Situată în mirifica Țară a Moților, comuna hunedoreană Bucureșci se întinde pe o suprafață de aproape 70 de kilomteri pătrați. Comuna are peste 1.500 de locuitori, care trăiesc în cinci sate, respectiv localitatea de reședință Bucureșci și așezările aparținătoare Curechiu, Merișor, Rovina și Șesuri.
Operatorii de telefonie mobilă îi duc cu vorba
Ca în toate așezările din Țara Moților, dar și din județul Hunedoara, și în comuna Bucureșci întâlnim câteva locuri care trebuie văzute. Situată într-o zonă deluros-montană, comuna hunedoreană Bucureșci se mândrește cu două biserici – monument istoric, ambele din lemn, acestea fiind ctitorite în secolul al XVIII-lea. Este vorba despre lăcașul de cult cu hramul “Înălțarea Sfintei Cruci” din Rovina și biserica “Sfântul Nicolae” din Curechiu. În satul Curechiu mai găsim o moară de apă, dar și o troiță ridicată în 1784, acolo unde, anual, este cinstită, de Ziua Eroilor, așa cum s-a întâmplat și luna trecută, memoria lui Horea, Cloșca și Crișan. De asemenea, mai este un Monument al Eroilor în satul aparținător Șesuri, dar și un loc situat într-un cadru natural deosebit, numit “Valea Techereului” de către locuitorii comunei hunedorene Bucureșci. De asemenea, localitatea a fost, ca toate așezările din Țara zarandului, un important centru minier, dar acele vremuri au apus. În mod firesc, autoritățile publice locale din comuna Bucureșci au, acum, alte preocupări, una dintre ele fiind rezolvarea problemei cu semnalul la telefonia mobilă în două sate aparținătoare. “Avem aprobată monta5rea unui stâlp cu releu pentru ca și locuitorii din satele aparținătoare Rovina și Merișor să beneficieze de semnal la telefonia mobilă. Am anunțat operatorii de telefonie mobilă că noi, ca primărie, suntem dispuși să facem toate lucrările necesare care trtebuie făcute înainte ca respectivul stîlp să fie montat. Din păcate, suntem duși cu vorba, de la o lună la alta, de către operatorii de telefonie mobilă, dar sper să rezolvăm acest lucru cât mai curând”, a declarat Mircea Florin Ghilean, primarul comunei hunedorene Bucureșci.
Atenție deosebită pentru tânăra generație
O prioritate stringentă pentru administrația publică locală din comuna hunedoreană Bucureșci este ca anul școlar 2023-2024 să înceapă în condiții optime în localitatea zărăndeană. Edilii de aici sunt convinși că așa va fi și dau asigurări că, în curând, condițiile de desfățșurare a activităților didactice se vor îmbunătăți. „Cele două corpuri de clădire de la Școala Gimnazială «Sabin Oprean» din centrul de comună sunt pregătite pentru începrerea noului an școlar, de care ne mai despart doar câteva zile. Astfel, au fost asigurate lemnele necesare încălzirii în sezonul rece, s-au făcut igienizări și s-au efectuat reparațioile necesare. În curând condițiile de desfășurare a activității didactice se vor îmbunătăți, întrucât avem trei proiecte aprobate, urmând a primi, sper ca în cel mai scurt timp, ultimele qavize necesare pentru demararea lor lor. Acestea sunt finanțate prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și prevăd eficientizarea energetică, dotarea cu mobilier specific și asigurarea de aparatură modernă, așa cum cer cerințele tehnologice din ziua de azi. Reamintesc că, în anul școlar trecut, elevii din comuna noastră au participat la mai multe examene din cadrul Olimpiadelor Școlare, de unde au venit cu rezultate deosebite, fiind vorba de un patru locuri doi, unul la secțiunea de creație în limba română și trei la cea a costumelor populare”, a spus primarul din Bucureșci, Mircea Florin Ghilean.
Investiții în rețele de iluminat public și alimentare cu apă
Reprezentanții administrației opublice din Bucureșci fac eforturi pentru creșterea gradului de confort al populației din comună. „Am demarat lucrările din cadrul proiectului de modernizare a rețelei de iluminat public stradal. Proiectul are o valoare de 1,25 milioane de lei şi a fost depus la Administraţia Fondului de Mediu (AFM), investiţia având în atenţie modernizarea iluminatului public în toate satele comunei. În cadrul proiectului vor fi schimbate peste 400 de corpuri de iluminat şi vor fi montate lămpi pe bază de tehnologie LED, finalizarea lui fiind estimată în vara anului viitor. Obiectivul principal al investiţiei fiind reducerea consumului de electricitate cu circa 40%. Este un obiectiv ambiţios, pe care sperăm să-l atingem la finalul acestui proiect. Pentru noi este important ca fondurile de la bugetul local să fie folosite cu cât mai multă chibzuinţă. De aceea, am accesat finanţarea necesară, nerambursabilă, pentru derularea acestui proiect prin PNRR, care are beneficii duble: ne permite să modernizăm sistemul de iluminat public fără să folosim banii bugetului local şi va aduce economii la factura de energie electrică. De asemenea, așteptăm ultimele avize pentru a demara alte două proiecte, prin Programul Național de Investiții «Anghel Saligny». Cele două proiecte derulate prin PNI “Anghel Saligny” au ca obiect modernizarea unui drum comunal în satul Şesuri, precum şi introducerea apei menajere în aceeaşi localitate. Îmi doresc să primim respectivele avize în această toamnă, pentru ca, în primăvara anului viitor, să putem finaliza și aceste investiții extrem de importante”, a mai precizat primarul comunei hunedorene Bucureșci, Mircea Florin Ghilean.
