Connect with us
Data: 12/02/2025
.

Actualitate

Protocol de colaborare: „UNESCO Hunedoara – o lume întreagă într-un singur județ”

Publicat

pe

Patru entități UNESCO din județul Hunedoara reprezentând tot atâtea programe ale celei mai renumite organizații mondiale pentru educație, știință și cultură au decis să colaboreze în vederea promovării comune a valorilor pe care le administrează sau le reprezintă. Pera Bulz, declarat Tezaur uman viu, reprezentanți ai Parcului Național Retezat, ai Geoparcului Dinozaurilor Țara Hațegului, dar și ai cetăților dacice au fost prezenți la acest eveniment, organizat la sediul Consiliului Județean (CJ).

Reprezentanții CJ Hunedoara, instituția care administrează monumentul istoric „Sarmizegetusa Regia – Grădiștea de Munte”, împreună cu Administrația Parcului Național Retezat – Rezervație a Biosferei, Universitatea din București, administrator al statutului internațional pentru Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului și taragotistul Pera Bulz, deținător al titlului onorific de Tezaur Uman Viu, au semnat vinererea trecută, la Deva, un protocol de colaborare. Documentul oficial a fost semnat de Sorin Vasilescu, vicepreședinte al CJ Hunedoara, Zoran Acimov, director al Administrației Parcului Național Retezat Rezervație a Biosferei RNP Romsilva, prof. univ. dr. Laurențiu Vlad, prorector al Universității din București, Alexandru Andrășanu, directorul Geoparcului Dinozaurilor Țara Hațegului și Pera Bulz. „Județul Hunedoara are privilegiul de a avea cele mai multe monumente și parcuri recunoscute prin programele UNESCO: Cetățile Dacice din Munții Orăștiei, Rezervația Biosferei Retezat și Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului. Acestora li se adaugă și un Tezaur Uman Viu în persoana cunoscutului taragotist Pera Bulz din comuna Vața de Jos”, a declarant Sorin Vasilescu. Protocolul prevede crearea unui cadru comun de colaborare și dezvoltare la nivel județean, pentru o administrare eficientă a siturilor UNESCO. Ideea de colaborare a entităților UNESCO din județul Hunedoara, în baza unui protocol comun aparține Geoparcului Dinozaurilor Țara Hațegului, fiind agreată de toți partenerii. Și Comisia Națională a României pentru UNESCO a salutat inițiativa actorilor locali ca un prim pas pentru o strategie integrată de colaborare și o eficiență sporită a eforturilor de promovare, conservare și dezvoltare durabilă.

Ceremonia de semnare a protocolului a fost urmat de vernisajul expoziției „UNESCO Hunedoara – o lume întreagă într-un singur județ”, găzduită de Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva. Expoziția, ce poate fi vizitată până pe data de 16 mai 2018, cuprinde imagini, informații și obiecte definitorii pentru fiecare dintre cele patru entități UNESCO din județ.

Advertisement

Actualitate

Geografia „a dispărut” din materiile studiate la clasele a XI-a și a XII-a. Poziția profesorilor din județul Hunedoara

Publicat

pe

Redactat de

Disciplina Geografie „a dispărut” din materiile studiate la clasele a XI-a și a XII-a, conform noile proiecte de planuri -cadru de învățământ. Profesorii de Geografie din județul Hunedoara au reacționat și îi solicită ministrului Educației păstrarea acestei discipline școlare în trunchiul comun, pentru elevii din ultimii doi ani de liceu.

“În timp ce Societatea de Geografie din România se pregătește să aniverseze, în perioada 6-8 iunie 2025, 150 de ani de la înființare, am aflat cu surprindere faptul că în noile proiecte de planuri – cadru pentru liceu, elaborate de Ministerul Educației și Cercetării, disciplina Geografie nu mai apare ca obiect de studiu la clasele a XI-a şi a XII-a. Geografia este una dintre disciplinele din învățământul preuniversitar care a pierdut după anul 1990 cele mai multe ore din Trunchiul Comun. Din nefericire reducerea orelor de geografie continuă și în prezent deși la nivel național și mondial se discută tot mai mult despre schimbări climatice, hazarde naturale extreme, poluare, geopolitică, migrații, disparități economice, planificare teritorială etc, care desigur aparțin domeniului geografie”, se arată într-un comunicat al Societății de Geografie din România (SGR) – Filiala Județului Hunedoara.

Profesorii de Geografie din județul Hunedoara subliniază importanța acestei discipline școlare în formarea culturii generale a elevilor.

“Având în vedere propunerile de planuri – cadru, precum şi afirmațiile în mass-media ale unor persoane cu rol decizional în domeniul educației naționale, care conturează ideea sistematică a diminuării orelor de geografie, în cadrul Trunchiului Comun, din învățământul liceal (cu dispariția geografiei la clasele a XI a și a XII a, la unele tipuri de licee) profesorii de geografie din Județul Hunedoara constată:

Disponibilităţile deosebite ale geografiei de a contribui la o educaţie a elevilor, tineretului şi, în general, a oamenilor prin dimensiunile ei educaționale recunoscute (ştiinţifică, umanistă, culturală, geoecologică, naţională, europeană, universală);

Advertisement

 Modificările sensibile în sistemele educaţionale internaționale şi în percepţia publică a geografiei ca un domeniu disciplinar disjunct (îndeosebi ca efect al lansării la nivel mondial a „Cartei internaţionale a educaţiei prin geografie pentru secolul XXI”, la ideile căreia România a aderat);

 Interesul deosebit al elevilor pentru geografie, ca disciplină de bacalaureat, olimpiadele şi concursurile şcolare de geografie, precum şi rezultatele excelente obținute în cadrul acestora;

 Rolul geografiei ca „știință a Pământului ca întreg” în formarea culturii generale, dezvoltarea și progresul general al omenirii;

 Importanța geografiei în evoluția societății românești, evidențiată de faptul că Societatea Geografică Română este prima societate științifică înființată în România și a șasea societate geografică din lume, după societățile de profil din Franța – 1821, Germania – 1828, Anglia – 1830, Rusia – 1845 și Italia – 1866. În acest sens, profesorii de Geografie din Județul Hunedoara solicită Ministerului Educației și Cercetării şi forurilor educaţionale competente următorul sistem referenţial privind evoluţia geografiei ca disciplină şcolară:

 Păstrarea geografiei ca disciplină şcolară distinctă în Curriculum Naţional, în Trunchiul Comun, la clasele IX-XII, la resursele actuale de timp;

Advertisement

 Rămânerea geografiei ca disciplină şcolară cu relevanţă în evaluarea continuă, evaluarea externă şi examene (proiectul actual marginalizează geografia în sistemul evaluării continue şi al examinării),

Realizarea unui demers constructiv, care să vizeze prezenţa geografiei (împreună cu istoria) la examenele de certificare a absolvirii gimnaziului şi o prezență consistentă a geografiei în cadrul examenului de bacalaureat”, se mai arată în comunicatul semnat de președintele SGR – Filiala Județului Hunedoara, prof. dr. Dumitru Rus.

Noile proiecte de planuri-cadru pentru învățământ au fost puse în dezbatere publică de Ministerul Educației și au stârnit controverse referitoare la propunerea de eliminare a unor materii, inclusiv Geografia, la unele licee.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Concurs foto organizat de Romsilva cu ocazia Zilei Internaționale a Pădurilor 2025

Publicat

pe

Redactat de

Regia Națională a Pădurilor – Romsilva invită pasionații de fotografie și natură să participe la un concurs foto dedicat Zilei Internaționale a Pădurilor, sărbătorită pe 21 martie. Tema ediției din acest an, „Pădurile hrănesc lumea”, subliniază rolul esențial al pădurilor în asigurarea securității alimentare și a echilibrului natural.

Participanții sunt încurajați să surprindă, prin imagini realizate în pădurile României, modul în care acestea contribuie la susținerea vieții. Fotografiile pot fi postate pe pagina Romsilva, însoțite de un scurt mesaj care explică alegerea imaginii.

Cei interesați pot înscrie lucrările și în competiția organizată de FAO, termenul limită pentru participare fiind 12 martie 2025.

FOTO: FACEBOOK REGIA NAȚIONALĂ A PĂDURILOR-ROMSILVA

Citeste mai mult ...

Actualitate

Lupeniul a pierdut la Craiova

Publicat

pe

Redactat de

Minerul Lupeni, locul 5 în seria 9 din Liga 3 de fotbal, a jucat un nou meci de pregătire. Meciul a avut loc la Craiova, la baza sportivă FCU Footbal Park “Tărâmul Leilor”, pe trenul 3 „Costică Ștefănescu”.

Învinși de o divizionară secundă

Adversara celor de la Minerul Lupeni a fost FCU Craiova, locul 7 în Liga 2, și aflată în lupta pentru calificarea în play-off. Deși nu au jucat rău, băieții din Vale au trebuit să se recunoască învinși, cu scorul de 3-0. Rezultatul a fost stabilit încă de la pauză, pentru craioveni înscriind fundașii Lumbu (26′) și Lekiatas (32′) și mijlocașul Bounaas (43′). În meciul cu FCU Craiova pentru Minerul Lupeni au evoluat Wynney (Raț 46′) – Toma (Mazilu 46′, Hârsan 68′), Vlad, Creciunesc, Doboș – Eshun (Mândreci 73′), Trancă, Bedea (Petea 60′), Baidoo June, Popescu (Erceanu 46′). Mai este de menționat că în acest meci au debutat, pentru Minerul Lupeni, noii – veniți, respectiv portarul Wynney și atacantul Popescu, care au semnat cu clubul din Vale în această săptămână, dar și că stoperul Dulap s-a accidentat la încălzire și nu a putut fi folosit în jocul cu FCU Craiova. Până la meciul cu divizionara secundă, cei de la Minerul Lupeni au mai susținut alte trei meciuri amicale, toate fiind disputate în deplasare, câștigând cu 4-0 la Minerul Motru (piga 4 Gorj) și cu 1-0 pe terenul vecinilor și rivalilor istorici de la Jiul Petroșani, și au pierdut, cu 4-2, la Vulturii Fărcășești. Totodată, este de precizat că ultimele două echipe menționate evoluează în Liga 3, ambele în seria 8, Jiul ocupând poziția a cincea, iar Fărcășeștiul pe cea de-a patra. Aceste formații, ca și Minerul Lupeni, de altfel, vor lupta pentru ocuparea unuia din primele patru locuri, care asigură calificarea în play-off. Din sezonul regular, care se va relua în perioada 28 februarie – 1 martie, mai sunt de disputat trei etape. Până atunci, însă, Minerul Lupeni are programate și alte meciuri amicale, primul dintre ele, dacă nu apar schimbări de ultimă oră, urmând a se juca joi, 13 martie, pe terenul liderului din Liga 4 Hunedoara, Unirea DMO.

Foto: Ediție specială
Citeste mai mult ...

URMĂREȘTE ServusHD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate