Actualitate
10 incendii de vegetație uscată, în ultimele 24 de ore. Cea mai grea intervenție, în zona Cozia
În ultimele 24 de ore, pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Hunedoara au intervenit pentru stingerea a 10 incendii de vegetație uscată, izbucnite pe terenuri din zonele Deva, Bretea Română, Baru, Bretea Mureșană, Petrila, Tomești, Pui, Sălașu de Sus, Călan și Luncoiu de Sus.
Cea mai dificilă intervenție a avut loc în zona Cozia, din apropierea municipiului Deva. Aici, misiunea pompierilor deveni s-a desfășurat pe durata a trei ore. A ars vegetația de pe 15 ha de teren.
„Suprafața totală afectată în urma celor 10 incendii, care s-au produs din cauza folosirii focului deschis în spații deschise, a fost de aproximativ 24 de ha. Misiunile de stingere a incendiilor la vegetație uscată solicită la maxim capacitatea de intervenție și de coordonare, astfel încât fenomenul să nu fie scăpat de sub control. În acest sens, facem un nou apel către populație, să nu recurgă la incendiere, pentru curățenia de primăvară, și să respecte legislația în vigoare și recomandările autorităților”, au informat reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Hunedoara.
Atenție! Este interzisă arderea miriștilor, vegetației uscate și a resturilor vegetale, indiferent de forma de proprietate a terenului.
Nerespectarea prevederilor legale privind interzicerea arderii miriştilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei, pentru persoane fizice şi de la 50.000 lei la 100.000 lei pentru persoanele juridice.
Un regim sancţionator distinct este stabilit pentru arderea miriştilor, stufului, tufărişurilor şi vegetaţiei ierboase din ariile protejate şi de pe terenurile supuse refacerii ecologice, faptă care constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă, dacă a fost de natură să pună în pericol viaţa ori sănătatea umană, animală sau vegetală.
Actualitate
Sesiune de instruire pentru managerii de proiecte finanțate prin Programul Regional Vest
Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest (ADR Vest) continuă să sprijine beneficiarii proiectelor finanțate din fonduri europene prin organizarea de sesiuni de informare și instruire, contribuind astfel la implementarea eficientă a inițiativelor locale.
În această săptămână, reprezentanții ADR Vest au organizat o sesiune dedicată managerilor de proiecte din județele Caraș-Severin și Hunedoara. Evenimentul, desfășurat pe parcursul a două zile, a fost susținut de experți ADR Vest și a inclus teme esențiale pentru succesul proiectelor finanțate prin Programul Regional Vest. Printre subiectele abordate s-au numărat: planificarea lucrărilor și bugetului; monitorizarea progresului și raportarea; crearea și gestionarea unui grafic Gantt funcțional; aspectele specifice ale Programului Regional Vest.
Pe lângă informațiile teoretice, participanții au beneficiat de exemple practice și îndrumări adaptate nevoilor lor specifice. Scopul instruirii a fost de a îmbunătăți capacitatea de gestionare a proiectelor, astfel încât beneficiarii să poată atinge obiectivele finanțării europene.
Astfel de inițiative subliniază angajamentul ADR Vest față de dezvoltarea sustenabilă a Regiunii Vest și sprijinirea actorilor locali în valorificarea fondurilor europene.
FOTO: FACEBOOK AGENȚIA PENTRU DEZVOLTARE REGIONALĂ VEST-ADR VEST
Actualitate
Tradiții și legende de Moș Nicolae: Generozitate, speranță și simboluri
Ajunul de Moș Nicolae aduce cu el tradiții pline de farmec și semnificații profunde, inspirate de faptele de generozitate atribuite Sfântului Nicolae. Una dintre cele mai cunoscute legende povestește despre intervenția miraculoasă a acestuia în viața a trei tinere nevoiașe, cărora le-a oferit șansa unui viitor mai bun. Se spune că, în secret, Sfântul Nicolae a aruncat, timp de trei nopți consecutive, câte o pungă cu aur în casa lor, salvându-le astfel de la un destin sumbru și dând naștere unei tradiții care celebrează bunătatea și altruismul.
În noaptea de 5 spre 6 decembrie, copiii își pregătesc ghetuțele cu grijă, în așteptarea darurilor pe care Moș Nicolae le aduce în taină. Dulciuri, fructe sau mici surprize ajung în ghetuțele celor cuminți, în timp ce nuielușele devin un simbol delicat al nevoii de corectare și îmbunătățire pentru cei mai năzdrăvani.
Deși nuielușa nu este o pedeapsă, ci mai degrabă un îndemn subtil la reflecție și comportament moral, ea completează simbolistica acestei sărbători care îmbină generozitatea cu responsabilitatea.
Astăzi, tradițiile de Moș Nicolae sunt păstrate cu bucurie în numeroase case, oferind un prilej de a învăța copiii despre valorile bunătății și grijii față de ceilalți, într-un context magic și plin de speranță.
FOTO: ZIARULINCOMOD.RO
Actualitate
Studenții Universității din Petroșani, așteptați să participe la taberele de iarnă
Universitatea din Petroșani continuă tradiția participării la taberele studențești, inclusiv în sezonul de iarnă. Rectorul instituției, Radu Sorin Mihai, a declarat că în acest moment se așteaptă repartizarea locurilor disponibile, estimând că universitatea va primi între 8 și 10 locuri, conform alocărilor din anii precedenți.
”Avem tabere și acum în sezonul de iarnă, în acest moment așteptăm să vedem câte locuri ne sunt repartizate. De obicei avem undeva la 8 sau 10 locuri pentru taberele de iarnă, vara avem mai multe. Și anul trecut au ales tot taberele din zona Văii Jiului. Eu i-am întrebat de ce nu aleg și alte locații din țară cum ar fi Sinaia, Bușteni, Vatra Dornei, unde să poată cunoaște studenți din alte centre universitare din țară. În acest moment așteptăm să vedem câte locuri sunt și unde vor dori studenții noștri să meargă”, a declarat Prof Univ Dr Ing Radu Sorin Mihai rectorul Universității din Petroșani.
Taberele studențești reprezintă o oportunitate pentru tinerii înscriși la Universitatea din Petroșani de a combina recreerea cu dezvoltarea socială și culturală. Instituția rămâne în așteptarea informațiilor oficiale pentru a putea oferi studenților detalii despre destinațiile disponibile și criteriile de participare.
FOTO: ARHIVĂ
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Posibilii parlamentari ai județului Hunedoara
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Ultima oră: Călin Petru Marian (PNL) devine senator de Hunedoara
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Incendiu de proporții la Vulcan
-
Actualitatecu 3 zile in urma
S-au izbit cu mașina de un copac
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Spectacolul ,,Acum, în prag de sărbători” de la Deva, anulat
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Doi pompieri hunedoreni, decorați de președintele României
-
Actualitatecu 3 zile in urma
PSD a revenit în preferințele hunedorenilor la alegerile parlamentare, dar cu un scor mult mai mic ca în 2020
-
Actualitatecu 2 zile in urma
„Târgul de Iarnă” de la Deva se deschide joi, 5 decembrie