Connect with us
Data: 01/04/2025
.

Actualitate

3 Decembrie – „Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilităţi”

Publicat

pe

În fiecare an, la 3 decembrie, la nivel mondial este marcată „Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități”. Această zi a fost adoptată în anul 1992 de către Adunarea Generală a Națiunilor Unite și are ca obiectiv promovarea unei mai bune înțelegeri în ceea ce privește problemele cu care se confruntă persoanele cu dizabilități, susținerea demnității, a drepturilor și a bunăstării acestora.

„Anul acesta, această zi va fi marcată de către Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Hunedoara în toate serviciile de tip rezidențial pentru copii și persoane adulte cu dizabilități, prin organizarea de activități cum ar fi: prezentarea unor materiale informative cu privire la drepturile copiilor și persoanelor cu dizabilități și discuții individuale pe aceste teme, programe de colinde, cântece și poezii, confecționarea de ornamente cu tematică, globuri și felicitări, activități de decorare a centrelor și a pomului de Crăciun, jocuri recreative și de societate, mese festive. Pentru că apreciază arta, beneficiarii centrelor de îngrijire din Brad au fost invitați la o piesă a Teatrului de Artă Deva, iar măicuțele de la Mănăstirea Crișan îi vor încânta cu un program de colinde. La nivelul D.G.A.S.P.C. Hunedoara se îmbunătățesc permanent servicii destinate copiilor și persoanelor adulte cu dizabilități, fiind oferite acestora, în funcție de nevoi, îngrijire și asistență conform standardelor minime de calitate în case familiale, centre de îngrijire și asistență sau locuințe maxim protejate, centru de tip respiro sau recuperare în centre de recuperare/centre de zi”, se arată într-un comunicat transmis de reprezentanții instituției.

Situația statistică la nivelul DGASPC Hunedoara indica, la sfârșitul trimestrului III 2023, un număr de 19.250 persoane adulte cu dizabilități neinstituționalizate și 1.378 copii cu dizabilități, persoane care beneficiază de drepturile și facilitățile prevăzute de Legea nr. 448/2006, privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, cu modificările și completările ulterioare. Tot la această dată, în sistemul de protecție al D.G.A.S.P.C. Hunedoara, beneficiau de servicii de găzduire și îngrijire 337 persoane adulte cu dizabilități.

D.G.A.S.P.C. Hunedoara urează tuturor celor care sărbătoresc Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilităţi multă sănătate şi linişte sufletească!”, a transmis Geanina Ianc, director general la DGASPC Hunedoara.

Actualitate

MDLPA decontează peste 74 milioane de lei prin PNRR: Petroșani primește bani pentru o creșă modernă

Publicat

pe

Redactat de

Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA) a decontat facturi în valoare totală de 74.488.879,77 de lei pentru 76 de obiective finanțate prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), a anunțat ministrul Cseke Attila. Fondurile sunt direcționate către proiecte din cadrul componentelor C5 – Valul renovării și C15 – Educație, vizând eficiența energetică și dezvoltarea infrastructurii educaționale.

Din această sumă, 69.283.347,93 de lei au fost alocați pentru 68 de obiective incluse în Componenta C5 – Valul renovării, ce presupun reabilitarea termică, modernizarea, consolidarea și renovarea seismică a clădirilor publice și multirezidențiale.

În același timp, prin Componenta C15 – Educație, s-au decontat 5.205.531,84 de lei pentru construcția a opt creșe moderne, eficiente energetic și prietenoase cu mediul. Printre beneficiari se numără și municipiul Petroșani, care a primit 229.075,57 de lei pentru realizarea unei astfel de unități de învățământ preșcolar.

Ministerul Dezvoltării subliniază că investițiile finanțate prin PNRR au ca scop îmbunătățirea condițiilor de trai și a infrastructurii publice, punând accent pe sustenabilitate și eficiență energetică.

FOTO: FACEBOOK MINISTERUL DEZVOLTĂRII, LUCRĂRILOR PUBLICE ȘI ADMINISTRAȚIEI

Citeste mai mult ...

Actualitate

Acțiuni ale polițiștilor din Hațeg, Petroșani și Petrila pentru prevenirea riscurilor rutiere

Publicat

pe

Redactat de

Poliția din județul Hunedoara a desfășurat, pe 31 martie, o serie de acțiuni pentru prevenirea și combaterea abaterilor la regimul circulației rutiere, în urma căror au fost aplicate sancțiuni contravenționale, iar mai multe evenimente rutiere au fost investigate. Aceste acțiuni au vizat atât conducători auto care circulau sub influența alcoolului, cât și vehicule neînmatriculate, polițiștii continuând cercetările pentru identificarea cauzelor și sancționarea celor vinovați.

Pentru asigurarea respectării dispozițiilor legale privind circulația pe drumurile publice, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Hațeg, împreună cu cei ai Secției de Poliție Rurală Hațeg au desfășurat, pe parcursul zilei de ieri, mai multe activități pentru prevenirea și combaterea faptelor la regimul circulației rutiere.

În urma verificărilor, au fost verificate 17 autoturisme, au fost legitimate 17 persoane și s-au aplicat 4 sancțiuni contravenționale în valoare de 2.430 de lei.

Au pus în pericol circulația rutieră:

Poliția Municipiului Petroşani a fost sesizată, în data de 31 martie a.c., în jurul orei 09:00, printr-un apel la 112, despre faptul că pe D.N. 66 – Defileul Jiului, a avut loc un eveniment rutier.

Echipă operativă deplasată la fața locului a stabilit că un bărbat de 52 de ani, din municipiului Petroşani, aflat la volanul unui autoturism, ar fi efectuat manevra de depășire a unui alt autovehicul, moment în care a intrat în coliziune cu un autoturism care circula din sens opus, condus de un șofer domiciliat în județul Dolj.

Advertisement

În urma evenimentului rutier, două femei, ambele din județul Dolj, pasagere în ultimul autoturism, au suferit vătămări corporale, fiind transportate la o unitate medicală în vederea acordării de îngrijirii de specialitate.

Polițiștii continuă cercetările sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală din culpă.

A condus sub influența băuturilor alcoolice

Polițiștii din orașul Petrila au depistat în flagrant delict, în data de 31 martie a.c., în jurul orei 11:30, un conducător auto, care s-ar fi aflat la volan sub influența băuturilor alcoolice.

Echipajul rutier aflat în serviciul de supraveghere al traficului a identificat șoferul de 53 de ani pe o stradă din localitate.

Advertisement

Conducătorul auto, domiciliat în orașul Petrila, a fost testat alcooltest, aparatul indicând o valoare de 0,46 mg/l, alcool pur în aerul expirat.

Ulterior, bărbatul a fost condus la o unitate medicală pentru a-i fi prelevate probe biologice de sânge în vederea stabilirii cu exactitate a alcoolemiei.

Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducerea unui vehicul de către o persoană aflată sub influența alcoolului.

A circulat cu un autoturism neînmatriculat

Polițiștii din cadrul Secției Rurale Hațeg au oprit în trafic, în data de 31 martie a.c., în jurul orei 12:00, un autoturism condus de o femeie de 45 ani, domiciliată în municipiul Vulcan.

Advertisement

În urma verificării în bazele de date ale Poliției, s-a constatat că autoturismul, care avea numere de circulație provizorie, figurează ca fiind neînmatriculat în circulație.

Polițiștii continuă cercetările, în acest caz, fiind întocmit dosar penal sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere a unui vehicul neînmatriculat.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Modernizarea transportului public în Deva: Investiții pentru un sistem eficient și ecologic

Publicat

pe

Redactat de

Primăria Municipiului Deva anunță continuarea modernizării sistemului de transport public local printr-un amplu proiect de reabilitare a infrastructurii aferente. Investiția este derulată în două etape, finanțate prin fonduri europene: Programul Operațional Regional (POR) 2014-2020, cod SMIS 127928 și Programul Regional Vest 2021-2027, cod SMIS 323729.

Obiectivul principal al proiectului este reducerea emisiilor de carbon, în conformitate cu Planul de Mobilitate Urbană Durabilă. Prin modernizarea infrastructurii și îmbunătățirea transportului public cu vehicule nepoluante, autoritățile locale urmăresc să încurajeze utilizarea mijloacelor de transport în comun și să reducă numărul de deplasări cu autoturismele personale.

Aceste investiții sunt esențiale pentru transformarea Devei într-un oraș mai prietenos cu mediul și pentru creșterea calității vieții locuitorilor.

”𝐌𝐨𝐝𝐞𝐫𝐧𝐢𝐳𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐬𝐢𝐬𝐭𝐞𝐦𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐝𝐞 𝐭𝐫𝐚𝐧𝐬𝐩𝐨𝐫𝐭 𝐩𝐮𝐛𝐥𝐢𝐜 𝐥𝐨𝐜𝐚𝐥 𝐩𝐫𝐢𝐧 𝐫𝐞𝐚𝐛𝐢𝐥𝐢𝐭𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐢𝐧𝐟𝐫𝐚𝐬𝐭𝐫𝐮𝐜𝐭𝐮𝐫𝐢𝐢 𝐚𝐟𝐞𝐫𝐞𝐧𝐭𝐞 𝐝𝐢𝐧 𝐌𝐮𝐧𝐢𝐜𝐢𝐩𝐢𝐮𝐥 𝐃𝐞𝐯𝐚, 𝐣𝐮𝐝𝐞𝐭̦ 𝐇𝐮𝐧𝐞𝐝𝐨𝐚𝐫𝐚

UAT Municipiul Deva derulează proiectul “Modernizarea sistemului de transport public local prin reabilitarea infrastructurii aferente”, cod SMIS 127928 – finanțat prin Programul Operațional Regional (POR) 2014-2020, Etapa I și cod SMIS 323729 – finanțat prin Programul Regional Vest 2021-2027, Etapa II

Advertisement

Obiective:

Obiectivul general al proiectului îl reprezintă reducerea emisiilor de carbon în municipiul Deva, conform Planului de Mobilitate Urbană Durabilă, inclusiv promovarea mobilității urbane bazată pe utilizarea transportului public auto de călători, nepoluant, îmbunătățit, si reducerea numărului de deplasări cu transportul privat cu autoturisme.

Activitățile și rezultatele principale:

Prin proiect se va implementa crearea unui sistem inteligent de transport având următoarele funcții de bază: Soluție de monitorizare și dispecerizare vehicule; E-ticketing; Subsistem de informare călători în vehicul; Subsistem de numărare călători în vehicul (tehnologie video); Subsistem de securitate – soluție de monitorizare video la nivelul vehiculului.

Prin implementarea proiectului se vor atinge următoarele rezultate: Reducerea deplasărilor prin utilizarea transportului privat cu autoturisme în aria de studiu a proiectului; Scăderea anuală estimată a gazelor cu efect de seră; Creșterea estimată a numărului de pasageri; Depou/autobază pentru transportul public urban construite-1; Stații de transport public construite/modernizate/reabilitate – 107; Sisteme de e-ticketing -1; Lungimea/suprafața traseelor/zonelor pietonale/semi-pietonale construite/modernizate/extinse – 3,9 km; Lungimea infrastructurii rutiere (cu statut de stradă urbană) utilizate prioritar de transportul public de călători

Advertisement

În vederea reducerii emisiilor de echivalent CO2 din transport construite/reabilitate/modernizate – 2,175 km; Suprafața infrastructurii rutiere (cu statut de stradă urbană) utilizate prioritar de transportul public de călători în vederea reducerii emisiilor de echivalent CO2 din transport construite/reabilitate/modernizate.

Durata de implementare:

– Data începerii: 25.09.2019

– Data de finalizare: 18.09.2025

Grupul țintă vizat de proiect/beneficiarii finali:

Advertisement

Beneficiarii direcți ai infrastructurii de transport public sunt: cetățenii municipiului Deva și cei ai localităților aparținătoare, călatorii care vor beneficia prin intermediul proiectului de un sistem de transport public de înalta calitate, atractiv și eficient pe toată lungimea traseului, prin înființarea unui serviciu de transport public ecologic, extinderea traseelor acoperite în prezent, introducerea de sisteme inteligente de management al traficului și „e-ticketing”; persoanele cu mobilitate redusă.

Accesul la mobilitate va fi asigurat în mod nediscriminatoriu tuturor categoriilor de persoane amintite, iar acest fapt este influențat direct de amenajările existente în stațiile de transport public; populația municipiului Deva, prin creșterea accesibilității și a calității vieții ca urmare a utilizării modurilor de transport prietenoase cu mediul (transport public electric, cu mijloace nemotorizate – bicicleta și pietonal) transpusă printr-un impact pozitiv direct asupra reducerii emisiilor de echivalent CO2 în municipiul Deva prin utilizarea de autobuze ecologice, nepoluante, în cadrul sistemului de transport public de călători; sate aparținătoare.

Valoarea proiectului:

Valoarea totală: 64.650.741 lei

Cofinanțarea Uniunii Europene: 42.660.151 lei

Advertisement

Stadiul implementării proiectului:lucrările din cadrul proiectului ating în prezent procentul financiar de 71,09%.

Programul Regional Vest este principalul instrument de finanțare din fonduri europene care sprijină creșterea economică și îmbunătățirea calității vieții locuitorilor din Regiunea Vest.”

Proiectul este cofinanțat de Uniunea Europeană, prin ADR Vest în calitate de Autoritate de Management pentru Programul Regional Vest 2021-2027. Pentru informații detaliate despre program, accesați www.vest.ro”.

Proiectul cu titlul “Modernizarea sistemului de transport public local prin reabilitarea infrastructurii aferente” a fost finanțat prin REGIO – Programul Operațional Regional 2014-2020 – etapa 1 și prin Programul Regional Vest 2021-2027 – etapa 2.

Pentru informații detaliate despre Programul Regional Vest, accesați www.vest.ro”.

Advertisement

„Conținutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene sau a ADR Vest””, arată reprezentanții Primăriei Municipiului Deva.

FOTO: FACEBOOK PRIMĂRIA MUNICIPIULUI DEVA

Citeste mai mult ...

URMĂREȘTE ServusHD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate