Actualitate
Eveniment inedit, în domeniul arhitecturii, la Deva
Profesorul universitar, Mircea Ochinciuc (foto), doctor în arhitectură și urbanism, fost președinte al filialei București al Ordinului Arhitecților din România (OAR), s-a aflat într-o vizită la Deva, cu prilejul unui eveniment inedit, organizat de către filiala Hunedoara a OAR. Manifestarea a avut loc, joi 18 ianuarie, după-masă, începând cu ora 17:00, la sala de conferințe a localului “Play” din oraș, unde s-au adunat arhitecți din întregul județ, în fața cărora domnia sa a susținut o interesantă prelegere pe tema ”Arhitectură & Tehnologie”. Înainte, profesorul Mircea Ochinciuc a avut amabilitatea de a acorda un interviu cotidianului „Servus Hunedoara”, în care a vorbit, printre altele, despre cum tehnologiile actuale și-a pus amprenta lor asupra arhitecturii.
Reporter: Domnule profesor, ați revenit la Deva, după foarte mulți ani, cu prilejul unei întâlniri importante a arhitecților hunedoreni? Ce subiecte vor fi atinse, în timpul discuțiilor?
Prof. Dr. Mircea Ochinciuc: “Inițiativa întâlnirilor cu filialele Ordinului Arhitecților din țară are ca scop dialogul pe temele actuale ale arhitecturii, dar și de a pune în lumină reușitele colegilor mei din orașele prin care trec; sunt probleme pe care societatea civilă, în general, le dezbate, uneori, cu interes, alteori cu o notă critică destul de acidă. Fac referire, strict la societatea civilă pentru că ea este cea care trăiește în spațiul construit al arhitecturii. Datorită prezenței tot mai puțin numeroase a investitorilor, produsul de arhitectură este tot mai redus. Nu văd ce s-a construit în ultimii 30 de ani în Deva, în afară de locuințe, birouri și magazine. Am întrebat ce clădiri reprezentative s-au ridicat? De ce pun întrebarea aceasta, pentru că, de fapt, subiectul dialogului cu arhitecții din județ va fi cu referire la schimbarea imaginii orașului și a percepției lui de către locuitori în funcție de reperele sale mai importante. Vă dau un exemplu mai concret: la poalele Cetății Deva s-a construit în anii 70, de către un important arhitect român, Hotelul Sarmis. Hotelul a reprezentat, pentru acel momemt, primul reper de arhitectură modernă din Deva. Din păcate, cu mici excepții, nu se știe cum îl cheamă. Este vorba despre arh. Dinu Gheorghiu, azi în vârstă de 84 ani, pe atunci o reală promisiune în rândul tinerilor arhitecți care, după o carieră bogată în țară, avea să plece în Grecia. Să fie ăsta motivul uitării?”
Rep.: Cum vedeți schimbările apărute în lumea proiectării și ridicării clădirilor ?
M.O.: „În perioada menționată se constituiau, pe baza concursurilor de arhitectură, centrele localităților mai importante din țară. Ele cuprindeau cel puțin patru elemente comune, și anume casa de cultură, hotelul, primăria și magazinul general, completat cu locuințe. Acesta era nucleul în jurul căruia gravita, de fapt, populația orașelor. Nu țin minte configurația centrului Deva de atunci. Poate că s-au schimbat multe… Dar, la nivel național, după ’89, nici aici și nici în multe alte părți, nu s-a produs ceva remarcabil în personalizarea orașelor. Să putem fi mândri de contemporaneitatea realizărilor. În capitală, nu avem o filarmonică, un muzeu (început prin anii 80) sau o sală de sport moderne și nici multe alte dotări cu circuit internațional. Îndrăznesc să spun că performanța în arhitectură este în strânsă relație cu recursul la noile tehnologii – tema principală a prelegeri mele de aici. Este vitală formația continuă a specialiștilor. Aș spune că arhitectura bună costă! Trebuie să existe cineva care dă bani, fie că vorbim despre administrația publică locală, despre fonduri europene sau investitori care-și riscă banii. Cineva spunea că arhitectura prezentului nu se face din lut cum nici palatele trecutului nu s-au ridicat din chirpici. Mai mult, nu există o arhitectură performantă fără arhitecți valoroși. Ca țară, nu ne putem văduvi de imaginile arhitecturii înscrise în lumea acestor vremuri. Cine să vină la București și ce să vadă? Dar la Deva cine vine? Cetatea ar trebui introdusă într-un circuit nu numai turistic, ci și într-unul cultural și implicit arhitectural. Evenimentului de astăzi după amiază (n.red. joi, 18 ianuarie 2018) nu are o notă critică este, mai degrabă, de atenționare. Nu vreau nici eu și nici tinerii arhitecți din filiala Hunedoara să constatăm că trăim într-o lume a creației care se dezvoltă vertiginos, iar noi nu reușim să ținem pasul. Cum va putea deveni și Deva un punct de interes nu depinde doar de arhitecți ci de oamenii întregului oraș.”
Rep.: Ca profesor și cadru universitar ați îndrumat multe generații de studenți pentru profesia de arhitect. Ce sfaturi i-ați da unui tânăr aflat la debutul carierei sale în acest domeniu?
M.O.: „Eu nu-mi permit să dau sfaturi unui tânăr arhitect, pentru că fac parte din altă generație, ci să ofer reperele valorilor în devenire. Tinerii, arhitecți sau de altă profesie, în primul rând, trebuie să lucreze cu instrumenetele generației lor. E drept că am sugestii, dar ele se validează în dialog într-un dialog continuu. Dacă m-am ”cantonat” exclusiv în zona pregătirii studenților – cineva cu experiență e dator să le ghideze parcursul formării – țin să afirm că e mai puțin greu să faci arhitectură, decât arhitecți. Am inițiat, la un moment dat, cursuri privind conexiunile arhitecturii cu numeroase alte domenii: biologie, psihologie, filozofie, matematică, arte, modă, finanțe, putere, etc. Sunt incursiuni din care răsar idei originale în creația de arhitetură; descoperim modele perfecte ale naturii ce pot fi transferate în proiectele noastre. Tehnologia, la rândul ei, și-a pus amprenta pe tot parcursul istoriei edificării. Suntem în pas cu ele sau … restanțieri ? Întreb doar!”
Carte de vizită
Fost președinte al Ordinului Arhitecților din România (OAR) București, funcție pe care a ocupat-o timp de aproape opt ani, Mircea Ochinciuc este profesor univesitar emerit la Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din Capitală. A îndrumat și format peste 50 de serii de studenți arhitecți, în cele peste șase decenii de când se află la catedră . ”Poate 2.000, dacă socotesc din 56′ și până în prezent”, spune, zâmbind. A predat între anii ’77 și 80′, la Universitatea de Arhitectură din Constantine – Algeria, conducând prima serie de arhitecți formați aici. În paralel cu cariera de dascăl, a fost arhitect. A lucrat, vreme de aproximativ 16 ani, sub bagheta unui foarte mare arhitect român, Cezar Lăzărescu, realizând lucrări importante de arhitectură din țara noastră, cum este Hotelul „Europa” din stațiunea Eforie, de la malul Mării Negre. Tot el a proiectat și clădirile primăriilor din Pitești sau Focșani, proiectul său de suflet – „mândria carierei sale” este Hotelul „Lebăda” din Delta Dunării. A participat la mai multe concursuri naționale și internaționale și spune că este un împătimit cititor de carte, „indiferent că e de literatură, arhitectură, artă, de călătorii sau … bandă desenată”.
Actualitate
Accident rutier în Petroșani: O femeie încarcerată și un copil rănit, transportați la spital
O femeie de 25 de ani și un băiețel de 9 ani au fost transportați de urgență la spital în urma unui accident rutier produs în municipiul Petroșani, implicând un autoturism cu șase persoane și un autocamion staționat. Pompierii au intervenit pentru descarcerarea femeii, iar echipele medicale au acordat îngrijiri copilului rănit.
În urmă cu puțin timp, pompierii Detașamentului Petroșani au intervenit pentru gestionarea unei situații de urgență generate de producerea unui accident rutier pe raza municipiului Petroșani.
Spre eveniment au fost mobilizate de urgență o autospecială de descarcerare și două echipaje ale Serviciului de Ambulanță Județean.
Sosiți la fața locului, pompierii au constatat faptul că, în accident au fost implicate un autoturism în care se aflau 6 persoane (4 adulți și 2 minori) și un autocamion care staționa.
În urma impactului, o femeie, în vârstă de 25 de ani, a rămas încarcerată, fiind nevoie de intervenția salvatorilor pentru extragerea acesteia în siguranță.
Tânăra a suferit multiple traumatisme și a fost transportată la UPU Petroșani.
De asemenea, unul dintre copii, un băiețel în vârstă de 9 ani, a fost asistat medical și ulterior a fost transportat la aceeași unitate spitalicească, pentru investigații suplimentare.
Celelalte 4 persoane se află în afara oricărui pericol.
Pompierii militari au asigurat, totodată, măsurile specifice de prevenire a izbucnirii incendiilor în astfel de cazuri.
În aceste momente, circulația se desfășoară normal pe ambele sensuri de mers
FOTO: ISU Hunedoara
Actualitate
Ministrul Familiei, Natalia Intotero: „Fiecare vot contează și ne apropie de ceea ce ne dorim cu toții”
Ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, Natalia Intotero, a votat, duminică, la o secție din municipiul Brad. La ieșirea de la urne, a declarat că a votat „pentru un președinte care să lupte cu adevărat pentru interesele țării și ale poporului român”.
„Mergeți la vot! Fiecare vot contează și ne apropie de ceea ce ne dorim cu toții: o Românie puternică și respectată în lume! O țară condusă de un președinte care să lupte cu adevărat pentru interesele țării și ale poporului român!”, a transmis Natalia Intotero, ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse.
Actualitate
Intervenții pe drumurile județene. Se circulă în condiții de iarnă, în special, pe tronsoanele aflate în zonele de deal și de munte
Se circulă în condiții de iarnă pe drumurile județene aflate în administrarea Consiliului Județean (CJ) Hunedoara, în special pe tronsoanele aflate în zonele de deal și de munte, au informat, duminică, reprezentanții instituției.
“În cursul zilei de vineri, al nopții de vineri spre sâmbătă și în cursul zilei de sâmbătă, utilajele au acționat pentru deszăpezirea drumurilor și împrăștierea de material antiderapant pe drumurile de pe sectoarele arondate operatorilor aflați în relație contractuală cu CJ Hunedoara. Astfel, s-a intervenit pe zona Hunedoara – Ținutul Pădurenilor, Hațeg, Brad, Orăștie, Deva – Păuliș și Valea Jiului. În cursul nopții trecute, în dispeceratul de iarnă nu au fost recepționate solicitări pentru intervenții pe drumurile județene. S-a acționat cu prioritate pe DJ 761 Săcărâmb, DJ 761A Toplița Mureșului, DJ 742A Buceș, DJ 742 Blăjeni, DJ 706 Țebea, DJ 668A Târsa, DJ 687D Teliucu Inferior – Lunca Cernii, DJ 687E Ghelari – Ruda – Bunila, DJ 687J Boș – Cerbăl – Socet, DJ 667A Ohaba de Sub Piatră – Sălașu de Sus – Nucșoara – Cârnic, DJ 668 Râu de Mori – Râușor, DJ 666 Merișor, DJ 709F Cabana Rusu. În cursul zilei de sâmbătă, pe DJ 667A Nucșoara – Cârnic, drumarii, împreună cu un echipaj ISU Hunedoara și reprezentanții distribuitorului de electricitate au intervenit pentru îndepărtarea a doi arbori căzuți pe firele de curent electric”, au transmis reprezentanții CJ Hunedoara.
Reprezentanții CJ Hunedoara recomandă conducătorilor auto să nu plece la drum cu mașina neechipată de iarnă. Pentru prevenirea blocajelor în trafic este nevoie de cauciucuri potrivite sezonului rece și lanțuri. Toate problemele apărute în trafic pe drumurile județene pot fi semnalate la Dispeceratul de iarnă, telefon 0737553971.
Sursa foto: CJ Hunedoara
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Hunedorenii s-au întors cu tolba plină de la Balcaniada de Taekwon do ITF
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Microbuze electrice pentru elevii din 23 de localități ale județului
-
Actualitatecu 21 de ore in urma
Intervenție salvatoare la Dobra: Patru pompieri hunedoreni, eroi în timpul liber
-
Actualitatecu 16 ore in urma
Poliția caută o femeie însărcinată și fiica sa de 2 ani, dispărute din Peștișu Mic
-
Actualitatecu 3 zile in urma
CJSU Hunedoara, întrunit în ședință extraordinară
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Activitatea Serviciului Permise și Înmatriculări Hunedoara, afectată de avaria de la RAR. Operațiuni, temporar suspendate
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Ajutoare de urgență, aprobate de Guvern, pentru familii și persoane singure din mai multe județe, inclusiv Hunedoara
-
Actualitatecu 3 zile in urma
DAS Deva distribuie, de vineri, tichetele de călătorie gratuite, destinate persoanelor cu dizabilități