Connect with us
Data: 26/06/2024
.

Actualitate

140 de ani cu Crucea Roșie

Publicat

pe

Un secol și aproape jumătate de voluntariat și muncă în folosul celor de lângă noi. Cei 140 de ani ai Crucii Roșii au fost omagiați cu exerciții demonstrative la Petroșani, iar voluntarii de aici au aflat că la noi istoria acestei meserii are și ea vreo jumătate de secol și era bine organizată mai ales pe la unitățile miniere.

Voluntarii de la Crucea Roșie din Petroșani sunt tineri ambițioși cărora le place ceea ce fac și, pentru că organizația împlinește 140 de ani, au ieșit în stradă ca să le spună asta tuturor. „Pentru mine, voluntariatul este o acțiune care nu pot să zic că îmi ocupă timpul liber. Îmi face plăcere să fac asta. Am învățat că la Crucea Roșie este o familie, am legat prietenii frumoase și am învățat să ajut oamenii la nevoie”, a spus Amalia Bradu, voluntar la Petroșani, șef de echipă, care a și coordonat o activitate fictivă în urma căreia au fost nevoiți să dea primul ajutor la un accident rutier cu două victime. Crucea Roșie are acum voluntari în rândul tinerilor, dar mereu este loc și pentru alții și aceste acțiuni în stradă sunt făcute tocmai pentru a atrage și mai multă lume. „Avem nevoie de tineret, care să înțeleagă ce îneamnă o acțiune de prim ajutor, atât în familie, cât mai ales poate la școală, pentru că se întâmplă foarte multe accidente și acolo și este bine să fie formați cât mai mulți tineri”, a menționat și Cristina Sîrbu, membru al organizației Crucea Roșie Petroșani.

La Petroșani, Crucea Roșie are o activitate de peste 50 de ani

Crucea Roșie are o istorie de 140 de ani în România, iar în Valea Jiului există dovezi că această formă de voluntariat a prins contur mai ales pe la unitățile miniere, acolo unde era nevoie de oameni care să dea o mână de ajutor. „Crucea Roșie la Petroșani are o activitate de peste 50 de ani. La început a fost în instituții reprezentată prin echipaje de prim ajutor, pregătite de instituțiile respective. La Mina Livezeni am înțeles că era cea mai bine instruită organizație. Noi, la Petroșani, acum încercăm să facem activități umanitare și de ajutor și vrem să facem un cabinet premedical, pentru ajutorarea persoanelor nevoiașe de aici și multe, multe activități umanitare”, a adăugat și Felicia Vitan, președinta Organizației Crucea Roșie Petroșani. Voluntarii de la Crucea Roșie au fost prezenți ultima dată la inundațiile de acum două săptămâni, iar ajutorul lor s-a făcut simțit în mai toate comunitățile sărace.

Societatea Națională de Cruce Roșie din România, înființată în 1876, este o organizație umanitară membră a Mișcării Internaționale de Cruce Roșie și Semilună Roșie, auxiliară a autorității publice și abilitată prin lege să asigure asistență umanitară în caz de dezastre și să vină în sprijinul persoanelor vulnerabile, serviciile fiind acordate voluntar, imparțial și neutru.

Advertisement

Crucea Roșie Română este prezentă la nivel național, având 47 de filiale, 1.996 subfiliale și 1.307 comisii, iar 5.500 voluntari se implică activ în activitățile organizației.

Advertisement

Actualitate

Cod galben de instabilitate atmosferică în județ, până joi dimineață

Publicat

pe

Redactat de

Județul Hunedoara se află sub o atenționare de Cod galben de instabilitate atmosferică, valabilă începând de miercuri, 26 iunie, de la ora 13:00, până joi dimineață, 27 iunie, la ora 06:00.

Conform prognozei de specialitate, în jumătatea vestică a Olteniei, în Banat, Crișana și vestul Transilvaniei, precum și în zona Carpaților Occidentali și vestul Carpaților Meridionali vor fi perioade cu instabilitate atmosferică. “Aceasta se va manifesta prin averse torențiale, intensificări ale vântului (rafale în general de 50…70 km/h), vijelii, grindină și descărcări electrice. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 25…35 l/mp și izolat de peste 50 l/mp”, a informat Administrația Națională de Meteorologie (ANM).

Citeste mai mult ...

Actualitate

Clubul Copiilor Valea Jiului, câștigător al unui program ERASMUS+

Publicat

pe

Redactat de

Clubul Copiilor Valea Jiului a primit o veste extraordinară: proiectul lor „KIDs-Keys for Inclusion and Diversity” a fost selectat pentru finanțare în cadrul programului european Erasmus+.

Această realizare reprezintă o confirmare a angajamentului lor puternic în promovarea incluziunii și diversității în rândul tinerilor. Prin acest proiect educațional, clubul va organiza mobilități de scurtă durată pentru elevi și cadre didactice, având ca scop consolidarea valorilor de toleranță și diversitate în mediul școlar.

Activitățile planificate includ schimburi interculturale, workshop-uri educaționale și sesiuni de formare în domeniul incluziunii sociale. Această realizare subliniază nu doar importanța educației non-formale, ci și contribuția pozitivă pe care inițiativele locale o pot aduce la nivel european în promovarea valorilor europene printre tinerii din comunitatea lor.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Zeci de polițiști au căutat o copilă de 13 ani, din Hunedoara, dispărută de acasă. Au găsit-o pe o stradă din oraș

Publicat

pe

Redactat de

Peste 30 de polițiști au căutat o copilă de 13 ani, din Hunedoara, a cărei plecare voluntară de acasă a fost semnalată de bunică. Îngrijorată, femeia a cerut ajutorul oamenilor legii. Polițiștii au găsit-o, în cursul nopții trecute, pe o stradă din oraș.

Dispariția minorei a fost anunțată la Poliție marți seară, în jurul orei 22:30. Bunica fetei a cerut ajutorul oamenilor legii, după ce minora a plecat de la domiciliu în cursul zilei trecute și nu a mai revenit.
Imediat după primirea sesizării, polițiștii s-au mobilizat și au început căutările în vederea depistării minorei, care a fost dată, inclusiv, în urmărire națională. În final, fata a fost identificată de polițiști pe o stradă din Hunedoara.

“Minora a fost condusă la sediul Poliției Municipiului Hunedoara, în vederea luării măsurilor procedurale, despre acest caz fiind informați și reprezentanții D.G.A.S.P.C. Hunedoara. Din primele verificări, se pare că acesta nu a fost victimizată pe durata absenței de la domiciliu, aceasta relatând că a fost „la plimbare prin oraș”. La activitățile investigative și de căutare, coordonate de conducerea I.P.J. Hunedoara, au participat peste 30 de polițiști din cadrul Poliției Municipiilor Hunedoara și Deva, ai Serviciului Județean Transporturi Feroviare și ai unor servicii operative din cadrul I.P.J. Hunedoara”, a declarat comisar șef de poliție Bogdan Nițu, purtător de cuvânt la Inspectoratul de Poliție al Județului (IPJ) Hunedoara.

Recomandările Poliției pentru prevenirea plecării voluntare a copiilor de acasă

Polițiștii transmit recomandări pentru prevenirea plecării voluntare a copiilor de acasă.

1. Mențineți o comunicare deschisă și sinceră cu copiii. Ascultați-le problemele și oferiți-le sprijinul necesar. Asigurați-vă că știu că pot veni la voi cu orice problemă, fără teama de a fi judecați sau pedepsiți.

Advertisement

2. Fiți atenți la activitățile și cercurile de prieteni ale copiilor. Cunoașteți-le prietenii și familia acestora și fiți la curent cu locurile pe care le frecventează.

3. Stabiliți reguli clare și realiste privind orele de venire acasă, utilizarea internetului și a rețelelor sociale. Asigurați-vă că copiii înțeleg importanța respectării acestor reguli.

4. Încurajați copiii să fie precauți în mediul online. Explicați-le riscurile pe care le implică dezvăluirea informațiilor personale și stabilirea contactelor cu persoane necunoscute.

5. Oferiți un mediu familial armonios și stabil. Evitați conflictele deschise și certurile în prezența copiilor și încurajați un stil de viață echilibrat și sănătos.

6. Fiți atenți la schimbările de comportament ale copiilor. Retragerea, tristețea sau schimbările bruște de comportament pot fi semnale de alarmă că ceva nu este în regulă.

Advertisement

7. Încurajați copiii să participe la activități extrașcolare care le plac și care le pot oferi oportunități de socializare sănătoasă și dezvoltare personală.

8. Dacă observați că copilul trece prin momente dificile, nu ezitați să solicitați ajutorul unui psiholog sau al unui consilier școlar.

Poliția Română își reafirmă angajamentul de a asigura siguranța copiilor și de a colabora cu părinții, educatorii și comunitatea pentru a preveni plecarea voluntară a copiilor de acasă. În caz de nevoie, nu ezitați să contactați autoritățile competente, iar în cazul dispariției minorilor, apelați numărul de urgență 112 sau adresați-vă celei mai apropiate unități de Poliție.

Citeste mai mult ...

URMARESTE Servus HD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate