Actualitate
Cazuri medicale tratate impecabil de medicul ginecolog Răzvan Betea. Intervenții chirurgicale rarisime care au salvat mamele și pruncii pe care îi purtau în pântece
![](https://servuspress.ro/wp-content/uploads/2024/03/Colaj-Betea-e1711637183376.jpg)
A adus fericirea într-o familie
Doctorul Răzvan Betea a repetat conform procedurilor, analizele, iar diagnosticul a fost același, unul crunt: cancer de col uterin. Iar acest lucru se suprapunea pe o sarcină de 7 săptămâni.
Din fericire, nici medicul și nici mama nu și-au pierdut curajul.
„Din acest moment am înțeles că este un caz aparte care trebuie gestionat în cel mai mic detaliu.
După cum știm cancerul de col uterin în România este pe primul loc în cazul cancerelor genitale feminine și a doua cauză de deces prin cancer la femei. Principalul factor fiind infecția persistentă cu virusul HPV.
Asocierea dintre sarcină și cancerul de col uterin, implică o serie întreagă de factori care trebuie luați în considerare pentru a stabili indicația terapeutică și anume: stadiul bolii, vârsta sarcinii și dorința pacientei față de sarcină.
Scopul principal al tratamentului fiind siguranța oncologică a pacientei și totodată și supraviețuirea fără riscuri pentru făt.
Prin urmare, a venit firesc următoarea întrebare: Care este dorința dumneavoastră în raport cu sarcina? Bineînțeles că răspunsul pacientei a fost ca sarcina să fie în siguranță pentru că își dorea extrem de mult aceasta sarcină dar totodată se gândea la acest teribil diagnostic și își dorea ca sănătatea dânsei să nu fie pusă în pericol.
Având în vedere că apelase la mai multe servicii medicale care avuseseră ca soluții aceeași recomandare și anume întreruperea sarcinii și un tratament radical chirugical, practic eram ultima speranță în ochii dumneaei.
Am apelat la toate cunoștințele și abilitățile necesare și după analiza foarte minuțioasă și o explicație pe măsură în scopul de a oferi toate informațiile necesare pacientei pentru a lua informat decizia corecta, împreună cu aceasta am stabilit să facem o procedură minim invazivă pentru a putea evalua extinderea bolii, urmată de aplicarea unui fir de cerclaj pentru a putea oferi o siguranță în plus sarcinii.
O dată avut diagnosticul stabilit pe piesa chirurgicală ne-a permis să continuăm evoluția sarcinii și să trecem de domeniul gineco-oncologiei către o cale lungă, de 8-9 luni de evaluare constantă a sarcinii.
Au fost necesare toate etapele și anume: screening-urile care se efectutează pe parcursul sarcinii de trimestru I, II, III , evaluarea constantă a parametrilor biologici. Totul a culminat cu momentul cel mai fericit după un drum extrem de lung pentru care ne-am zbătut împreună – cel al nașterii. Am efectuat operația de cezariană și a venit pe lume un băiețel, în greutate de 3.400 g, perfect sănătos, iar evoluția mamei postoperatorie fiind foarte bună.
Monitorizarea pacientei nu se va încheia odată cu momentul nașterii și vor fi necesare controale periodice, însă am reușit ce ne-am propus împreună. Am reușit toate aceste lucruri cu o implicare și o dăruire aparte, dar și cu o receptivitate crescută din partea pacientei.
În momentul în care pronunțăm cuvântul cancer, ne gândim la sfârșit, dar se pare că există și un început.
Este foarte important ca fiecare pacientă să își facă controalele periodice, iar noi, ca medici, să le oferim informațiile complete pentru a putea lua deciziile informate, pentru că, în acest fel, prevenim și nu mai ajungem să tratăm cancerul, prevenția fiind, după părerea mea, cheia succesului în acest domeniu. Pe zi ce trece am speranța că putem câștiga această luptă”, a declarat dr. Răzvan Betea, medic primar obstetrică – ginecologie, cu supraspecializare în gineco-oncologie
O tânără de 30 de ani își așteaptă, cu dragoste, bebelușul la care nici nu mai visa
La puțin timp după cazul prezentat anterior, dr. Răzvan Betea a consultat o altă pacientă, a cărei stare de sănătate era departe de a fi una fericită. Și în acest caz, diagnosticul era unul care părea neiertător: tumoră ovariană, la care se adăugau și alte complicații.
„După o zi extrem de grea, cu un număr mare de intervenții chirugicale și multe consultații, aflându-mă în serviciul de gardă, seara, pe la ora 22:00, sunt solicitat pentru evaluarea unui caz care reprezenta o urgență majoră.
Pe usă intră o pacientă întinsă pe targă cu dureri abdominale foarte puternice care efectiv striga după ajutor. Am efectuat, cu dificultate, examinarea clinică și ecografică a pacientei, având în vedere starea acesteia la momentul respectiv. În urma evaluării am costatat, imediat, prezența unei formațiuni tumorale ovariene de peste 15 cm, care torsionase, situația aceasta fiind o urgență majoră, dacă ne raportăm la durerile pe care le resimțea și, totodată, riscul de a pierde acest organ (torsiunea reprezentând răsucirea pachetului anexial și reducerea fluxului de sânge către ovar).
Din start am realizat că este nevoie de o intervenție chirurgicală de urgență și am luat în calcul toate criteriile pentru a decide cel mai bun tratament chirurgical pentru pacientă.
Continuând ecografia constat un element care schimbă cu totul datele pacientei -observ că în uterul pacientei există un embrion viabil de 6 saptamani.
Din acel moment lupta se îndreaptă către salvarea a două ființe.
Am decis, ținând cont de toate aspectele, să intervin minim invaziv laparoscopic, intervenție ce presupune 3-4 mici tăieturi pe burtă pentru a facilita o recuperare mai rapidă a pacientei și, totodată un risc mic de avort.
Intraoperator am constat o formațiune chistică extrem de mare pe ovarul drept, aceasta fiind răsucită, generând simptomatologie acută, cu uterul și el mărit, corespunzător unuia gravid.
Am reușit să extrag acea formațiune voluminoasă și, totodată, să conserv ovarul și să mențin sarcina în uter.
Momentul cel mai fericit a fost cel de după ce pacienta s-a trezit din anestezie și am reușit să îi explic că și ovarul și sarcina sunt, în continuare, în siguranță.
Este un caz rar, care este gestionat conform standardelor de aur în chirurgia minim invazivă, pacienta externându-se la 2 zile postoperator, ceea ce denotă că dacă avem cunoștintele necesare și abilitățile practice putem lua cele mai bune decizii pentru pacientele noastre”, a mai spus medicul Răzvan Betea.
Sursa foto: dr. Răzvan Betea
Actualitate
Circa 125 de tone de material antiderapant au fost împrăștiate, noaptea trecută, pe drumuri naționale din județ
![](https://servuspress.ro/wp-content/uploads/2025/02/drumuri.jpg)
Circa 125 de tone de material antiderapant s-au folosit, în cursul nopții trecute, la intervențiile de pe drumurile naționale din județul Hunedoara, potrivit reprezentanților Direcției Regionale de Drumuri și Poduri (DRDP) Timișoara. S-a acționat cu 28 de utilaje.
“120 de utilaje cu lamă și răspânditor au acționat și patrulat noaptea trecută pe drumurile naționale și autostrăzile din zona de vest. Au fost folosite aproape 600 de tone de material antiderapant. Pe raza județului Arad s-a acționat cu 12 utilaje și circa 55 de tone antiderapant, în județul Hunedoara – 28 utilaje specifice și circa 125 tone antiderapant, în județul Timiș – 23 de utilaje și 117 tone antiderapant, iar în județul Caraș-Severin – 28 de utilaje și 125 tone antiderapant. Pe A1, A6, A11 și DN 7G au acționat 37 de utilaje, cu 242 tone antiderapant”, au informat, marți dimineață, reprezentanții DRDP Timișoara.
Pentru o călătorie în siguranță în condiții de iarnă, reprezentanții DRDP Timișoara recomandă conducătorilor auto să adapteze viteza la condițiile de drum, mai ales în condiții de carosabil alunecos sau acoperit cu zăpadă, să sporească atenția în trafic, asigurându-se bine înainte de fiecare manevră, să evite depășirile periculoase, să nu bruscheze comenzile volanului și să păstreze în mers o distanță corespunzătoare între autovehicule, care să permită frânarea în condiții de siguranță.
Sursa foto: captură video DRDP Timișoara
Actualitate
Două noi contracte, semnate de Apa Prod SA Deva. Investiții importante în infrastructura de apă, în 13 localități din județ
![](https://servuspress.ro/wp-content/uploads/2025/02/Apa-Prod-SA-Deva-1-scaled-1.jpg)
Operatorul regional al serviciilor de alimentare cu apă și de canalizare, compania SC Apa Prod SA Deva anunță semnarea a două noi contracte de lucrări aferente „Proiectului regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată din județul Hunedoara, în perioada 2014 -2020”. Investiții importante în infrastructura de apă vor fi realizate în municipiul Deva, precum și în alte 12 localități din județ.
Ambele contracte au o valoare totală de peste 180 de milioane de lei. Primul dintre acestea, „Extinderea și reabilitarea rețelelor de distribuție apă potabilă și a rețelelor de canalizare în municipiul Deva și comunele Cârjiți, Brănișca, Ilia și Zam”, semnat cu APC HARD CONSTRUCT, lider al asocierii și asociații DIMEX 2000 COMPANY SRL, GEVIS PROTEAM SRL, are o valoare totală de 104.811.285,89 lei (fără TVA). Al doilea contract, “Înființare și reabilitare conducte de transport, stații de pompare, stații de clorinare, rezervoare în municipiul Deva și comunele Carjiti, Branisca, Ilia, Dobra și Zam. Sursă apă în comuna Zam”, semnat cu SC AWE INFRA SRL, lider al asocierii și asociații HYDROSTROY AD, AQUA TECHNOLOGY DESIGN SRL, are o valoare totală de 76.431.729,18 lei (fără TVA).
Potrivit reprezentanților companiei Apa Prod SA Deva, contractele cuprind lucrări în aria de acoperire a UAT Deva, Cârjiți, Vețel, Șoimuș, Brănișca, Ilia, Gurasada, Dobra, Hațeg, Bretea Română, Călan, Simeria, Zam.
Peste 28 de kilometri din rețeaua de distribuție a apei – reabilitați, în Deva
În municipiul Deva se vor reabilita peste 28 de kilometri din rețeaua de distribuție a apei potabile, care cuprind stații de pompare, hidranți și peste 1.100 de branșamente și 16 kilometri din rețeaua de canalizare. În celelalte UAT-uri prevăzute în contracte se vor înființa peste 36 de kilometri de rețea pentru distribuția apei potabile. „Prin realizarea obiectivelor din contract, o mare parte din rețeaua existentă va fi reabilitată și extinsă, astfel încât accesul la apă potabilă și la canalizare să fie asigurat pentru locuitorii din zona investiției. Prin implementarea investițiilor din proiect, vor crește calitatea și gradul de siguranță în furnizarea apei potabile către populație”, arată reprezentanții societății Apa Prod SA Deva.
Lucrările se estimează că vor fi finalizate în luna septembrie 2026 și vor contribui la realizarea obiectivului principal al Apa Prod: Furnizarea unei ape sigure, de calitate.
Proiectul este cofinanțat din Fondul de Coeziune prin Programul de Dezvoltare Durabilă, conform O.U.G.109/2022
Lucrările proiectate în cadrul acestor contracte
Sistemul de alimentare cu apă:
UAT DEVA
-Reabilitarea rețelei de alimentare cu apă în municipiul Deva cu lungimea de L= 28.220 m, 267 hidranti, 1.169 branșamente, 161 cămine de vane
UAT Cârjiți
-Extinderea rețelei de alimentare cu apă în localitatea Cârjiți, Cozia și Almașu Sec, cu lungimea de L= 4.787 m, 24 hidranți, 184 branșamente, 21 cămine de vane
UAT Brănișca
-Extinderea rețelei de alimentare cu apă in localitățile Brănișca, Rovina, Boz și Târnăvița, cu lungimea deL= 10.425 m, 25 hidranți, 550 branșamente, 24 cămine de vane
UAT Ilia
-Extinderea rețelei de alimentare cu apă în localitățile Ilia, Bretea Mureșană, Sârbi și Bacea, cu lungimea deL= 13.581 m, 35 hidranți, 511 branșamente, 31 cămine de vane
-4 stații noi de pompare apă potabilă și anume: SP Săcămaș, SP Sârbi 1, SP Sârbi 2, SP Bacea
UAT Zam
-Extinderea rețelei de alimentare cu apă în localitățile Zam, Sălciva și Pojoga, cu lungimea deL= 7.853 m, 21 hidranți, 259 branșamente, 7 cămine de vane
Sistemul de canalizare:
UAT DEVA
-Extindere rețea de canalizare în lungime totală de L= 332m, 12 racorduri, 9 cămine de vizitare;
-Reabilitarea rețelei de canalizare în lungime totală de L= 16.433m, 1.108 racorduri, 578 cămine de vizitare;
-Reabilitare 1 stație de pompare apă uzată și conducte de refulare aferente cu o lungime totală de 17 m.
Lucrările de alimentare cu apă propuse în cadrul prezentului proiect pentru sistemul zonal de Alimentare cu Apă Orlea – Deva se vor realiza pe aria de acoperire a UAT Deva, Cârjiți, Vețel, Șoimuș, Brănișca, Ilia, Gurasada, Dobra, Hațeg, Bretea Română, Călan, Simeria, Dobra, Zam.
Prin prezentul proiect se propune reabilitarea a 12,430 km de conducte de transport apă potabila din localitatea Deva, de la rezervoarele 2 x 10.000 m3 Dealul Paiului la rețeaua de distribuție. Extinderea și înființarea a 8.565 km de conducte de transport pentru a deservi localitățile adiacente municipiului Deva, și anume localitatea Cozia, Almașu Sec și Cârjiți, care în prezent nu dispun de sistem centralizat de alimentare cu apă și construirea a trei stații de pompare.
Pentru a asigura funcționarea în condiții optime a rețelei de distribuție din zonele de înaltă presiune ale localității Deva, se propune reabilitarea a 16 stații de pompare apă potabilă tip booster – hidrofor pentru zonele de înaltă presiune din localitatea Deva. Se propune un rezervor nou de înmagazinare a apei în localitatea Archia. Acesta va fi amplasat la cota 329 și va avea un volum de 300 mc. Rezervorul va asigura alimentarea cu apă a blocurilor ANL, a străzilor Zavoi, Azur, Tineretului, Paiului, Hortensiei și localității aparținătoare Archia din municipiul Deva.
Extindere aducțiuni 12,8 km și 13,2 km conducte de transport apă. În vederea asigurării necesarului de apă pentru zonele de alimentare cu apă, pentru asigurărea volumului de compensare, a volumului rezervei de incendiu si a volumului de avarie au fost prevăzute rezervoare noi, astfel: Rezervor nou 1×300 mc în GA Brănișca; Rezervor nou 1×600 mc în GA Bretea Mureșană.
ZAM
Se propune realizarea unui front de captare apă subterană format din 4 foraje de mare adâncime
Toate forajele vor fi echipate cu instrumentație și se vor prevedea lucrările de integrare necesare monitorizării și controlului prin sistemul SCADA care va fi implementat prin contract. În vederea asigurării necesarului de apă pentru zonele de alimentare cu apă, pentru asigurarea volumului de compensare, a rezervei intangibile de incendiu si a volumului de avarie a fost prevăzut un rezervor 1 x 250 m3. Se propune realizarea unei conducte de aducțiune care să facă legătura între frontul de captare propus și noul rezervor de la Zam. De asemenea se propun următoarele conducte de transport:
v conducta de transport apă tratată de la rezervorul propus din Zam cu o lungime de 2,343 km, și 39 bransamente.
v Conducta de transport Zam – localitatea Salciva, L = 2,433 km, si 73 bransamnete.
v Conducta de transport localitatea Salciva – localitatea Pojoga L = 388 m, si 8 bransamente.
Reabilitare rețea de distribuție de înaltă presiune
Pentru îmbunătățirea calității serviciului de alimentare cu apă, reducerea pierderilor de apă și a avariilor în conductele de distribuție a localității Deva, cauzate de depășirea duratei de viață, starea proastă, degradarea componentelor rețelelor, subdimensionarea rețelelor sunt propuse urmatoarele lucrări: Reabilitarea prin înlocuire a rețelei de distribuție apă potabila din localitatea Deva, prevăzută pe străzile care fac parte din domeniul public al acesteia, pe aceleaşi amplasamente cu conductele care se reabilitează, Reţeaua de distribuție ce trebuie reabilitată prin acest contract este rețeaua de înaltă presiune și are lungimea de L=4,542 km.
Sistemul SCADA
Toate lucrările prevăzute a se realiza în cadrul prezentului contract vor fi dotate cu echipamente care să permită citirea informațiilor de funcționare. Toate echipamentele vor fi prevăzute cu interfața SCADA cu posibilitatea integrării acestora în sistemul SCADA centralizat. Toate zonele de alimentare cu apă vor avea în dotare echipamente de automatizare complete și SCADA.
Actualitate
Mistreți surprinși în habitatul lor natural în Parcul Natural Grădiștea Muncelului-Cioclovina
![](https://servuspress.ro/wp-content/uploads/2025/02/Untitled-11.png)
Parcul Natural Grădiștea Muncelului-Cioclovina ne surprinde din nou cu o descoperire spectaculoasă din lumea sălbatică. O cameră de monitorizare a surprins recent un grup de mistreți în habitatul lor natural, oferindu-ne o privire rară asupra acestor mamifere fascinante. Mistreții, esențiali pentru menținerea echilibrului ecosistemelor forestiere, joacă un rol important în răspândirea semințelor și în remodelarea solului în căutarea hranei.
Aceste animale robuste se deplasează în grupuri familiale, conduse de o femelă experimentată, care garantează protecția puilor și a membrilor mai tineri ai turmei. Pădurile întinse din Parcul Natural Grădiștea Muncelului-Cioclovina, cuprinzând mai mult de 38.000 de hectare, dintre care peste 26.500 de hectare sunt acoperite de păduri, constituie habitatul ideal pentru mistreți, oferindu-le atât resurse de hrană, cât și zone sigure pentru odihnă.
Administrația Parcului, aflată sub administrarea Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva, continuă să protejeze acest refugiu natural, care adăpostește o diversitate impresionantă de faună sălbatică, contribuind la conservarea biodiversității din această regiune.
CAPTURĂ VIDEO: FACEBOOK PARCUL NATURAL GRĂDIȘTEA MUNCELULUI-CIOCLOVINA
- Actualitatecu 3 zile in urma
Tragedie la Sibișel. Pieton decedat după ce a fost lovit de un autoturism
- Actualitatecu 2 zile in urma
Tânărul care a ucis un pieton pe DJ 705F a fost reținut. Se afla sub influența substanțelor psihoactive
- Actualitatecu 2 zile in urma
Actualizare| Mai mulți baloți de paie au ars în urma incendiului de la Sântămărie Orlea
- Actualitatecu 2 zile in urma
Întreruperi de energie electrică, programate în perioada 17 – 21 februarie, în județul Hunedoara
- Actualitatecu o zi in urma
ArcelorMittal Hunedoara și-a întrerupt temporar activitatea. Angații, în șomaj tehnic
- Actualitatecu 23 de ore in urma
Hunedoara: „Grădinile” de lângă blocuri – desființate
- Actualitatecu 3 zile in urma
Petrila investește în siguranță: licitație pentru un sistem inteligent de management urban
- Actualitatecu 19 ore in urma
Incendiu la un vagon al trenului IR 1823: Pasagerii evacuați în siguranță