Connect with us
Data: 30/11/2024
.

Actualitate

Programul Tranziție Justă dezbătut la CJ Hunedoara

Publicat

pe

În cursul zilei de ieri la sediul Consiliului Județean Hunedoara a fost susținută o dezbatere în ceea ce privește Programul Tranziție Justă. La această dezbatere au luat parte antreprenori, reprezentanți ai administrației locale și societății civile, ONG-uri și instituții publice.

”Consiliul Județean Hunedoara a fost gazda unei dezbateri inițiate de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) cu principalii actori locali interesați să implementeze proiecte cu ajutorul fondurilor din Programul Tranziție Justă: antreprenori, reprezentanți ai administrației locale și societății civile, ONG-uri și instituții publice. Alături de președintele Consiliului Județean Hunedoara, Laurențiu Nistor, din prezidiu au făcut parte doamna Andreea Anamaria Naggar, secretar de stat în cadrul MIPE, doamna Alina Costăchescu, director general MIPE, și Adrian Mariciuc, director general adjunct al Agenției pentru Dezvoltare Regională Vest, organism prin intermediul căruia se vor derula proiectele finanțate din Fondul pentru Tranziția Justă.  În sală au mai fost prezenți reprezentanți ai Grupului de Lucru Județean, care sub coordonarea CJ Hunedoara, a elaborat Planul Teritorial pentru o Tranziție Justă (PTTJ) în județul Hunedoara, și ai Asociației pentru Dezvoltare Teritorială Integrată Valea Jiului”, arată reprezentanții Consiliului Județean Hunedoara.

Prin Planul Teritorial pentru Tranziția Justă (PTTJ), județul Hunedoara a atras peste 500 de milioane de euro, mai mult de jumătate din această sumă fiind alocată investițiilor din Valea Jiului. De asemenea, un procent însemnat de fonduri este destinat finanțării proiectelor depuse de IMM-uri și marile companii private care își desfășoară activitatea în județul Hunedoara sau își deschid puncte de lucru în județul nostru, în zonele vizate de acest program.

„Suntem onorați să fim, astăzi, gazda sesiunii de dezbateri inițiate de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene. Fondurile pentru Tranziția Justă reprezintă o gură de oxigen pentru dezvoltarea județului nostru. Industrii tradiționale, precum mineritul sau siderurgia, sunt pe cale de dispariție și trebuie să aducem altceva în loc, pentru a asigura locuri de muncă hunedorenilor. Multe capacități industriale, în principal exploatări miniere, și-au închis porțile rând pe rând, au dispărut domenii de producție conexe, iar Termocentrala Mintia este în plin proces de transformare. Am văzut deja, prin intermediul altor programe europene, ce înseamnă să dispunem de fonduri pentru investiții. Consiliul Județean Hunedoara a făcut un efort pentru a atrage acești bani în județ. Trebuie să fim implicați cu toții, fie că e vorba de administrațiile locale sau de companii private, să facem proiecte competitive, să obținem finanțările și să le implementăm cu succes” a subliniat președintele Laurențiu Nistor, în deschiderea întâlnirii.

Reprezentanții Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene au precizat că banii vor ajunge în județe, acolo unde este cea mai mare nevoie. Scopul Programului de Tranziției Justă este acela de a transforma economia într-una verde, ecologică, dar și de a crea locuri de muncă în compensarea celor pierdute odată cu închiderea capacităților de producție poluante.

Advertisement

Proiectele care vor primi finanțare sunt cele care vor deschide calea spre viitor, spre capacități de producție bazate pe tehnologii înalte, pe cercetare și inovare, spre programe de formare și reconversie profesională, de care să beneficieze inclusiv generațiile viitoare, astfel încât să se asigure o dezvoltare echilibrată a fostelor zone monoindustriale.

FOTO: FACEBOOK CONSILIUL JUDEȚEAN HUNEDOARA

Actualitate

Aproximativ 970.000 de români își sărbătoresc onomastica, de Sfântul Andrei

Publicat

pe

Redactat de

Aproximativ 970.000 de persoane care poartă numele de Andrei sau Andreea, şi derivate din acestea, îşi sărbătoresc onomastica, astăzi, de Sfântul Apostol Andrei.

Potrivit datelor furnizate de Ministerul Afacerilor Interne – Direcţia Generală pentru Evidenţa Persoanelor, poartă numele de Andrei 507.220 de bărbaţi. Alţii se numesc Andi – 3.228, Andreeas – 925, Andreiaşi/Andreiasi – 6, Andreiu – 280, Andrew – 710, Andrey – 335, Andriaş/Andrias – 6, Andrieş/Andrieş – 41, Andru – 162, Andruşa/Andrusa – 8, Andruta/Andruţă – 22, Andras/Andras/Andraş – 10.988, Andrea/Andrea – 845, Andreas/Andreas/Andreaş – 10.997, Andu – 146.

Numele de Andreea este întâlnit la 347.210 femei. Mai sunt întâlnite derivatele Andra – 32.062, Andrada – 21.587, Andreia – 7.927, Andriana – 966, Andrusa/Andruşa – 7, Andrusca/Andruşca – 6, Andruta/Andruţa – 366, Andrea – 24.793, Deea – 422, Deia – 34.

Sfântul Apostol Andrei este sărbătorit de români, în fiecare an, pe 30 noiembrie. Acesta este considerat „Ocrotitorul României” sau „Patronul spiritual al românilor”. Începând cu anul 1995, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât ca sărbătoarea să fie însemnată cu crucea roșie, în calendarul bisericesc.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Un nou “val” de alegeri: parlamentarele

Publicat

pe

Redactat de

Românii cu drept de vot sunt, din nou, chemați la urne. Duminica aceasta, va avea loc scrutinul electoral în urma căruia se vor stabili membrii celor două camere ale Parlamentului: Senatul și Camera Deputaților.

 

Campania electorală pentru alegerile parlamentare se va încheia mâine, 30 noiembrie, la ora 07:00, urmând ca votul să se exercite duminică, în 1 Decembrie, de „Ziua Națională a României”. Ca de obicei, scrutinul electoral va avea loc între orele 07:00 -21:00, cu posibilitatea prelungirii până la orele 23:59, în situația în care în incinta secției de votare sau la coadă vor mai exista cetățeni care încă nu și-au exercitat dreptul de vot. La fel ca la prezidențiale, în județul Hunedoara sunt așteptați la urne aproximativ 363.000 de cetățeni. Aceștia își vor putea exprima opțiunea electorală în cele 524 de secții de vot înființate pe raza județului. În cadrul aceluiași scrutin, cetățenii vor vota pentru ambele camere ale Parlamentului: Senatul și Camera Deputaților.

Puzderie de candidați

Un număr 31 formațiuni politice și alianțe, dar și 19 organizații ale minorităților naționale s-au înscris în cursa pentru desemnarea viitorului Parlament al României. Din județul Hunedoara, pe liste sunt peste 200 de pretendenți pentru cele nouă mandate disponibile, şase la Camera Deputaților şi trei la Senat. Mai exact, pentru Camera Deputaților sunt 154 de candidați, iar pentru Senat sunt 64 de candidați.

Advertisement

Conform Legii nr. 208/2015, alegerile parlamentare din 1 decembrie 2024 se desfășoară prin scrutin de listă și repartizare proporțională. Viitorii membri ai celor două camere ale Parlamentului se aleg din toate partidele care au depășit pragul electoral de cinci la sută din totalul voturilor exprimate sau care au obținut cel puțin 20 la sută din voturile din patru circumscripții. În cazul alianțelor, pragul electoral este mai ridicat, respectiv opt la sută dacă sunt formate din cel puțin două partide, nouă la sută pentru alianțele de trei partide și 10 la sută pentru alianțele cu mai multe partide.

Numărul de mandate obținute în Parlament diferă de la un județ la altul în funcție de circumscripție și de numărul de locuitori. Sunt 43 de circumscripții electorale la nivelul celor 41 de județe ale țării, o circumscripție pentru municipiul București și o circumscripție pentru diaspora. Norma de reprezentare pentru alegerea Camerei Deputaților este de un deputat la 73.000 de locuitori, iar pentru alegerea Senatului este de un senator la 168.000 de locuitori.

Parlamentul României are, în momentul de față, o componență de 465 de parlamentari: 330 de deputați și 136 de senatori. Județul Hunedoara este reprezentat în organul legislativ suprem al țării de nouă parlamentari, șase deputați și trei senatori.

Reamintim că, ultimele alegeri parlamentare România au avut loc pe data de 6 decembrie 2020.  În acest an electoral, românii au trecut deja prin alegerile locale, europarlamentare și primul tur al alegerilor prezidențiale. Turul al doilea pentru prezidențiale, programat să aibă loc pe 8 decembrie, va încheia alegerile din 2024.

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate

Cetatea dacică Sarmizegetusa Regia se redeschide, începând cu 1 decembrie

Publicat

pe

Redactat de

Cetatea dacică Sarmizegetusa Regia, din Munții Orăștiei, va fi redeschisă, începând de duminică, 1 decembrie.

“Sunteți așteptați în situl arheologic începând cu 1 Decembrie. Programul normal pentru perioada iernii este între orele 09:00 și 15:00, în fiecare zi a săptămânii”, au informat reprezentanții administrației Sarmizegetusa Regia.

Situl aheologic a fost închis pentru public la mijlocul lunii octombrie a acestui an, pentru efectuarea unor lucrări la poarta de intrare a monumentului istoric, în cadrul proiectului „Capitala Daciei – Muzeu Viu al Patrimoniului Cultural European”.

 

Sursa foto: Administrația Sarmizegetusa Regia
Citeste mai mult ...

Comandat de PNL, executat de TMT MEDIA INTERNATIONAL SRL, CMF 11240002

Comandat de UCRR, executat de TMT MEDIA INTERNATIONAL SRL, CMF 13240028

Comandat de AUR-Hunedoara, executat de TMT MEDIA INTERNATIONAL SRL, CMF 11240014

Comandat de UDMR, executat de TMT MEDIA INTERNATIONAL SRL, CMF 13240004

Comandat de UDMR, executat de TMT MEDIA INTERNATIONAL SRL, CMF 13240004

URMĂREȘTE ServusHD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate