Actualitate
COD GALBEN cu risc de viituri

A fost emisă o actualizare hidrologică de COD GALBEN pentru mai multe râuri ale bazinelor hidrografice.
Printre acestea se află și județul Hunedoara unde începând de astăzi, 29 mai, de la ora 11:00, până joi, la miezul nopții, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici, cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri, existând riscul depășirii cotelor de atenție.
”Specialiștii INHGA au actualizat atenționarea hidrologică de Cod galben, cu valabilitate începând de astăzi, 29 mai, de la ora 11:00, până joi, la miezul nopții. În acest context sunt vizate râuri din bazinele hidrografice: Mureş, Olt, Prahova, Călmăţui, Siret, Prut şi râurile din Dobrogea, în județele: Alba, Sibiu, Hunedoara, Brașov, Vâlcea, Prahova, Ialomița, Buzău, Brăila, Covasna, Vrancea și Harghita. De asemenea, vor fi afectate și județele: Bacău, Neamţ, Suceava, Iași, Vaslui, Galați, Botoșani, și anumite cursuri de apă din Dobrogea, în județele Constanța și Tulcea. În intervalul menționat se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici, cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri, existând riscul depășirii cotelor de atenție. Totodată, fenomenele hidrologice periculoase se pot manifesta cu probabilitate şi intensitate mai mare pe unele râuri din judeţele: Suceava, Neamț, Iaşi, Sibiu şi Hunedoara”, informează reprezentanții Institutului Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor.
FOTO: ARHIVĂ
Actualitate
Reguli stricte pentru sacrificarea mieilor și vânzarea cărnii în Hunedoara, înainte de Paște 2025

Pe fondul apropierii Sărbătorilor Pascale, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Hunedoara anunță intensificarea controalelor și impunerea unor măsuri stricte pentru protejarea sănătății publice și asigurarea siguranței alimentare.
Conform unui comunicat transmis de instituție, sacrificarea mieilor destinați vânzării se va face exclusiv în abatoare autorizate sanitar-veterinar. Pentru consumul familial, sacrificarea va fi permisă doar în spații temporare special amenajate, funcționale în perioada 9–19 aprilie 2025, care respectă toate normele sanitare în vigoare.
Carnea obținută în aceste centre va fi supusă unui control sanitar-veterinar riguros, înainte și după sacrificare, și va fi marcată corespunzător. Este interzisă distribuirea acestei cărni către alte unități alimentare.
DSVSA atrage atenția și asupra responsabilităților celor care administrează piețe sau doresc să înființeze spații temporare de sacrificare: aceștia trebuie să asigure condiții stricte de igienă, dezinfectarea periodică a zonelor de lucru și respectarea regulilor privind protecția personalului.
De asemenea, autoritatea reamintește că sacrificarea mieilor este interzisă în zonele aflate sub restricții din motive de sănătate animală. Transportul mieilor trebuie realizat doar cu mijloace autorizate, iar animalele trebuie să fie însoțite obligatoriu de certificate sanitare veterinare.
Măsurile anunțate urmăresc prevenirea riscurilor pentru sănătatea consumatorilor și desfășurarea în siguranță a activităților comerciale specifice acestei perioade.
Actualitate
Încă două blocuri din Hunedoara – în reabilitare, cu bani obținuți prin PNRR

Încă două blocuri din municipiul Hunedoara vor fi eficientizate energetic, valoarea totală a investiției fiind de aproximativ patru milioane de euro, finanțare câștigată de administrația publică locală, prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).
Reprezentanții Primăriei Hunedoara au informat că, zilele acestea, au început lucrările în cadrul proiectului de eficientizare energetică a blocului CM 3 de pe strada 22 decembrie. În acelaşi proiect este inclus şi blocul A 4-2 de pe Bulevardul Corvin, imobil în cazul căruia lucrările vor începe în viitorul apropiat.
Proiectul prevede întregul set de lucrări necesare eficientizării energetice, de la anvelopare termică, hidro şi termoizolare a acoperişului şi subsolului, până la schimbarea ascensoarelor cu unele noi. Pentru început, se lucrează la acoperişul blocului, iar după Sărbătorile Pascale se vor monta şi schelele necesare anvelopării termice.
„Am spus încă din primul meu mandat de primar că ne dorim să reabilităm cât mai multe blocuri şi putem face asta doar cu bani europeni şi, obligatoriu, cu implicarea asociaţiilor de proprietari. Acolo unde nu există asociaţii de proprietari, astfel de proiecte sunt imposibil de făcut. De asemenea, acolo unde proprietarii de apartamente nu au o opinie unitară, sau asociaţiile de proprietari nu întocmesc la timp acele câteva documente pe care le au de întocmit, este extrem de greu de implementat proiecte de acest fel. Noi facem tot ce putem pentru a sprijini fiecare asociaţie de locatari care îşi doreşte un astfel de proiect, însă trebuie precizat faptul că banii pentru reabilitări/eficientizări energetice de blocuri se acordă în funcţie de mai multe condiţii care trebuie îndeplinite obligatoriu, condiţii care nu sunt stabilite de Primărie, ci de finanţatorii respectivelor programe de finanţare. În plus, există şi o concurenţă între oraşe pentru a se obţine bani europeni pentru aceste proiecte, nu sunt „bani puşi de-o parte” pentru un oraş sau altul”, explică primarul municipiului Hunedoara, Dan Bobouţanu.

Sursa: Primăria Hunedoara
În prezent, în municipiul Hunedoara, sunt în plină desfăşurare lucrări de eficientizare energetică a 12 blocuri de locuinţe. Este vorba despre blocurile 93, 94, 96, 98, 99 şi 100 de pe Bulevardul Corvin, blocurile 130 şi 131 de pe strada George Enescu, blocurile B4 şi B5 de pe Bulevardul Mihai Viteazu şi blocurile 24 şi 35 de pe strada Trandafirilor.
Municipalitatea hunedoreană a anunțat că intenționează să mai depună, anul acesta, cereri de finanţare pentru încă 12 blocuri din oraş: CM 1, CM 2, CM 4 – de pe strada 22 Decembrie, A1 – de pe str. Mureşului, K6 de pe str. Runcului, blocul 11 – de pe str. Viorele, blocurile 89, 92 şi 129 – de pe str. George Enescu şi blocurile E3, E4 şi E5 de pe b-dul Dacia. O condiţie obligatorie este ca asociaţiile de proprietari să coopereze cu Primăria pentru a se putea obţine finanţările europene (nerambursabile) de care este nevoie.
Actualitate
Muzeul Trenulețelor “Valentin Banciu” din Hunedoara s-a redeschis, într-o nouă locație

Muzeul Trenulețelor “Valentin Banciu”, din municipiul Hunedoara, și-a redeschis porțile, într-un spațiu nou, mult mai generos și mai aproape de Castelul Corvinilor. Acesta poate fi vizitat în clădirea din zona Mendi, cum se spunea până nu demult, situată la intersecţia străzii Maior Stângă şi Bulevardul Elisabeta Mărgineanu, din centrul istoric al municipiului de pe Cerna.
“Noul spaţiu este mult mai generos decât cel precedent şi permite amplasarea mai multor exponate şi diorame. Pe lângă dioramele deja consacrate, de un realism uimitor, muzeul are două machete noi: o reprezentare miniaturală a lacului Cinciş, respectiv o transpunere în miniatură a unor linii de mocăniţă. În plus, prin reamplasarea în noul spaţiu, muzeul poate expune acum aproximativ 40 la sută din colecţia de trenuleţe şi maşinuţe celui care îi dă numele – fostul pilot de raliuri hunedorean Valentin Banciu (în vechea locaţie, din cauza spaţiului mai restrâns, se putea expune doar o zecime din colecţie)”, a informat Primăria Hunedoara.
Și mai spectaculos
Reprezentanţii muzeului au anunțat că noua variantă a obiectivului turistic nu se va limita la actuala confirguraţie, ci va continua să se extindă în acelaşi imobil, iar noile surprize pentru pasionaţii de modelism şi pentru turişti vor fi anunţate la momentul la care vor fi disponibile pentru vizitare.
Muzeul Trenulețelor “Valentin Banciu” este una dintre principalele atracții turistice din municipiul Hunedoara. Obiectivul turistic găzduiește piese din impresionanta colecţie a regretatului pilot de raliuri hunedorean Valentin Banciu, decedat în 2018, la vârsta de 54 de ani. Vizitatorii expoziției inedite au posibilitatea să admire o lume în miniatură, foarte spectaculoasă şi plină de culoare, în care piesele de rezistență sunt trenulețele.

Foto: Primăria Hunedoara
- Actualitatecu 3 zile in urma
Informațiile despre geodiversitate vor fi mai accesibile elevilor și publicului larg printr-o aplicație de mobil dezvoltată în proiectul #EMME
- Actualitatecu 2 zile in urma
Amenințată de propria mamă: Tânără din Ilia, protejată de poliție cu ordin provizoriu
- Actualitatecu 21 de ore in urma
Accident mortal la Orăștie
- Actualitatecu 2 zile in urma
Brădenii, campioni europeni la karate
- Actualitatecu 3 zile in urma
Handbalistele de la Petroșani, în semifinalele naționale la junioare IV
- Actualitatecu 2 zile in urma
Cod galben și portocaliu de vreme severă în România: viscol, vânt puternic și ninsori abundente în mai multe regiuni
- Stiri nationalecu 3 zile in urma
Ministrul Culturii, Natalia Intotero, la Reuniunea informală a miniștrilor culturii din Uniunea Europeană, organizată la Varșovia
- Actualitatecu 20 de ore in urma
Accident rutier în Petroșani: o femeie a fost rănită și a avut nevoie de intervenția pompierilor pentru a fi salvată