Connect with us
Data: 27/11/2024
.

Actualitate

Zona din jurul „copacului lui Jules Verne” de la Aninoasa, ecologizată. Tulipanul, plin de boboci

Publicat

pe

Zona din jurul copacului cu lalele de la Aninoasa a fost ecologizată. Viorel Pascu, cel care are grijă de acest arbore, sprijinit de voluntari, a organizat o acțiune de curățare a locului. Tulipanul sau „copacul lui Jules Verne”, cum îi mai spun localnicii, are zeci de boboci, așteptați să înflorească în următoarele zile.

Împreună cu Asociația „Pro Aninoasa”, Primăria Aninoasa și voluntari, am avut o zi plină să pregătim Copacul cu lalele pentru momentul incredibil de frumos: înflorirea lalelelor. S- a ecologizat zona, curățat și vopsit mobilierul, s-a reparat gardul, au fost înlocuite steagurile și florile distruse de furtună. Sunt zeci de boboci și, pentru prima dată în cei nouă ani de când înflorește în fiecare an, am putut să privesc de aproape un boboc, să pun mâna pe el, să-l fotografiez de aproape. Incredibil de frumos, un vis! Vă invităm la Copacul cu lalele! După data de 10 iunie vor înflori bobocii”, spune Viorel Pascu, președintele Asociației „Pro Aninoasa”.

Copacul cu lalele de la Aninoasa poate fi zărit la marginea DN 66A, puţin înainte de intrarea în oraş și este considerat un simbol pentru micul oraș din Valea Jiului. Acesta se remarcă prin florile sale deosebite şi printr-o poveste interesantă, legată de celebrul scriitor francez Jules Verne.

Arborele ornamental, purtător de lalele, a fost plantat în acel loc în urmă cu mai bine de o sută de ani, de Anne Margarette Maderspach, soția unui baron cu același nume, moștenitor al unor vaste domenii în zonă.

Asociaţia „Pro Aninoasa” a „înfiat” copacul cu lalele. Viorel Pascu se ocupă de mai mulţi ani de îngrijirea tulipanului.

Adus tocmai de la Paris, în 1880

Povestea copacului cu lalele de la Aninoasa, ajuns la venerabila vârstă de 142 de ani, datează din secolul al XVIII -lea, în anul 1880, când baronul Maderspach, moştenitor al unor vaste domenii în Vale, construieşte acolo un castel înconjurat de o grădină deosebită, cu specii variate de plante. Soţia sa, Anne Margarette Maderspach, era cea care se îngrijea de grădină, şi care, în scurt timp, a reuşit să transforme locul într-un adevărat parc dendrologic, care rivaliza cu renumitele grădini din Occident. Tânăra a decis să completeze grădina castelului din Iscroni, cu arborele special cu lalele, adus tocmai de la Paris. Anne Margarette vorbea mai multe limbi şi în acea perioadă coresponda cu amicul său de peste hotare, Jules Verne. Inspirat de locurile şi peisajele pitoreşti descrise de Anne Margarette în scrisorile sale, Jules Verne a scris în 1892 „Castelul din Carpaţi” (Le Château des Carpathes). Tulipanul este singurul care a mai rămas din falnica grădina de odinioară. Arborele a rezistat intemperiilor, atacului omului şi al gândacilor.

Declarat monument al naturii în 1997, copacul cu lalele de la Aninoasa continuă să ofere lumii frumuseţea florilor sale.

 

Foto: Viorel Pascu
Advertisement

Actualitate

60 de copii din Deva, cu părinți plecați la muncă în străinătate, monitorizați de asistenții sociali

Publicat

pe

Redactat de

Un număr de 60 de elevi și preșcolari, cu vârste cuprinse între 3 și 18 ani, care au părinți plecați la muncă în străinătate, au fost monitorizați, anul acesta, de Direcția de Asistență Socială (DAS) Deva.

Dintre aceștia, mai mult de 80 la sută se află în grija unui singur părinte (mama – în 63 la sută dintre cazuri) și aproape o cincime, în îngrijirea bunicilor, fraților și surorilor mai mari, a mătușilor sau a altor rude.

Direcția de Asistență Socială Deva a solicitat unităților de învățământ preuniversitar din municipiul Deva date și informații cu privire la copiii care au părinți plecați la muncă în străinătate, dar și la cei care au revenit în țară după o perioadă de ședere în străinătate, alături de părinți, mai mare de un an.

Informațiile sunt necesare în vederea monitorizării modului de creștere și îngrijire a copiilor pe perioada absenței părinților, precum și a serviciilor sociale de care copiii pot beneficia”, arată reprezentanții DAS Deva.

Potrivit legii, școlile și grădinițele au la dispoziție 15 zile pentru a transmite DAS Deva datele și informațiile solicitate.

Advertisement

Concret, în perioada monitorizării, asistenții sociali vor efectua vizite periodice la domiciliul copiilor și vor urmări în mod deosebit evoluția acestora și adaptarea la noul mod de viață, modul în care sunt îngrijiți, starea fizică, performanțele școlare, dar și grupul de prieteni și anturajul fiecărui copil. De asemenea, copiii vor putea beneficia de programe gratuite de consiliere psihologică, dacă, în urma evaluării, se constată că starea emoțională a acestora este afectată”, mai arată reprezentanții DAS Deva.

Conform cifrelor raportate de unitățile de învățământ, în anul școlar trecut numărul copiilor cu părinți plecați la muncă în străinătate a scăzut cu 20% față de anul școlar 2022 – 2023.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Multipla campioană Gina Gogean, în mijlocul copiilor din Vața de Jos

Publicat

pe

Redactat de

La Vața de Jos continuă seria evenimentelor sportive de excepție. Astfel, la începutul acestei luni a avut loc aniversarea a 90 de ani de la înființarea echipei locale de fotbal Ponorul, la care au participat foști jucători ai clubului, dar și nume mari de la UTA și Corvinul, săptămâna trecută a avut loc un alt eveniment cu ștaif. Mai exact, comuna a fost vizitată de multipla medaliată olimpică, mondială și europeană la gimnastică, Gina Gogean.

Marea gimnastă, care a răspuns invitației administrației publice locale din Vața de Jos, s-a întâlnit cu copii din comună, împărtășindu-le acestora frânturi din vasta sa experiență și, totodată, îndemnându-i să își urmeze visurile. Am avut bucuria de a participa la un eveniment deosebit alături de elevii, profesorii și autoritățile publice locale din Vața de Jos. Atmosfera a fost plină de energie, entuziasm și emoție! Le-am împărtășit copiilor câteva gânduri din experiența mea de sportivă, încurajându-i să-și urmeze visurile cu determinare și să nu renunțe niciodată, indiferent de obstacolele întâlnite pe parcurs. Succesul vine atunci când credem în noi înșine și muncim cu pasiune! Mulțumesc tuturor celor implicați pentru organizare și pentru că mi-au oferit oportunitatea de a împărtăși acest moment special cu voi. Împreună putem să inspirăm generațiile viitoare să viseze și să îndrăznească”, a transmis Gina Gogean.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Telecabina de la Cetatea Devei – oprită, joi, timp de câteva ore

Publicat

pe

Redactat de

Telecabina care facilitează accesul în Cetatea Devei nu va funcționa, mâine, timp de câteva ore.

Reprezentanții Serviciului Baze Agrement au anunțat că telecabina va fi oprită joi, 28 noiembrie, până la ora 14:00, pentru lucrări de actualizare a softului, la solicitarea S.C. Valcris Ascensoare Comerț SRL.

Turiștii care doresc să viziteze monumentul istoric o pot face la pas, pe la Poarta 1, alegând unul dintre cele trei trasee: Traseul nr. 1 – din spatele restaurantului de la Poalele Cetății până la Poarta 1, timp de mers: aproximativ 45 de minute; Traseul nr. 2 – de la intrarea în tunel (partea dreaptă) până la Poarta 1, timp de mers: aproximativ 40 de minute; Traseul nr. 3 – din fața tunelului (partea stângă) până la Poarta 1, timp de mers: aproximativ 30 de minute.

Citeste mai mult ...

Comandat de PNL, executat de TMT MEDIA INTERNATIONAL SRL, CMF 11240002

Comandat de UCRR, executat de TMT MEDIA INTERNATIONAL SRL, CMF 13240028

Comandat de AUR-Hunedoara, executat de TMT MEDIA INTERNATIONAL SRL, CMF 11240014

Comandat de UDMR, executat de TMT MEDIA INTERNATIONAL SRL, CMF 13240004

Comandat de UDMR, executat de TMT MEDIA INTERNATIONAL SRL, CMF 13240004

URMĂREȘTE ServusHD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate