Connect with us
Data: 16/01/2025
.

Actualitate

Evenimente dedicate celor mici, de 1 Iunie. Copii, părinți și bunici, poftiți să pășească în universul de joacă

Publicat

pe

Spectacole, întâlniri cu personaje din desene animate, jocuri creative, ateliere sau face painting, de toate acestea vor avea parte copiii din mai multe localități ale județului Hunedoara de 1 Iunie. Cu prilejul „Zilei Internaționale a Copiilor”, autoritățile locale au pregătit o serie de evenimente dedicate în exclusivitate celor mici, toate menite să-i destindă pe prichindei. Vă prezentăm câteva dintre manifestările ce vor avea loc mâine, 1 iunie.

Copiii sunt așteptați la o plimbare cu mocănița de la Brad

Micuții sunt așteptați, pe 1 și 2 iunie, la o plimbare de poveste cu trenul de epocă, tractat de o venerabilă locomotivă cu aburi, pe drumul vechi al liniei ferate înguste dintre Brad și Crișcior. Mocănița va circula în cele două zile special pentru copii.

Astfel, trenulețul tras de o locomotivă cu aburi va fi pus în mișcare sâmbătă și duminică, cu plecări din Crișcior Poarta 2 de la ACC, la orele 13:00 și 15:00, și din Brad, din fața Bisericii Mari Ortodoxe (la orele 13:25 și 15:25, respectiv 14:10 și 16:10) și din fața Gării CFR (la orele 14:00 și 16:00). De „Ziua Internațională a Copilului”, copiii, însoțiți de părinți, vor putea călători gratuit.

Bătrâna mocăniță de la Crișcior, care altădată îi transporta pe ortacii din Țara Moților la Mina Gura Barza, este singura care mai funcționează în județ. Aceasta a mai fost pusă în mișcare, în acest an, și cu prilejul sărbătorilor pascale.

Ramona Ștefan

Se deschide Ștrandul „Corvina” din Hunedoara. Acces gratuit, de 1 iunie

Veste bună pentru amatorii de bălăceală și băi de soare. De „Ziua Internațională a Copilului”, Ștrandul „Corvina” din municipiul Hunedoara își deschide porțile. La complexul de agrement din municipiul de pe Cerna se va da liber la bălăceală, locuitorii Hunedoarei fiind poftiți, începând de mâine, 1 iunie, să se relaxeze în sau lângă bazinele cu apă, dar și pe șezlongurile aflate în incintă, asta dacă vremea va permite. „Cu ocazia „Zilei Internaționale a Copilului”, Ștrand „Corvina” vă invită să vă bucurați de soare. Astfel, începând cu ora 09:00, în ziua de 1 iunie 2019, dăm startul “Zilei Porților Deschise” la Complexul de Agrement „Corvina” din municipiul Hunedoara. Toți copiii, dar și părinții, sunt așteptați la ștrand. Intrarea este liberă. Sperăm ca vremea să țină cu noi!”, au transmis reprezentanții complexului de agrement din Hunedoara.

Pregătirile pentru redeschiderea ștrandului din Hunedoara au început să se facă încă de săptămâna trecută. În incinta bazei de agrement s-a făcut curățenie generală, ștrandul fiind pregătit pentru redeschidere.

Ramona Ștefan

Baloane zburătoare, jocuri pe asfalt și dansuri în Piața Victoriei din Deva

La Deva, de 1 Iunie, municipalitatea a pregătit un program special pentru cei mai mici dintre locuitorii orașului. Astfel, mâine, începând cu ora 10:00, în Piața Victoriei, pe platforma din fața Centrului Cultural „Drăgan”, „Ziua Copilului” va fi marcată printr-un eveniment special, dedicat prichindeilor. Din program nu vor lipsi baloanele zburătoare, iluzionism, pictură fără pensule, jocuri pe asfalt, jocuri interactive şi jocuri dinamice, modelaj baloane, baloane şi insigne pentru toţi copiii. De asemenea, atmosfera va fi animată de Clownul Teo, precum și de dansuri cu „Lebedele Mici”, „Arabesque”, „Lebedele Mari”, „Sweet Angels” şi trupele de dans ale Centrului Cultural din Deva: „X-Generation” şi „Attitude Dance”.

Advertisement

Ramona Ștefan

Excursii și petreceri pentru micuții din centrele de plasament

La fel ca în fiecare an, această zi va fi sărbătorită și de copiii aflați cu măsură de protecție în serviciile subordonate ale DGASPC Hunedoara în mod cu totul festiv, copiii beneficiind de o masă festivă, petreceri și voie bună. Din dorința de a aduce un moment de bucurie și culoare în sufletele acestora vor fi organizate activități de recreere și petrecere a timpului liber. Astfel că, micuții aflați cu măsură de protecție în Centrul de Plasament Brad vor pleca într-o excursie la Sarmizegetusa Regia unde vor organiza jocuri și concursuri sportive și la întoarcerea în centru vor fi așteptați de personal cu o petrecere surpriză. Și copiii din Centrul de Plasament Lupeni se vor bucura de o excursie la Cheile Buții. Beneficiarii Centrului de Plasament Orăștie, alături de Clubul Lions, se vor bucura de jocuri în aer liber, de întreceri sportive, desene pe asfalt, iar seara vor avea parte de o minidiscotecă. Copiii din cadrul Centrelor pentru copii cu dizabilități Hunedoara vor vizita Grădina Zoologică din localitate, iar restul zilei o vor o petrece în curtea centrului unde vor participa la un picnic, vor organiza concursuri sportive și de desene pe asfalt. O zi cu totul specială va fi și pentru un tânăr de aici, care își va sărbători majoratul împreună cu colegii într-un cadru festiv. La Centrul de Plasament pentru Copilul cu Handicap și Apartamentul Familial Vulcan, prichindeii vor participa la activitățile organizate la centrul de echitație al Asociației Parco Cavalli, apoi vor mânca pizza în oraș. Centrul Specializat de zi pentru resocializarea copilului predelincvent și delincvent provenit din familii dezorganizate Petroșani organizează pentru copii două excursii, la obiectivele turistice din Deva și Hunedoara, urmând ca săptămâna viitoare să viziteze Grădina Zoologică de la Râmnicu-Vâlcea.

Petronela Tămaș

Parada mascotelor și ateliere distractive la “mall-ul” din Deva

De 1 Iunie, se anunță distracție pentru cei mici și la Shopping City Deva. În intervalul 11:00-19:00, în vor avea loc mai multe activități dedicate prichindeilor. Astfel, cei mici vor putea lua parte la o paradă a mascotelor. Iepurașul Pony, Ursuleţul Bubu, Pisicuţa Bijou şi Cățelușul Motoraş vor ajunge pe terenul de joacă din incinta centrului comercial să cunoască micii vizitatori şi să facă poze cu aceştia. De asemenea, copiii, cu vârste cuprinse între 6 și 12 ani, vor putea lua parte la ateliere de creație. În intervalul 15:00 şi 17:00, cei mici vor putea să asiste și chiar să participe la un atelier de gătit, în cadrul căruia se va găti o delicioasă budincă de ovăz cu smoothie de fructe. Totodată, în cadrul Clubului de Astronomie, copiii puțin mai mari, cu vârste de la 8 la 13 ani, vor putea descoperi secretele zborului în spaţiu şi îşi vor construi propria rachetă. Se va discuta despre ce viteze trebuie să prindem pentru a ajunge la alte planete şi care sunt “ferestrele” – momentele propice pentru a pleca către un obiect anume, după care fiecare participant va lansa racheta afară, au anunțat organizatorii.

Ramona Ștefan

Personaje Disney și actori pe picioroange vor anima Parcul Tineretului de la Hunedoara

Autoritățile locale din Hunedoara au pregătit un program bogat pentru cei mai mici dintre locuitorii orașului, cu prilejul „Zilei Internaționale a Copiilor”. Astfel, sâmbătă, pe 1 iunie, copii, părinți și bunici sunt așteptați în Parcul Tineretului din municipiul de pe Cerna, unde, începând de la ora 12:00, se va da startul distracției. Astfel, până seara, micuții hunedoreni se vor putea bucura de ateliere și activități creative, precum: picturi pe față, concurs de desene pe asfalt, spectacol cu magician, actori cu picioroange, tobogane gonflabile și alte jocuri pentru copii. De asemenea, copiii vor avea parte de un concert muzical cu personaje Disney, dar și de un spectacol susținut de Andra Gogan. Micuții care vor veni, în 1 iunie, în Parcul Tineretului din Hunedoara vor primi înghețată din partea organizatorilor.
Pe lângă evenimentul organizat în Parcul Tineretului, de Ziua Internațională a Copilului, toți copiii vor beneficia de acces gratuit la Castelul Corvinilor, la Grădina Zoologică și, dacă vremea o va permite, la ștrand.

Advertisement

Ramona Ștefan

Sunteți invitați sâmbătă 1 Iunie 2019 începând cu ora 11.00 în Deva, Piața Unirii la Baschet!

Cu implicarea Primăriei municipiului Deva, DJTS Hunedoara.

Clubul Sportiv „Viitorul” Deva vă așteaptă!!!

Advertisement

Actualitate

Guvernul a decis: Noile alegeri prezidențiale vor avea loc pe 4 mai

Publicat

pe

Redactat de

Guvernul României a aprobat, astăzi, ca primul tur al noilor alegeri prezidențiale să aibă loc pe data de 4 mai. Totodată, Executivul a stabilit și ca votul în străinătate să se desfășoare trei zile, secțiile de vot urmând să se închidă în 4 mai, la ora 21:00, ora României, nu la cea locală, cum era până acum.

“Actele normative care stabilesc data alegerilor prezidențiale au fost aprobate. (…) Au fost emise două hotărâri de Guvern și o Ordonanță de urgență. Hotărârile de Guvern premerg această ordonanță de urgență și stabilesc data alegerilor: 4 mai 2025, alegeri prezidențiale și locale în anumite UAT-uri.(…) Pentru cele două scrutine va fi utilizată aceeași infrastructură electorală ca și în anul precedent 2024 tocmai pentru asigurarea fluidității, transparenței și corectitudinii procesului de votare, a anunțat, după ședința de Guvern, purtătorul de cuvânt al Executivului, Mihai Constantin.

Și Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a informat că, ziua de duminică, 4 mai 2025, a fost stabilită ca dată pentru alegerea Preşedintelui României. De asemenea, ziua de duminică, 4 mai 2025, a fost stabilită ca dată pentru organizarea şi desfăşurarea alegerilor locale parţiale pentru președintele Consiliului Județean Bihor și pentru primari în circumscripțiile electorale prevăzute în anexa la Hotărârea Guvernului privind stabilirea datei alegerilor locale parţiale pentru preşedintele Consiliului judeţean Bihor şi pentru primari în unele circumscripţii electorale.

Reamintim faptul că, reluarea alegerilor prezidențiale în luna mai 2025 vine după ce judecătorii Curții Constituționale a României au decis, pe 6 decembrie 2024, în unanimitate, anularea alegerilor prezidențiale de anul trecut, hotărârea fiind luată cu două zile înaintea desfășurării celui de-al doilea tur de scrutin în care urmau să se confrunte Călin Georgescu și Elena Lasconi. Întregul proces electoral va fi reluat de la zero. Perioada electorală începe pe 18 februarie.

Citeste mai mult ...

Actualitate

DAS Deva: 170 de chiriași vor rămâne în locuințele pe care le ocupă, după prelungirea contractelor de închiriere

Publicat

pe

Redactat de

Peste 70 de familii și persoane singure, din municipiul Deva, care locuiesc în imobile tip cameră de cămin sau construite din fondurile statului, aflate în administrarea Direcției de Asistență Socială (DAS) Deva, vor putea rămâne în locuințe pe perioade cuprinse între 1 și 5 ani, după ce Consiliul Local Deva a aprobat prelungirea valabilității contractelor de închiriere.

Mai mult de trei sferturi dintre contracte au fost prelungite până la sfârșitul anului 2029.

Concret, au fost prelungite contractele de închiriere pentru un număr de 74 de locuințe, dintre care mai mult de 80% sunt locuințe tip cameră de cămin, situate în zonele Hărăului, Nicolae Grigorescu, Aleea Moților și 1 Mai, iar alte 15% sunt imobile construite din fondurile statului.

Prelungirea termenului de valabilitate a contractelor de închiriere a fost efectuată la propunerea Comisiei sociale de repartizare a locuințelor destinate închirierii, care a constatat că titularii contractelor și membrii familiilor acestora îndeplinesc condițiile prevăzute de lege pentru a avea acces la o locuință și își respectă obligațiile din contract cu privire la plata chiriei și a taxelor comune.

În cele 74 de locuințe ale căror contracte de închiriere au fost prelungite locuiesc, în total, 170 de persoane, dintre care șase sunt copii, potrivit datelor centralizate de Serviciul Fond Locativ al DAS Deva.

Advertisement

Titularii contractelor de închiriere a căror durată a fost prelungită vor fi anunțați de către reprezentanții Serviciului Fond Locativ cu privire la data la care trebuie să se prezinte la sediul DAS Deva, pentru semnarea și ridicarea actelor adiționale de prelungire a contractelor.

Informații suplimentare se pot obține la numerele de telefon 0755.878.380 și 0737.036.002 (Serviciul Fond Locativ – Locuințe sociale), de luni până joi – între orele 8:00-16:30 sau vineri – între orele 8:00-14:00.

 

Sursa: Direcția de Asistență Socială Deva

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate

Creștere a numărului de cazuri de infecții respiratorii și gripă în județ. Câte persoane au fost internate

Publicat

pe

Redactat de

Peste 1.600 de cazuri de infecții respiratorii acute și aproape o sută de gripă s-au înregistrat în județul Hunedoara, pe parcursul unei săptămâni, potrivit celei mai recente centralizări a Direcției de Sănătate Publică (DSP) Hunedoara. Numărul cazurilor este în creștere, o situație normală pentru sezonul rece, spun specialiștii.

 

Conform statisticilor DSP Hunedoara, numărul infecțiilor respiratorii acute, înregistrate în județul Hunedoara, în săptămâna 6 -12 ianuarie 2025, este de 1.603 de persoane. Dintre acestea, 41 au fost internate. Alți 580 de hunedoreni au fost diagnosticați cu pneumonie, 80 fiind internați. Tot în aceeași săptămână, s-au înregistrat la nivelul județului 99 de cazuri de gripă, iar în 27 de situații a fost necesară spitalizarea.

Față de săptămâna anterioară, respectiv 30 decembrie 2024 – 05 ianuarie 2025, numărul cazurilor de infecții respiratorii acute s-a dublat. Astfel, în intervalul menționat, în județul Hunedoara s-au înregistrat 799 de cazuri de infecții respiratorii acute, dintre care 65 au necesitat internare, 305 cazuri de pneumonii, 105 cazuri de gripă și un caz de COVID-19, potrivit datelor DSP Hunedoara.

În săptămâna 30.12.2024 – 05.01.2025 la nivelul județului Hunedoara s-au înregistrat:
Nr. total cazuri
Din care internate
IACRS
799 cazuri
65
PNEUMONII
305 cazuri
81
GRIPĂ
105 cazuri
22
COVID-19
1 caz
0
În săptămâna 06 – 12 ianuarie 2025 la nivelul județului Hunedoara s-au înregistrat:
Nr. total cazuri
Din care internate
IACRS
1603 cazuri
41
PNEUMONII
580 cazuri
80
GRIPĂ
99 cazuri
27
COVID-19
0
0
Sursa: DSP Hunedoara

Campanie de informare, derulată de DSP Hunedoara

Advertisement

DSP Hunedoara desfășoară o campanie de informare a populației cu privire la măsurile generale ce trebuie respectate pentru prevenirea îmbolnăvirilor. Printre acestea, consultarea medicului de familie la apariția simptomelor respiratorii pentru a stabili indicațiile terapeutice, izolarea și eventuale investigații suplimentare; respectarea igienei tusei și a strănutului: acoperirea nasului și a gurii cu un șervețel în timpul tusei și al strănutului și aruncarea lui după utilizare sau acoperirea în totalitate a nasului și a gurii în plica cotului în timpul strănutului; menținerea unei igiene adecvate a mâinilor, spălarea regulată a mâinilor cu apă și săpun în vederea reducerii răspândirii virusului; evitarea aglomerațiilor, aerisirea spațiilor închise și purtarea măștii de protecție; evitarea intrării în colectivitate și în alte locuri aglomerate a persoanelor care au semne și simptome sugestive pentru gripă (febră, strănut, tuse, dureri în gât, dureri musculare) până la dispariția acestora și adresarea la medicul de familie, continuarea vaccinării antigripale de catre medicul familie, pentru intreaga populație punandu-se accent pe grupele expuse la risc crescut de îmbolnăvire sau complicații ale gripei — persoane cu vârsta peste 65 de ani, gravide, persoane imunodeprimate, persoane cu afecțiuni cronice, copii si personal medico-sanitar.

Virozele respiratorii nu se tratează cu antibiotic!”

Gripa sezonieră este o infecție respiratorie acută cauzată de virusurile gripale care circulă în toate părțile lumii. Gripa sezonieră se caracterizează printr-un debut brusc de febră, tuse (de obicei uscată), dureri de cap, dureri musculare și articulare, stare de rău severă (senzație de rău), dureri în gât și rinoree (secreție nazală abundentă). Tusea poate fi severă și poate trena două sau mai multe săptămâni dupa vindecare. Astfel, la primele simptome trebuie consultat obligatoriu medicul de familie. Sub nici o formă nu se recomandă auto-medicația. Pentru pacienții care nu fac parte dintr-un grup cu risc ridicat, tratamentul se concentrează pe ameliorarea simptomelor gripei. Pacienții despre care se știe că fac parte dintr-un grup cu risc crescut pot dezvolta forme severe sau complicații trebuie să solicite asistență medicală și ar trebui să fie tratați cu medicamente antivirale. Virozele respiratorii nu se tratează cu antibiotic! De ce trebuie să evităm administrarea antibioticelor în viroze respiratorii? Principalul motiv pentru care nu trebuie să luăm antibiotice în viroze respiratorii este faptul că acestea nu au niciun rol în tratarea acesteia. Antibioticele se administrează numai în momentul în care apare o complicație (suprainfecția bacteriană), întotdeauna fiind nevoie de recomandarea medicului specialist. Cele mai cunoscute medicamente simptomatice sunt analgezicele (care calmează durerile, reduc febra și inflamația), expectorantele –astfel încât secrețiile pulmonare să poată fi eliminate mai ușor prin tuse; anti-tusivele – liniștesc tusea; decongestionantele – reduc congestia nazală”, transmit reprezentanții DSP Hunedoara.

Specialiștii spun că cea mai eficientă și sigură metodă de protecție împotriva gripei este vaccinarea antigripală, care este recomandată a fi făcută înaintea începerii sezonului rece, pentru ca persoana vaccinată să dezvolte suficienți anticorpi anti-gripali.

Advertisement
Citeste mai mult ...

Anunţ public privind depunerea solicitării de emitere a acordului de mediu

SC VIVA CONSTRUCT SRL, codul fiscal 16034220, nr. de înmatriculare la Registrul Comerțului J 20/ 29/ 2004, telefon 0729/019/903, cu sediul în mun. Deva, str. Depozitelor, nr. 2B, județul Hunedoara, anunţă publicul interesat asupra depunerii solicitării de emitere a acordului de mediu pentru proiectul, exploatare agregate minerale cu refacere teren natural VIVA 1, propus a fi amplasat în teritoriul localitatii Simeria, judet HD extravilan localitatea Saulesti.

Informaţiile privind proiectul propus pot fi consultate la sediul APM HUNEDOARA din Deva, str. Aurel Vlaicu nr. 25 în zilele de luni pana joi intre orele 800 – 1600 şi vineri intre orele 900 – 1300 si la sediul SC VIVA CONSTRUCT SRL, cu sediul în

(adresa) mun. Deva, str. Depozitelor, nr. 2B, județul Hunedoara, în zilele de luni pana joi intre orele 8:00 – 16:00 şi vineri intre orele 9:00 – 13:00

Observaţiile publicului se primesc zilnic la sediul APM HUNEDOARA.

PRIMARIA SI CONSILIUL LOCAL
AL ORAȘULUI HAȚEG
ANUNȚĂ

1. Persoanele fizice care la data de 31.12.2024 au avut în proprietate clădiri rezidențiale sau clădiri cu destinație mixtă au obligația să depună declarații la compartimentul Impozite si Taxe din cadrul administrației locale până la data de 31.03.2025;
2. Persoanele juridice au obligația să depună pană la data de 31.03.2025 la compartimentul Impozite si Taxe din cadrul administrației locale declarații privind clădirile pe care le dețineau în proprietate la data de 31.12.2024, legate de destinația si valoarea acestora;
3. Persoanele fizice și juridice care la data de 31.12.2024 dețineau mijloace de transport radiate din circulație au obligația să depună la compartimentul Impozite si Taxe din cadrul administrației locale o declarație în acest sens, însoțită de documente justificative, pană la data de 31.03.2025;
4. Scutirile sau reducerile de la plata impozitului/taxei pe clădiri, teren, mijloace de transport prevăzute la articolul 456, 464 și 469 se aplică persoanelor care dețin documente justificative pe care le depun la compartimentul Impozite si Taxe din cadrul administrației locale, până la data de 31.03.2025;
De amintit că toți contribuabilii care achită întegral, pană la 31.03.2025, impozitele pe clădiri, terenuri și mijloace de transport beneficiază de bonificația de 10%, stabilită de către Consiliul Local Hațeg.
Toti contribuabilii care au restanțe pentru bunurile imobile sau mobile, nu pot înstrăina, intabula, intra în posesie pană la achitarea creanțelor, pană la nivelul anului 2024.
Relații suplimentare la telefon: 0254-770.273

URMĂREȘTE ServusHD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate