Connect with us
Data: 25/05/2024
.

Actualitate

Cărțile de identitate se schimbă și vor avea un nou format

Publicat

pe

Cărțile de identitate se vor schimba și vor avea un nou format. Pentru a asigura cetățenilor români exercitarea dreptului la liberă circulație pe teritoriul statelor membre ale Uniunii Europene, în condiții similare celorlalți cetățeni UE, România este obligată să emită acte electronice de identitate, începând din luna august a anului viitor.

În conformitate cu prevederile Legii nr. 52/2003 privind transparenţa decizională în administraţia publică, Ministerul Afacerilor Interne supune dezbaterii publice un proiect de Ordonanță a Guvernului pentru modificarea şi completarea unor acte normative care cuprind dispoziții privind evidența persoanelor și actele de identitate ale cetățenilor români. Prin proiect se creează cadrul legal național pentru asigurarea aplicării directe a Regulamentului (UE) 2019/1157, astfel ca actele de identitate românești să respecte standardele stabilite la nivelul UE, în principal cele care privesc elementele de securitate.

Pentru a asigura cetățenilor români exercitarea dreptului la liberă circulație pe teritoriul statelor membre ale Uniunii Europene, în condiții similare celorlalți cetățeni UE, România este obligată să emită acte electronice de identitate, începând din luna august a anului viitor (2021). Noile acte de identitate vin cu garanții suplimentare de securitate și întăresc încrederea instituțiilor publice și a mediului privat că persoana care prezintă documentul este în fapt titularul acestuia. Astfel, se aduc îmbunătățiri majore actualului act de identitate (care a fost pus în circulație în anul 1997), prin utilizarea unor tehnologii de fabricație avansate, a unor elemente grafice de securitate, a unor inserturi de materiale de securitate şi, nu în ultimul rând, prin protecția IT oferită de mediile de stocare electronice.

Beneficiile schimbării cărții de identitate

Prin intermediul noului act de identitate, cetățenii români vor putea, indiferent de locul unde se află (în România sau în afara teritoriului național), să interacționeze online cu autoritățile administrației publice și să solicite prestarea de servicii publice. Întrucât, identitatea se certifică prin mecanisme similare semnăturii electronice, prezența fizică a cetățeanului, la ghișeu, nu va mai fi necesară, acesta putând accesa de la distanță servicii, precum: înmatricularea unui autovehicul, obținerea unui certificat de cazier judiciar, a unor avize, autorizații sau a altor documente de la autoritățile publice, depunerea unor declarații personale prevăzute de lege ș.a.

Advertisement

Noul act electronic de identitate va putea fi folosit pentru autentificarea în platforma informatică a asigurărilor de sănătate și, în aceste condiții, va asigura „funcționalitatea de card de sănătate”.

Actul electronic de identitate se va elibera obligatoriu pentru persoane cu vârsta de 12 ani și, opțional, sub această vârstă, la solicitarea părinților sau a reprezentanților legali.
Tot ca element de noutate, se creează posibilitatea cetăţenilor români cu domiciliul în străinătate de a obține un act electronic de identitate, fără a mai fi necesară stabilirea domiciliului în România.

Nu în ultimul rând, pentru cei care nu doresc, din orice motiv, o carte electronică de identitate, va exista opțiunea de a solicita eliberarea unei cărți de identitate simple; aceasta nu va conține elemente sau date electronice, dar va prezenta un grad ridicat de securitate.

Producerea noilor acte de identitate se va realiza, centralizat, de către Compania Națională „Imprimeria Națională”.

Textul proiectului de act normativ este afişat şi poate fi consultat pe pagina de internet a MAI, www.mai.gov.ro, la secţiunea Transparenţă decizională, precum şi la Centrul de Relaţii cu Publicul din Piaţa Revoluţiei nr. 1 A, sector 1, Bucureşti.

Advertisement

Propunerile, sugestiile și opiniile persoanelor interesate pot fi transmise în termen de 10 zile calendaristice calculat de la data publicării anunțului pe adresa de primire a eventualelor propuneri, sugestii sau opinii: dgj_transparenta@mai.gov.ro).

Advertisement

Actualitate

“Bucurie în Mișcare”, în acest weekend, în Parcul Cetății din Deva

Publicat

pe

Redactat de

Acțiuni sportive și distractive, în acest weekend, în Parcul Cetății din municipiul Deva. Iubitorii de mișcare în aer liber sunt așteptați, sâmbătă și duminică, în 25 și 26 mai, pentru a lua parte la o mulțime de jocuri și activități, în cadrul unei noi ediții a festivalului „Bucurie în mișcare”, eveniment coordonat local de Clubul „Evoluţii”, condus de Alexandra Marcu.

“Club Evoluţii” cu Alexandra Marcu, Asociația 11even și Kaufland România vă invită la festivalul “Bucurie în Mișcare” Deva! Nu avem bere și mâncare, avem doar distracție și mișcare! Demonstrații sportive, baschet, fotbal, jocuri tip exatlon, panou de cățărat, tenis de masă, ateliere și jocuri pentru copii, trageri la țintă tip airsoft, tragere cu arc cu ventuze, face painting și multe altele”, au transmis organizatorii.

„Bucurie în Mișcare” este un program care, de 12 ani, promovează sportul și mișcarea în comunicare. Festivalul își propune să aducă împreună copii și părinții, tineri care împărtășesc aceleași pasiuni, entități locale active în zona sportului și a mișcării, într-un proiect viu, extrem de ofertant și divers, pentru a-i inspira să își creeze oportunități de mișcare care să le aducă bucurie.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Florin Maxim a devenit „Cetăţean de Onoare al municipiului Hunedoara”. „În acest titlu onorific se află fiecare hunedorean din această aventură sportivă a noastră”

Publicat

pe

Redactat de

Florin Maxim, antrenorul de numele căruia se leagă cea mai importantă performanță din istoria de 103 ani a fotbalului din Hunedoara, câștigarea Cupei României, a devenit, astăzi, „Cetăţean de onoare” al municipiului. Titlul a fost conferit, cu unanimitate de voturi, în cadrul unei şedinţe festive a Consiliului Local Hunedoara care s-a desfăşurat astăzi, 24 mai 2024, la Casa de Cultură din municipiu, și la care au luat parte, printre alții, colegi din staff-ul tehnic și administrativ precum și jucători ai Corvinului 1921 Hunedoara.

„Florin Maxim este un om de caracter iar între noi doi a apărut acea chimie încă de la început. Mulţi nu ştiu, dar Max, ca să vină la Hunedoara, a solicitat mai întâi o întâlnire cu mine. În urma întâlnirii, convingându-l că proiectul nostru „un oraş, o comunitate, o echipă” este serios, a acceptat să semneze, iar acest lucru mi-a demonstrat că venise să facă cu adevărat performanţă în fotbal în Hunedoara. Important este că Max a fost adoptat de tot oraşul şi a rămas şi cu picioarele pe pământ şi cu capul pe umeri. Am văzut recent nişte interviuri în care vorbeşte cu aceeaşi modestie despre performanţa sa. Asta spune mult despre caracterul unui om. Florin Maxim ne-a făcut pe toţi mândri că suntem hunedoreni. Citim pe reţelele de socializare cum români din Canada, America de Sud, din SUA, din Europa spun: „Felicitări Max, şi eu sunt hunedorean”. Florin Maxim este un om care inspiră oameni”, a argumentat primarul municipiului Hunedoara, Dan Bobouţanu.

Vizibil emoționat, antrenorul principal al clubului-simbol al municipiului Hunedoara a vorbit despre importanța momentului, atât pentru el, cât și pentru cei care i-au fost alături, încă de la startul noului proiect, în 2021:

„În acest titlu onorific se află fiecare hunedorean din această aventură sportivă a noastră. O spun din suflet! Ştim cât muncim, ştim cât ne dedicăm şi, cumva, Dumnezeu ne ajută, pentru că Dumnezeu lucrează prin oameni. Nu trebuie să uităm de unde a plecat totul. În urmă cu doi ani, echipa nu şi-a atins obiectivul (Corvinul a ratat atunci promovarea după un parcurs fără înfrângere, pierzând doar ultimul meci de baraj – n.n.). Vă daţi seama ce se întâmpla în sufletul meu, după un an de muncă, nu am atins acel obiectiv, dar domnul primar mi-a dat încredere. Domnul primar a venit atunci, m-a privit în ochi şi mi-a spus: „Sper că nu te gândeşti să pleci nicio secundă, pentru că mergem în continuare în aceeaşi formulă şi anul viitor ne vom atinge obiectivul”. Aşa a fost! A fost un boost de energie. Şi dumneavoastră, publicul, ne-aţi oferit o energie specială. Pe mine mă domină ideea: „De ce unii pot şi noi nu am putea?!”. Prin 2021, nu eram încă aici, la Corvinul, dar vorbeam cu prietenul meu Cătălin Ojiga şi i-am spus atunci că în patru ani vom lua titlul. Am luat Cupa României. Eu cred şi în titlu pentru că noi, sportiv, suntem în Liga I. Ştiam că nu avem drept de promovare, nu a fost o problemă. Revenind cred că acest titlu (de „cetăţean de onoare” – n.n.) nu este despre mine. Este momentul să ne dăm seama că noi, toţi, împreună facem nişte lucruri. Eu pot fi doar antrenor, dar, dacă nu am nişte colaboratori buni, nişte jucători, oamenii din partea administrativă, oameni care muncesc şi susţin cu toţii un proiect, o idee, eu nu pot reuşi. Am convingerea că „Drumul Corvinilor” se pavează deja singur. Împreună sunt convins că vom fi puternici de-acum încolo” a mărturisit Florin Maxim în faţa consilierilor locali ai Hunedoarei şi a numeroasei asistenţe din sală.

Născut pe 2 martie 1981, la Brad, Florin Maxim a debutat, ca jucător, în Liga a II-a , în echipa de seniori a Corvinului, pe când avea 16 ani, pentru ca peste 35 de ani să se întoarcă la Hunedoara pentru a conduce echipa, din postura de antrenor principal. Sosit în 2021 la Hunedoara – în anul Centenarul Fotbalului Hunedorean – a fost aproape de promovarea în Liga a doua încă din primul sezon. Unul în care echipa condusă de el a ajuns în barajul final de promovare, fără înfrângere, cu un avans de 22 de puncte faţă de principala „urmăritoare”, Metalurgistul Cugir. În barajul semifinal de promovare, Corvinul a depăşit cu scorul general de 4-2 CA Oradea, iar în „finala” pentru accederea în eşalonul secund a câştigat meciul tur cu Minaur Baia Mare, 2-1, dar a pierdut returul disputat în nordul ţării, 1-4 – acesta fiind singurul eşec din stagiunea amintită!

A urmat sezonul 2022-2023, la capătul căruia echipa antrenată de Florin Maxim a ajuns, din nou, în postura de a susţine barajul final de promovare, tot după un parcurs fără înfrângere, având, la finele play-off-ului un record de 35 de puncte avans faţă de ocupanta locului secund (!). A urmat barajul semifinal cu Gloria Bistriţa, câştigat în dublă-manşă, cu acelaşi scor, 2-1, apoi ultimele două meciuri, împotriva celor de la CS Unirea Ungheni, formaţie pe care Corvinul a depăşit în ambele jocuri – 2-0 în judeţul Mureş şi 4-1, la Hunedoara, în faţa a aproximativ 12.000 de fani – record de asistenţă la acea vreme.

În consecinţă, fotbalul de ligă secundă a revenit la Hunedoara după 15 ani, iar la finele actualei stagiuni (2023-2024), echipa pregătită de Florin Maxim a încheiat campionatul pe locul secund – direct promovabil – deşi venea din postură de nou-promovată!

Advertisement

Punctul culminant a fost la jumătatea acestei luni, când Corvinul Hunedoara a câştigat, în premieră, Cupa României, perfomanţă cu atât mai notabilă cu cât a fost reuşită din postura de divizionară secundă, Corvinul devenind, astfel, doar al cincilea club din istoria fotbalului românesc care izbuteşte acest lucru. În consecinţă, clubul hunedorean va fi unicul reprezentant al fotbalului românesc în Europa League – a doua cea mai importantă competiţie inter-cluburi din lume!

În total, până în prezent, Florin Maxim a adunat 105 meciuri ca „principal” al Corvinului Hunedoara, în toate competiţiile, având un bilanţ mai mult decât grăitor: 79 de victorii, 16 remize şi 10 înfrângeri.

 

Sursa: Primăria municipiului Hunedoara

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate

(PE)Călin Petru Marian: „Când am mers în diferite colțuri ale țării sau ale lumii am spus de fiecare dată că sunt născut la Țebea și am terminat Liceul „Avram Iancu” din Brad”!

Publicat

pe

Redactat de

„Educația este cea mai puternică armă pe care o poți folosi pentru a schimba lumea”, spunea Nelson Mandela. Acesta este mesajul pe care Călin Petru Marian, candidatul PNL la Președinția Consiliului Județean Hunedoara, la aniversarea a 155 de ani de la fondarea Liceului Teoretic „Avram Iancu” din Brad.

Călin Petru Marian este absolvent al acestei prestigioase instituții de învățământ și s-a reîntors cu emoție, vineri, în curtea liceului unde s-a format ca om. Emoția a fost dublată de reîntâlnirea cu profesorii care i-au ghidat pașii pe calea cunoașterii și cărora le-a mulțumit și cu această ocazie aniversară.

„Am revenit cu multă emoție, în calitate de absolvent de această dată, în curtea Liceului Teoretic „Avram Iancu” din Brad, locul în care m-am format ca om, sub ghidarea profesorilor pe care am avut bucuria de a-i revedea în acest moment aniversar: 155 de ani de la înființarea prestigioasei școli brădene, care poartă cu mândrie și cinstește numele moțului nostru, Avram Iancu. În această zi specială pentru comunitatea zărăndeană, am rememorat anii plini de învățătură și de experiențe care îmi definesc astăzi caracterul și mi-au pavat drumul spre viitor. Locul acesta îmi trezește amintiri prețioase, iar revederea unor colegi și a profesorilor mi-a adus o imensă bucurie”, a declarat Călin Petru Marian, candidatul PNL la Președinția Consiliului Județean Hunedoara.

Călin Petru Marian este moț, de la Țebea, iar meleagurile natale i-au rămas pentru totdeauna în suflet, oriunde l-au purtat pașii vieții. Se reîntoarce mereu cu drag în locurile unde Avram Iancu lupta pentru drepturile moților, acolo unde Crăişorul Munţilor scria istoria românilor din Țara Moților. Avram Iancu reprezintă figura proeminentă a Revoluției de la 1848 și simbolul dorinței de libertate a neamului românesc, de la nașterea căruia aniversăm anul acesta 200 de ani.

„Când am mers în diferite colțuri ale țării sau ale lumii am spus de fiecare dată că sunt născut la Țebea și am terminat Liceul „Avram Iancu” din Brad. Această mândrie o simt de fiecare dată când merg acasă și trec pe lângă mormântul lui Avram Iancu, Crăișorul nostru”, mărturisește Călin Petru Marian, care a subliniat că este recunoscător pentru valorile pe care le-a dobândit aici, la liceul brădean, precum și pentru faptul că a avut privilegiul de a face parte dintr-o comunitate de elită.

Advertisement

Călin Petru Marian, candidatul PNL la Președinția Consiliului Județean Hunedoara, le-a urat ani mulți și plini de realizări profesorilor de la Liceul Teoretic „Avram Iancu”, precum și elevilor de aici, care duc mai departe cu mândrie și devotament renumele acestei școli!

 

Comandat de: Partidul Național Liberal – Filiala Hunedoara Cod de identificare atribuit de Autoritatea Electorala permanenta la desemnarea mandatarului financiar coordonator: 21240015

Citeste mai mult ...

PUBLICITATE ELECTORALĂ

Cod mandatar AEP 21240015

Cod mandatar AEP 21240015

Cod mandatar AEP 21240015

Cod mandatar AEP 23240001

Vând

  • Vând apartament cu 2 camere decomandat, strada Minerului, blocul 26, scara B, etaj 4, se vinde mobilat sau nemobilat. Pentru mai multe informații sunați la numărul de telefon 0726238869.

 

  • Vând sobe teracotă vrac(cahle) calitatea 1, mai multe modele, sobe dormitor, bucătărie, șeminee, prețuri cele mai mici. Livrare la domiciliu, detalii la numărul de telefon 0730241017.

URMARESTE Servus HD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate