
Zona din jurul copacului cu lalele de la Aninoasa a fost ecologizată. Viorel Pascu, cel care are grijă de acest arbore, sprijinit de voluntari, a organizat o acțiune de curățare a locului. Tulipanul sau „copacul lui Jules Verne”, cum îi mai spun localnicii, are zeci de boboci, așteptați să înflorească în următoarele zile.
„Împreună cu Asociația „Pro Aninoasa”, Primăria Aninoasa și voluntari, am avut o zi plină să pregătim Copacul cu lalele pentru momentul incredibil de frumos: înflorirea lalelelor. S- a ecologizat zona, curățat și vopsit mobilierul, s-a reparat gardul, au fost înlocuite steagurile și florile distruse de furtună. Sunt zeci de boboci și, pentru prima dată în cei nouă ani de când înflorește în fiecare an, am putut să privesc de aproape un boboc, să pun mâna pe el, să-l fotografiez de aproape. Incredibil de frumos, un vis! Vă invităm la Copacul cu lalele! După data de 10 iunie vor înflori bobocii”, spune Viorel Pascu, președintele Asociației „Pro Aninoasa”.
Copacul cu lalele de la Aninoasa poate fi zărit la marginea DN 66A, puţin înainte de intrarea în oraş și este considerat un simbol pentru micul oraș din Valea Jiului. Acesta se remarcă prin florile sale deosebite şi printr-o poveste interesantă, legată de celebrul scriitor francez Jules Verne.
Arborele ornamental, purtător de lalele, a fost plantat în acel loc în urmă cu mai bine de o sută de ani, de Anne Margarette Maderspach, soția unui baron cu același nume, moștenitor al unor vaste domenii în zonă.
Asociaţia „Pro Aninoasa” a „înfiat” copacul cu lalele. Viorel Pascu se ocupă de mai mulţi ani de îngrijirea tulipanului.
Adus tocmai de la Paris, în 1880
Povestea copacului cu lalele de la Aninoasa, ajuns la venerabila vârstă de 142 de ani, datează din secolul al XVIII -lea, în anul 1880, când baronul Maderspach, moştenitor al unor vaste domenii în Vale, construieşte acolo un castel înconjurat de o grădină deosebită, cu specii variate de plante. Soţia sa, Anne Margarette Maderspach, era cea care se îngrijea de grădină, şi care, în scurt timp, a reuşit să transforme locul într-un adevărat parc dendrologic, care rivaliza cu renumitele grădini din Occident. Tânăra a decis să completeze grădina castelului din Iscroni, cu arborele special cu lalele, adus tocmai de la Paris. Anne Margarette vorbea mai multe limbi şi în acea perioadă coresponda cu amicul său de peste hotare, Jules Verne. Inspirat de locurile şi peisajele pitoreşti descrise de Anne Margarette în scrisorile sale, Jules Verne a scris în 1892 „Castelul din Carpaţi” (Le Château des Carpathes). Tulipanul este singurul care a mai rămas din falnica grădina de odinioară. Arborele a rezistat intemperiilor, atacului omului şi al gândacilor.
Declarat monument al naturii în 1997, copacul cu lalele de la Aninoasa continuă să ofere lumii frumuseţea florilor sale.