primul român care a trecut înot Canalul Bristol.
„În urmă cu două luni eram în spital, internat prin secția de primire urgențe, iar astăzi am trecut înot din Anglia în Țara Galilor, traversând Canalul Bristol. Odată cu această performanță sunt onorat să devin primul român care traversează celebrul canal care are curenți marini deosebit de puternici. Sunt, de asemenea, onorat să constat că această traversare a făcut ca inimile românilor din Țara Galilor și Anglia să rezoneze cu această acțiune românească. Mulțumesc tuturor pentru implicare și mai ales celor aproximativ 50 de români care m-au așteptat la final. Sunt foarte bucuros să constat că printre ei s-a aflat și reprezentantul Ambasadei României in Regatul Unit, dl. Mihai Ioan, Consulul Onorific al României în Țara Galilor, dna. Diana Stroia și dna. Gabriela Ferguson”, a scris, vineri dimineață, pe pagina sa de pe rețeaua de socializare, Avram Iancu.
Diplomă de apreciere, din partea companiei aeriene. „Vă mulțumim că faceți cunoscut numele României în lume!”
La întoarcerea spre România, apreciatul polisportiv din Petroșani a avut parte de o surpriză, la puțin timp după decolarea avionului. „Doamnelor și domnilor, suntem la înălțimea de croazieră (…) și am un anunț special de făcut. Avem bucuria și onoarea de a-l avea printre noi pe primul român (…) care, cu doar câteva ore în urmă, a reușit performanța de a trece înot din Anglia în Țara Galilor, traversând celebrul Canal Bristol. În numele companiei Tarom, vă felicităm domnule Avram Iancu, și vă mulțumim că faceți cunoscut numele României în lume. Vă suntem alături și vă dorim, în continuare, mult succes! ”, a fost mesajul transmis de comandantul aeronavei, Avram Iancu fiind aplaudat de pasagerii din avion și întâmpinat, cu zâmbetul pe buze, de echipajul de zbor care i-a oferit o diplomă de apreciere, în semn de respect și prețuire pentru efortul, dăruirea și perforanța de a fi primul român care a traversat înot Canalul Bristol.
„Călătorind spre Anglia cu autocarul 49 de ore m-am smerit, iar Domnul m-a înălțat până la cer cu Tarom, partenerul meu aerian. Este pentru prima dată când călătoresc cu Tarom și sunt onorat să experimentez această premieră. Vă mulțumesc pentru surpriza momentului festiv din timpul călătoriei cu aeronava. Mulțumesc domnului Cdt. Emil Dobrovolschi și întregului echipaj de zbor pentru că m-a repatriat pe aripi românești. Sunt primul român care a înotat Canalul Bristol, dar nu și al patrulea om din lume cum greșit s-a anunțat. Din toată lumea sunt ceva mai mulți care au reușit traversarea. Domnul să-i binecuvânteze pe toți! După alte cinci ore de condus am ajuns cu bine la Petroșani, orașul meu natal. Dumnezeu să binecuvânteze România!”, a transmis Avram Iancu.
Sursa: Avram Iancu/Facebook
În 2016, a traversat înot Canalul Mânecii
Reamintim că, Avram Iancu a fost recompensat cu premiul „Performance of the Year 2021″ la înotul în ape deschise, distincție acordată de către World Open Water Swimming Asociation (WOWSA), cu sediul în California, după ce, în anul 2021, apreciatul polisportiv din Petroșani a reușit să parcurgă 26 de kilometri împotriva curentului pe Dunăre, într-un timp de 18 ore și 30 de minute, fiind pentru prima dată în istoria premiilor WOASA când titlul mondial „Performance of the Year (2021)” a ajuns în România.
În 2016, hunedoreanul Avram Iancu a devenit primul român care a traversat Canalul Mânecii fără a purta costum de protecţie, din neopren așa cum se echipează cei care intră în apa rece. Un an mai târziu, în 2017 a traversat Dunărea de la izvoare până la vărsarea în Marea Neagră. A doborât mai multe recorduri de anduranță: un record românesc absolut a lungimii reprizei de înot după durată: 36 de ore şi 28 de minute și un record naţional de distanţă, 107,3 km. Avram Iancu nu s-a oprit aici și a terminat pe locul trei ultramaratonul Arctic, cel mai dificil maraton din lume, de 611 kilometri, desfăşurat în condiţii extreme în Canada, dincolo de Cercul Polar.
Actualitate
Iarnă cu semne bune la Totești
Localitatea hunedoreană Totești are o suprafață de peste 22 kilometri pătrați, și o populație de aproximativ 2.000 de locuitori. Comuna are în componență patru sate, respectiv localitatea de reședință omonimă și așezările aparținătoare Cârnești, Păclișa și Reea și este, practic, lipită de orașul Hațeg.
Două noi proiecte
Ca de obicei, administrația publică locală din comuna din Țara Hațegului derulează mai multe proiecte de dezvoltare a așezării. Dovadă stau două noi proiecte ce vor demara în curând, alături de cele aflate în derulare. „Suntem într-un stadiu foarte avansat cu procedurile ce trebuie parcurse pentru implementarea a două noi proiecte. Esrte vorba despre eficientizarea căminului cultural din Păclișa, la care lucrările vor începe în curând. De asemenea, un alt proiect foarte important pentru comunitatea locală este cel privind reabilitarea drumurilor de exploație agricolă, valoarea fondurilor nerambursabile atrase fiind de circa un milion de uro, la acest obiectiv de investiții fiind în stadiul achiziție al proiectului tehnic. Pe lângă acestea, continuă și celelalte proiecte aflate în derulare, fiind vorba despre introducerea rețelei de alimentare cu gaz metan, modernizarea infrastructurii rutiere, reabilitarea dispensarului medical uman din centrul de comună, eficientizarea energetică a căminului cultural din Cârnești, realizarea Centrului de Aport Voluntar, care va rezolva problema deșeurilor, modernizarea și reabilitarea școlii din Totești, dar și altele. Toate aceste proiecte le derulăm cu finanțări europene sau guvernamentale”, a declarat primarul comuneui hunedorene Totești, Tiberiu Pasconi.
Eventualele ninsori nu îi vor lua prin surprindere
De asemenea, administrația publică locală din Totești are și preocupări de sezon, principala fiind pregătirea de intervenție în cazul unor eventuale ninsori. „Și în acest an ne-am pregătit din timp pentru venirea iernii. Avem pe stoc material antiderapant în cantități corespunzătoare, care vor fi folosite în caz de nevoie. De asemenea, este pregătit pentru eventuale intervenții și buldoexcavatorul pe care îl avem în dotare, acesta fiind prevăzut cu lame de deszăpezire și lamele de cauciuc. Deci dacă va fi nevoie de intervenții suntem pregătiți și, la fel ca și în anii trecuți, sunt convins că nu vor fi probleme cu traficul. Facem toate aceste lucrări în regim propriu, urmând a asigura, bineînțeles, și combustibilul, dar cheltuielile nu vor fi mari și, astfel, nu va fi afectat bugetul”, a spus Tiberiu Pasconi, primarul comunei hunedorene Totești.
Locuri deosebite
Preocuparea administrației din Totești pentru dezvoltarea așezării și creșterea nivelului de confort este una firească, așezarea oferind mai multe obiective demne de a fi vizitate. Astfel, comuna Totești, poartă de intrare către Retezat, adăposteşte, în satul Păclişa, un monument istoric, respectiv castelul Pogany, construit în secolul al XVIII-lea şi modificat în cel următor. Tot la Păclişa s-au mai descoperit şi o aşezare din neolitic, precum şi alte materiale arheologice din vremuri străvechi. Fragmente de factură dacică şi romană s-au mai descoperit şi în satele Toteşti şi Cârneşti, dar şi alte elemente aparţinând epocii bronzului sau evului mediu timpuriu. Despre biserica ortodoxă din Cârneşti se spune că funcţionează din perioada secolelor XV – XVI după Christos. De asemenea, în comună sunt și mai multe lacuri ale amenajării hidroenergetice de pe Râul Mare.
Actualitate
Rezultate Exit-poll alegeri parlamentare 2024. Primele estimări la ieșirea de la urne
De Ziua Națională, românii au fost chemați la urne pentru a decide viitoarea componență a Parlamentului. În urma votului de astăzi se decid senatorii și deputații care ne vor reprezenta, în următorii patru ani, în forul legislativ suprem al țării.
În județul Hunedoara au fost așteptați la urne 363.470 de cetățeni. La fel ca la alegerile prezidențiale din urmă cu o săptămână, aceștia și-au putut exprima opțiunea electorală în cele 524 de secții de vot constituite pe raza județului. În cadrul aceluiași scrutin, cetățenii au votat pentru ambele camere ale Parlamentului: Senatul și Camera Deputaților.
Aproape jumătate dintre alegătorii hunedoreni au mers la urne. Prezență la vot în județ, mai mare ca la prezidențiale
În județul Hunedoara, prezența la vot la alegerile parlamentare din 1 decembrie este mai mare față de cea înregistrată la primul tur al scrutinului pentru alegerea președintelui României.
Rata de participare la vot, la nivelul județului Hunedoara, este 49,10 la sută. Potrivit informațiilor furnizate în timp real de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP), la alegerile parlamentarele de astăzi, 1 decembrie, au votat 178.477 de hunedoreni, dintre cei 363.470 înscriși pe liste. Dintre aceștia, 162.959 de cetățeni ai județului au votat pe listele permanente, alți 13.673 pe cele suplimentare. Cu urna mobilă au votat 1.845 de persoane.
Hunedorenii din mediul urban s-au mobilizat mai mult, comparativ cu cei din localitățile rurale. Astfel, la alegerilor parlamentare au votat 125.930 de hunedoreni din mediul urban și 52.547 din localitățile rurale.
REZULTATE EXIT -POLL ALEGERI PARLAMENTARE 2024
CURS
Camera Deputaților
PSD 26 %
AUR 19 %
PNL 15,50 %
USR 15,50 %
SOS 5,40%
POT 5,40 %
UDMR 5%
Senat
PSD 26,1%
AUR 19,2 %
PNL 15,9%
USR 15,6
SOS 5,4%
POT 5,4%
UDMR 5%
ARA
Camera Deputaților
PSD 26%
AUR 19%
PNL 15,5%
USR 15,5 %
SOS 5,5 %
POT 5,5%
UDMR 5%
Senat
PSD 26,1 %
AUR 19,2 %
PNL 15,9 %
USR 15,6 %
SOS 5,4 %
POT 5,4 %
UDMR 5 %
Actualitate
Alegerile parlamentare în județul Hunedoara: Fără incidente majore, dar cu sancțiuni și dosare penale
Conform reprezentanților Inspectoratului de Poliție al Județului (IPJ) Hunedoara, procesul electoral din cadrul alegerilor parlamentare s-a desfășurat până acum fără incidente semnificative care să perturbe votarea. Totuși, au fost raportate nouă sesizări privind posibile contravenții și infracțiuni legate de alegeri.
Pe parcursul zilei, polițiștii au aplicat patru sancțiuni contravenționale sub formă de avertismente și două amenzi în valoare totală de 9.000 de lei, pentru continuarea propagandei electorale în ziua votului, fapt interzis de lege.
În plus, au fost deschise trei dosare penale: două pentru fraudă la vot și unul pentru coruperea alegătorilor. Unul dintre cazurile de fraudă a fost sesizat la o secție din localitatea Bunila, unde o femeie în vârstă de 69 de ani a votat de două ori – o dată în Hațeg și ulterior în Bunila. Poliția Municipiului Hunedoara a demarat o anchetă sub aspectul comiterii infracțiunii de fraudă la vot.
Autoritățile subliniază că misiunile forțelor Ministerului Afacerilor Interne vor continua după încheierea procesului de votare. Acestea includ măsuri pentru asigurarea securității documentelor electorale și a dosarelor cu rezultate, atât pe timpul staționării în locațiile amenajate de autoritățile locale, cât și în timpul transportului către birourile electorale superioare, pentru centralizarea rezultatelor.
Procesul electoral rămâne sub stricta supraveghere a autorităților, pentru a asigura desfășurarea corectă și transparentă a alegerilor.
FOTO: ARHIVĂ
-
Actualitatecu 2 zile in urma
“Ziua Națională a României”: Ceremonial public la Cimitirul Eroilor, de pe strada Călugăreni, din Deva
-
Actualitatecu o zi in urma
Procesul de renumărare a voturilor din județul Hunedoara, pentru primul tur al alegerilor prezidențiale, finalizat
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Circulația trenurilor se va desfășura în condiții speciale, între stațiile Simeria și Orăștie, în perioada 2-7 decembrie
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Noul sens giratoriu de pe DN 66, din orașul Hațeg, finalizat
-
Actualitatecu 3 zile in urma
44 de ani de la tragedia de la Mina Livezeni: Mineri și militari comemorați în Valea Jiului
-
Actualitatecu 2 zile in urma
„Ceaiul de Crăciun” – un eveniment cu suflet, pentru o cauză nobilă, la Deva
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Razie, noaptea trecută, la Petrila. Peste 150 de persoane legitimate și zeci de mașini oprite în trafic
-
Actualitatecu 11 ore in urma
Incendiu la un autoturism care se deplasa pe DN 66, în apropiere de Hațeg