Actualitate
O nouă publicație a Muzeului Civilizației Dacice și Romane
Cea mai recentă publicație a Muzeului Civilizației Dacice și Romane (MCDR) Deva este cartea ”Obiceiul fumatului în Transilvania (secolele XVII-XIX). Pipe descoperite în cetatea Deva”. Lucrarea poartă semnătura lui dr. Ionuț-Cosmin Codrea, arheolog MCDR.
După 15 ani de cercetare
Lucrarea a părut după o cercetare de un deceniu și jumătate. ”Unul dintre cele mai cunoscute monumente istorice din România, cetatea Deva a fost construită începând din secolul al XIII-lea, a ajuns la forma maximă, cu trei incinte succesive, în secolul al XVII-lea și a fost distrusă într-o explozie accidentală în secolul al XIX-lea. O istorie îndelungată, zbuciumată, pentru care astăzi stau mărturie doar ruinele din piatră care înconjoară Dealul Cetății, situat în partea nordică a orașului Deva. Cercetarea arheologică cu caracter preventiv, menită inițial să fundamenteze proiectele de restaurare a cetății, a debutat în anul 2008 în zona cea mai veche (Incinta I) și a continuat în 2013-2015 în incintele din epoca modernă (Incintele II și III), acoperind cea mai mare parte din teritoriul cetății”, arată, în “Cuvânt înainte” al cărții, dr. habil. Daniela Marcu-Istrate, Responsabil științific al șantierului arheologic de la Cetatea Deva, 2008-2022.
Peste 600 de artefacte dexcoperite
În patrimoniul Muzeului Civilizației Dacice și Romane Deva există un număr semnificativ de artefacte rezultate în urma săpăturilor arheologice desfășurate în Cetate. Printre acestea se numără 638 de fragmente de pipe, o colecție impresionantă, ”reprezentând în momentul de față, probabil, unul dintre cele mai importante loturi de pipe arheologice de pe teritoriul României.”
Cartea reprezintă o prezentare complexă asupra consumului de tutun și fumatului în Transilvania, în context european și chiar internațional, în sec. XVII-XIX, ”fiind prima dintr-o serie care își propune să introducă în circuitul științific arheologia cetății Deva, urmărind o reconstituire istorică complexă, care să redea cotidianul din spatele puternicelor ziduri de incintă, așa cum este reflectat acesta de urmele lăsate în pământ, de cioburile din lut, instrumentele din metal sau piatră sau, în modul cel mai realist, de monedele pierdute ici și colo. Pipele sunt, în această reconstituire, unul dintre cei mai semnificativi indicatori, iar prelucrarea lor exhaustivă ne asigură un instrument de lucru pentru care nu putem să fim decât recunoscători. Cu siguranță aceasta va fi opinia oricărui arheolog implicat în cercetarea post-medievală și în prelucrarea materialelor arheologice, dar în același timp cartea va fi cu siguranță utilă studenților și cercetătorilor aflați în diferite stadii de perfecționare profesională. De altfel, dincolo de calitatea științifică remarcabilă, Ionuț-Cosmin Codrea ne oferă o lectură plăcută, agreabilă pentru orice cititor, nu neapărat fumător”, se mai arată în același „Cuvânt înainte”.
Lucrare de referință
Autorul volumului, dr. Ionuț-Cosmin Codrea, specializat în perioada evului mediu. ”Acresta a participat la toate campaniile de cercetare arheologică a cetății Deva și a rămas reprezentantul arheologilor în șantierul de restaurare pentru aproape un deceniu, asistând practic toate mișcările de pământ care s-au făcut acolo. Ca și ceilalți membri ai colectivului de arheologi, a participat la documentarea săpăturilor, la analiza documentațiilor și la inventarierea preliminară a materialelor arheologice, fiind unul dintre autorii rapoartelor tehnice de săpătură întocmite în diferite etape. Această îndelungată experiență a pus fundamentul unei cunoașteri profunde a cetății în ansamblul ei, dincolo de aparențele actuale, și a deschis calea către reconstituirea istorică pe multiple paliere(…).Cercetarea întreprinsă de Ionuț-Cosmin Codrea a produs, fără îndoială, o lucrare de referință pentru cunoașterea acestei categorii de artefacte în Europa central-estică, ale cărei ecouri se vor resimți din plin în cercetarea internațională”, se mai menționează în sursa anterior citată. Volumul poate fi achiziționat de la Magazinul de Suveniruri al MCDR, aflat la parterul Palatului Magna Curia, Deva.
Actualitate
Ultima oră: Călin Petru Marian (PNL) devine senator de Hunedoara
Potrivit ultimelor rezultate, Partidul Național Liberal va avea trei parlamentari în județul Hunedoara: doi deputați – Vetuța Stănescu și Daniel Răducanu, și un senator – Călin Petru Marian.
Aceste date rezultă după centralizarea a 99,99 la sută dintre secții de vot.
Călin Petru Marian, fost prefect al județului Hunedoara în perioada 2020-2024, a deschis lista pentru Senat din partea PNL Hunedoara, la alegerile parlamentare din 1 decembrie.
Reamintim că, structura noului Legislativ al țării include nouă parlamentari hunedoreni: șase deputați și trei senatori.
Actualitate
Acțiuni ale AJF Hunedoara
La Asociația Județeană de Fotbal (AJF) Hunedoara este activitate intensă. AJF Hunedoara desfășoară acțiuni interesante în zilele următoare.
Campionatul județean de futsal
În ordine cronologică, prima este Campionatul Județean de futsal, la masculin și feminin. La masculin se vor organiza campionate pentru seniori și juniori U17, iar la feminin vor fi două grupe valorice. Data limită de înscriere pentru echipele doritoare este 15 decembrie.
Gala fotbalului hunedorean
Pe 19 decembrie, începând cu ora 17:00, la Facultatea de Inginerie din Hunedoara, AJF va organiza “Gala fotbalului hunedorean”, manifestare ajunsă la cea de-a doua sa ediție. “Gala este dedicată recunoașterii valorilor din fotbalul hunedorean. Vor fi acordate distincții importante, precum Jucătorul anului, Tinere Talente, Antrenorul Anului, Golgeterul sezonului, Fair – play, Solidaritate și ssperanță, dar și premii pentru susținerea comunității și parteneriate de succes. Este mai mult decât o gală – este o celebrare a pasiunii, talentului și dedicării care transformă fotbalul într-un adevărat spectacol și un liant al comunității noastre. Vă așteptăm cu drag să fim împreună martori ai acestor momente de excelență”, au transmis cei de la AJF Hunedoara.
Actualitate
Alegerile parlamentare în Hunedoara: Desfășurare fără incidente majore
Alegerile parlamentare din județul Hunedoara s-au desfășurat în condiții normale de legalitate și siguranță publică, potrivit unui comunicat al Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Hunedoara. Reprezentanții Ministerului Afacerilor Interne (MAI) au confirmat că procesul electoral a fost unul corect și bine organizat, fără situații care să afecteze semnificativ derularea votului.
Mobilizare masivă pentru siguranța procesului electoral
Pentru ziua votului, aproximativ 1.300 de polițiști, jandarmi, pompieri și alți angajați ai structurilor MAI au fost mobilizați în județul Hunedoara. Aceștia au avut misiunea de a menține ordinea publică, de a proteja cele 524 de secții de votare și de a gestiona eventualele incidente electorale.
Incidenta contravențiilor și infracțiunilor
În timpul procesului electoral, au fost înregistrate 10 sesizări privind posibile contravenții sau infracțiuni. În urma verificărilor:
- S-au aplicat șase sancțiuni contravenționale, inclusiv două amenzi în valoare totală de 9.000 de lei și patru avertismente.
- Trei cazuri sunt investigate sub suspiciunea de infracțiuni electorale.
- O sesizare este în curs de verificare.
Cele mai frecvente fapte semnalate au vizat continuarea propagandei electorale, frauda la vot și coruperea alegătorilor.
Angajamentul autorităților
MAI a reafirmat că va continua să își îndeplinească responsabilitățile legale, atât pentru misiunile curente, cât și pentru asigurarea unui climat de siguranță în cadrul următoarelor alegeri.
„Vă asigurăm că angajații noștri vor acționa în conformitate cu obligațiile legale, pentru a garanta desfășurarea în siguranță a tuturor proceselor electorale viitoare”, se arată în comunicatul IPJ Hunedoara.
FOOT: ARHIVĂ
-
Actualitatecu 6 ore in urma
Posibilii parlamentari ai județului Hunedoara
-
Actualitatecu 2 zile in urma
“Ziua Națională a României”: Ceremonial public la Cimitirul Eroilor, de pe strada Călugăreni, din Deva
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Procesul de renumărare a voturilor din județul Hunedoara, pentru primul tur al alegerilor prezidențiale, finalizat
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Noul sens giratoriu de pe DN 66, din orașul Hațeg, finalizat
-
Actualitatecu o zi in urma
Incendiu la un autoturism care se deplasa pe DN 66, în apropiere de Hațeg
-
Actualitatecu o zi in urma
Alegeri parlamentare 2024| 22,16 la sută, prezența la vot în județul Hunedoara, la ora 13:00
-
Actualitatecu 2 zile in urma
„Ceaiul de Crăciun” – un eveniment cu suflet, pentru o cauză nobilă, la Deva
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Razie, noaptea trecută, la Petrila. Peste 150 de persoane legitimate și zeci de mașini oprite în trafic