Connect with us
Data: 29/11/2024
.

Actualitate

Locul de joacă din Parcul “Cetate” din Deva, la un pas de inaugurare

Publicat

pe

Mai este foarte puțin până când micuții din Deva se vor putea zbengui în voie în locul de joacă din parcul de la poalele Cetății, reabilitat și modernizat în întregime de administrația publică locală. Lucrările la acest spațiu dedicat copiilor sunt la final, iar în următoarea perioadă urmează să fie făcută recepția.

Tartan colorat, gazon, balansoare, leagăne, tobogane, dar și alte echipamente noi, care mai de care mai frumoase, de toate acestea se vor putea bucura copiii care își vor petrece timpul liber la locul de joacă din Parcul „Cetate” din municipiul Deva. În premieră, spațiul de joacă cuprinde și „străzi” cu treceri de pietoni și indicatoare rutiere, astfel încât cei mici vor putea învăța într-un mod distractiv despre regulile de circulație.

Printre cele mai moderne din țară

Locul de joacă din parcul de la poalele Cetății Deva – ce urmează să fie deschis foarte curând, și-a schimbat total înfățișarea, fiind reabilitat și modernizat complet, în cadrul unei investiții realizată cu bani de la bugetul local.

Acest loc de joacă a fost refăcut în totalitate. Putem observa cu ochiul liber, s-a schimbat totul, de la suprafața solului, avem tartan, s-au schimbat toate componentele locului de joacă, s-au relocat câțiva arbori, s-a intervenit la pergola aflată în vecinătatea locului de joacă. Avem verdeață, în jurul locului de joacă, ceea ce până acum nu era, avem sistem de irigație la partea de gazon. Sunt lucruri noi, pe care oamenii și le-au dorit. De ce spun acest lucru? Și bugetul și tot ceea ce noi facem ca serviciu public se bazează, în mare parte, pe dorința și cererea cetățenilor. Acest loc este unul dintre cele mai căutate din oraș, atât în cursul săptămânii, nu mai vorbim de sfârșitul săptămânii când foarte mulți părinți, bunici, își aduc copiii să se distreze și, de ce nu, să se relaxeze, în acest loc minunat. Acest lucru ne-a determinat să ne aplecăm asupra acestui loc și să-l modernizăm. Am avut discuții cu colegii din primărie, cu domnul primar Florin -Nicolae Oancea, și am ajuns la un numitor comun, iar astăzi putem să vorbim despre acest loc de joacă ca fiind, cred că, cel mai frumos din județul Hunedoara și printre cele mai moderne locuri de joacă din țară, iar acest lucru nu îl spun eu, ci cei care (…) privesc nerăbdători să deschidem porțile acestui loc de joacă minunat. Am depășit partea de ultima sută de metri cu lucrările pentru că acestea sunt finalizate în proporție de 98-99 la sută, mai este partea de recepție finală (…) Sunt convins că cei mici se vor bucura de acest complex de joacă, de tot ceea ce se vede cu ochiul liber”, a declarat Irinel Faur, directorul Serviciului Public de Întreținere și Gospodărire Municipală (SPÎGM) Deva.

Gazonul, prevăzut cu sistem de irigație

Reamintim că lucrările de modernizare a locului de joacă din Parcul „Cetate” din Deva au fost demarate la sfârșitul lunii noiembrie a anului trecut. Directorul SPÎGM Deva, Irinel Faur, a explicat că s-a dorit ca intervențiile la acest loc de joacă să fie făcute pe perioada cât vremea nu a permis micuților să se joace în aer liber, astfel încât modernizarea spațiului să fie finalizată odată cu încălzirea timpului de afară. Nu ne-am dorit să facem mai repede pentru că era în plin sezon și atunci am ajuns la concluzia că mai bine să intrăm cu buldozerele pentru reabilitarea locului de joacă la sfârșitul sezonului, atunci când vremea nu mai permitea copilașilor să vină la locul de joacă să își petreacă timpul liber. Am ales să lucrăm pe o vreme mai capricioasă, dar locul de joacă să fie pregătit pentru noul sezon cald. (…) Sunt două covoare de tartan, unul este dedesupt, nu se vede, pentru consolidare, și cel marcat, astfel încât cei mici pot învăța cum să circule. Este și un loc de joacă care poate fi folosit și pentru a informa copiii cum să se comporte în trafic”, a mai spus Irinel Faur, directorul SPÎGM Deva.

Advertisement

Locul de joacă din parcul de la poalele Cetății este dotat și cu echipamente destinate copiilor cu dizabilități. În plus, s-a mai avut în vedere un aspect important. „În urmă câțiva ani, au fost câteva probleme (…) din cauza covorului care a fost amplasat la vremea respectivă, au fost câțiva arbori care s-au uscat. Odată cu reabilitarea, am avut în vedere și acest aspect, astfel încât arborii să nu se usuce. Tartanul este unul special și face în așa fel încât apa să curgă prin el, să ajungă în sol ca arborii să nu aibă de suferit în acest sens (…) Fiecare părticică de gazon din perimetrul locului de joacă este prevăzută cu sistem de irigație acționat prin telefon”, a mai spus Irinel Faur, directorul SPÎGM Deva.

Toaletarea arborilor, pe final. Băncuțe și coșuri de gunoi noi, montate în oraș

Pe de altă parte, SPÎGM Deva este aproape de finalizarea acțiunilor de toaletare a copacilor și a început cu cosirea ierbii. În paralel, se amplasează băncuțe noi în locurile publice, dar și coșuri de gunoi stradale. „Odată cu încălzirea vremii, arborii au intrat în vegetație, asta înseamnă că ne apropiem cu pași repezi de finalul acțiunii de toaletare și ne pregătim, cu pași la fel de repezi, de partea de cosit. Sunt locuri în Deva unde am și intervenit deja, în speță, săptămâna trecută, pentru că am considerat că este necesar, iarba era mare deja în unele zone. (…) În paralel, mergem cu amplasatul de bănci și de coșuri de gunoi noi. O parte dintre ele vor fi montate în zonele centrale, iar o parte acolo unde le-am ridicat, în perioada trecută, în urma constatării unor deficiențe, erau deteriorate. Băncuțele pe care colegii mei de la SPÎGM le confecționează sunt acele băncuțe clasice pe care le vedem în tot orașul, în zona blocurilor, iar coșurile de gunoi noi sunt mai trainice, din punctul nostru de vedere”, a adăugat Irinel Faur, directorul SPÎGM.

În același timp, SPÎGM Deva urmează să intervină și asupra tuturor celor aproape 40 de locuri de joacă din oraș pe care le are în administrare. „Sunt 38 de locuri de joacă pe raza municipiului Deva, iar în următoarea perioadă, vom interveni asupra tuturor”, a mai spus Irinel Faur, directorul SPÎGM Deva.

Actualitate

Recomandări pentru siguranța în trafic oferite de polițiștii rutieri

Publicat

pe

Redactat de

Polițiștii rutieri transmit o serie de recomandări importante pentru participanții la trafic, menite să prevină evenimentele rutiere și să asigure siguranța tuturor.

Șoferii sunt îndemnați să respecte cu strictețe regulile de circulație, să adapteze viteza la condițiile de drum și să se informeze în prealabil despre starea vremii și a traseelor pe care urmează să le parcurgă. În condiții meteo nefavorabile sau trafic aglomerat, prudența devine esențială. Astfel măriți distanța de siguranță față de celelalte vehicule; adaptați permanent viteza de deplasare la condițiile meteo și de trafic; evitați manevrele riscante și asigurați-vă corespunzător înainte de orice schimbare de direcție sau depășire.

De asemenea, conducătorii auto sunt sfătuiți să nu consume alcool, să evite conducerea în stare de oboseală și să folosească sisteme hands-free pentru apelurile telefonice. În cazul traficului intens, este recomandat să se păstreze calmul, să nu se blocheze intersecțiile și să se manifeste politețe rutieră.

FOTO: ARHIVĂ

Citeste mai mult ...

Actualitate

Ministerul Mediului va livra 10 cuști pentru capturarea și transportul urșilor în județele montane

Publicat

pe

Redactat de

Ministerul Mediului, în parteneriat cu Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură „Marin Drăcea” și Regia Națională a Pădurilor – Romsilva, a început implementarea unui proiect esențial pentru conservarea populației de urs brun din România. Proiectul, parte a „Planului național de acțiune pentru conservarea populației de urs brun”, este finanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR) prin Programul Operațional Infrastructura Mare 2014-2020 și continuat prin Programul Dezvoltare Durabilă 2021-2027.

În cadrul acestui proiect, Ministerul Mediului a achiziționat 10 sisteme tip cușcă pentru capturarea și transportul urșilor, iar primele 5 cuști au fost deja livrate Gărzilor Forestiere din Timișoara, Suceava, Râmnicu-Vâlcea, Ploiești și Focșani, pe 20 noiembrie 2024. Aceste echipamente sunt destinate să ajute autoritățile să gestioneze conflictul om-urs și să reducă pagubele provocate de urși în zonele montane.

Fiecare cușcă este un sistem metalic cilindric, montat pe o platformă cu roți și echipat cu un mecanism automat sau manual de închidere, respectând condițiile legale de transport pe drumurile publice. Acestea sunt dotate cu tehnologie avansată pentru a asigura siguranța atât a echipelor de intervenție, cât și a urșilor capturați, contribuind astfel la protecția acestei specii și la reducerea riscurilor pentru comunitățile din zonele afectate.

Proiectul vizează județele cu populații semnificative de urși, precum Brașov, Prahova, Argeș, Vâlcea, Sibiu, Covasna, Harghita, Mureș, Buzău, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Caraș-Severin, Hunedoara, Timiș, printre altele, iar în prima decadă a lunii decembrie 2024 vor fi livrate și ultimele 5 cuști, pentru a asigura o gestionare mai eficientă a acestei provocări ecologice.

FOTO: FACEBOOK MINISTERUL MEDIULUI-ROMÂNIA

Citeste mai mult ...

Actualitate

Hunedoara sărbătorește Ziua Națională a României cu un program festiv divers

Publicat

pe

Redactat de

Ziua Națională a României va fi celebrată în Hunedoara printr-o serie de evenimente speciale, menite să aducă împreună comunitatea locală și să marcheze acest moment de sărbătoare națională. Indiferent de vreme, autoritățile locale îi invită pe hunedoreni să participe la activitățile organizate pe 1 Decembrie.

Ceremonii și evenimente culturale

Manifestările debutează la ora 11:00, în Parcul din Centrul Istoric, cu o ceremonie oficială dedicată Zilei Naționale. La ora 16:00, iubitorii de artă sunt așteptați la Galeria de Arte, unde va fi vernisată expoziția „Sub semnul revelației”, însoțită de lansarea cărții „Brâncuși”, scrisă de Pavel Șușară. Evenimentul este organizat în parteneriat cu Episcopia Devei și Hunedoarei și Asociația Culturală BASM.

Iluminatul festiv și spectacol folcloric

Seara continuă cu aprinderea oficială a iluminatului de Crăciun, la ora 17:45, în fața Casei de Cultură. Atmosfera festivă va fi completată de spectacolul oferit de Ansamblul Folcloric Hațegana, care va avea loc la ora 18:00, în Sala Mare a Casei de Cultură – Centrul Cultural Corviniana. Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

Porți deschise la Castelul Corvinilor și Grădina Zoologică

Advertisement

De Ziua Națională, două dintre cele mai iubite atracții ale orașului își deschid porțile pentru vizitatori, oferind acces gratuit. Castelul Corvinilor va putea fi vizitat între orele 09:00 și 17:00, iar Grădina Zoologică între orele 10:00 și 17:00.

O invitație pentru toți hunedorenii

Primăria Hunedoara îi încurajează pe locuitori să ia parte la aceste momente speciale, dedicate spiritului de unitate și bucuriei colective, care marchează începutul festiv al iernii și al sărbătorilor de Crăciun.

FOTO: FACEBOOK PRIMĂRIA HUNEDOARA

Advertisement
Citeste mai mult ...

Comandat de PNL, executat de TMT MEDIA INTERNATIONAL SRL, CMF 11240002

Comandat de UCRR, executat de TMT MEDIA INTERNATIONAL SRL, CMF 13240028

Comandat de AUR-Hunedoara, executat de TMT MEDIA INTERNATIONAL SRL, CMF 11240014

Comandat de UDMR, executat de TMT MEDIA INTERNATIONAL SRL, CMF 13240004

Comandat de UDMR, executat de TMT MEDIA INTERNATIONAL SRL, CMF 13240004

URMĂREȘTE ServusHD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate