Actualitate
VIDEO| O poștăriță din Simeria, campioană la Marșul Factorilor Poștali. Antrenamente intense, în toiul dimineților, pentru Balcaniada de la Salonic
O poștăriță din orașul Simeria, campioană la Marșul Factorilor Poștali, uimește prin modul cum se dedică meseriei, dar și sportului. Marinela Szekely sau „Nela”, cum îi spun cunoscuții, a câștigat deja competiția devenită deja tradiție printre poștași, fiind desemnată și cea mai tehnică concurentă, iar acum se antrenează intens pentru Campionatul Balcanic Masters, proba de marș de 5000 de metri, ce va avea loc pe data de 24 septembrie, la Salonic, în Grecia. Reprezentanții Companiei Naționale Poșta Română au făcut publică povestea sa.
“Pe un câmp pustiu, o poștăriță se antrenează intens, la nici 07:00 dimineața. Cu ochelarii pe nas și serioasă, foarte serioasă. Singurul spectator: o pisică galbenă. Din când în când, mai trece prin spatele ei câte un tren marfar. Poștărița face tot felul de combinații de abdomene, flotări, genuflexiuni. Ține ritmul alert, nu poate pierde nicio secundă. După antrenamente trebuie să plece la lucru. Apoi, Nela mai este mamă și soție, așa că orice clipă din zi este aur pentru ea. Marinela Szekely, zisă și Nela, are 43 de ani și de 7 ani lucrează la Oficiul Poștal din Simeria, Hunedoara”, arată reprezentanții CN Poșta Română care au publicat și un video cum se antrenează poștărița.
Sursa: Compania Națională Poșta Română
În urmă cu o lună, Marinela Szekely a câștigat Marșul Factorilor Poștali, ajuns la ediția 42, la proba pentru femei, finala de la București. S-a întrecut cu peste 80 de colegi de-ai săi – factori poștali, câștigători ai fazelor județene (42 de femei și tot atâția bărbați), pe un traseu de trei, respectiv, cinci, kilometri, cuprins între Splaiul Independenței și Bulevardul Regina Elisabeta, din Capitală. Marinela Szekely a dat dovadă de competențe sportive deosebite. Nu numai că a luat locul întâi, dar a obținut și premiul pentru „Cea mai tehnică concurentă”. Și asta, după ce, tot în august, la Campionatul Național în Aer Liber 2022, ce a avut loc pe Stadionul ”Lia Manoliu” din București, Marinela Szekely a obținut titlul de campioană națională.
După antrenamente, își ia tolba și pleacă să livreze corespondența
În prezent, poștărița din Simeria se antrenează intens pentru competiția ce va avea loc peste doar câteva zile, la Salonic, în Grecia, și unde va concura cu sportive din toate țările balcanice, la categoria de vârstă de la 35 de ani în sus.
“Lucrează intensiv, de câteva luni. Totul se întâmplă la minut: dis-de-dimineață, când alții dorm, ea se antrenează o oră și jumătate, apoi își ia geanta de poștăriță și pleacă pe teren, să livreze corespondența. Mai face și acolo între 12 și 15 kilometri pe zi. Uneori, chiar și 18. După amiaza ajunge acasă, gătește, face curățenie și spală, apoi seara merge din nou la antrenamente, tot pe câmp o oră și jumătate sau, dacă plouă – în oraș, pe străzile cu pante mai abrupte. Nu mănâncă orice; doar hrană care-i dă forță și energie: cel mai mult fructe, legume și semințe. Dacă se enervează sau îi vine un gând de supărare, își spune singură: stop. Trebuie să rămână calmă, senină și liniștită. Stresul o defocusează și ratează exercițiile”, mai arată cei de la CN Poșta Română.
“Fac mobilitate, și abdomene, și flotări și multe altele, practic tot ce ține de mâini și de picioare. Apoi exersez între cinci și șapte kilometri de marș. Îmi trebuie și forță în marș, nu numai mobilitate”, spune “Nela”.
Ghidată de ambiție și disciplină, Marinela Szekely a reușit să urce pe podium la Marșul Factorilor Poștali în fiecare dintre cei șase ani de când concurează. Marșul a devenit parte din viața ei de când a urmărit, întâmplător, Campionatele Mondiale de Marș, proba de fete: “Așa am descoperit că am marșul în mine, nativ, îmi este foarte ușor să-l fac. Mișcările sunt destul de dificile. Pentru că piciorul trebuie să rămână mereu drept la sol, pasul să nu fie săltat. În același timp, trebuie să menții brațele la 90 de grade și să ții bine și legănarea șoldurilor – ele trebuie să pară, pur și simplu, fluide. Forța ți-o tragi din brațe și atunci mișcările merg, cumva, singure. Spatele și capul trebuie să rămână drepte și să nu fii încordată”.
“Ca poștaș chiar ai libertatea de a fi tu cu tine”
Marinela Szekely practică sportul încă din facultate. Este mamă a doi copii, Tahera Grace și Yasher Levi, de 16 și 18 ani, pe care „până mai ieri îi plimba cu căruciorul kilometri întregi, pe străzi și prin câmp. Le arăta florile, animalele, cerul, norii, pământul. De aici și-a tras pasiunea pentru plante, pe care a transformat-o, de un an, într-o mică afacere: face creme naturiste din plante și le vinde. Un hobby care nu are nicio legătură cu Facultatea de Științe Economice pe care a absolvit-o. Nici meseria de poștăriță nu are legătură cu asta, dar zice că, pur și simplu, o iubește: “Ca postaș chiar ai libertatea de a fi tu cu tine, fără să te deranjeze nimeni și nimic. Și rămâi același om activ”. Pentru Nela, a fi poștaș nu este doar un job. Ci un stil de viață care se îmbină perfect cu sportul și cu felul ei de a trăi iubind totul”, au mai arătat reprezentanții CN Poșta Română.
Actualitate
România, în urna a doua valorică la tragerea la sorți a preliminariilor Campionatului Mondial de fotbal
Odată cu încheierea meciurilor din faza grupelor a ediției 2024 – 2025 din UEFA Nations League, au fost stabilite urnele valorice pentru tragerea la sorți a preliminariilor Campionatului Mondial de fotbal. Întrecerea fotbalistică supremă se va desfășura în vara lui 2026 în SUA, Mexic și Canada.
16 locuri disponibile pentru Europa
La competiția de peste Ocean vor participa, în premieră, 48 de echipe, 16 locuri fiind alocate Europei. În preliminariile europene vor fi 12 grupe, șase dintre acestra urmând să fie compuse din patru echipe, iar celelalte șase vor avea câte cinci formații fiecare. România, pregătită de fostul antrenor al Corvinului, Mircea Lucescu, și care a totalizat maxim de puncte într-una dintre grupele celei de-a treia divizii din UEFA Nations League, rezultat care a dus la promovarea directă în eșalonul superior, este în cea de-a doua urnă valorică. În aceeași urnă valorică se mai află Ucraina, Turcia, Suedia, Țara Galilor, Polonia, Ungaria, Serbia și Grecia, toate clasate înaintea României în clasamentul FIFA, precum și Slovacia, Norvegia și Cehia, poziționate în urma selecționatei tricolore în aceeași ierarhie, aceste echipe neputând juca între ele. În prima urnă valorică sunt, în ordine, Franța, Spania, Anglia, Portugalia, Olanda, Belgia, Italia, Germania, Croația, Elveția, Danemarca și Austria, în cea de-a treia Scoția, Slovenia, Irlanda, Albania, Finlanda, Georgia, Macedonia de Nord, Islanda, Irlanda de Nord, Bosnia, Muntenegru și Israel, în a patra Bulgaria, Luxemburg, Belarus, Armenia, Kosovo, Kazahstan, Azerbaidjan, Estonia, Cipru, Letonia, Feroe și Lituania, iar în ultima Moldova, Malta, Andorra, Gibraltar, Liechtenstein și San Marino. La turneul final se vor califica câștigătoarele celor 12 grupe, celelalte patru locuri disponibile urmând a fi ocupate după un play-off.
Situația din Nations League
În acest play-off merg echipele clasate pe locurile secunde în preliminarii plus cele mai bune patru câștigătoare de grupe din Nations League, care nu se regăsesc în situațiile mai sus menționate. Deci vor fi 16 echipe împărțite în patru grupe de patru echipe, care vor juca în sistem eliminatoriu, cu semifinale și finale, în martie 2026, câștigătoarele urmând a obține calificarea. Cum sunt șanse destul de reduse ca învingătoarele din diviziile superioare ale Nations League, respectiv Spania, Germania, Portugalia și Franța, din primul eșalon, la care se mai adaugă și Anglia, din cel de-al doilea să rateze una dintre primele două poziții în grupe, România are șanse mari să evolueze în play-off dacă nu reușește o clasificare bună. Înaintea României, din Divizia B, sunt Norvegia, Țara Galilor și Cehia, iar celelalte câștigătoare de grupe din eșalonul României sunt Suedia, Macedonia de Nord și Irlanda de Nord.
Tragere la sorți alambicată
Procedura tragerea la sorți pentru preliminarii este una destul de alambicată, fiind legată tot de rezultatele din UEFA Nations League și de play-off-urile acestei competiții. Astfel, e foarte posibil ca pe 13 decembrie, când se va efectua tragerea la sorți, România să nu cunoască numele adversarei din prima urnă valorică, dacă nu îi va ieși în cale Anglia, Elveția, Belgia sau Austria. Și asta pentru că opt dintre posibilelele adversare, locurile 1 și 2 în grupele Nations League, vor juca în sferturile de finală ale competiției, împerecherea fiind Olanda – Spania, Croația – Franța, Danemarca – Portugalia și Italia – Germania. De asemenea, alte două echipe, Belgia și Austria, vor juca în barajul de menținere/promovare în Divizia A, prima urmând a întâlni Ucraina și cea de-a doua Serbia, celelalte meciuri ale acestei faze fiind Turcia – Ungaria și Grecia – Scoția. Practic, capul de serie din grupa României poate fi un un pierzător din play-off-urile în care sunt implicate cele opt echipe implicate în semifinale.
În grupă de cinci echipele
Este cert că România va juca într-o grupă de cinci echipe, întrucât preliminariile vor începe în luna martie a anului viitor, când se joacă și play-off-urile din Nations League. UEFA va dirija în așa fel tragerea la sorți încât echipele din play-off să fie repartizate, cu prioritate, în grupe de patru. Dacă în grupa României vor fi Austria și Belgia, acestea nu vor juca în primele două etape. Implicit, într-o grupă de cinci nu poate fi mai mult decât o singură echipă implicată în play-off. Pe de altă parte, în baza celor mai sus enunțate, România, într-o proporție covârșitoare, nu va putea întâlni, din urna a treia, Scoția, mai sus menționată, dar și Slovenia, Irlanda, Georgia și Irlanda, iar din cea de-a patra Bulgaria, Kosovo și Armenia. Aceste echipe vor juca în play-off-ul de menținere/promovare în Divizia A, programul fiind Kosovo – Islanda, Bulgaria – Irlanda, Armenia – Georgia și Slovacia – Slovenia. Celelalte ferestre de disputare a meciurilor sunt iunie, când se va decide și câștigoarea Nations League și se vor juca meciuri dor din grupe de cinci, septembrie, octombrie și noiembrie 2025, când se va juca în toate grupele.
Actualitate
L-ați văzut! Un bărbat de 38 de ani, din Aninoasa, dat dispărut
Un bărbat, în vârstă de 38 de ani, din orașul Aninoasa, a fost dat dispărut. Polițiștii au fost sesizați de mama acestuia. Femeia le-a relatat oamenilor legii că nu a mai putut lua legătura cu fiul ei din luna august a acestui an.
“Poliția Orașului Aninoasa a fost sesizată, la data de 26 noiembrie, orele 13:10, de o femeie de 66 de ani, cu privire la faptul că nu a mai luat legătura cu fiul său, Cobzac Constantin -Petru (foto), din luna august a acestui an. Din primele verificări, bărbatul de 38 de ani ar fi plecat de acasă, în urmă cu patru ani, să lucreze în construcții, păstrând telefonic legătura cu mama sa. Din luna august a acestui an, nu i-ar mai fi răspuns însă la apelurile telefonice. În cadrul ultimelor convorbiri, bărbatul i-ar fi transmis mamei sale că lucrează la o fermă de animale din județul Ilfov. Polițiștii desfășoară în continuare activități de verificare și cercetare pentru depistarea acestuia”, a informat Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Hunedoara.
Semnalmente
Bărbatul dat dispărut are o înălțime de 1,60 m, aproximativ 60 kg, ochi căprui, față rotundă, bărbie rotundă, buze subțiri.
Persoanele care pot oferi informații, ce pot duce la depistarea bărbatului dispărut, sunt rugate să apeleze numărul unic de urgență 112 sau să contacteze cea mai apropiată unitate de poliție.
Actualitate
Registrul Auto Român (RAR): „Activitatea stațiilor ITP autorizate, reluată în condiții normale”
Aplicația informatică prin care se gestionează evidența online a inspecțiilor tehnice periodice a redevenit funcțională, au informat reprezentanții Registrului Auto Român (RAR). Aceștia au transmis că activitatea stațiilor ITP autorizate a fost reluată în condiții normale.
“Începând din această dimineață (26.11.2024), a redevenit funcțională aplicația informatică destinată înregistrării la nivel național a inspecțiilor tehnice periodice, iar activitatea stațiilor ITP autorizate a putut fi reluată în condiții normale. Asta înseamnă că orice posesor de vehicul se poate prezenta la stațiile ITP de unde va primi pe loc documentele care atestă efectuarea inspecției, desigur în cazul în care mașina este declarată “admis”. Încă de la prima oră a dimineții, angajații RAR au procesat în sistemul informatic documentele emise offline în perioada în care am avut întreruperi în funcționarea bazelor de date. Totodată, poate fi desfășurată activitatea și în atelierele TLV, acei agenți economici care montează, repară și verifică tahografe sau limitatoare de viteză”, au transmis reprezentanții RAR.
Sursa foto: Registrul Auto Român -RAR
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Poliția caută o femeie însărcinată și fiica sa de 2 ani, dispărute din Peștișu Mic
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Accident rutier la Geoagiu: Mașină proiectată într-o casă, o femeie salvată de pompieri
-
Actualitatecu 2 zile in urma
FOTO: Accident rutier pe DN 7: Patru răniți transportați la spitale din Orăștie, Deva și Hunedoara
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Accident rutier pe DJ 672, la Rișca: Două persoane au fost transportate la spital
-
Actualitatecu 3 zile in urma
FOTO: Accident cu patru victime în municipiul Hunedoara
-
Actualitatecu 20 de ore in urma
Ilie Bolojan noul președinte PNL (PE)
-
Actualitatecu o zi in urma
Călin Georgescu, preferatul hunedorenilor în primul tur al alegerilor prezidențiale
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Etapă perfectă pentru echipele hunedorene din Liga 3