Actualitate
Lucrările la DN 7A, măturate iar de ploi
Încă nu au început lucrările de reabilitare a arterei ce pleacă de pe teritoriul orașului Petrila spre Voineasa, un drum extrem de practicat de cei care iubesc turismul montan ori vor să ajungă pe Transalpina. Drumarii dau vina pe vremea care a fost neprielnică și pe ploi, însă, deși lucrările sunt întârziate și anul trecut nu s-a făcut mai nimic, acum, pe anumite porțiuni, care ar fi trebuit asfaltate poate, drumarii au pus piatră, ca să poată să treacă mașinile. Ploile, însă, au măturat-o.
„Avem o mare problemă pe DN 7A, pentru că, în urmă cu o lună, noi am făcut o întreținere periodică, în sensul că, de la Groapa Seacă, până la Obârșia Lotrului, a fost balastrat și cilindrat foarte bine drumul, unde nu este asfalt. A fost o acțiune comună cu Primăria Petrila, dar, după ploile ce au trecut și mai ales după transportul agabaritic, pentru că nu se respectă sub nicio formă tonajul impus pe acest drum, avem din nou probleme. Constructorul a venit, a fost predat amplasamentul și urmează să se reorganizeze un șantier. Noi am dat ordinul de începere și sperăm ca, în perioada următoare, să îi vedem la drum”, susține Ion Tudor, șef CNADR Districtul Gorj, care supervizează lucrările.
Drumul ar putea fi practicabil până la toamnă
Consiliul Județean (CJ) Hunedoara avea în plan montarea unor cântare de mare tonaj pe aceste drumuri, special pentru aceste mașini, însă, nici asta nu s-a materializat. Acum, drumarii cred, totuși, că artera va fi practicabilă până în toamnă, dar nu pot da asigurări deloc. Asta, mai ales că ei încă fac probe la drum și găsesc porțiuni traversate de izvoare. „S-au prelevat probe din sol, din drum, dar condițiile meteo nu ne-au permis să lucrăm în zona Groapa Seacă, la limita cu județul Vâlcea, fiind câteva izvoare în zonă și urmând să stabilească, cu proiectantul, ce dren să se mai facă. Sperăm ca, până în toamnă, să circulăm pe un drum, nu finalizat, dar în condiții mai bune”, a conchis Ion Tudor.
Potrivit proiectului inițial, lucrările sunt proiectate să aibă loc în cinci puncte. Porțiunea cea mai degradată se situează la ieșirea din defileu, acolo unde drumul este brăzdat de apele de munte și clima temperaturile mereu scăzute. Deocamdată, artera este încă deschisă circulației, dar drumarii vor face un program de restricții în funcție de porțiunile pe care au loc lucările în zona respectivă.
Actualitate
Centrala electrică de la Mintia a primit autorizația de construire. Senatorul PNL Călin Petru Marian: “Investiția a intrat în linie dreaptă”
Centrala electrică de la Mintia, investiție în valoare de aproape 1,5 miliarde de euro, a primit autorizația de construire din partea administrației publice locale.
„Facem pași siguri pe drumul spre dezvoltare în domeniul energetic, iar realizările recente confirmă angajamentele asumate. Un exemplu elocvent în acest sens este centrala în cogenerare de la Mintia, un proiect pe care l-am susținut și sprijinit activ prin toate pârghiile legale pe parcursul mandatului meu de prefect al județului Hunedoara. După parcurgerea tuturor etapelor administrative, proiectul a primit autorizația de construire, ceea ce înseamnă că investiția a intrat în linie dreaptă. Termenul de execuție este de 36 de luni de la începerea lucrărilor. Această investiție, în valoare de aproape 1,5 miliarde de euro, reprezintă nu doar o realizare economică importantă, ci și un pas strategic pentru viitorul energetic al României”, a transmis senatorul PNL Călin Petru Marian.
Acesta a menționat că noua centrală de ultimă generație va fi cea mai mare și modernă din Europa și va avea o capacitate de 1700 MW. În plus, va contribui semnificativ la asigurarea independenței energetice a României, dar și la crearea a peste 600 de locuri de muncă. “Pe lângă impactul pozitiv asupra economiei locale, proiectul se aliniază perfect cu angajamentele asumate de România în contextul drumului european, fiind o soluție sustenabilă de producere a energiei electrice în condiții prietenoase cu mediul înconjurător. Dovedim astfel încă o dată că ne onorăm promisiunea față de hunedoreni și consolidăm economia locală, asigurând în același timp independența energetică a României, un obiectiv esențial pentru viitorul nostru. Îi felicit pe investitori și pe toți cei implicați în realizarea acestui important proiect!”, a mai transmis senatorul PNL Călin Petru Marian.
Gheorghe Capșa, primarul comunei Vețel, localitate pe teritoriul căreia se află această investiție, a anunțat că a semnat autorizarea lucrărilor de construire pentru acest proiect major, de interes național. „Este o etapă esențială pentru dezvoltarea comunei Vețel și a regiunii (…) Vă asigurăm că monitorizăm îndeaproape desfășurarea lucrărilor, pentru ca toate standardele să fie respectate și pentru a minimiza orice disconfort cauzat. Scopul nostru este ca această investiție să aducă doar beneficii reale și durabile pentru comuna Vețel și cetățenii săi. Mulțumim pentru sprijinul și încrederea voastră!”, a transmis primarul comunei Vețel, Gheorghe Capșa.
Reamintim faptul că, Guvernul României a declarat, pe 18 decembrie 2024, proiectul de investiții „Centrala Electrică Mintia” ca proiect de importanță națională în domeniul energiei electrice.
Sursa foto: Călin Petru Marian/Facebook
Actualitate
Cursuri gratuite de zbor la Aeroclubul Teritorial “Constantin Manolache” Deva. Înscrierile încep în 8 ianuarie
Tinerii cu vârste cuprinse între 15 și 23 de ani, care doresc să învețe să zboare cu planorul, cu avionul ultraușor sau să sară cu parașuta, se pot înscrie la cursurile gratuite organizate de Aeroclubul Teritorial „Constantin Manolache” Deva. Înscrierile încep pe data de 8 ianuarie și se fac până pe 7 februarie 2025.
La Aeroclubul Teritorial „Constantin Manolache” Deva se vor organiza, și anul acesta, cursuri gratuite de zbor cu planorul, avionul ultraușor și salt cu parașuta. Tinerii interesați se pot înscrie începând de la mijlocul săptămânii viitoare.
“Începând cu 8 ianuarie 2025, Aeroclubul Teritorial “Constantin Manolache” Deva vă așteaptă pentru înscrierea la cursurile gratuite de zbor cu planorul, avionul ultraușor și salt cu parașuta. Perioada înscrierilor: 08 ianuarie 2025 – 07 februarie 2025. Ce cursuri vă oferim? Obținerea licenței de pilot de planor, Obținerea licenței de pilot de aeronave ultraușoare motorizate, Obținerea licenței de parașutist. Cine poate aplica? Tinerii cu vârsta între 15 ani (împliniți) și 23 de ani (neîmpliniți) sunt eligibili pentru cursurile gratuite. Activitatea de zbor la disciplina planorism poate începe de la vârsta de 15 ani, iar la celelalte discipline, începând cu împlinirea vârstei de 16 ani. Persoanele ce nu se încadrează pentru cursurile gratuite pot opta pentru parcurgerea oricărui curs, contra cost. Pentru informații complete despre condițiile de înscriere, documentele necesare vizitează site-ul nostru sau contactează personalul Aeroclubului Teritorial Deva prin informațiile de contact de pe afiş. Vă așteptăm la zbor!”, au transmis reprezentanții Aeroclubului Teritorial „Constantin Manolache” Deva.
Situat la doar câțiva kilometri distanță de reședința județului Hunedoara, în vecinatatea satului Săulești, Aeroclubul Teritorial „Constantin Manolache” Deva a fost înfiinţat în anul 1975.
În anii trecuți, zeci de tineri hunedoreni, împătimiți ai zborului, s-au înscris la cursurile organizate la Aeroclubul Teritorial „Constantin Manolache” Deva. O parte dintre ei au optat pentru parașutism, iar alții pentru a învăța cum să zboare cu planorul sau cu avionul ultrașor.
Sursa foto: Aeroclubul Teritorial „Constantin Manolache” Deva
Actualitate
Elevii se întorc la școală miercuri, 8 ianuarie. Următoarea vacanță – în februarie
Elevii se întorc la școală, de miercuri, 8 ianuarie 2025, după vacanța de iarnă.
Începe modulul 3 de cursuri. Următoarea vacanță pentru elevii hunedoreni – între 17 și 21 februarie
Prima zi de școală din anul 2025 – miercuri, 8 ianuarie, deschide modulul 3 de cursuri, care are o durată diferită în fiecare județ. Elevii și profesorii merg la școală până când va începe vacanța de schi de o săptămână, decisă de către inspectoratele școlare. Pentru județul Hunedoara, această vacanță de schi a fost programată în săptămâna 17 -21 februarie 2025.
-
Actualitatecu o zi in urma
“Nosferatu”, filmat și la Castelul Corvinilor, în cinematografe
-
Actualitatecu 23 de ore in urma
FOTO+VIDEO: Pe pârtie, fără limite”: Povestea instructorului din Straja care deschide schiul pentru persoanele cu deficiențe locomotorii
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Mai multe zone din județ, sub cod galben de vânt
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Calendarul foilor de ceapă – un vechi obicei pentru previziuni meteorologice
-
Actualitatecu 3 zile in urma
FOTO: Incendiu pe Cheile Jiețului: Intervenție dificilă a pompierilor din Petroșani pentru stingerea flăcărilor la o cabană izolată
-
Actualitatecu 22 de ore in urma
„Permis pentru viitor”: Școala de șoferi gratuită pentru tineri din medii defavorizate
-
Actualitatecu 3 zile in urma
FOTO: Prima zi a anului petrecută pe pârtiile din Parâng
-
Actualitatecu 20 de ore in urma
Elevii se întorc la școală miercuri, 8 ianuarie. Următoarea vacanță – în februarie