Connect with us
Data: 22/02/2025
.

Stiri nationale

Elevii de clasa a XII-a și a XIII-a finalizează vineri cursurile

Publicat

pe

Elevii din clasele a XII-a şi a XIII-a finalizează vineri cursurile, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Tot vineri, este ultima zi de înscriere la Bacalaureat.

„Examenul de Bacalaureat începe cu probele de competenţe. Candidaţii sunt repartizaţi în săli în ordine alfabetică. Listele se comunică cu 24 de ore înainte de prima probă. La proba de evaluare a competenţelor lingvistice, repartizarea pe săli se face în ordine alfabetică, în funcţie de limba la care candidaţii susţin proba. Evaluarea competenţelor lingvistice pentru limba română, limba maternă şi limba modernă, precum şi a celor digitale se face, pentru fiecare candidat, de către doi profesori examinatori, dintre care unul este cadrul didactic care a predat disciplina respectivă la clasă, iar celălalt este un alt cadru didactic, de aceeaşi specialitate, din unitatea de învăţământ”, a transmis ministrul Educaţiei, Ligia Deca, joi, într-o postare pe Facebook.

Rezultatul obţinut de fiecare candidat la proba de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română, respectiv în limba maternă nu se exprimă prin note sau prin calificativ admis/respins, ci prin stabilirea nivelului de competenţă corespunzător grilei aprobate la nivel naţional.

În perioada 17 – 19 iunie, vor fi evaluate competenţele lingvistice de comunicare orală în limba română.

Potrivit calendarului examenului de Bacalaureat, în zilele de 19 şi 20 iunie se vor evalua competenţele lingvistice de comunicare orală în limba maternă pentru elevii din partea minorităţilor naţionale.

Advertisement

Evaluarea competenţelor digitale se va face în perioada 19 – 21 iunie, iar între 25 şi 27 iunie va avea loc evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională.

Pe 1 iulie se va susţine proba scrisă la Limba şi literatura română, iar pe 2 iulie proba obligatorie a profilului.

Proba la alegere a profilului şi specializării este programată pe 4 iulie, iar pe 5 iulie elevii din partea minorităţilor naţionale vor susţine proba scrisă la Limba şi literatura maternă.

Rezultatele la probele scrise vor fi afişate pe 8 iulie până la ora 12,00 şi tot în aceeaşi zi se vor putea depune contestaţii în intervalul orar 12,00 – 18.00.

Rezultatele finale, după rezolvarea contestaţiilor, vor fi afişate pe 12 iulie.

Advertisement

 

Sursa: AGERPRES

Advertisement

Stiri nationale

Ministrul Sebastian Burduja: „Facturile la energie vor rămâne plafonate și după 1 aprilie”

Publicat

pe

Redactat de

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a anunțat că facturile la energie electrică și gaze naturale vor rămâne plafonate și după data de 1 aprilie.

“Așa cum am promis, am pus astăzi în transparență propunerea Ministerului Energiei privind schema de compensare-plafonare a prețurilor la energie electrică și gaze naturale. În fața instabilității regionale, având în vedere creșterile semnificative de prețuri la energie pe piața europeană, Guvernul României și-a asumat să îi protejeze pe români și să susțină competitivitatea companiilor românești. Astfel, prețul la energie electrică și la gaze rămâne în aceleași condiții de până acum. La energie electrică, schema se prelungește până la 1 iulie, iar la gaze ea acoperă 12 luni, până la 1 aprilie 2026. Astfel, facilităm reumplerea depozitelor de gaz la costuri rezonabile pentru iarna următoare”, a scris, pe Facebook, vineri seară, ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

Ministrul a mai anunțat că a propus măsuri pentru creșterea lichidității pieței prin facilitarea tranzacțiilor între producători și furnizori și o serie de măsuri pentru creșterea transparenței. “Toate acestea au scopul de a încuraja concurența pe piață și de reduce prețul energiei. Mulțumesc tuturor celor care au contribuit la acest act normativ complex. În aceste zile, așteptăm propuneri de completări și modificări, iar în cel mai scurt timp vom aduce pe masa Guvernului această ordonanță de urgență. Angajamentul nostru rămâne același: să nu lăsăm pe nimeni în urmă și să punem pe primul loc interesul cetățenilor și al companiilor românești”, a mai transmis ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

 

Citeste mai mult ...

Stiri nationale

Președinta CNAS: Platforma informatică trece printr-un proces de mentenanță; pacienții beneficiază de servicii medicale

Publicat

pe

Redactat de

Platforma informatică a sistemului de sănătate trece printr-un proces de mentenanță, a declarat, marți, președinta Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Valeria Herdea, care a subliniat că pacienții beneficiază de servicii medicale.

La finalul unei audieri a conducerii CNAS la Comisia de IT și Tehnologia Informației din Camera Deputaților, Herdea, care a amintit că platforma este veche de 20 de ani, a dat asigurări că aceasta va funcționa în 7 – 10 zile.

‘Suntem în situația în care Platforma informatică a sistemului de asigurări de sănătate trece printr-un proces de mentenanță. Pacienții își pot primi serviciile medicale, am luat legătura cu furnizorii de servicii medicale, cu colegii noștri medici de familie. Important e că i-am rugat pe toți să fie alături în acest proces. Durează această evaluare a platformei undeva între 7 și 10 zile și lucrările de mentenanță care se aplică. Suntem într-o perioadă de testare și în cursul săptămânii viitoare sperăm că putem așeza platforma în picioare, să poată să funcționeze. Vorbim de o platformă veche de 20 de ani, vorbim de o platformă care are disfuncționalități, este corect s-o recunoaștem. (…) Se lucrează. Avem sprijin guvernamental’, a afirmat președinta CNAS.

Potrivit Valeriei Herdea, în această perioadă, ca urmare a disfuncționalităților din platformă, nu se semnează cu cardul serviciile medicale. ‘Avem în continuare această disfuncționalitate care persistă vizavi de utilizarea cardului. Este în curs de rezolvare. Serviciile medicale pot fi acordate în această perioadă. Pacienții nu pot fi lăsați fără să se acorde serviciile medicale’, a evidențiat președinta CNAS.

Întrebată dacă există persoane care au primit în această perioadă servicii medicale fără să fie asigurate, Herdea a menționat că fiecare situație va fi evaluată.

Advertisement

Sursa: AGERPRES

Citeste mai mult ...

EDUCATIE

Prima etapă de înscriere la grădiniță începe pe 26 mai (proiect de ordin)

Publicat

pe

Redactat de

Prima etapă de înscriere a copiilor la grădiniță începe pe 26 mai, după cum prevede un proiect de ordin de ministru privind aprobarea Calendarului înscrierii copiilor antepreșcolari și preșcolari în anul școlar 2025 – 2026, pus în consultare de Ministerul Educației și Cercetării.

Potrivit proiectului, în perioada 19 – 23 mai vor fi reînscriși copiii care au frecventat unitatea de învățământ în anul școlar curent și care urmează să o frecventeze și în anul școlar următor, ca urmare a exprimării acestei opțiuni de către părinții/ reprezentanții legali ai acestora, printr-o cerere scrisă.

Etapa I din cadrul procesului de înscrieri este cuprinsă între 26 – 30 mai (se depun cererile – n.r.). În această etapă sunt înscriși copiii pe baza dosarelor depuse la unitățile de învățământ de către părinții/ reprezentanții legali ai acestora și a celor trei opțiuni exprimate, în limita locurilor din planul de școlarizare aprobat, după încheierea etapei de reînscrieri.

Etapa a II-a din cadrul procesului de înscrieri este cuprinsă între 16 – 20 iunie (depunerea cererilor – n.r.). În această etapă se realizează înscrierea copiilor, pe locurile libere rămase în urma derulării primei etape, pe baza dosarelor depuse la unitățile de învățământ de către părinții/ reprezentanții legali ai acestora și a celor trei opțiuni exprimate în noile cereri de înscriere depuse.

Ultima etapă, cea de ajustări, este cuprinsă între 18 și 28 august. În această etapă se realizează înscrierea copiilor care nu au fost înscriși în primele două etape din lipsă de locuri ori din diferite alte motive sau care nu au participat la primele două etape, pe locurile rămase libere în urma derulării celei de-a doua etape a înscrierilor, pe baza unei proceduri specifice elaborate de ISJ/ISMB și pe baza dosarelor depuse de părinți la inspectoratul școlar.

Advertisement

Conform proiectului, la această etapă au acces următoarele categorii de copii:
* copiii care au rămas nerepartizați după derularea celor două etape anterioare, cu prioritate cei de 4 ani și de 5 ani;
* copiii care au solicitat înscrierea în clasa pregătitoare din învățământul primar și nu au fost admiși ca urmare a avizului negativ al CJRAE/CMBRAE;
* copiii de peste 2 ani care solicită înscrierea în grupa mică din învățământul preșcolar.

 

Sursa: AGERPRES

Citeste mai mult ...

URMĂREȘTE ServusHD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate